Știri
„Rădăcini pentru România” – noul proiect al PNL
Liberalii lansează proiectul „Rădăcini pentru România”, care are ca scop plantarea unui număr cât mai mare de copaci „pentru a compensa tăierile din 2014”. Vezi detaliile pe radiounirea.ro.
„Proiectul ‘Rădăcini pentru România” este un proiect care a apărut atunci când am văzut dezbaterile pe Codul silvic. Politicul întotdeauna a participat la campanii punctuale de împăduriri, a plantat copaci în campaniile electorale, însă niciodată nu și-a asumat un proiect complex și eficient de împădurire”, a spus deputatul liberal Florin Alexe, într-o conferință de presă, susținută la Parlament.
Liberalii își propun ca până în luna septembrie să identifice terenul, să stabilească o formă legală de colaborare cu proprietarii terenului, să facă o analiză de sol și să obțină acordului autorităților locale, iar de la 1 octombrie să înceapă plantarea.
Florin Alexe a precizat că va exista și o „Hartă a viitorului”, hartă online, în care vor identifica zonele unde vor planta copaci.
„Realizarea unor hărți online a plantărilor din România care să informeze publicul larg despre toate acțiunile de plantare, care au loc sau care vor avea loc, și prin care să motivăm un număr cât mai mare de persoane să desfășoare astfel de acțiuni. Harta va avea rol de a comunica la nivel instituțional opinia publică legată de subiectul tăierilor”, au spus liberalii.
La rândul său, Costel Alexe consideră că liberalii trebuie să se implice în acest proces pentru că în 2014 peste 3.000.000 de copaci au fost tăiați.
Citește și O aplicație mobilă pentru raportarea tăierilor de păduri tocmai a fost lansată
„Anul trecut în România au fost parcurse cu tăieri rase — defrișări definitive — 4.940 de ha de pădure, un maxim istoric”, susțin liberalii, potrivit unor date INS.
Costel Alexe a adăugat că, potrivit unui studiu al Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice, suprafața României permite să fie împădurită într-o proporție de 40%.
„Acest proiect țintește trei direcții — și anume demararea unei campanii de informare astfel încât cât mai multe ONG-uri, tineri să vină alături de noi (…). Din septembrie — octombrie, când va fi posibil să replantăm, ne asigurăm că vom da sprijin nu doar logistic și informațional, ci și uman ONG-urilor care vor să facă plantări. Și foarte important vrem să facem această platformă online în care fiecare dintre actorii importanți din lumea mediului să aibă acces la informație, să aibă resursa de puieți necesară și mai ales să vedem unde sunt probleme”, a spus Costel Alexe.
sursa: agerpres.ro
Știri
Paradă militară de proporții, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia
Paradă militară de proporții, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în municipiul Alba Iulia vor avea loc, în perioada 30 noiembrie-1 decembrie, o serie de manifestări la care vor participa militari și mijloace tehnice terestre și aeriene aparţinând structurilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.
În data de 30 noiembrie, ceremonii militare cu depuneri de coroane și jerbe de flori la următoarele ansambluri monumentale:
– începând cu ora 10.00, la monumentul „I.C. Brătianu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);
– începând cu ora 10.30, la monumentul „Iuliu Maniu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);
– începând cu ora 11.15, la monumentul „Mihai Viteazul” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);
– începând cu ora 11.55, la ansamblul monumental „Regele Ferdinand și Regina Maria” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);
– începând cu ora 12.25, se va desfășura o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);
– începând cu ora 12.40, în Piața Tricolorului va avea loc arborarea Drapelului Național al României (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”).
În data de 1 decembrie, începând cu ora 14.00, va avea loc ceremonia militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, cu participarea a 18 detașamente de defilare pe jos (peste 1000 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere „Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, personal din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română), 17 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă VAMTAC și JLTV, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și LAROM, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, tehnică aparținând unităților de sprijin logistic, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională și ale organizației Crucea Roșie Română), elicoptere IAR 330 SOCAT, IAR 330 PUMA NATO, avioane F-16 Fighting Falcon ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.
De asemenea, din dispozitivul de defilare vor face parte militari și tehnică de luptă din Belgia, Franța și Polonia, din cadrul structurilor aliate aparținând Brigăzii Multinaționale Sud-Est și Grupului de luptă al NATO dislocat în Cincu.
Pentru buna desfășurare a evenimentelor, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, se va desfășura un antrenament general în data de 30 noiembrie, în intervalul orar 14.00-17.00.
Știri
Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului” va fi difuzată în școlile și liceele județului Alba, în perioada 25-29 noiembrie
Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului” va fi difuzată în școlile și liceele județului Alba, în săptămâna premergătoare Zilei Naționale a României
În perioada 25-29 noiembrie 2024,în săptămâna premergătoare Zilei Naționale a României, docu-drama ,,Avram Iancu – Împotriva imperiului” va fi difuzată în școlile și liceele județului Alba, iar în data de 30 noiembrie 2024, la ora 18:00, filmul va putea fi urmărit la Sediul Administrativ al județului Alba.
Un proiect organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Inspectoratul Școlar Județean Alba.
Docu-drama „Avram Iancu – Împotriva imperiului” punctează momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu, eroul revoluționar al Transilvaniei, al României. Filmul urmărește evenimentele din perioada 1848-1872, până la moartea sa.
1848 – În plină Revoluție în Transilvania, moții răspund chemării lui Avram Iancu de a veni să apere Munții Apuseni, care se transformă într-o fortăreață.
Legiunile de români resping atacurile armatei răsculaților maghiari. Deși slab echipați și fără o pregătire militară sistematizată, românii sunt dispuși la sacrificiu, însuflețiți de personalitatea lui Avram Iancu, avocatul devenit Crăișorul Munților.
În toamna anului 1848, descoperim cum era organizată tabăra Legiunii Auraria Gemina condusă de Avram Iancu. În decembrie 1848, vedem cum Avram Iancu se impune și-i convinge pe liderii românilor că „numai tactica armată va scăpa poporul de tiranie”, declanșând un șir ireversibil de evenimente, care culminează cu un fals armistițiu și cu un deznodământ neașteptat al Revoluției.
Filmul urmărește mai apoi și evenimentele de după Revoluție: negocierea armistițiului dintre români și maghiari, înfrângerea revoluției și instituirea unui regim impus de Imperiul Habsburgic, trădarea Împăratului Franz Josef, arestarea și maltratarea lui Avram Iancu, ultimii ani de viață, chinuiți de supărări, și moartea sa învăluită în mister. Transmite Centrul Cultural „Augustin Bena” Alba.
Știri
“Clipe de luciditate”, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia: Producție de teatru-dans de excepție, în cadrul Festivalului Național Studențesc “Serbările Unirii”
27 noiembrie: “Clipe de luciditate”, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia. Producție de teatru-dans de excepție, în cadrul Festivalului Național Studențesc “Serbările Unirii”
Miercuri, 27 noiembrie 2024, începând cu ora 19:00, sunteți invitați la spectacolul de teatru-dans “Clipe de luciditate”, în coregrafia regretatului Hugo Wolff și regia lui Florian Oros, o producție a Casei de Cultura a Studentilor Sibiu și Companiei de Dans “MICROBIS”, al cărei fond muzical va fi asigurat de Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, în urma parteneriatului între cele două instituții.
Vor dansa: Alexandra Popa, Erika Hera, Alexandru Rada, Florian Oros, Ana Daniela Drăgan, Ionuț Turcu, Annemarie Lutsch, Raluca Cristea, Beatrice Andreea Istihie, Sofia Copcă, Diana Elena Cătănescu, Teodora Popa.
Vor cânta: Petru Adam – trompetă, Carina Cataramă – nai, Liviu Cernat – vioară, Ovidiu Pârjol – pian, Claudiu Leș – chitară, Nicolaie Beșleagă – claviaturi, Dominique Simionescu – voce, Gheorghe Berghian-Gino – voce.
Cântecele pe care le veți asculta sunt: fragment din Ederlezi – Goran Bregovic, Ciuleandra – Maria Tănase, Doina de jale – Gheorghe Zamfir, Cine iubește și lasă – Maria Tănase, Balada lui Ciprian Porumbescu, Baga Aga – Jablkoň.
Luciditatea este clipa în care cortina cade și rămâi în fața unui gol tăcut, unde toate măștile dispar, iar ceea ce rămâne nu e eliberare, ci realitatea brută a ființei tale. În acea liniște copleșitoare, te vezi așa cum ești dezbrăcat de iluzii, de roluri, de aparențe și înțelegi că adevărul nu te eliberează întotdeauna, ci te obligă să privești în abisul propriei tale existențe.
Clipele sunt fragmente efemere ale existenței, ce curg și se sfărâmă înainte de a putea fi pe deplin înțelese. Fiecare moment se naște dintr-o vastitate de posibilități, multiplicându-se în sensuri ascunse. Ceea ce alegem este doar o umbră palidă a profunzimilor noastre interioare, o reflexie imperfectă a sufletului în oglinda timpului.
Accesul se face pe bază de invitație, care se poate ridica de la Casa de Cultură a Studenților, de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 – 18:00.
Spectacolul este organizat în cadrul Festivalului Național Studențesc “Serbările Unirii”, ediția a XXVIII-a.
-
Știriacum 6 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 6 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 7 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 3 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum o săptămână
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum o săptămână
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 6 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum 2 săptămâni
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie