Știri
Grădiniță, licee, o clădire publică și mai multe blocuri din Alba vor primi bani pentru renovări, prin PNRR
O grădiniță, două licee, o clădire publică și 12 blocuri din Alba vor primi bani pentru renovări: Zeci de milioane de lei, prin PNRR
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a semnat 72 de noi contracte de finanțare, depuse în cadrul primului apel de proiecte pentru componenta C5 – Valul Renovării din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Contractele, încheiate între Ministerul Dezvoltării și autoritățile publice locale din 33 de unități administrativ-teritoriale, au o valoare totală de peste 720 de milioane de lei și vizează reabilitarea și creșterea eficienței energetice a unor clădiri rezidențiale multifamiliale și a unor clădiri publice.
La nivelul județului Alba, o grădiniță, două licee și 12 blocuri vor beneficia de finanțare. Vorbim de Grădinița cu program prelungit nr. 7 ”Scufița Roșie” Alba Iulia, Liceul Tehnologic ”Alexandru Domșa” Alba Iulia, Liceul Tehnologic ”Dorin Pavel” Alba Iulia, Centrul de Abilitare și Reabilitare Galda de Jos și blocurile 23, 11A, 11B, 24, 25, 28 și de la A3 la A8.
Până în prezent, prin cele trei componente ale PNRR, au fost semnate 2.249 contracte de finanțare, în valoare totală de 17.409.057.557,46 de lei, a precizat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Știri
180 de controale și amenzi de aproape 25 de mii de lei, în prima lună din acest an, în urma controalelor DSVSA Alba: Ce nereguli au fost constatate
180 de controale și amenzi de aproape 25 de mii de lei, în prima lună din acest an, în urma controalelor inspectorilor DSVSA Alba
Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba au continuat controalele specifice la unitățile din domeniul alimentar, care comercializează, depozitează, transportă sau procesează produse de origine animală și non-animală.
Astfel, în luna ianuarie 2025, au fost efectuate 180 de controale, fiind aplicate 6 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 24.800 de lei, la unități din Sebeș, Alba Iulia, Teiuș, Cugir și Munții Apuseni, pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
Principalele neconformități au vizat:
– Ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării, transportului, valorificării şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
– Comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare sau neaprobate sanitar veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
– Nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
– Lipsa programelor de autocontrol;
– Manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
– Nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare.
Au fost verificate unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării); unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, unităţi de tip catering, fast-food-uri, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie; unităţi de tip hotelier şi pensiuni turistice (cu bloc alimentar); magazine alimentare, depozite legume-fructe, piețe agro-alimentare şi alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare.
Controalele efectuate de inspectorii DSVSA Alba se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile sunt aplicate în conformitate cu gravitatea abaterilor constatate. Inspectorii DSVSA analizează fiecare situație în parte, ținând cont de contextul specific al fiecărui operator și de eforturile depuse pentru remedierea deficiențelor constatate la verificările anterioare.
Știri
Precizări ale Primăriei Alba Iulia referitoare la deficiențele sistemului de semaforizare inteligentă, semnalate în spațiul public
Precizări ale Primăriei Alba Iulia referitoare la deficiențele sistemului de semaforizare inteligentă, semnalate în spațiul public
Deoarece în presa locală au fost semnalate, de curând, anumite probleme legate de semafoarele din oraș, Primăria Municipiului Alba Iulia a oferit precizări cu privire la noile semafoare inteligente instalate pe proiectele de mobilitate urbană, care sunt menite să îmbunătățească siguranța și fluidizarea traficului.
Pe unele artere secundare de intrare în intersecție, semaforul pentru autovehicule afișează culoarea verde numai dacă bucla de inducție (senzorul) detectează vehicule care așteaptă la semafor. Primul vehicul trebuie să se poziționeze cât mai aproape de linia transversală de oprire pentru a fi detectat de senzorii sistemului și pentru a activa semnalul verde.
La trecerile de pietoni prevăzute cu buton de cerere, este necesară atingerea butonului galben pentru a solicita culoarea verde a semaforului. După apăsarea butonului, pietonii trebuie să aștepte culoarea verde înainte de a traversa strada.
Noile semafoare inteligente sunt parte din amplele proiecte de mobilitate urbană, desfășurate de Primăria Municipiului Alba Iulia, iar ele, dacă sunt utilizate corespunzător, vor asigura o circulație mai sigură și mai eficientă pentru toți participanții la trafic, afirmă reprezentanții administrației locale.
Știri
5 februarie 1601: Baba Novac, vestit haiduc sârb, căpitan al lui Mihai Viteazul, este ars pe rug, în piața Clujului
Baba Novac, vestit haiduc sârb, căpitan al lui Mihai Viteazul, este ars pe rug, în piața Clujului, de către magnați maghiari, în anul 1601, pe 5 februarie
Baba Novac a fost un haiduc mercenar sârb, luptător consecvent contra Imperiului Otoman, căpitan al oștii de haiduci din armata lui Mihai Viteazul.
Este erou național al Serbiei și respectat ca personalitate militară în România. În 1601, aflat în solie, este arestat de autoritățile (Dieta) maghiare din Cluj, judecat sub acuzația de trădare, condamnat la moarte și ars pe rug în cetatea Clujului.
În toate marile bătălii ale Viteazului, Baba Novac era în toiul luptei. Niciodată nu s-a lăsat impresionat de superioritatea numerică a dușmanului. Atacă cetatea Plevnei alături de doar 1200 haiduci. Cu acestă ocazie reușește să ia mulți prizonieri, printre care soția și cei doi copii al bogatului pașa Mohamed Mihailoglu. Turcoaica și copiii sunt răscumpărați de otomani contra sumei de 500 000 galbeni. În primăvara anului 1595, în fruntea a doar 600-700 haiduci, Baba Novac trece Dunărea și mărșăluiește până în Munții Sarplanina, unde așteaptă oastea condusă de Hasan Pașa care traversa munții pentru a face joncțiunea cu armata sultanului lângă Sofia. Într-o amabuscada, Babă Novac atacă și distruge întreagă armată turcesca luându-i acesteia toți caii, cămilele, tunurile și o mare sumă de bani.
S-a născut în anii 1520, în Serbia, în satul Poreč (actual Donji Milanovac), strămutat pe malul Dunării, aproape de Cetatea Severinului din mamă româncă (din familia Basarabilor) [necesită citare] și tată sârb, pretendent într-o perioadă la tronul Serbiei[necesită citare]. A urmat cursurile școlii de la mănăstirea din Poreč, ajungând să vorbească fluent slavona veche. Vorbea deasemenea românește și grecește. Baba Novac a fost un vajnic luptător împotriva otomanilor, haiduc în Serbia, apoi în Oltenia, a intrat în slujba lui Mihai Viteazul, în timpul atacului armatei lui Mihai asupra garnizoanei turcești din Ada Kaleh și i-a rămas fidel până la moarte.
Prima sa misiune, care l-a ridicat în rândul celor mai apreciați oameni ai lui Mihai Viteazul, a fost incursiunea din primăvara anului 1595 când în fruntea a 700 de haiduci a trecut Dunărea, a înaintat pâna la munții Balcani, ca să aștepte oastea turcească condusă de Hasan Pașa care trecea munții pentru a-l întâlni la Sofia pe sultan. Baba Novac a atacat această oaste punându-l pe fugă pe Hasan și luând căruțele și caii, armele și toată comoara. După această victorie Baba Novac primește cinstea voievodului care îl are aproape de sine în toate luptele. Astfel, îl găsim alături în bătălia din 18/28 octombrie 1599 la Șelimbăr, unde nemaiavând răbdare să aștepte tratativele începute între episcopul Malaspina, sol al cardinalului Andrei Bathory și Mihai, atacă prin surprindere, contribuind la victoria obținută de Mihai. A fost descris împăratului Rudolf al II-lea ca unul dintre cei mai apreciați ostași.
În anul 1600, Baba Novac este trimis de Mihai în Banat, în părțile Lipovei, unde este victorios în mai multe lupte. Apoi îl însoțește în Moldova, unde Mihai îi încredințase urmărirea lui Ieremia Movilă. Baba Novac ocupă teritoriul Moldovei și instalează o garnizoană în orașul Iași. În tot timpul campaniei, rapoartele comisarilor împăratului Rudolf al II-lea ni-l arată pe Baba Novac ca pe unul dintre cei mai apreciați ostași. Urmează cucerirea teritoriului până la Camenița și Hotin. A luptat alături de Mihai Viteazul în lupta de la Mirăslău, apoi în 9-19 septembrie 1600 în fruntea unui detașament din apropiere de Ploiești, la Năieni, reușind să întârzie cu zece zile înaintarea polonezilor, luptă apoi la Sărata, Năieni, pe 20 octombrie la Bucov, pe Teleajen, ca la sfârșitul lunii noiembrie să se afle la Curtea de Argeș.
Sfârșitul
În timp ce se afla cu o solie, Baba Novac a fost arestat de Dieta din Cluj (formată din aristocrația maghiară) și condamnat la moarte în Cluj, fiind executat prin ardere pe rug la data de 5 februarie 1601. O statuie a lui Baba Novac se găsește în dreptul Bastionului croitorilor din Cluj.
La 5 februarie 1601, ora 10 a.m. Baba Novac a fost ars pe rug, după care trupul i-a fost tras în țeapă și expus în dreptul fortificației orașului. Baba Novac a fost arestat de Ștefan Csaky, unul dintre conducătorii grupării nobiliare care urmărea răsturnarea situației politice din Transilvania. S-a păstrat și consemnarea cheltuielilor făcute cu execuția: „am dat țiganilor pentru că au schingiuit, au torturat, au fript și au tras în țeapă pe Baba Novac și pe preotul fl. 7 d. 50 s…t Am plătit pentru Baba Novac și preotul, celor 2 călăi fl. 3. Am plătit lui Luca aciul (lemnarul), pentru că a cioplit țeapa pentru Baba Novac fl. 2”. Execuția a avut loc în prezența autorităților, nobililor și a generalului mercenar Gheorghe Basta care urmărise execuția de la fereastra unei case din piața orașului punându-l apoi în țeapă pe Drumul Feleacului, pe locul numit azi Piața Baba Novac.
La câteva zile după lupta de la Guruslău (3 august 1601), Mihai Viteazul se întoarce biruitor spre orașul Cluj. Aflând locul unde a fost tras în țeapă Novac, Mihai Viteazul pune un steag în amintirea bravului ostaș și haiduc. În jurul moșiei dăruite lui Baba Novac de către Mihai Viteazul s-a dezvoltat cartierul craiovean Brazda lui Novac.
Fiii săi (Novăceștii), au fost la rândul lor aprigi luptători antiotomani. A avut un frate, Radovan, și mai mulți fii, dar cu fiul cel mare, Gruia Novac (despre care s-au scris atâtea balade și s-au țesut atâtea legende), a apucat să haiducească și să lupte împreună.
Baba Novac a intrat în legendele și inima popoarelor creștine din Balcani și nordul Dunării fiind, de altfel, unul dintre puținii eroi despre care s-au scris balade și cântece încă de pe vremea când era în viață. În Serbia zilelor noastre, Baba Novac este unul dintre cei mai slăviți eroi. În baladele sârbești, Baba Novac este deseori descris în compania fiului sau cel mare, Gruia. Deopotrivă în baladele sârbești și românești este relatat episodul căderii în prizonierat al lui Gruia, cel care este întemnițat de turci la Istanbul. Bătrânul Novac purcede spre eliberarea fiului sau pe care reușește să-l facă scăpat din închisoarea orașului folosindu-se de diverse vicleșuguri. În timpul evadării ei sunt surprinși de gardienii închisorii și după o luptă scurtă, cei doi Novaci reușesc să fugă cu bine în Țara Românească.
Se cunosc până în prezent nu mai puțin de 101 cântece vechi despre Novăcești! Numărându-se printre cele mai impresionate balade populare românești, ciclul epico-narativ al Novăcestilor a apărut ca un răspuns al valahilor împotriva expansiunii otomane. În unele cântece bătrânești acțiunile Novăcestilor se petrec în Câmpia Dunării, Banat, Oltenia sau Țara Hategului. În aproape toate baladele sârbești despre Novac și fiul sau Gruia, aceștia apar din nou alături de Muntele Romanija ceea ce, conform lingvistului croat Petar Skok, ar avea legătură cu numele etnic al megleno-românilor și istro-românilor din Bosnia. În universul epic bulgar, Baba Novac nu apare niciodată singur ci alături de alte personaje, cu precădere haiduci naționali bulgari. Bătrânul vultur al Balcanilor omoară orice turc ieșit în cale și eliberează sate întregi.
Sursa:wikipedia.org, istorie-pe-scurt.ro
-
Știriacum o săptămână
Cum a evoluat uniforma școlară de-a lungul anilor: În 1897, primele uniforme
-
Știriacum o săptămână
27 ianuarie 2025: Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, împlinește 89 de ani
-
Știriacum 2 săptămâni
Curiozități legate de MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859: Unirea Principatelor Române, aspecte mai puțin cunoscute
-
Știriacum 11 ore
5 februarie 1601: Baba Novac, vestit haiduc sârb, căpitan al lui Mihai Viteazul, este ars pe rug, în piața Clujului
-
Știriacum 3 zile
Lista gustului în luna februarie: Fructele și legumele de sezon
-
Știriacum 2 săptămâni
24 ianuarie 1990: „Deşteaptă-te, române!”, imnul actual al României, stabilit prin decret-lege de Consiliul Frontului Salvării Naţionale
-
Știriacum 3 zile
2 Februarie: Întâmpinarea Domnului sau Ziua Ursului. Ce obiceiuri sunt legate de această zi, în tradiția populară
-
Știriacum 2 săptămâni
Cum a avut loc Mica Unire: Care este semnificația zilei de 24 ianuarie