Rămâi conectat

Știri

Rimetea, paradisul parapantiștilor, locul unde soarele răsare de două ori

Publicat

în

Localitatea Rimetea, paradisul parapantiștilor, este faimoasă pentru faptul că în Rimetea, în fiecare dimineață, soarele răsare de două ori. Află mai multe despre Rimetea de pe radiounirea.ro.

Satul Rimetea din Munții Apuseni a devenit un adevărat paradis al amatorilor de parapantă și de escaladă. Tineri din toată lumea se adună în localitatea care a devenit faimoasă în întreaga lume pentru că, datorită reliefului dominat de stânci și de canioane, soarele răsare de două ori pe zi, prima dată de după linia orizontului, iar a doua oară de după Piatra Secuiului. Însă nu pitorescul răsăritului de soare este motivul pentru care tinerii vin în acest sat, ci curenții de aer care favorizează practicarea sporturilor extreme, de la parapantă la escaladă.

Un paradis turistic

Rimetea este una dintre cele mai pitorești așezări din Munții Apuseni. Satul se află într-un adevărat canion, iar stâncile din jurul său au creat curenți de aer apreciați de tinerii care practică zborul cu parapanta. Localnicii au transformat numeroase case în pensiuni și acum se bucură de interesul turiștilor. ”Vin din toată lumea. Din Olanda, din Ungaria, din Canada… Vin tineri ca să zboare cu parapanta. Noi ne bucurăm, pentru că vin, se distrează, cheltuiesc sume mari la noi în sat. Ne bucurăm că vin atât de mulți”, spune una dintre proprietarele de pensiuni din Rimetea.

De asemenea, în Rimetea vin și tineri care fac escaladă sau alpinism. Stâncile din jurul satului sunt extrem de potrivite pentru astfel de sporturi.

Patrimoniu deosebit

Există și o categorie de turiști care vin pentru patrimoniul construit al satului. Casele cu frontoane, ridicate în secolul al XIX-lea de către bogații negustori de fier și de proprietarii de forjerii se află pe lista tentativă a UNESCO, spune profesoara de geografie Erika Szekley. ”Casele au o arhitectură deosebită. Rimetea merită să fie inclusă în patrimoniul mondial al umanității”, spune Erika Szekely. Rimetea candidează pentru a fi înscrisă în lista UNESCO în tandem cu localitatea maghiară Holloko.

Citește și Taberele de remarcare a traseelor turistice din județul Alba continuă și anul acesta

Un alt lucru pentru care Rimetea este faimoasă este reprezentat de vaioarele din centrul satului. Este vorba de două bazine dreptunghiulare de piatră, pline cu apă rece ca gheața, construite de localnici după marele incediu care a distrus acum două sute de ani întreaga localitate. Denumirea provine din cuvântul Weher, adus de germanii colonizați în Rimetea, care înseamnă lac. De fapt, mulți dintre localnici mai păstrează vie amintirea incendiului din 1870, când Rimetea a fost distrusă de flăcări. Atunci, locuințele au fost reconstruite pe două șiruri. Șirul de Sus era al bogaților negustori de fier și proprietari de forje.

Casele albe sunt construite în stilul clasic al Europei Centrale, cu ziduri de piatră și porți masive de lemn, cu ușile pivnițelor care dau în stradă și care sunt străjuite de rame de calcar. Pivnițele erau construite astfel pentru a ușura încărcarea și descărcarea mărfurilor. Frontoanele caselor sunt teșite și cu stucaturi, adică cu podoabe geometrice ori care amintesc de flori. Iar geamurile au obloane de lemn, vopsite în verde. Șirul de Jos din Rimetea era destinat fierarilor. În vechile forjerii din Rimetea, fierarii produceau unelte, arme, dar și ornamente, precum grilaje lucrate cu înflorituri, ghivece ori decorațiuni folosite pentru gardurile de fier ale palatelor nobililor din Transilvania. Fierul era extras tot din Munții Apuseni.

Calitatea produselor, îndemânarea meșterilor din Rimetea erau celebre în tot Imperiul Austro-Ungar. Tocmai de aceea, deși mai săraci decât proprietarii forjeriilor, fierarii nu erau tocmai niște nevoiași. Casele lor sunt la fel de frumoase, dar de dimensiuni mai mici decât cele ale patronilor.

Orașul pierdut al secuilor din Apuseni

Satul Rimetea din județul Alba are o poveste deosebită. Comunitatea era odinioară unul dintre cele mun Secuiesc Arieș. Negustorii de fier și forjeriile care prelucrau obiectele de metal, artistic meșteșugite, și care apoi erau vândute în toate orașele importante ale Europei Centrale au transformat localitatea într-o comunitate bogată și mândră. Rimetea este una dintre aceste comunități și are faima unui adevărat oraș pierdut al secuilor. Fostul oraș secuiesc a primit rangul de oppidum (târg) încă din 1493, iar în 1666 a primit oficial rangul de oraș.

În anul 1716, aici erau atestate documentar 16 cuptoare de topit minereul și 16 ciocane hidraulice pentru prelucrarea fierului. În perioada austriacă, în sat au fost aduși o serie de coloniști germani, care au impulsionat și mai mult dezvoltarea fierăriilor locale. Prosperitatea a ținut până când austriecii au deschis mult mai modernele fierării din Reșița și din Hunedoara, care au produs o cantitate mult mai mare de obiecte de fier, mai ieftine decât cele produse de micile forjerii din Rimetea, care au fost eliminate de pe piață, în cursul secolului al XIX-lea.

După o perioadă de declin, care a ținut câteva decenii, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, timp în care mulți dintre coloniștii germani au plecat din localitate spre Sebeș ori spre Aiud, în perioada interbelică, o serie de familii de moți s-au stabilit în Rimetea. Amestecul de populație a dat naștere unui port popular specific, în care se amestecă elemente secuiești, germane și românești și care este ilustrat prin exponatele aflate într-un muzeu privat din sat.

Azi, Rimetea este un sat de mărime medie, dar în care există zeci de pensiuni și de restaurante, în locul fierăriilor, pensiuni care au redat comunității prosperitatea de altădată.

sursa: romanialibera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Festivalul Național Studențesc „Serbările Unirii”, ediția a XXVIII-a, la Alba Iulia: Care este programul

Publicat

în

Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, vă invită la Festivalul Național Studențesc „Serbările Unirii”, ediția a XXVIII-a

Evenimentul urmărește promovarea culturii și a activităților vocaționale prin diversificarea proiectelor și a programelor pentru pregătirea vocațională a tinerilor și studenților, precum și stimularea și implicarea acestora în ceea ce privește actul cultural. Programul festivalului este unul divers, pentru toate gusturile, în care se regăsesc tineri, studenți, dar și nume cu notorietate.

Program:

Miercuri, 27 noiembrie, ora 19:00

„Clipe de luciditate” – spectacol de teatru-dans. Eveniment organizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Sibiu și Compania de Dans „Microbis”.

Sala de spectacole a CCS Alba Iulia

Accesul se face pe bază de invitație, care se poate ridica de la Casa de Cultură a Studenților.

Vineri, 29 noiembrie

Ora 16:00 Vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului „Apuseni, țara de piatră” din cadrul proiectului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural, fondat de Paul Bordaș.

Foaier CCS Alba Iulia

Ora 20:00 Balul Bobocilor al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Sala de spectacole a CCS Alba Iulia

Duminică, 1 decembrie

Mesaje online cu ocazia a 106 ani de la Marea Unire și 102 de ani de la inaugurarea fostului Teatru „Caragiale” din Alba Iulia

Luni, 2 decembrie, 19:00

„Tinerii și provocările lumii moderne”

Conferință susținută de părintele Constantin Necula

Sala de spectacole a CCS Alba Iulia

Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile!

Miercuri, 4 decembrie, ora 18:30

Concert: Connect-R & Band

În deschidere: Luz Maria Milagros Șuteu, Paul Berghean, Mihai Șerbănescu, Maria Imbre, Georgiana Zbutea

Prezintă: MC Kotto

Sala de spectacole a CCS Alba Iulia

Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile!

Joi, 5 decembrie, ora 11:00

„Skepsis”. Retrospectiva anului 2024. Proiecte pentru anul 2025.

Foaier CCS Alba Iulia

Vineri, 6 decembrie, ora 18:00

Spectacol folcloric cu Maria Dragomiroiu, Robert Târnăveanu, Oana Tomoiagă, George Drăgan, Maximiliana Poienar, Cristiana Viorel și Grupul instrumental „Carpatin Express”

Prezintă: Andreea Bogdan

Sala de spectacole a CCS Alba Iulia

Accesul se face pe bază de invitație, care se poate ridica de la Casa de Cultură a Studenților, începând de miercuri, 27 noiembrie, în intervalul orar 9:00 – 18:00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

28 noiembrie 2024: Cercul de scriere creativă VERBUM, la Alba Iulia și Cugir

Publicat

în

În luna noiembrie, cercul de scriere creativă VERBUM, la Alba Iulia și Cugir

Ca în fiecare lună, și în luna noiembrie se vor desfășura concomitent cele două cercuri de scriere creativă VERBUM, de la Alba Iulia și Cugir. Temele alese sunt: „Ecoul frunzelor” la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir (coordonator profesor doctor Luminița Cebotari) și „Întâmplare neobișnuită într-o zi obișnuită” la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba din Alba Iulia (coordonator bibliotecara Luiza Pop).

Cele două cercuri de scriere creativă se vor desfășura în data de 28 noiembrie 2024, începând cu ora 17:00.

Fiecare cerc debutează cu prezentări și recomandări de carte, urmate de discutarea creațiilor participanților, pe tema dată sau la liber, într-o atmosferă potrivită pentru astfel de dezbateri. La finalul cercului se vor propune teme pentru luna următoare și se va discuta liber despre cărți și creații literare.
Cercul de scriere creativă VERBUM este organizat de Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir. La activitate pot participa toți creatorii care doresc să primează păreri avizate despre creațiile lor și toți cei ce iubesc arta și literatura.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Paradă militară de proporții, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia

Publicat

în

Paradă militară de proporții, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în municipiul Alba Iulia vor avea loc, în perioada 30 noiembrie-1 decembrie, o serie de manifestări la care vor participa militari și mijloace tehnice terestre și aeriene aparţinând structurilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. 

În data de 30 noiembrie, ceremonii militare cu depuneri de coroane și jerbe de flori la următoarele ansambluri monumentale:

– începând cu ora 10.00, la monumentul „I.C. Brătianu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

– începând cu ora 10.30, la monumentul „Iuliu Maniu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

– începând cu ora 11.15, la monumentul „Mihai Viteazul” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);

 – începând cu ora 11.55, la ansamblul monumental „Regele Ferdinand și Regina Maria” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);

– începând cu ora 12.25, se va desfășura o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

– începând cu ora 12.40, în Piața Tricolorului va avea loc arborarea Drapelului Național al României (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”).

În data de 1 decembrie, începând cu ora 14.00, va avea loc ceremonia militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, cu participarea a 18 detașamente de defilare pe jos (peste 1000 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere „Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, personal din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română), 17 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă VAMTAC și JLTV, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și LAROM, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, tehnică aparținând unităților de sprijin logistic, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională și ale organizației Crucea Roșie Română), elicoptere IAR 330 SOCAT, IAR 330 PUMA NATO, avioane F-16 Fighting Falcon ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

De asemenea, din dispozitivul de defilare vor face parte militari și tehnică de luptă din Belgia, Franța și Polonia, din cadrul structurilor aliate aparținând Brigăzii Multinaționale Sud-Est și Grupului de luptă al NATO dislocat în Cincu.

Pentru buna desfășurare a evenimentelor, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, se va desfășura un antrenament general în data de 30 noiembrie, în intervalul orar 14.00-17.00.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba