Știri
Proiect pentru amenajarea zonei Lacului Chereteu din Blaj: Zonă de agrement cu hidrobiciclete și bărci, un debarcader, o zonă de promenadă, cinematograf și un ponton plutitor amenajat
Proiect pentru amenajarea zonei Lacului Chereteu din Blaj: Zonă de agrement cu hidrobiciclete și bărci, un debarcader, o zonă de promenadă si un ponton plutitor amenajat.
Primăria municipiului Blaj a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru servicii de actualizare a studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiție „Reconversia funcțională a zonei Lacului Chereteu”. Valoarea totală estimată a licitației este de lei 200.000, fără TVA.
Zona studiată se află în zona de nord a Municipiului Blaj, aflată în intravilan și în apropierea unor monumente culturale precum teiul lui Eminescu și în apropiere de centrul orașului. În jurul Lacului Chereteu s-au realizat proiecte de parcelare precum și de extindere a infrastructurii rutiere și a rețelelor edilitare. Zona cunoaște un potențial de dezvoltare și merită să fie pusă în valoare.
Obiectivele specifice ale proiectului
1.Amenajare complex multifuncțional care să includă un cinematograf de vara în aer liber, de tip amfiteatru, având o capacitate de 300 locuri. Acesta este poziționat în partea de sud a zonei și se va amenaja pe pantă naturală a terenului care coboară dinspre șosea către lac.
2. Debarcader bărci, hidrobiciclete și cabina bilete. Ansamblul este poziționat în partea de sud a amenjarii. Suprafață amenajării aferente debarcaderului este de 117mp. Cabina este realizată pe uscat iar pontoanele se vor extinde în apă. Pontoanele vor fi realizate din material lemnos sau PVC. Pontonul va avea o capacitate de 5 bărci + 10 hidrobicilete. Debarcaderul va fi realizat din elemente plutitoare modulare. Platforma debarcaderului se va fixă prin intermediul unor inele mobile de stâlpii ancorați de fundul lacului (acest aspect va rezolva problema creșterii/scăderii nivelului lacului). Racordarea platformei cu uscatul se va realiza printr-un element ancorat de mal și mobil față de ponton.Cabina de bilete va avea o suprafață de maxim 30 mp și un regim de înălțime de P (parter). Acesta va avea o structura de B.A. și închideri de cărămidă cu acoperiș din șarpantă sau terasă.
3. Pavilion subacvatic multifuncțional, cu rol educativ și cultural. Acesta va avea acvariile în interiorul construcției. Pavilionul este poziționat în partea de nord , nord vest a amenajaraii. Acesta are o suprafață construită de 295 mp respectiv 920 mp desfășurați. Regimul de inlatime al pavilionului este de S+P+1E cu o înălțime medie de nivel de 4m. Acoperișul construcției va fi de tip terasă circulabilă. La nivelul subsolului se vor amenaja expoziții de acvarii pentru viață subacvatică. De asemenea, la nivelul subsolul va fi amenajat un perete cu 3 fererastre panoramice (dimensiune maxime ale sticlei vor fi 2m*2.5m alinieate în axul fațadei). Ferestrele vor fi îndreptate către lac. Pentru a spori vizibilitatea către lac se vor amplasa reflectoare subacvatice.
4. Spațiu de alimentație publică. Acesta este amplasat în partea de vest, nord vest a parcului. Spațiu de alimentație plublica are o suprafață construită de 365mp respectiv 730mp desfășurați și un regim de înălțime de P+1E. Înălțime medie de nivel este de 4.00m. De asemenea, acesta va avea în componentă și o terasă de aproximativ 320mp. Construcția va fi realiata din B.A și va avea acoperișul de tip terasă circulabilă. La nivelul etajului 1 construcția propusă se va lega printr-o pasarela de pavilinoul multifuncțional. Imobilul propus va beneficia de o fațada vitrată orientată către lac atât la nivelul parterului cât și la nivelul etajului 1. Terasă va fi placată cu piatră naturală în concordanță cu restul materialelor folosite la amenajarea parcului.
5. Amenajare zona plante acvatice (nuferi, trestie decorativă, etc). Se propune amenajarea unei suprafețe de circa 3850mp cu plante acvatice (nuferi). Amenajarea se va amplasa în partea de sud, sud vest a lacului.
6. Se vor amenaja 3 insule plutitoare circulare decorate cu plante. Acestea se vor realiza din materială plutitoare legate între ele cu material textil rezistent la apă și vor avea o suprafață însumată de 1150 mp fiecare. Aceste platforme vor ancorate de elemente de B.A. amplasate pe fundul lacului. Platfome vor fi plantate cu vegetație rezistență la apă (se vor face amenajări mixte cu stuf și alte plante decorative)
7. Fântână arteziană (1 ansamblu). Fântână arteziană va reprezenta un ansamblu copozitional realizat din mai multe jocuri de apă. Fântână va fi alimentată din zona pavilionului multifuncțional și va avea ieșirea în mijlocul lacului (vezi plan propunere). Acest aspect va avea avantajul de a crea un curent de apă cu rol de curățire/limpezire/ și oxigenare a apei.
Fântână va avea rol de îmbunătățire a microclimatului cu efecte asupra biodiversității zonei.
8. Stație bike sharing. Se propune realizarea unui spațiu destinat stationarii și închirierii bicicletelor. Acesta va fi poziționat în partea de nord, nord vest a parcului. Amenajarea va fi desfasuarata pe o suprafață de 50mp, va putea găzdui 31 de bicilete și va fi asfaltată. Închirierea bicicletelor se va realiza în sistem online, tip sms sau cash. De asemenea, se propune conectarea acestei stații de tip bike sharing cu alte stații asemănătoare din oraș.
9. Amenajare pietonală perimetral lac. Se vor amenaja alei în jurulu lacului de apoximativ 3m lățime. Suprafață desfasuarata a aleilor este de 4420 mp. Acestea vor fi realizate din lespezi de piatră naturală. Atât circulațiile pietonale cât și circulațiile carosabile vor fi dotate cu marcaje (signalistica). De asemenea, circulațiile carosabile vor fi prevăzute cu limitatoare de viteză. Se vor amplasa 3 puncte de belvedere desupra lacului. Punctele de belvedere vor fi realizate din lemn și vor fi prevăzute cu balustrade. Cota platformelor va fi la nivelul pietonalului.
10. Ponton plutitor. Acesta va face legătura între debarcader și ansamblul multifuncțional. Pontonul va avea o lungime de circa 175m și o lățime de minim 1.5m. Acesta va fi realizat din elemente plutitoare modulare și se vor ancora punctual (din 20/20m) pentru a nu fi deplasate de vânt. De-a lungul traselui vor fi construite 2 foișoare metalice cu o suprafață de 36 mp fiecare. Platformele foisoarelor vor fi de asemenea, plutitoare și se vor fi fixă prin intermediul unor inele mobile de stâlpii ancorați de fundul lacului a foisoarelor (acest aspect va rezolva problema creșterii/scăderii nivelului lacului)
11. Loc de joacă (3 ansambluri). Vor fi amenajate 3 locuri de joacă cu supafata totală de 1455 mp. Locurile de joacă vor fi diferențiate pe grupe de vârstă. Locurile de joacă vor fi împrejmuite cu garduri prevăzute cu loc unic de acces (poartă). Se vor amplasa 14 echipamenete de joacă (cu diferte tematici) + 1 tiroliana, amplasată în zona alungită a spațiilor propuse. De asemenea se propune amplasarea a 5 ansambluri dedicate finessului. Locurile de joacă vor fi amenajate cu vegetație înalta și medie, bănci/coșuri de gunoi și stâlpi de iluminat.
12. Realizare piațeta pentru întâlniri și evenimente culturale. Piațeta va fi amplasată în zona de intrare a parcului și va avea o suprafață de 675mp. Piațeta va fi realizată cu diferite pavaje și va fi bordată de vegetație înalta, medie și joasă studiată peisager. De asemenea, piațeta va fi dotată cu mobilier urban (bănci/coșuri de gunoi). Funcțiunea piatetei va fi de întruniri/evenimente publice. Amplasarea piatetei propuse se poate suprapune cu traseul conductelor de gaze. În această ipoteza se va încorpora un cămin pentru gaze. Capacul căminului va fi poziționat la aceeași cota cu nivelul piatetei. În cazul în care vor mai apărea condiționări suplimentare la fazele D.T.A.C. / P.T. formă și dimensiunile piatetei se pot modifică
13. Dragare și curățare lac Cherereu și achiziționare linie de dragare. Este necesară dragarea și curatarea lacului. Suprafață propusă spre dragare este de 26670mp. Se va îndepărta vegetația crescută spontan și se vor realiza plantări cu specii autohtone de plante acvatice, amplasate pentru a formă amenajari peisagistice.
14. Realizare grupuri sanitare. Se propune realizare unei toalete publice. Această este poziționată în imediată apropiere a parcării propuse din zona amfiteatrului. Această va avea o suprafață construită și desfășurată de aproximativ 66mp cu regim de înălțime parter. Construcția va avea acoperișul de tip șarpantă/terasă. Toaletă va fi împărțită pe sexe și va avea și un spațiu destinat persoanelor cu dizabilități.
15. Amenajare parcări. La drumurile existente se propun două parcări compacte care vor însuma un număr de 125 locuri de parcare. Trecerile de pietoni și semnele de circulație vor fi poziționate corespunzător. Obiecticul propus va genera un număr maxim de 500 de vizitatori simultan. Dintre aceștia 40% vor ajunge în zona pietonal (din locuințele învecinate), 10 % cu bicicletă, 10 % cu transport de persoane (taxi, Uber, etc.) 40% cu automobilul personal. Cele 125 locuri de parcare au fost împărțite în două zone având o suprafață totală de 1620mp. Locurile de parcare vor fi realizate din dale înierbate. Prima zona va deservi complexul de amfiteatru și debarcader iar ce-a de-a două zona va deservi complexul multifunctinal și spațiu de alimentație publică. Parcările vor fi amenajate din dale înierbate. Accesul la parcări se va face prin asfaltarea cailor de acces. Suprafață propusă spre asfaltare este de 1425mp.
Parcările vor fi înconjurate cu gard viu. De asemenea se propune amplasarea a 2 stații pentru încărcarea autovehiculelor electrice. În interiorul parcărilor au fost indicate zone unde se vor plantă arbori pentru a reduce temperaturile înregistrate vara și astfel pentru a îmbunătății microclimatul zonei.
16. Amenajare spații verzi. Din punct de vedere al vegetație se propune defrișarea vegetației mici și medii, crescute spontan. Se propune tăierea arborilor și arbuștilor cu circumeferinta trunchiului mai mică de 10cm, acolo unde situația o impune. Defrișarea vegetației se va afectua sub atentă supraveghere a unui horticulotor. Se vor plantă specii noi de arbori decorativi, arbuști decorativi, plante ornamentale, plante cu flori, garduri vii și plante cățărătoare. Se va plantă gazon sau trifoi pitic decorativ pe zonele verzi și pentru raționamente economice, implementarea unui sistem mixt de udare, alcătuit din aspersoare pentru unele zone și din hidranți pentru restul zonelor (vezi planșă I2 – sistem de irigații)
17. Instalarea unei rețele de wi-fi în 7 puncte.
Se vă studia și propune un acces în zona lacului din drumul județean DJ107. Accesul vă fi atât auto cât și pietonal. În zona accesului (Est, Sud-Est) se vă studia amplasarea unei parcări care să deservească vizitatorii zonei lacului. De asemenea în aceasta zona se vor amplasa construcțiile propuse (centrul multifuncțional). La propunerile de circulații și accese se vă tine seama de zonele limitrofe: străzile cartierului Chereteu și conectare pe viitor a pistei de biciclete cu trama stradala din NordVest.
Puntea pietonala propusa pentru legătură intre malurile lacului vă trebui să fie apropiata de nivelul apei dar să aibă și zone care să permită traversarea pe sub a bărcilor/hidrobicicletelor. Pentru aceasta punte se dorește un design modern și inovativ care să apropie utilizatorii de apa lacului Chereteu în jurul căreia gravitează întreagă amenajare. Se vă studia și posibilitatea interpunerii zonei de alimentație publica pe traseul punții sub forma de insula. Puntea vă accesibiliza zona malurilor din Vest la Sud unde se vor amplasa anumite obiective pe lac.
Deoarece amenajările propuse sunt strâns legate de luciul și de nivelul apei (zona imersata a pavilionului subacvatic, debarcaderul, fântână arteziana) pe lângă dragarea periodica a lacului se vor studia soluții pentru menținerea cât mai constanta a nivelului apei.
Știri
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
Prier înseamnă timp favorabil, prielnic atât pentru semănatul holdelor dar și pentru turmele de animale. Datini, tradiții și obiceiuri românești, în luna aprilie
Conform tradiției populare românești, luna aprilie se mai numește și „Prier”. Această denumire populară, a lunii aprilie, provine de la verbul “a prii” și înseamnă timp prielnic pentru semănături, ori lucrări în gospodărie .
Când vremea este înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru lucrările de primăvară, aprilie anunță sărăcie și se numește și ”Traistă-n băț”. De fapt, în spiritualitatea populară se și spune că ”Prier priește, dar și jupuiește!”, aluzie la zilele capricioase, cu timp potrivnic lucrărilor de sezon. În această lună se continuă semănatul de primăvară, început în martie. Acum se închid țarinile, ceea ce înseamnă că oile și vitele nu mai au voie să pască libere iar pășunatul devălmaș este întrerupt pentru câteva luni, se formează turmele, se repară gardurile țarinilor, se tund oile înainte de a fi urcate la munte etc. Se mai spune, despre luna aprilie, că este o lună capricioasă în care vremea va fi ori geroasă, ori călduroasă. Totodată, în luna lui aprilie se fac prevestiri ale vremii ce va urma, astfel se nasc o parte din superstițiile acestei luni.
Dacă în luna lui Prier este vreme frumoasă și călduroasă, atunci luna mai va avea vreme rece, cu înghețuri; Dacă la Prier este vreme posomorâtă și rece, atunci luna lui mai va avea vreme frumoasă și călduroasă; Negura de la răsărit, din luna aprilie, e semn bun pentru anul în curs; Dacă în aprilie tună și fulgeră, atunci nu există motive să ne temem de ger; Vremea frumoasă din luna aprilie ne va aduce o vară furtunoasă, etc.
Veseli de 1 aprilie – superstiții de 1 aprilie
Ziua Păcălelilor şi Ziua internațională a păsărilor. Dar pe noi ne interesează primul aspect. De unde vine? Cum se … manifestă? şi ce superstiții avem de 1 Aprilie?
Ziua de 1 Aprilie a fost întotdeauna un prilej de distracție şi cum e sănătos să râzi, ne bucurăm şi noi când avem prilejul. Se pare că originile acestei zile se regăsesc, ca multe alte obiceiuri, în schimbarea calendarului gregorian. Se spune că, odată cu această schimbare, mulți nu s-au putut obişnui cu noile date ale sărbătorilor. Și atunci, în timpul lui Carol al IX-lea, mulți neadaptați sărbătoreau Anul Nou la… 1 Aprilie! Cei ce sărbătoreau astfel erau numiți „nebuni de Aprilie”. Apoi obiceiul s-a perpetuat până-n zilele noastre, pierzându-şi semnificația inițială şi păstrând doar… ”nebunia”. Pentru că e o nebunie veselă şi plăcută! Superstiţia spune că păcăleala de 1 Aprilie trebuie făcută până la ora 12:00, cele după această oră, se zice că aduc ghinion. Tot o superstiţie spune că în ziua de 1 Aprilie nu se fac căsătorii, pentru că: ori acestea nu durează, se destramă, ori soţul va fi „sub papuc”. La noi, se spune că dacă nu păcăleşti pe nimeni de 1 Aprilie, tot anul până la celălalt 1 Aprilie vei fi tu cel păcălit. Tot anul? Nu-i cam mult? Dar dacă aşa zice superstiţia, să ne grăbim să păcălim pe cineva. Pardon: ce vă spunem mai jos nu-i păcăleală.
Sărbătoarea Floriilor – tradiții și obiceiuri
Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile este prima sărbătoare cu dată schimbătoare din calendarul anului bisericesc. Totodată, Floriile deschid ciclul sărbătorilor pascale, care se încheie la Înălțarea Domnului. În ziua de Florii există obiceiul de a merge la Biserică cu ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfințite de către preot. Conform tradiției creștine, obiceiul ne amintește de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi, când a fost întâmpinat de mulțime cu ramuri de măslin și crenguțe de palmier sau flori. Crenguțele de salcie vor fi împărțite credincioșilor ce au participat la slujba de Florii. Aceștia vor lua crenguțele acasă și le vor pune la geamuri, la uși și la porți pentru a le apăra casele de rele și necazuri. În unele zone ale țării, oamenii de la sate se încing cu ramurile de salcie, peste mijloc, deoarece se spune că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști. Exista și obiceiul ca părinții sa-și lovească copiii cu nuielușa de salcie, când veneau de la biserică. Credeau că așa vor crește sănătoși și înțelepți. Oamenii le puneau și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Exista credința că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teama ca aceștia să nu rămână fără rod. În ziua de Florii, stupii erau împodobiți cu ramurile de salcie sfințite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină. În unele sate, mâțișorii erau aruncați în curte când începea să bată grindina. Însă, ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate, sau erau utilizate și în scopuri terapeutice, oamenii înghițeau mâțișori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriți de diferite boli. Un alt obicei, întâlnit în ziua de Florii, este acela de a trece pe la mormintele rudelor pentru a le agăța de cruci crenguțele de salcie, astfel aceștia vor ști că Paștele se apropie. Tot în ziua de Florii, șnurul de mărțișor se va agăța într-un copac înmugurit sau înflorit pentru a avea sănătate și belșug în anul ce urmează. Totodată, ziua de Florii este prilej de sărbătoare pentru cei cu nume de flori, deoarece își serbează onomastica.
Obiceiul Lazaritelor
Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazăr. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. În popor se crede că Lazăr era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primăvară. Potrivit tradiției, într-o sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsând-o pe mama sa să facă plăcinte. Urcând întru-un copac să ia muguri pentru animale, își aduce aminte de plăcinte. Se grăbește să coboare, cade și moare. Potrivit legendei că Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor, exista obiceiul ca în această sâmbătă, femeile de la țară să facă ofranda de pomenire a morților împărțind plăcinte de post. Profesorul Ion Ghinoiu afirma că în ajunul sau sâmbăta Floriilor, se efectua un ceremonial complex, numit Lazarita, care era structurat după modelul colindelor. Ion Ghinoiu afirma că Lazarita era un ceremonial la care participau numai fetele. „Una din fete, numita Lazarita, se îmbrăca în mireasă și colinda împreună în fața ferestrelor caselor unde au fost primite. Lazarita se plimba cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindătoarele care povestesc, pe o melodie simpla, drama lui Lazăr sau Lazarica: plecarea lui Lazăr de acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunza, moartea neașteptată prin căderea din copac, căutarea și găsirea trupului neînsuflețit de către surioarele lui, aducerea acasă, scăldatul ritual în lapte dulce, îmbrăcarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci”.
Sărbătoarea dinților
Ziua de 11 aprilie este dedicată Sfântului Antipa, despre care oamenii din popor cred că vindecă durerile de dinți și măsele. Sfântul Antipa s-a rugat pentru cei care îi vor face pomenire să fie feriți de patimi și de alte boli, între care și nesuferita durere a dinților.
Sursa:azm.gov.ro, sursa foto:dragusanul.ro
Știri
Ziua Păcălelilor: Originea acestei zile și cum este sărbătorită în alte țări. Nimeni nu are voie să se supere pe 1 aprilie
De Ziua Păcălelilor nimeni nu are voie să se supere: Care este originea zilei
În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact, toată lumea păcălește pe toată lumea.
Celebrarea Zilei Pacalelilor isi are originile in Franta, in secolul al XVI-lea, cand a fost adoptat calendarul Gregorian, care a mutat Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Vestea noului calendar s-a raspandit incet iar cei care continuau sa sarbatoreasca anul nou de 1 aprilie era considerati ″pacalitii de 1 aprilie″.
In Franta, 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, este numita Poisson d’Avril, adica „pestele de aprilie”, cu referire la un peste tanar, usor de capturat. Francezii obisnuiesc sa-si pacaleasca prietenii lipind-le pe spate un peste de hartie. In momentul in care cineva descopera farsa, acesta trebuie sa strige „Poisson d’Avril!”.
Timp de 200 de ani, practica farselor de 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, s-a raspandit in Anglia si in Statele Unite. Toate farsele trebuie sa fie facute pana la ora pranzului. Orice farsa facuta dupa aceasta ora va aduce ghinion farsorului.
ZIUA PACALELILOR, 1 APRILIE – Cei care nu raspund cu zambetul pe buze unei farse facute de vor fi urmariti de ghinion tot anul. Barbatii pacaliti de o femeie frumoasa de Ziua Pacalelilor vor ajunge sa o ia de nevasta, sau, daca barbatul este casatorit, cei doi vor ramane prieteni foarte buni.
Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii, relatează Agerpres.
Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.
La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro, se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.
Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.
Alte superstitii de 1 APRILIE – ZIUA PACALELILOR:
=> In regiunea Tirol, din Elvetia, un manunchi de paie este ingropat de 1 APRILIE, pentru ca recolta sa fie bogata in sezonul urmator.
=> Copiii nascuti de ZIUA PACALELILOR vor fi norocosi in afaceri, dar vor fi urmariti de ghinion la jocurile de noroc.
=> Indragostitii nu ar trebui sa se casatoreasca pe 1 APRILIE, pentru ca mariajul nu va functiona, ori pentru ca femeia va fi “cocosul” in familie.
=> Cel care nu va pune la cale o farsa de ZIUA PACALELILOR va fi pacalit pentru tot restul anului.
Știri
Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba: Licitație pentru achiziții de peste 2,8 milioane de lei
Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba
Serviciul de Ambulanță Județean Alba a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedută de achiziție derulată în cadrul unui amplu proiect de digitalizare finanțat prin PNRR.
Achiziția are o valoare totală estimată de peste 2,8 milioane de lei.
Serviciul de Ambulanță Județean Alba a semnat, la sfârșitul lunii septembrie 2024, contractul de finanțare pentru implementarea proiectului ”Digitalizarea Serviciului de Ambulanță Județean Alba”.
Scopul proiectului este implementarea unui sistem informatic integrat printr-un ansamblu arhitectural digital ce îmbină în mod armonios echipamentele hardware și aplicațiile software.
Obiectivele proiectului sunt îmbunătățirea/dezvoltarea rețelelor de comunicații și a infrastructurii IT și hardware la nivelul instituției și implementarea unui software non-clinic integrat și interoperabil.
Achiziția în curs cuprinde echipament si accesorii pentru computer, computere portabile, computer de birou, surse de alimentare electrică continuă, echipament de rețea, pachete software pentru editare de text, servere și servicii de instalare de computere și de echipament de procesare a informațiilor.
Data limită pentru primirea ofertelor este 28 aprilie.
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 6 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 săptămâni
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum 2 săptămâni
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 5 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum o săptămână
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 6 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum 2 săptămâni
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani