Știri
Alba Iulia a primit titlul de Oraș Regal: Este al treilea oraș din România cu această titulatură
Municipiul Alba Iulia a primit titlul de Oraș Regal.
După o sută de ani și 10 zile de la Încoronarea de la Alba Iulia a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, ca Suverani ai României Mari, orașului nostru i-a fost conferit, de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, titulatura de Oraș Regal.
Ceremonia a avut loc la Palatul Regal din București, în sala tronului, ieri, 25 octombrie, ziua în care s-au împlinit 101 ani de la nașterea Regelui Mihai I, ultimul Rege al României.
Alba Iulia devine, astfel, al treilea oraș din România cu acest titlu, după Iași și Curtea de Argeș.
Despre acest moment a vorbit la Unirea FM primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa
”Am fost Oraș Regal încă de atunci, de la Serbările Încoronării, acum Centenare! Ne-am simțit Oraș Regal ori de câte ori sărbătorile naționale aduceau Trenul Regal la Alba Iulia, și cu el pe regina mamă Elena, pe principele Nicolae și pe principesa Ileana. Iar de departe, cea mai distinsă reprezentantă a Casei Regale la serbări a fost Regina Maria.
Am fost Oraș Regal pentru Marele Voievod de Alba Iulia, Principele Mihai al României, atunci când a primit acest titlu, în 1930, dar și atunci când s-a întors la Alba Iulia, după `89, însoțit de Regina Ana, pentru a participa la împlinirea a 75 de ani de la încoronarea bunicilor săi. Iar, în decembrie 2007, ultimul Rege al României a venit din nou la Alba Iulia, unde, în Sala Unirii, i s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare al orașului”, declara primarul municipiului Alba Iulia.
Știri
Iarna și sporturile sale: Cum ne bucurăm de acestea
Iarna și sporturile sale: Cum ne bucurăm de acestea
Deși vara avem mai multe activitățile în aer liber, iarna poate reprezenta la rândul ei un prilej pentru a face mișcare, în anotimpul rece ne putem îndrepta atenția către sporturile de iarnă.
Printre cele mai populare sporturi de iarnă se numără: patinajul, săniușul, schiatul sau snowboardingul. Săniușul este sportul vedetă al copilăriei în fiecare iarnă.
De-a lungul anilor însă, forma saniei a suferit modificări substanţiale, iar asta a dus la schimbarea modului în care copiii de azi îşi folosesc muşchii corpului atunci când sunt pe pârtie.
Săniile sunt acum din plastic sau din alte materiale, ceea ce poate duce la o poziţie diferită. Folosim astfel foarte mult centură lombară, centură pelvină, zona lombară.
E foarte importat astfel ce fel de sanie avem şi ce tehnică folosim atunci când ne dăm cu sania. Atâta timp cât nu folosiţi o astfel de pungă pe derdeluş, considerată foarte periculoasă, medicii recomandă orice tip de mişcare!
Tot mai mult avânt în ultima vreme a luat şi snowboardingul. Cu aproximativ 500 de Kilocalorii arse într-o oră, snowboardingul este un sport care antrenează aproape întreaga musculatura a organismului.
Acest lucru este valabil mai ales în primele şedinţe. Experții spun că abdomenul inferior este solicitat în mod special, în momentul în care trebuie să ne ridicăm pe placă şi pentru că solicită foarte mult echilibrul şi balansarea poziţiei pe placă, acest sport lucrează foarte bine talia, spatele.
Schiatul aduce beneficii pentru tot corpul. Medicii spun că schiul e un sport care ajută foarte bine aparatul nostru locomotor și, pe lângă asta, e un sport care ajută psihicul, care place celor care îl practică, și are și o anumită componentă de cardio.
Schiatul este un sport care necesită o pregătire temeinică. E foarte important să ne asigurăm că avem un echipament de protecție bun.
Peste 50% dintre accidentele care au loc în fiecare iarnă pe pârtiile din România sunt cauzate de faptul că mulţi turişti nu respectă normele de protecţie şi nu se echipează corespunzător.
Şi pentru că de la un an la altul apar tot mai multe patinoare în aer liber, putem profita de acest lucru pentru a ne modela corpul.
Patinajul presupune o foarte bună coordonare. Nu ai cum să faci un pas pe gheaţă fără să nu îţi coordonezi tot corpul cu piciorul care urmează a fi pus pe gheaţă.În afară de muşchii corpului, patinajul are efecte şi asupra psihicului.
El antrenează foarte mult răbdarea. Patinajul în general exersează această noţiune a echilibrului. Specialiştii recomandă să ne îmbrăcăm gros atunci când practicăm um sport de iarnă şi să nu uităm să facem încălzirea.
Încălzirea iniţială ar trebui să includă nişte exerciții de streching făcute acasă la noi sau în sala în care ieşim şi ulterior în mediul liber, outdoor care să preceadă exerciţiul fizic, mişcarea respectivă.
Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este să avem echipament de protecție pentru a evita accidentările.
sursa: digi24.ro
Știri
Românii au superstiții care pot părea ciudate: Care sunt acestea
Românii au superstiții care pot părea ciudate
Fondată în anul 1892 de academicianul Arthur Gorovei, folclorist şi etnograf născut în 1864 la Fălticeni,publicaţia „Şezătoarea”, „revistă pentru literatură şi tradiţiuni populare”, apărută timp de 26 de ani neîntrerupt ,publica articole semnate de învăţători din localităţi din Suceava şi Neamţ în care se prezintau obiceiuri, tradiţii, cântece populare sau superstiţii din această parte a ţării.
De acest ultim capitol s-a ocupat învăţătorul M. Lupescu, din Broşteni, judeţul Suceava, care a reuşit să culeagă şi să împărtăşească cititorilor din credinţele populare.
Astfel, superstiţiile ghidau societatea românească din mediul rural. Fiecare domeniu al vieţii sociale era dominat de superstiţii, unele crezuri de atunci păstrându-se până în zilele noastre.
Moartea, o sursă bogată pentru superstiţii
„Când cămeşa mortului se greşeşte prea lungă, are să mai moară cineva din acea casă”
„Pe cine strigă bolnavul când e aproape să moară, acela va muri îndată după el”
„În ziua de Paşti, când ciocneşte ouăle bărbatul cu femeia, a cui nu se va strica, acela va trăi mai mult”
„În locul unde a murit cineva, în trei nopţi se pune o strachină cu apă, pentru a bea sufletul mortului care vine acolo, până la trei zile după îngropare”
„Când moare cineva într-o casă, nu se mătură, nici nu se scutură casa până ce nu iese mortul din casă”
„Să nu răsădeşti brad, căci când rădăcina lui va fi cât capul tău, vei muri”
„Locul oalei când o iei de la foc, să-l astupi, că altfel la moarte rămâi cu gura căscată”
Superstiţii din gospodărie
„Când mămăliga se uită nesărată, e a bine”
„Când uşa se deschide singură, are să-ţi vină cineva”
„Castraveţi: să nu-i pui în pământ miercuri ori vineri, că ies amari”
„Mâţa să n-o iei cu tine când te muţi în altă casă, că iei sărăcia”
„Când se varsă chibriturile, au să-ţi vie musafiri”
„Când scapi mâncarea din mână, ai un neam flămând”
Credinţe despre noroc şi ghinion
„Urechile de ţi se roşesc şi ard, te vorbeşte lumea”
„Cu spatele înapoi să nu mergi că râde dracul şi plânge Maica Domnului”
„Orice lucru să-l începi lunea, miercurea, joia şi vinerea; marţea şi sâmbăta sunt zilele morţilor şi orice lucru vei începe în ele nu ies la capăt bun”
„Visurile înspre Duminică nu se izbândesc”
„Când te mânâncă urechile, are să se strice vremea”
„Când strănuţi e a bine şi ceea ce gândeşti atunci se va izbândi”
„Mâţă ori motan negru, cucoş negru şi cânele negru aduc bine la casă”
Superstiţii despre păcate şi sănătate
„Cu cuţitul asupra altuia să nu te răsteşti ( n.n. ameninţi), că fuge îngerul de tine” (n.n. îngerul păzitor)
„De vei mânca de 7 ori hrean, te cureţi de păcate ca şi cum te-ai împărtăşi”
„A dormi cu palmele lipite şi puse între picioare e semn de sărăcie, cobe, piază rea”
„E păcat să omori ariciul, pentru că el a urzit pământul sau l-a măsurat”
„Să nu te uiţi prin sită că faci bube”
„Când uiţi lingura în oală sara, noaptea nu poţi dormi”
„Când găseşti ac cu urechi îţi face nevasta o fată; fără urechi, băet”
Credinţe despre animale şi fenomene naturale
„Şoarecele care va mânca din nafura din ziua de Paşti, se va face liliac”
„La câne (câine) să nu dai mămăligă caldă că turbă”
„Curcubeul este brâul lui Dumnezeu”
„Când bate piatra (grindină, n.n), înfige toporul în pământ că-i bine”
sursa: onlinereport.ro
Știri
Cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna: În top 5, Munții Apuseni
Printre cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna se numără și Munții Apuseni
Deoarece mulți dintre noi ne facem planuri pentru vacanța de sărbători, ne-am gândim să alcătuim o listă cu cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna.
1. Hotelul de gheață de la Bâlea
Începând cu anul 2005, Hotelul de Gheață de la Bâlea este construit în fiecare iarnă în inima munţilor Făgăraş. Interesant la Hotelul de Gheață de la Bâlea este că în fiecare an tematica hotelului este alta. Camerele, cât și holurile și barul hotelului sunt decorate diferit în fiecare an: de la semne zodiacale sculptate din gheață la „pietre prețioase” colorate făcute tot din gheață.
2. Mocănița de pe Valea Vaserului
Ați fost cu mocănița pe Valea Vaserului, în Maramureș? Foarte mulți turiști au făcut această călătorie cu plecare de la Vișeul de Sus pe timp de vară. În caz că nu știați, mocănița de pe Valea Vaserului are și program de iarnă. Într-adevăr, traseul este cu adevărat spectaculos pe timpul verii, dar dacă îl veți parcurge și iarna veți fi pur și simplu uimiți: peisajul este complet altul și aproape că nu veți mai recunoaște locul. Este ca și cum ați vizita un loc nou.
3. Orașul Brașov
Considerat de mulți cel mai frumos oraș al României, aflat mereu în competiție cu Sibiu și Sighișoara, Brașovul merită să fie vizitat pe timp de iarnă, în special după ce orașul a fost împodobit și decorat de sărbători. Mulți dintre munții României sunt destul de inaccesibili pe timp de iarnă pentru persoanele fără experiență. În plus, atunci când a nins mult, la altitudini mari există și pericolul unor avalanșe.
4. Munții Apuseni
Mulți dintre munții României sunt destul de inaccesibili pe timp de iarnă pentru persoanele fără experiență. În plus, atunci când a nins mult, la altitudini mari există și pericolul unor avalanșe. Tocmai din acest motiv Munții Apuseni sunt ideali pentru cei nu sunt foarte rezistenți la drumeții pe munte și nici nu au un echipament profesionist, dar care își doresc totuși să vadă un peisaj montan de iarnă. Cu frumusețea lor domoală, Munții Apuseni pot fi străbătuți chiar și pe timp de iarnă: turiștii vor fi încântați nu doar de păduri și de munți, ci și de sătucurile pierdute prin văi sau răspândite de dealuri. În plus, marele avantaj al Munților Apuseni este că veți evita binecunoscuta aglomerație din stațiunile faimoase precum Sinaia, Poiana Brașov, Bușteni sau Predeal.
5. Marea Neagră înghețată
Toată lumea merge la mare pe timpul verii. Dacă vreți însă să vă bucurați de o priveliște neobișnuită și cu adevărat fascinantă, atunci trebuie să vedeți măcar o dată în viață marea înghețată. Deși România are norocul de a avea o deschidere la mare destul de generoasă, fenomenul înghețării mării nu este foarte frecvent, așadar nu toți avem ocazia să vedem marea transformată într-o întindere de gheață. Nu se întâmplă decât în iernile cu adevărat geroase, când temperaturile minime ajung chiar și la – 20 de grade Celsius.
Sursa:greatnews.ro
-
Știriacum o săptămână
30 de reguli de bun-simț, din experiența noastră
-
Știriacum o săptămână
Învață să spui „mulțumesc”: 11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“
-
Știriacum 2 săptămâni
Spectacolul Apusenilor: Peștera Meziad, una dintre cele mai frumoase peșteri din Parcul Natural Apuseni
-
Știriacum 2 săptămâni
7 ianuarie, Sfântul Ioan Botezătorul: Semnificația numelor Ion și Ioana
-
Știriacum 2 săptămâni
Cine nu râde de Sfântul Ion va fi trist tot anul: Tradiţii şi obiceiuri
-
Știriacum 3 zile
16 ianuarie, SânPetru lupilor, sărbătorit în luna lui gerar: Tradiții și obiceiuri
-
Educație și Culturăacum 4 zile
15 ianuarie: Ziua nașterii lui Eminescu, Ziua Culturii Naționale
-
Știriacum 6 ore
Cafeaua, energizantul de dimineață: Care sunt beneficiile consumului dar și riscurile