Știri
De ce să urmezi traseul Sălciua – Poarta Zmeilor
Sălciua – Poarta Zmeilor, un traseu musai de urmat
Sălciua – Poarta Zmeilor este un traseu de parcurs in circa 6 ore (dus-întors), ideal pentru o zi de toamnă.
Traseul pleacă din Valea Arieșului și urcă întreg abruptul vestic al Bedeleului, cu o diferență de altitudine de peste 700 de metri. De-a lungul traseului marcat cu Bandă Roșie este amenajată o potecă tematică, cu panouri informative, intitulată „Pietrele Vorbitoare”.
Cea mai mare parte a traseului, până la Poarta Zmeilor, urcă prin pădure. Din loc în loc străbate câteva poieni pitorești, locuri ideale de belvedere spre Valea Arieșului și peretele Bedeleului. Tot din loc în loc există montate săgeți indicatoare spre Cascada Șipote (Cascada de Travertin). Punctul culminant al potecii este balconul amenajat deasupra peretelui vestic al Bedeleului. De la el există o perspectivă spre împrejurimile vestice ale Bedeleului, spre Valea Arieșului, cu meandrele sale încătușate, spre Sălciua, spre Muntele Mare, Scărița-Belioara, Valea Poșegii, Creasta Vulturese etc.
De la Poarta Zmeilor se poate continua spre Platoul Bedeleului, iar de acolo, după preferințe și putințe, fie mai departe păstrând marcajul Cruce Roșie spre Cheile Plaiului – Izvoarele – Depresiunea Trascău, fie pe marcajul Bandă Roșie, spre nord sau spre sud, din care există numeroase variante de a coborî, fie spre Depresiunea Trascăului (Bandă Roșie, Cruce Albastră), fie spre Valea Morilor sau Dolina Vânătare, pe Bandă Galbenă sau Bandă Albastră.
sursa: facebook Morar Daniel
Știri
Batalionul 136 Geniu „APULUM”: O nouă provocare dusă la bun sfârșit, în Poligonul de trageri Cârțișoara
Batalionul 136 Geniu „APULUM”: O nouă provocare dusă la bun sfârșit, în Poligonul de trageri Cârțișoara
Batalionul 136 Geniu „APULUM” din Alba Iulia a îndeplinit cea mai mare provocare din punct de vedere al lucrărilor de infrastructură, construcția unei platforme împietrite și lucrărilor conexe, în Poligonul de trageri Cârțișoara cu sprijinul unor camarazi de nădejde.
Batalionul 136 Geniu „APULUM” din Alba Iulia a fost sprijinit cu forțe și mijloace specifice din Batalionul 52 Geniu „TISA”, Batalionul 96 Geniu „CETATEA BUCUREȘTI” și din cadrul Companiei geniu a Brigăzii Multinaționale de SE în cadrul exercițiului „LION EAGLE CHALLENGE 24”.
Pe lângă dezvoltarea acestei infrastructuri specifice Poligonului de trageri Cârțișoara subordonat Centrului Național de Instruire Întrunită, structurile de geniu au avut ocazia în această perioadă să formeze, dezvolte și perfecționeze abilitățile mecanicilor constructori și ale comandanților detașamentelor de geniu puși la dispoziție pentru realizarea acestui proiect.
Știri
Proiect pentru împădurirea a aproape 20 de hectare de terenuri la Ciugud
Proiect pentru împădurirea a aproape 20 de hectare de terenuri la Ciugud
Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Creșterea suprafețelor împădurite pe terenurile UAT Ciugud, județul Alba”.
Proiectul, finanțat prin PNRR, vizează împădurirea a cinci terenuri, în suprafață totală de aproape 20 de mii de hectare, aflate pe raza comunei.
Necesitatea acestei acțiuni are ca scop principal asigurarea echilibrului ecologic durabil pe termen lung al spațiului rural, prin împădurirea terenurilor degradate și defrișate, precum și sporirea gradului de acoperire verde a teritoriului, subliniază reprezentanții Primăriei Ciugud.
Valoarea totală a investiției este de peste 600 de mii de euro.
Știri
Cum se numesc lunile anului în tradiția populară și ce înseamnă denumirea lor
Fiecare lună a anului are, în tradiţia noastră populară, o altă denumire decât cea pe cate o cunoaştem noi
Şi fiecare denumire, populară sau preluată din latină, ascunde o istorioară interesantă.
Se spune din bătrâni că lunile care au r în denumire sunt luni friguroase, iar celelalte sunt luni cu soare.
Ianuarie – Gerar. Popular, nu e greu să ne dăm seama de unde se trage numele. E o lună geroasă, iar Gerar era primul din cei 12 fii ai anului. Denumirea de Ianuarie vine din latinescul Ianuaris, de la zeul cu două feţe, Ianus. O faţă era îndreptată spre anul care a trecut, şi alta înspre cel care urmează.
Februarie – Făurar. O lună a frigului şi a viscolului. Se spune în popor că în prima jumătate a lunii îngheaţă tot, iar în a doua jumătate se dezgheaţă. Acum, ţăranii se pregăteau pentru primăvara mult – aşteptată, şi îşi făureau unelte pentru munca câmpului. Denumirea din latină vine de la zeul subteran, Februs.
Martie – Mărţişor. În popor, lumea începea deja muncile câmpului în această lună. Acum, Baba Dochia urca cu oile la munte, împletind firul roşu, al soarelui, cu cel alb, al zăpezii. Mărţişorul vesteşte venirea primăverii. Denumirea din latină vine de la zeul Marte, zeul războiului, pentru că, odată cu venirea căldurii, începeau şi războaiele.
Aprilie – Prier. Prier vine de la primăvară, deoarece în această lună, primăvara şi-a intrat pe deplin în drepturi. În latină, numele vine de la Apreio, apreris, care înseamnă a deschide, deoarece acum se deschid mugurii plantelor.
Mai – Florar. Da, Florar vine de la flori. E luna florilor, cea mai iubită lună din an, când soarele nu e prea puternic şi arzător, când frigul s-a dus, şi când totul e plin de culoare, viaţă şi frumuseţe. Denumirea de Mai vine de la latinescul Maius, de la denumirea dată de Romulus senatorilor romani – majores.
Iunie – Cireşar. Nu e greu de înţeles. Iunie e luna în care se coc cireşele. Denumirea de Iunie vine din latinescul Iunius, de la zeiţa Iuno, soţia lui Jupiter şi ocrotitoarea femeilor măritate. Cele mai multe nunţi se făceau în luna Iunie.
Iulie – Cuptor. E luna lui Cuptor. O lună în care soarele îşi face de cap. Cea mai caldă lună din an, în care, dacă stai în bătaia soarelui, chiar ai impresia că te afli într-un cuptor. Numele de Iulie vine de la Iulius Cezar, care s-a născut în această lună.
August – Gustar. Gustar, ce crede că vine de la gust; gustul poamelor care se coc în această ultimă lună de vară. Numele de August vine de la primul împărat roman, Cezar August. Luna August are 31 de zile, ca şi luna Iulie, deoarece Cezar August a vrut să nu aibă mai puţine zile decât luna lui Iulius Cezar.
Septembrie – Răpciune. În popor, răpciunele reprezenta culesul viei. În această lună, cei care au cultivat pământul, îşi culeg roadele muncii. Denumirea de Septembrie vine de la latinescul septem – şapte, pentru că, conform calendarului roman, era a şaptea lună din an.
Octombrie – Brumărel. În această lună, toamna îşi intră pe deplin în drepturi. Bruma este un strat subțire care se depune pe pământ, pe plante și pe alte obiecte din natură, constând din cristale mici de zăpadă, formate în nopțile reci de toamnă prin înghețarea vaporilor de apă din atmosferă. Numele de Octombrie vine din latinescul octo – opt, pentru că e a opta lună din an, în calendarul roman.
Noiembrie – Brumar. În această lună, bruma îşi ia treaba în serios, iar toamna este pe punctul de a pleca, frigul instalându-se încet, încet. Numele de Noiembrie vine din latinescul novo – nouă, pentru că e a noua lună din an, conform calendarului roman.
Decembrie – Undrea sau Andrea. Denumirea populară vine de la Sfântul Andrei, sărbătorit pe 30 Noiembrie, a cărui amintire e încă păstrată. Denumirea de Decembrie vine de la latinescul decem – zece, pentru că în calendarul roman, era a zecea lună din an.
Sursa:vestic.ro
-
Știriacum o săptămână
Cadourile și bunele maniere: Cum oferim și cum primim daruri
-
Știriacum 3 zile
MESAJE, SMS, URĂRI ce poţi transmite de SFÂNTUL VASILE
-
Știriacum o săptămână
Ce semnifică steaua sau îngerașul din vârful bradului de Crăciun
-
Știriacum 2 zile
Apuseni, destinație turistică și în sezonul estival: Locuri de vis din Ţara Moţilor
-
Știriacum o săptămână
De ce nu se îngenunchează în biserică între Crăciun și Bobotează
-
Educație și Culturăacum o săptămână
26 decembrie: Una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria
-
Știriacum o zi
Cum se numesc lunile anului în tradiția populară și ce înseamnă denumirea lor
-
Știriacum 4 zile
Anul Nou la români: Sorcova, Pluguşorul, Capra sau umblatul cu Ursul, câteva dintre cele mai frumoase obiceiuri