Rămâi conectat

Sănătate

Sfaturi pentru sănătate – câteva dintre simptomele de cancer pe care femeile le ignoră

Publicat

în

Citește pe www.radiounirea.ro care sunt cele 15 simptome ale cancerului pe care femeile le ignoră.

Cu totii avem nevoie de educatie pentru sanatate. Indiferent de varsta pe care o avem, niciodata nu este prea tarziu sa invatam lucruri care ne pot salva viata. Iar unul dintre elementele educatiei pentru sanatate este interpretarea corecta a semnalelor pe care organismul ni le transmite atunci cand este în pericol.

Cum cancerul face ravagii în ântreaga lume, ar fi bine sa nu ignorati diversele simptome. Cancerul are sanse de vindecare cand este descoperit de timpuriu. E adevarat, poate sa nu fie nimic grav, dar n-ar fi mai bine sa aflati din timp, decat prea tarziu?

1. Scaderea in greutate

De cele mai multe ori femeile sunt incantate cand slabesc, fara sa se intrebe daca nu cumva este ceva in neregula cu ele. Dar nu va imbatati cu apa rece! Daca ati slabit brusc fara sa faceti nimic in acest sens (nu ati tinut o cura de slabire, nu ati facut miscare, masaj etc.), atunci nu e de bine. Prezentati-va urgent la medic. Cancerul se manifesta prin secarea, la propriu, a organismului.

2. Balonarea

Pentru femei, balonarea este un fenomen foarte des intalnit. Ciclul menstrual da balonare, anumite alimente dau balonare, insa daca aceasta balonare persista (dureaza mai bine de doua saptamani si o aveti in fiecare zi) e cazul sa mergeti la doctor. Unul dintre simptomele cancerului ovarian este balonarea. Daca este detectat la timp, cancerul ovarian are sanse foarte mari de vindecare.

3. Sangerari anormale

Femeile care intrate in premenopauza confunda aceste sangerari cu manifestarile menopauzei. Numai medicul poate decide acest lucru. Aceste sangerari pot fi determinate, din pacate, si cancerul endometrial. Tocmai de aceea, orice hemoragie aparuta intre menstre, dupa contact sexual sau dupa instalarea menopauzei trebuie analizata.

4. Modificari ale sanilor

Chiar daca nu se controleaza constant, femeile stiu multe despre sanii lor, astfel incat le este foarte usor sa-si dea seama daca a aparut vreo modificare de aspect, consistenta, de forma.  Daca observati orice lucru suspect, consultati medicul. Depistat in faze incipiente, cancerul la san este vindecabil.

5. Modificari ale pielii

Cancerul de piele este o forma foarte intalnita de cancer. Ca si cancerul la san, este vindecabil daca este depistat la timp. Trebuie sa urmariti daca oricare dintre alunitele pe care le aveti isi modifica forma sau daca se modifica in vreun fel pigmentarea pielii. In cazul in care aveti o suspiciune cat de mica, luati legatura cu medicul.

6. Depresie insotita de dureri abdominale

Aceste doua simptome pot fi asociate cu cancerul pancreatic. Desi nu se stie exact ce legatura este intre depresie si cancerul pancreatic, statistic vorbind depresia este des intalnita in cazul acestei

7. Dificultati la inghitire

Orice problema de inghitire ati avea trebuie sa luati legatura cu medicul. Disfagia, asa cum se numeste in termeni medicali aceasta problema, poate insemna esofagita, reflux gastroesofagian, dar si esofagul Barrett sau cancer esofagian.

8. Sange unde nu te astepti

Poate suna alarmant insa daca aveti sange acolo unde te astepti mai putin trebuie sa luati imediat legatura cu medicul: sange in scaun poate insemna cancer la colon, sange in urina s-ar putea traduce cu cancer la rinichi sau la vezica urinara. Sangele prezent in sputa poate indica un cancer la plamani, iar sangele prezent in varsaturi (are aspectul zatului de cafea) este asociat hemoragiilor digestive superioare.

9. Modificari ale cavitatii bucale

La orice modificare pe care o resimtiti in gura trebuie sa luati legatura cu medicul, in special daca sunteti fumatoare.

10. Indigestia

Foarte multe femei experimenteaza episoade de indigestie. De cele mai multe ori sunt inofensive, insa daca manifestarile sunt frecvente si aparent fara un motiv anume, luati legatura cu medicul. Aceste indigestii pot fi asociate cu cancer la stomac, gat sau esofag.

11. Durerea

Pe masura ce inaintam in varsta, durerea poate deveni ceva obisnuit. Daca te doare e un semn clar ca ai o problema, mai ales daca este o durere persistenta. Nu trebuie neaparat sa fie ceva letal, dar ca sa stati linistite trebuie sa consultati medicul.

12. Modificarea ganglionilor limfatici

Orice inflamare a nodulilor limfatici trebuie sa va alarmeze si sa mergeti la doctor. Nu e de gluma cu ei pentru ca orice afectiune care interactioneaza cu ganglionii limfatici poate fi periculoasa. Ca sa nu mai vorbim de cancer.

13. Oboseala cronica

Milioane de femei din intreaga lume se confrunta cu oboseala cronica din varii motive. Unul dintre cele mai periculoase este cancerul. Stadiile incipiente in unele forme de cancer precum cel de stomac, colon sau leucemie se manifesta prin oboseala cronica. Deci, cereti de urgenta sfatul medicul daca va confruntati cu aceste probleme.

14. Febra

Daca aveti febra fara sa aveti o cauza explicabila, trebuie sa luati legatura cu medicul. Febra poate fi asociata cu cancerul aflat in stadiul de metastaze, dar este intalnita si in stadii incipiente de cancer limfatic sau leucemie.

15. Tuse persistenta

Mai ales in cazul in care sunteti fumatoare, tusea persistenta poate insemna cancer. Tocmai de aceea este foarte important sa cereti sfatul unui medic daca nu scapati de tuse.

sursa: sfatulparintilor.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj

Publicat

în

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj: Licitația, lansată pe SEAP

Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie.

Valoarea investiției este estimată la 1.499.065 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, proiectul vizează furnizarea și instalarea de echipamente în cadrul proiectului „Investiții în infrastructura laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Municipal Blaj”, finanțat prin Programul Sănătate 2021 – 2027.

Obiectivul general al proiectului este dotarea laboratorului din cadrul spitalului cu echipamente și aparatură medicală care să asigure accesul egal la asistența medicală pentru oamenii din zona județului Alba.

Se vor achiziționa:

-Analizor clinic MDRO și urocultură, lichide puncții – 1 buc.
-Termostat 100 L – 1 buc.
-Centrifuga 24 poziții – 1 buc.
-Centrifugă – 1 buc.
-Hotă – 1 buc.
-Microscop – 1 buc.
-Maldi TOF – 1 buc.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Publicat

în

14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Află de pe radiounirea.ro că persoanele cu diabet zaharat de tip II pot fi asimptomatice timp de mulți ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate, deoarece simptomele bolii sunt destul de subtile.

Această afecțiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică”. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicații majore precum afecțiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.

Iată cum îți dai că suferi de diabet zaharat de tip 2!

Cum îți dai seama că suferi de diabet – urinare frecventă

Urinarea frecventă sau în cantități mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului – acesta este modul prin care corpul ,,scapă” de excesul de zahăr.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – sete persistentă

Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – apetit crescut

În cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia în funcție de momentul zilei; când nivelul glicemiei este scăzut, apare și senzația intensă de foame.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – gura uscată

Senzația apare ca urmare a urinării excesive și a deshidratării organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – fluctuații ale greutății

Pierderea în greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci când celulele organismului sunt private de glucoza din sânge, corpul reacționează ca și cum ar fi înfometat și începe să consume din rezervele de proteine pentru a-și conserva nivelul de energie.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – lipsă de energie

Oboseala cronică și lipsa de energie apar ca urmare a încercării organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – vedere încețoșată

Mulți dintre pacienții cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă. Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile și de a trimite informațiile la creier).

Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariția retinopatiei prin menținerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – rănile și zgârieturile care se vindecă mai greu

Reprezintă un indiciu clasic în ceea ce privește prezența diabetului și asta pentru că boala slăbește vasele de sânge, făcând mai greu transportul lui către rană, implicit îngreunarea procesul de vindecare a rănii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – risc crescut de infecții

Organismul este mult mai vulnerabil în fața infecțiilor și a microbilor atunci când diabetul este netratat.

Sursa:clicksanatate.ro si realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari

Publicat

în

Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari

Consiliul Județean Alba deschide porțile parteneriatelor interinstituționale, susținând programele de promovare a sănătății și educație pentru sănătate.

În această săptămână, la sediul Consiliului Județean Alba, s-a desfășurat întâlnirea de lucru a Direcției de Sănătate Publică Alba cu asistenții medicali comunitari din 52 de comunități.

Tema abordată a fost importanța promovării sănătății și a prevenției, obiective prioritare din Strategia Județului Alba în domeniul sănătății.

Întâlnirea de lucru a fost deschisă de către Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, care a adus mulțumiri tuturor pentru activitatea depusă și a încurajat asistenții medicali comunitari în misiunea pe care o au de îndeplinit, aceea de a veni în sprijinul persoanelor aflate în nevoie.

Ședința de lucru a fost moderată, din partea DSP Alba, de către medicul Olimpia Candrea, iar din partea administrației județene, de către directorul executiv Liliana Negruț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba