Rămâi conectat

Știri

Cum ştii care pepene e copt şi zemos, fără să-i faci dop

Publicat

în

Fiecare are metoda proprie de a descoperi un pepene dulce şi zemos atunci când merge la piaţă. Invaţă de pe radiounirea.ro câteva trucuri despre cum poţi să ştii care pepene e copt şi zemos, fără să-i faci dop.

Trucuri învăţate de la bunici, părinţi sau de la producătorii care vin să-şi vândă marfa, iată care sunt cele mai bune metode pentru a te asigura că pui pe masă felii delicioase de pepene. Forma sau aspectul cojii sunt numai câteva dintre detaliile de care trebuie să ţinem cont.

Testul sunetului

Cea mai folosită metodă pentru a identifica un pepene copt este probabil testul sunetului. Ideea este ca atunci când baţi în coaja pepenelui, trebuie să sune grav, ca şi cum ai lovi în perete, iar atingerea ar trebui să dea senzaţia de elasticitate. O altă variantă este să deschideţi un pic gura şi să loviţi cu bobârnacul în „mărul lui Adam”. Dacă sunetul este asemănător cu cel scos de pepene, fructul ar trebui să fie copt.

Aspectul codiţei

Codiţa începe să se usuce la 2-3 zile după ce pepenele a fost recoltat pentru că nu mai are de unde să tragă sevă, de aceea nu o să prea găsiţi pepeni cu codiţia în totalitate verde. Ba chiar, codiţa în totalitate verde ar putea să însemne că pepenele este crud. Alegeţi unul care are capătul codiţei uscat, maroniu.

Citeşte şi Consumă pepene roşu! Ce afecţiuni previne

Pe de altă parte, unele persoane cred în mod greşit că pepenii ţinuţi la soare după ce au fost culeşi mai au încă timp să se coacă, deci sunt mai dulci. Adevărul este că pepenii nu se mai coc după ce au fost culeşi, ci miezul începe să se veştejească treptat. Nu degeaba spre sfârşitul verii majoritatea pepenilor comercializaţi au miezul pufos şi fad.

Pata galbenă

Toţi pepenii ar trebui să prezinte o pată gălbuie pe suprafaţa cojii, acesta fiind locul în care au stat sprijiniţi pe pământ. Dacă pata respectivă este albă sau nu există, atunci sunt şanse mari ca pepenele să fi fost cules prea repede, înainte de a se coace.

Coaja lucioasă

Coaja pepenelui trebuie să fie cât mai lucioasă, cu aspect cerat, semn că fructul a ajuns la maturitate în mod natural, fără să fie forţat, şi că a avut parte de suficient soare şi de apă. De asemenea, un pepene copt atât cât trebuie nu ar trebui să prezinte porţiuni moi pe suprafaţa cojii.

Forma

Pepenele trebuie să aibă o formă simetrică, fie ea ovală sau rotundă. Cei care sunt deformaţi, turtiţi sau prezintă diverse proeminenţe este posibil să fi fost expuşi la soare neuniform (au avut şi zone umbroase), nu au avut parte de suficientă apă sau au fost afectaţi de diverse boli.

Greutatea

Pepenii conţin apă în proporţie de 90%, aşa că atunci când ai de ales între doi pepeni aproape identici ca formă şi diametru, varianta câştigătoare este reprezentată de pepenele mai greu. Mai exact, un pepene destul de greu pentru dimensiunea lui conţine o cantitate mare de apă, ceea ce înseamnă că s-a copt şi că nu este sec la interior. Pepenii trecuţi prezintă un gol în jurul miezului, atunci când sunt tăiaţi, ceea ce îi face mai uşori.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

28 noiembrie 2024: Cercul de scriere creativă VERBUM, la Alba Iulia și Cugir

Publicat

în

În luna noiembrie, cercul de scriere creativă VERBUM, la Alba Iulia și Cugir

Ca în fiecare lună, și în luna noiembrie se vor desfășura concomitent cele două cercuri de scriere creativă VERBUM, de la Alba Iulia și Cugir. Temele alese sunt: „Ecoul frunzelor” la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir (coordonator profesor doctor Luminița Cebotari) și „Întâmplare neobișnuită într-o zi obișnuită” la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba din Alba Iulia (coordonator bibliotecara Luiza Pop).

Cele două cercuri de scriere creativă se vor desfășura în data de 28 noiembrie 2024, începând cu ora 17:00.

Fiecare cerc debutează cu prezentări și recomandări de carte, urmate de discutarea creațiilor participanților, pe tema dată sau la liber, într-o atmosferă potrivită pentru astfel de dezbateri. La finalul cercului se vor propune teme pentru luna următoare și se va discuta liber despre cărți și creații literare.
Cercul de scriere creativă VERBUM este organizat de Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir. La activitate pot participa toți creatorii care doresc să primează păreri avizate despre creațiile lor și toți cei ce iubesc arta și literatura.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Paradă militară de proporții, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia

Publicat

în

Paradă militară de proporții, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în municipiul Alba Iulia vor avea loc, în perioada 30 noiembrie-1 decembrie, o serie de manifestări la care vor participa militari și mijloace tehnice terestre și aeriene aparţinând structurilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. 

În data de 30 noiembrie, ceremonii militare cu depuneri de coroane și jerbe de flori la următoarele ansambluri monumentale:

– începând cu ora 10.00, la monumentul „I.C. Brătianu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

– începând cu ora 10.30, la monumentul „Iuliu Maniu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

– începând cu ora 11.15, la monumentul „Mihai Viteazul” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);

 – începând cu ora 11.55, la ansamblul monumental „Regele Ferdinand și Regina Maria” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);

– începând cu ora 12.25, se va desfășura o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

– începând cu ora 12.40, în Piața Tricolorului va avea loc arborarea Drapelului Național al României (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”).

În data de 1 decembrie, începând cu ora 14.00, va avea loc ceremonia militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, cu participarea a 18 detașamente de defilare pe jos (peste 1000 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere „Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, personal din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română), 17 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă VAMTAC și JLTV, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și LAROM, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, tehnică aparținând unităților de sprijin logistic, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională și ale organizației Crucea Roșie Română), elicoptere IAR 330 SOCAT, IAR 330 PUMA NATO, avioane F-16 Fighting Falcon ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

De asemenea, din dispozitivul de defilare vor face parte militari și tehnică de luptă din Belgia, Franța și Polonia, din cadrul structurilor aliate aparținând Brigăzii Multinaționale Sud-Est și Grupului de luptă al NATO dislocat în Cincu.

Pentru buna desfășurare a evenimentelor, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, se va desfășura un antrenament general în data de 30 noiembrie, în intervalul orar 14.00-17.00.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului” va fi difuzată în școlile și liceele județului Alba, în perioada 25-29 noiembrie

Publicat

în

Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului” va fi difuzată în școlile și liceele județului Alba, în săptămâna premergătoare Zilei Naționale a României

În perioada 25-29 noiembrie 2024,în săptămâna premergătoare Zilei Naționale a României, docu-drama ,,Avram Iancu – Împotriva imperiului” va fi difuzată în școlile și liceele județului Alba, iar în data de 30 noiembrie 2024, la ora 18:00, filmul va putea fi urmărit la Sediul Administrativ al județului Alba.

Un proiect organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Inspectoratul Școlar Județean Alba.

Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului” punctează momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu, eroul revoluționar al Transilvaniei, al României. Filmul urmărește evenimentele din perioada 1848-1872, până la moartea sa.

1848 – În plină Revoluție în Transilvania, moții răspund chemării lui Avram Iancu de a veni să apere Munții Apuseni, care se transformă într-o fortăreață.

Legiunile de români resping atacurile armatei răsculaților maghiari. Deși slab echipați și fără o pregătire militară sistematizată, românii sunt dispuși la sacrificiu, însuflețiți de personalitatea lui Avram Iancu, avocatul devenit Crăișorul Munților.

În toamna anului 1848, descoperim cum era organizată tabăra Legiunii Auraria Gemina condusă de Avram Iancu. În decembrie 1848, vedem cum Avram Iancu se impune și-i convinge pe liderii românilor că „numai tactica armată va scăpa poporul de tiranie”, declanșând un șir ireversibil de evenimente, care culminează cu un fals armistițiu și cu un deznodământ neașteptat al Revoluției.

Filmul urmărește mai apoi și evenimentele de după Revoluție: negocierea armistițiului dintre români și maghiari, înfrângerea revoluției și instituirea unui regim impus de Imperiul Habsburgic, trădarea Împăratului Franz Josef, arestarea și maltratarea lui Avram Iancu, ultimii ani de viață, chinuiți de supărări, și moartea sa învăluită în mister. Transmite Centrul Cultural „Augustin Bena” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba