Rămâi conectat

Știri

Județul Alba vizitat de turiști indiferent de anotimp: Aproape 13.000 de turiști, în noiembrie 2022

Publicat

în

Județul Alba, vizitat de turiști, indiferent de anotimp: Aproape 13.000 de turiști, în octombrie 2022.

În noiembrie 2022, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, sosirile în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat crestere cu 4084 sosiri, iar înnoptările cu 8273 înnoptari.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna noiembrie 2022 a fost de 16,6%.

În luna octombrie 2022, în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 12619 turiști, majoritatea au fost cazați în hoteluri (42,9%), pensiuni agroturistice (27,4%), pensiuni turistice (17,9%), înregistrându-se o scadere cu 5170 persoane (-29,1%) faţă de luna anterioară si crestere cu 4084 persoane (+47,9%) faţă de luna corespunzatoare din anul 2021.
Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) înregistrate în noiembrie 2022 a fost de 22465, mai putin cu 7883 innoptari (-26%) faţă de luna anterioara si mai mult cu 8273 (+58,3%) faţă de luna noiembrie 2021. Durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această lună a fost de 1,78 zile, față de 1,66 zile cea înregistrată în noiembrie 2021.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare din judeţ în luna noiembrie 2022 a fost de 16,6%, mai mic atat fata de luna anterioară (21,4%) si mai mare fata de luna corespunzatoare din anul anterior (14,4%), pe ţară înregistrându-se un indice de 27,6%.

În perioada 1.01-30.11.2022 în unităţile turistice din judeţul Alba (cu minim 10 locuri pat) au fost cazaţi 176544 turişti, înregistrându-se o crestere cu 22,2% faţă de perioada corespunzatoare din anul 2021; turiştii români deţin o pondere de 91,8% din numărul total de turişti înregistraţi la nivelul județului Alba (167154 persoane), iar turiştii străini (14390 persoane) si reprezintă 8,2%.
Numărul de înnoptări ale turiştilor în structurile de primire turistică din judeţ (cu minim 10 locuri pat) a fost de 323034 ( 26429 turisti straini ), mai mult cu 24,5% faţă de perioada similara din anul 2021, durata medie a sejurului în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în această perioadă fiind de 1,83 zile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

1 februarie 1958: Ultimii combatanți ai grupării de rezistență armată din masivul Vlădeasa – Munții Apuseni, lichidați de forțele de represiune

Publicat

în

În noaptea de 1 spre 2 februarie 1958, ultimii combatanți ai grupării de rezistență armată din masivul Vlădeasa – Munții Apuseni, sunt încercuiți de forțele de represiune în satul Traniș din comuna Valea Drăganului

Ca urmare a informațiilor obținute prin intermediul unui agent infiltrat în apropierea fraților Șușman, în dimineața de 2 februarie 1958, efective ale Ministerului de Interne și trupe de Securitate au descins în Traniș. Organele represive au percheziționat casa, grajdul și șura Romul Florea, unde se bănuia că sunt cei doi.

Romul Florea și soția sa, Floarea, au fost anchetați ore întregi, fără a divulga însă locul unde erau ascunși partizanii. În jurul orei 8,30, femeia  a fost dusă în grajd și anchetată din nou, strigând că nu se sperie de amenințări. Este momentul când securiștii ordonă unei trupe să pătrundă din nou în pod și să dea tot fânul jos, scrie Florin Dobrescu pe muzeulrezistentei.ro.

Ajunsă la gura podului, echipa a fost primită cu foc. Schimbul de focuri a durat aproape două ore, frații Șușman fiind somați în mai multe rânduri să se predea. O echipă de șoc a Securității a încercat, în câteva rânduri, să pătrundă prin forță, atacurile fiind respinse de fiecare dată.

Pentru intimidarea celor doi partizani, s-a dat foc la o căpiță din spatele grajdului, fiind amenințați că, dacă nu se vor preda, va fi incendiată construcția, fapt care s-a și întâmplat. În timpul incendiului, echipa de șoc a încercat din nou, de trei ori, să pătrundă, în speranța că-i va captura pe luptători, dar risposta acestor a continuat cu aceeași intensitate, deși erau în flăcări.

A doua zi s-a efectuat identificarea cadavrelor de către gazde și s-a făcut autopsia cadavrelor carbonizate, stabilindu-se oficial că „în urma autopsiei s-a stabilit că bandiții au ars de vii”. Ceea ce atrage atenția însă la acest caz este, pe lângă dârzenia celor doi care, nu numai că au rezistat în continuare, în flăcări, nepredându-se dar nici sinucigându-se, este poziția în care au încremenit cele două cadavre carbonizate, ceea ce i-a făcut pe foarte mulți să creadă că au murit arși de vii în poziții de rugăciune (în genunchi, cu brațele împreunate și ridicate), ceea ce ar putea constitui un exemplu de martiraj creștin rar întâlnit.

Prin moartea lui Avisalon și Teodor jr., grupul „Șușman” a încetat să existe, însă alte zeci de persoane au fost arestate și condamnate sub acuzația de a-i fi susținut pe partizani.

Muntii Vladeasa si padurile din jurul satului Rachitele i-au adapostit in anii 1948 – 1958 pe partizanii condusi de Teodor Susman, fost primar al localitatii, in lupta lor cu regimul comunist.Povestea grupului „Teodor Susman” reprezinta esenta luptei impotriva sistemului comumist declansata de cei care nu se puteau multimi cu statutul de asupriti in propria tara.  Supranumit „Tatal Muntilor” sau „Tatal Motilor”, Teodor Susman a fost cel care a castigat drepturile motilor in anii ’20. A mers la Regele Ferdinand I al Romaniei si „a batut cu pumnul in masa” obtinand permisiunea ca motii sa detina in proprietate si sa exploateze padurile din zona Muntilor Vladeasa. Cauzele care au dus la constituirea grupului sunt similare celor care au determinat si aparitia altor grupari de partizani si au fost reprezentate de procesul de stalinizare in care a fost angajata societatea romaneasca dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Grupul nu si-a propus actiuni concrete de sabotare a regimului comunist, membrii lui au fugit in munti de teama represiunilor, a puscariei, fara insa a-si propune ceva efectiv dupa aceasta fuga.
Actiunile lor armate vizau doar aprovizionarea personala, obtinerea de materiale si informatii, precum si gasirea unui adapost temporar. Membrii organizatiei erau conjunctural impreuna, ei nu aderasera la aceeasi lupta, doar supravietuiau mai bine impreuna sau se alaturasera din oportunism, pentru ca erau convinsi ca americanii vor veni. Fiecare membru al grupului avea un litigiu cu noul regim si de aceea a preferat temnitei calea padurii. Ei nu se opuneau fatis regimului, ei il ocoleau, se straduiau sa nu i se integreze, iar calea muntelui era cea mai potrivita acestui obiectiv. Avand in vedere fortele si logistica masate in capturarea si suprimarea unor oameni simpli, se poate spune, fara ironie, ca fuga lor a fost eroica.

Sursa:activenews.ro, stiridecluj.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Stații de încărcare pentru vehicule electrice, în Zlatna: Licitația, lansată în SEAP.

Publicat

în

Stații de încărcare pentru vehicule electrice, în Zlatna: Licitația, lansată în SEAP

Primăria Zlatna a lansat marți, 28 ianuarie 2025, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice licitația pentru servicii de proiectare și execuție lucrări, pentru obiectivul de investiții „Construire a 6 stații de încărcare vehicule electrice în orașul Zlatna, județul Alba”.

Valoarea estimată a contractului este de 1.097.124 de lei, fără TVA, investiția fiind finanțată de către Administrația Fondului de Mediu (AFM).

Durata contractului va fi de 7 luni, din care două luni pentru proiectare și cinci luni pentru execuție.

Proiectul vizează execuția de lucrări, livrarea și punerea în funcțiune a unui număr de 6 stații de reîncărcare electrică, inclusiv amenajarea celor 12 locuri de parcare.

Stațiile de reîncărcare rapide vor fi amenajate în următoarele zone:

Stația de încărcare 1: situată în localitatea Zlatna, str. Piața Unirii, nr. 3, județul Alba.
Stația de încărcare 2: situată în localitatea Zlatna, str. Piața Unirii, nr. 4A, județul Alba
Stația de încărcare 3: situată în localitatea Zlatna, str. Calea Moților, nr. 23B, județul Alba
Stația de încărcare 4: situată în localitatea Zlatna, str. Măreșești, nr. 9, județul Alba
Stația de încărcare 5: situată în localitatea Zlatna, str. 1 Mai, nr. 1, județul Alba
Stația de încărcare 6: situată în localitatea Feneș, nr. 6A, județul Alba.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Amenzi de peste 18.000 de lei aplicate de oamenii legii din Alba, într-o singură zi, în cadrul unor acțiuni în sistem integrat

Publicat

în

Amenzi de peste 18.000 de lei aplicate de oamenii legii din Alba, într-o singură zi

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 421 de verificări de persoane și 224 de verificări de autovehicule, pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Au fost constatate 126 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 18.434 de lei.

Au fost efectuate 43 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe și au fost reținute șapte permise de conducere și a fost retras un certificat de înmatriculare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba