Știri
Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru se întrunește în județul Alba, în 4 iulie, în comuna Cetatea de Balta
In 4 iulie 2023, membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regionala (CDR) din Regiunea Centru se reunesc in cea de-a doua sedinta de lucru din acest an, organizata de ADR Centru in comuna Cetatea de Balta, judetul Alba.
Vor fi supuse atentiei membrilor CDR Centru noutatile survenite in programele gestionate de ADR Centru ca urmare a publicarii a doua Ordonante de Urgenta, metodologia pentru incheierea proiectelor finantate prin Programul Operational Regional 2014-2020, pregatirea de lansare a apelurilor de finantare prin Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027, actiuni pentru urmatoarea perioada, precum si analiza oportunitatilor de dezvoltare pentru cele sase judete din regiune.
Reuniunea de lucru are loc la Sala de Conferinte a Castelului Bethlen-Haller din localitatea Cetatea de Balta, in data de 4 iulie 2023, in format fizic, incepand cu ora 10.30, fiind invitati sa participe la sedinta reprezentantii celor sase consilii judetene din regiune, alaturi de primarii celor sase municipii resedinta de judet, precum si reprezentantii desemnati ai oraselor si comunelor din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.
”Mai sunt cateva luni din acest an in care incheiem procesul de finantare a proiectelor prin Programul Operational Regional 2014-2020. Avem aproape 1200 de contracte de finantare semnate prin program si toti reprezentantii autoritatilor publice locale doresc sa finalizeze cat mai repede proiectele contractate, motiv pentru care, in multe localitati din regiune vedem lucrari de reabilitare, modernizare sau santiere de constructii cu multa activitate. Incheierea la timp a acestor proiecte inseamna beneficii concrete pentru comunitate, dar si posibilitatea ca autoritatile publice locale sa se concentra pe proiecte cu finantare nerambursabila prin Programul ”Regiunea Centru”. Ce solutii se pot aplica in cazul intarzierilor, ce sume si cum se vor deconta, sunt subiecte pe care vom discuta cu reprezentantii CDR Centru. In acelasi timp, le vom prezenta si noutatile propuse pe apelurile de finantare din Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027 si o agenda a viitoarelor proiecte in care ne vom implica”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Sedinta incepe cu prezentarea progresului realizat in elaborarea ghidurilor si criteriilor de finantare in cadrul prioritatilor Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027. Un numar de noua ghiduri au fost consolidate si aprobate in sedinta recenta a Comitetului de Monitorizare al Programului, urmand sa se deschida in curand spre finantare, conform calendarului de lansari si in functie de finalizarea aplicatiei nationale MySMIS. Va fi prezentata modalitatea de elaborare si gestionare a Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027 si aspecte referitoare la impartialitatea si evitarea conflictelor de interese in implementarea proiectelor de dezvoltare finantate prin Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027. Ordinea de zi a intalnirii de lucru propune apoi membrilor prezenti, informatii privind depunerea unei declaratii privind evitarea conflictului de interese in implementarea proiectelor de dezvoltare locala si regionala, precum si un proiect de hotarare privind modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare al ADR Centru, conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 23/2023 privind instituirea unor masuri de simplificare si digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de Coeziune 2021-2027.
Agenda sedintei de lucru mai cuprinde analiza privind implementarea Programului Operational Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru completata de o informare succinta privind OUG 36/2023 si stabilirea cadrului pentru inchiderea programelor operationale finantate in perioada de programare 2014-2020.
In cea de-a doua parte a Sedintei sunt supuse aprobarii participantilor trei proiecte de hotarare privind aprobarea participarii ADR Centru ca partener in proiectul CIBIRETE, avizarea Acordurilor de parteneriat pentru implementarea proiectului CHERRY – Cultura, a proiectului ORIGINN – Transformare economica si sociala in zonele rurale prin inovare industriala in sectorul agroalimentar, precum si de Acordul de Aderare a Regiunii Centru prin ADR Centru la Reteaua Economica a Regiunilor celor Trei Mari, o platforma de cooperare directa a regiunilor si administratiilor locale din douasprezece state europene.
La finalul zilei de lucrari se vor prezenta si dezbate aspectele privind implicarea ADR Centru in gestionarea Programului Sanatate si a Programului Tranzitie Justa, precum si activitatea de parteneriat dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg.
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Știri
Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei
O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată
Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.
Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.
Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 23 de ore
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 20 de ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului