Rămâi conectat

Știri

Bujorul, floare națională, simbol al eroismului

Publicat

în

În tradiția noastră populară, luna Mai este timpul florilor (Florar, Florariu) și exuberanța vegetației (Frunzar). Din bătrâni, se spune că în luna lui “Florar”, Raiul coboară pe pământ și înverzește totul, este o lună plină de prospețime și culoare.

Bujorul înflorește în luna mai. Tot în această lună, în 15 mai, este Ziua Națională a Bujorului în România.

De ce la noi în țară floarea aceasta are o sărbătoare? Pentru că este prezentă într-o sumedenie de versuri popular, pentru că este cântată și rostită în poezii și balade, pentru că există basme românești în care Bujor este fecior de împărat – floarea florilor, pentru că reprezintă semnul de tinerețe și sănătate în obrajii fragezi și frumoși ai tinerilor. Bujorul românesc este, de asemenea, comoara unor rezervații naturale unde este protejat: Măcin şi Babadag-Tulcea, Troianul-Teleorman, Comana-Giurgiu, Zău de Câmpie-Mureş, Pleniţa-Dolj sau Stoicăneşti-Olt, ba chiar și în Bucovina există bujorul de munte, la Poalele Munților Călimani.

Bujorul – apreciat pentru florile bogate şi parfumul puternic, bujorul înfloreşte în mai şi ţine până în iunie. Ȋntotdeauna asociat cu frumusetea, tinerețea, sǎnǎtatea și vigoarea, bujorul este prezent ȋn folclorul romậnesc ȋn toate zonele țǎrii. Bujorul românesc este o specie de floare unică în Europa, care creşte doar în anumite zone din România. Floarea rară a supravieţuit erei glaciare. În ţară există cinci rezervaţii naturale de bujori româneşti, zone protejate prin lege de câţiva ani. Una dintre rezervaţii se găseşte în Pădurea de la Troianul. De numele bujorului românesc se leagă vechi legende şi superstiţii. La începutul secolului al XIX-lea, Bujor era numele unui haiduc, numit astfel după culoarea aprinsă a părului. În cultura populară, bujorul este adesea asociat cu dorul, cu frumuseţea fizică sau cu dragostea. Îl întâlnim în versurile lui Eminescu, ale lui Coşbuc sau Alecsandri, dar şi în unele dintre poeziile publicate de Caragiale în Moftul Românesc (nr. 17, 1893).

De curând bujorul românesc a fost deja adoptat de Ministerul Apărării Naţionale ca emblemă a eroismului: „Bujorul este purtat la revers sau pe cocarda tricoloră la Ziua Veteranilor (11 noiembrie), la Ziua Veteranilor de Război (29 aprilie), de Înălţare şi la toate evenimentele în care este cinstit sângele vărsat pe câmpul de luptă de ostaşii români. În noiembrie 2015, Asociaţia de Caritate din Armata României „Camarazii“, susţinută de Invictus România, a înregistrat marca la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.”

Întrucât înflorește în preajma sărbătorii Sfinților Constantin și Elena, în Bucovina se manifesta (până în urmă cu vreo 20 de ani) prețuirea și respectul împletit cu dragoste față de vreun sărbătorit necăsătorit (băiat sau fată) prin oferirea unui brăduț împodobit cu flori de bujor – în cazul vreunui Constantin – sau agățarea unei coroane împodobite cu flori de liliac și bujori, pe cerdac la vreo Ilenuță. Fiind o floare nobilă, cultivată și obținută cu trudă, bujorul era considerat un dar valoros, cel care primea cadoul vegetal împodobit cu florile bogate roșii, albe sau roz, trebuia să cinstească prietenii, să-i poftească la masa plină de plăcinte cu urdă și mărar, un pahar de rachiu și nelipsitele „găluște” (sarmale) învelite în foi de hrean sau de viță. Tema bujorului este larg răspândită în covoarele tradiţionale, costumele populare şi alte obiecte de artizanat de o frumuseţe rară, fapt ce dovedeşte aprecierea deosebită de care se bucură bujorul la nivel naţional din cele mai îndepartate timpuri, potrivit etnologului Gabriela Teișanu .

Sursa:traditionaltv.net, orientromanesc.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Paradă militară de proporții, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia

Publicat

în

Paradă militară de proporții, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în municipiul Alba Iulia vor avea loc, în perioada 30 noiembrie-1 decembrie, o serie de manifestări la care vor participa militari și mijloace tehnice terestre și aeriene aparţinând structurilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. 

În data de 30 noiembrie, ceremonii militare cu depuneri de coroane și jerbe de flori la următoarele ansambluri monumentale:

– începând cu ora 10.00, la monumentul „I.C. Brătianu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

– începând cu ora 10.30, la monumentul „Iuliu Maniu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

– începând cu ora 11.15, la monumentul „Mihai Viteazul” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);

 – începând cu ora 11.55, la ansamblul monumental „Regele Ferdinand și Regina Maria” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);

– începând cu ora 12.25, se va desfășura o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

– începând cu ora 12.40, în Piața Tricolorului va avea loc arborarea Drapelului Național al României (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”).

În data de 1 decembrie, începând cu ora 14.00, va avea loc ceremonia militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, cu participarea a 18 detașamente de defilare pe jos (peste 1000 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere „Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, personal din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română), 17 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă VAMTAC și JLTV, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și LAROM, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, tehnică aparținând unităților de sprijin logistic, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională și ale organizației Crucea Roșie Română), elicoptere IAR 330 SOCAT, IAR 330 PUMA NATO, avioane F-16 Fighting Falcon ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

De asemenea, din dispozitivul de defilare vor face parte militari și tehnică de luptă din Belgia, Franța și Polonia, din cadrul structurilor aliate aparținând Brigăzii Multinaționale Sud-Est și Grupului de luptă al NATO dislocat în Cincu.

Pentru buna desfășurare a evenimentelor, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, se va desfășura un antrenament general în data de 30 noiembrie, în intervalul orar 14.00-17.00.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului” va fi difuzată în școlile și liceele județului Alba, în perioada 25-29 noiembrie

Publicat

în

Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului” va fi difuzată în școlile și liceele județului Alba, în săptămâna premergătoare Zilei Naționale a României

În perioada 25-29 noiembrie 2024,în săptămâna premergătoare Zilei Naționale a României, docu-drama ,,Avram Iancu – Împotriva imperiului” va fi difuzată în școlile și liceele județului Alba, iar în data de 30 noiembrie 2024, la ora 18:00, filmul va putea fi urmărit la Sediul Administrativ al județului Alba.

Un proiect organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului” punctează momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu, eroul revoluționar al Transilvaniei, al României. Filmul urmărește evenimentele din perioada 1848-1872, până la moartea sa.

1848 – În plină Revoluție în Transilvania, moții răspund chemării lui Avram Iancu de a veni să apere Munții Apuseni, care se transformă într-o fortăreață.

Legiunile de români resping atacurile armatei răsculaților maghiari. Deși slab echipați și fără o pregătire militară sistematizată, românii sunt dispuși la sacrificiu, însuflețiți de personalitatea lui Avram Iancu, avocatul devenit Crăișorul Munților.

În toamna anului 1848, descoperim cum era organizată tabăra Legiunii Auraria Gemina condusă de Avram Iancu. În decembrie 1848, vedem cum Avram Iancu se impune și-i convinge pe liderii românilor că „numai tactica armată va scăpa poporul de tiranie”, declanșând un șir ireversibil de evenimente, care culminează cu un fals armistițiu și cu un deznodământ neașteptat al Revoluției.

Filmul urmărește mai apoi și evenimentele de după Revoluție: negocierea armistițiului dintre români și maghiari, înfrângerea revoluției și instituirea unui regim impus de Imperiul Habsburgic, trădarea Împăratului Franz Josef, arestarea și maltratarea lui Avram Iancu, ultimii ani de viață, chinuiți de supărări, și moartea sa învăluită în mister. Transmite Centrul Cultural „Augustin Bena” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

“Clipe de luciditate”, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia: Producție de teatru-dans de excepție, în cadrul Festivalului Național Studențesc “Serbările Unirii”

Publicat

în

27 noiembrie: “Clipe de luciditate”, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia. Producție de teatru-dans de excepție, în cadrul Festivalului Național Studențesc “Serbările Unirii”

Miercuri, 27 noiembrie 2024, începând cu ora 19:00, sunteți invitați la spectacolul de teatru-dans “Clipe de luciditate”, în coregrafia regretatului Hugo Wolff și regia lui Florian Oros, o producție a Casei de Cultura a Studentilor Sibiu și Companiei de Dans “MICROBIS”, al cărei fond muzical va fi asigurat de Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, în urma parteneriatului între cele două instituții.

Vor dansa: Alexandra Popa, Erika Hera, Alexandru Rada, Florian Oros, Ana Daniela Drăgan, Ionuț Turcu, Annemarie Lutsch, Raluca Cristea, Beatrice Andreea Istihie, Sofia Copcă, Diana Elena Cătănescu, Teodora Popa.

Vor cânta: Petru Adam – trompetă, Carina Cataramă – nai, Liviu Cernat – vioară, Ovidiu Pârjol – pian, Claudiu Leș – chitară, Nicolaie Beșleagă – claviaturi, Dominique Simionescu – voce, Gheorghe Berghian-Gino – voce.

Cântecele pe care le veți asculta sunt: fragment din Ederlezi – Goran Bregovic, Ciuleandra – Maria Tănase, Doina de jale – Gheorghe Zamfir, Cine iubește și lasă – Maria Tănase, Balada lui Ciprian Porumbescu, Baga Aga – Jablkoň.

Luciditatea este clipa în care cortina cade și rămâi în fața unui gol tăcut, unde toate măștile dispar, iar ceea ce rămâne nu e eliberare, ci realitatea brută a ființei tale. În acea liniște copleșitoare, te vezi așa cum ești dezbrăcat de iluzii, de roluri, de aparențe și înțelegi că adevărul nu te eliberează întotdeauna, ci te obligă să privești în abisul propriei tale existențe.

Clipele sunt fragmente efemere ale existenței, ce curg și se sfărâmă înainte de a putea fi pe deplin înțelese. Fiecare moment se naște dintr-o vastitate de posibilități, multiplicându-se în sensuri ascunse. Ceea ce alegem este doar o umbră palidă a profunzimilor noastre interioare, o reflexie imperfectă a sufletului în oglinda timpului.

Accesul se face pe bază de invitație, care se poate ridica de la Casa de Cultură a Studenților, de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 – 18:00.

Spectacolul este organizat în cadrul Festivalului Național Studențesc “Serbările Unirii”, ediția a XXVIII-a.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba