Administrație
Fostul Cinema Columna din Alba Iulia, transformat în centru multifuncțional: Ce va găzdui
Primăria Municipiului Alba Iulia propune Clădirea Cinema Columna pentru revitalizare, modernizare şi reconversie prin schimbare de destinaţie în centru multifuncţional, care să reprezinte un pol de interes pentru Cartierul Centru.
În prezent imobilul se află într-o stare avansată de degradare, mai ales la nivelul finisajelor interioare şi exterioare. Clădirea a fost abandonată pentru o perioadă de aproximativ 20 de ani, fără a se lua măsuri de conservare sau protecţie.
Implementarea măsurilor de reconversie şi modernizare a clădirii va duce, potrivit reprezentanților administrației locale, la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei, prin:
• Promovarea evenimentelor social-culturale prin organizarea de expoziţii, conferinţe şi video- proiecţii / filme de lung sau scurt metraj;
• Desfăşurarea unor evenimente / activităţi în condiţii optime;
• Dezvoltarea personalităţii şi creativităţii persoanelor tinere şi adulte din municipiul Alba Iulia;
• Oferirea unui mediu de calitatea, la standarde actuale, pentru o buna funcţionare în cadrul muncii de birou, administraţie şi management;
• Dotarea cu echipamente specifice, conform normelor în vigoare;
• Rezolvarea accesul persoanelor cu dizabilitati în interiorul clădirii;
• Refaţadizarea clădirii pentru a corespunde noilor funcţiuni, fără a distruge volumetria sau elementele decorative existente;
• Consolidarea şi păstrarea unei clădiri specifice secolului 20;
• îmbunătăţirea nivelului de viaţă socială şi civilizaţie, dar şii calitatea spaţiului urban;
• Reorganizarea amenajării exterioare pentru satisfacerea şi reîmprospătarea aspectului şi atmosferei urbane din zonp, în ceea ce priveşte ralaţia cu obiectivul studiat;
• Creşterea nivelului de eficienta energetică a clădirii şi posibilitatea montării de instalaţii pentru energie regenerabilă.
Pentru realizarea/reabilitarea şi modernizarea sălii de cinema Columna cu scopul revitalizării acesteia, creându-se astfel posibilitatea accesului la cultură în mod facil în măsura în care posibilităţile de petrecere a timpului liber sunt reduse, și creându-se astfel alternative de petrecere a timpului liber în special pentru tineri si având în vedere posibilitatea de finanţare prin CNI a acestei clădiri cu spaţii destinate proiecţiei cinematografice a fost propusă luarea în dezbatere şi adoptarea de către Consiliul Local Alba Iulia a unei hotărâri de aprobare a documentaţiei tehnico-economice faza DALI şi a indicatorilor tehnico- economici, pentru obiectivul: „Schimb de destinație, modernizare, eficientizare energetică, transformare clădire cinema în centru multifuncțional de cartier”.
Prin proiectul deja elaborat la faza DALI, cu avize şi studii de specialitate realizate la această fază potrivit certificatului de urbanism nr.350/01.03.2022, se propun următoarele:
• Realizarea unei săli multifuncţionale în care se pot organiza conferinţe/proiecţii de film/congrese/ şedinţe de consiliu cu o capacitate cuprinsă între 150 – 200 persoane cu o zonă de gradene pentru spectatori / participanţi.
• Zonă tehnică în relaţie directă cu sala multifuncţională/de proiecţie care poate deservi şi ca spaţiu pentru depozitarea scaunelor, meselor sau echipamentelor folosite la proiecţii, şedinţe sau prezentări.
• Grupuri sanitare pentru ambele sexe dar si pentru persoanele cu dizabilitati, dimensionate conform normelor in vigoare.
• O zonă de garderobă/ depozitare aflată in relaţie directă cu foayerul de intrare
• Reconfigurarea zonei de intrare/ foayer pentru a putea susţine si o zona de expoziţii temporare şi a unei zone de aşteptare.
• Zonă pentru birou de informaţii/ spaţiu administrativ sau zona pentru alte activităţi.
• Săli de şedinţe / conferinţe.
• Oficiu pentru personal.
• La etaj este zona pentru proiecţii şi se pot amenaja spaţii de birou, conferinţe, ateliere sau workshop-uri.
• Refaţadizarea clădirii pentru a corespunde noilor funcţiuni propuse în conformitate cu aspectul exterior existent.
• Montarea instalaţiilor necesare pentru siguranţa la foc, încălzirea, ventilarea, sonorizarea si iluminarea clădirii.
• Montarea de instalaţii pentru energie regenerabilă.
• Reamenajarea zonei publice adiacente clădirii.
• Creşterea nivelului de eficienţa energetică a clădirii conform standardelor în vigoare.
În definirea soluţiilor tehnice propuse s-a avut în vedere creşterea eficienţei energetice a clădirii. Astfel, anvelopa spaţiilor încălzite va fi continuă, reducând cât mai mult punţile termice şi se vor propune soluţii pasive care pot contribui la reducerea consumului de energie (sisteme de umbrire pentru evitarea supraîncălzirii, spaţii iluminate natural pentru reducerea consumului de energie din iluminatul artificial, masă termică pentru reţinerea şi înmagazinarea energiei etc.).
Clădirea nou propusă are un grad de flexibilitate ridicat pentru a se putea folosi în cât mai multe scenarii posibile şi pentru a se putea adapta nevoilor în continuă schimbare a oraşelor / comunităţilor din prezent. Transformarea clădirii va costa 23.556.650 lei (inclusiv TVA), din care lucrări de construcții-montaj 15.761.408 lei, iar durata lucrărilor se extimează că va fi de 24 de luni.
Se doreşte obţinerea unui exemplu corect de revitalizare a unei clădiri de secol 20 în conformitate cu noile prevederi în vederea consumului de energie, fără a avea repercusiuni asupra aspectului exterior si a funcţionalităţii propuse, care trebuie să fie de calitate.
Din punct de vedere administrativ, construcţia social-culturală este cuprinsă în domeniului public al municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, conform C.F.89032.
În luna octombrie 2022 a fost făcută o solicitare către CNI pentru includerea în Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, Subprogramul „Săli de cinema” a acestui obiectiv.
Administrație
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.
Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.
„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.
Administrație
Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025. Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.
După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.
În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,
Administrație
Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.
Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă