Administrație
Alba Iulia a depus proiecte a căror valoare depășește 34 de milioane de euro, prin PNRR
Alba Iulia a depus proiecte a căror valoare depășește 34 de milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Pentru reabilitarea energetică a clădirilor rezidențiale a fost solicitată suma de 9,9 milioane de euro (fără TVA) pentru blocuri de pe străzile și Gheorghe Șincai și de pe Bulevardul Transilvaniei.
Clădirile publice pentru care s-au solicitat fonduri în vederea creșterii eficienței termice sunt: Colegiul Național HCC, Liceul Tehnologic Alexandru Domșa, Grădinița nr. 11, Grădinița nr. 12 și Grădinița Scufița Roșie. Suma totală necesară este 6,8 milioane de euro (fără TVA). Aproximativ 13 milioane de euro au fost solicitați pentru achiziția unui număr de 21 autobuze și a unui microbuz nepoluant.
Suma de 172 de mii de euro va fi utilizată pentru crearea unui sistem de supraveghere video inteligent la nivelul stațiilor de transport public din Alba Iulia. Proiectul prevede și montarea a 47 stații de reîncărcare. Se dorește și continuarea pistei de biciclete de pe Mamut, făcându-se legătura cu localitatea Pâclișa, și în acest sens a fost solicitată suma de 500 de mii euro pentru încă 2,5 kilometri de pistă. Unul dintre obiectivele importante pentru care s-a cerut finanțarea îl reprezintă construirea, echiparea și operaționalizarea unei creșe de 110 locuri pe strada Lalelelor. Suma solicitată este 3,6 milioane de euro.
Administrație
Modernizarea stadionului din Parcul „Avram Iancu” Blaj: Prima etapă, încheiată
Modernizarea stadionului din Parcul „Avram Iancu” Blaj: Prima etapă, încheiată
Prima etapă a modernizării stadionului din Parcul „Avram Iancu” Blaj s-a încheiat odată cu recepția lucrărilor, la bazele tip 1 și tip 2, efectuate de Compania Națională de Investiții (CNI).
Urmează, în 2025, construirea unei tribune moderne, de 1.500 de locuri, care va fi acoperită și dotată cu spații tehnice. De asemenea, tribuna va fi prevăzută cu module care poate duce capacitatea stadionului la 4.500 de locuri.
Pentru amenajarea tribunei s-a luat legătura cu unul dintre cei mai buni arhitecți din România, Vlad Rusu, cel care a realizat proiectul de reabilitare a Palatului Cultural Blaj, distins cu Premiul Europa Nostra în 2017, precum și proiectul Sălii Polivalente „Alba Blaj Arena”, una dintre cele mai moderne săli de sport din România.
Proiectul construirii tribunei de la stadionul din Parcul „Avram Iancu” va fi finalizat până la începutul anului viitor, astfel încât lucrările să înceapă la timp și să fie finalizate în 2025.
În 2026, la baza sportivă din Parcul „Avram Iancu” va fi modernizată pista de atletism și va fi dotat stadionul cu o tabelă modernă de marcaj și cu un sistem de sonorizare performant.
Se vor corela lucrările cu cele de la noua Bibliotecă Municipală, iar după finalizarea acesteia vor fi amenajate căile de acces, precum și gardul împrejmuitor.
Administrație
Lucrările la Centrul Multicultural din cartierul Gheorghe Șincai din Alba Iulia au fost recepționate
Lucrările la Centrul Multicultural din cartierul Gheorghe Șincai din Alba Iulia, recepționate: Investiție de peste 42 de milioane de lei
În cartierul Gheorghe Șincai, a avut loc recepționarea lucrărilor la Centrul Multicultural, o investiție importantă destinată dezvoltării comunitare și conectării la standarde europene de infrastructură și servicii.
Centrul cuprinde o zonă de petrecere a timpului liber, cu spații culturale și sportive, teren de minifotbal, cu gazon artificial și instalație de nocturnă, amfiteatru semi acoperit (fostul Talcioc), sală pentru activități diverse cu 320 locuri, 39 încăperi cu funcțiuni diferite, loc de joacă pentru copii, funcțiuni adaptate pentru a găzdui o gamă variată de activități menite să contribuie la dezvoltarea educațională, culturală și socială a comunității.
Proiectul, a avut ca obiectiv crearea unui spațiu modern și accesibil pentru toți locuitorii, dedicat organizării de evenimente culturale, activități de educație non-formală și evenimente sociale care să sprijine dezvoltarea unei comunități active și implicate. Acest centru reprezintă un pas important în direcția susținerii culturii și educației comunitare, iar această investiție vine să răspundă nevoilor unei comunități în creștere și să ofere acces egal la evenimente și resurse de calitate. Ne dorim să creăm un cadru în care fiecare locuitor să se poată dezvolta, să socializeze și să își exprime ideile. Este esențial pentru noi să ne menținem la standarde europene și să oferim o infrastructură care să inspire și să sprijine creativitatea, inovarea și apartenența comunitară. Acesta este unul dintre proiectele care simbolizează angajamentul autorităților locale față de o dezvoltare urbană durabilă și echitabilă, contribuind la construirea unui viitor mai bun pentru toți membrii comunității.
Investiția de peste 42 milioane lei a fost finanțată din Fondul European de Dezvoltare și Bugetul Național, cu aport din bugetul local al Primăriei Municipiului Alba Iulia.
Administrație
Lucrări de anvergură pe drumurile județene din Alba
Lucrări de anvergură pe drumurile județene din Alba
Pe drumurile județene din Alba se intervine în această perioadă atât pe partea de investiții, cât și pe zona de întreținere.
Modernizarea Drumului Județean 107 V, Sânmiclăuș-Fărău, care face legătura între Ocna Mureș și Blaj, este în grafic, conform lui Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba. Potrivit acestuia, este o rută extrem de importantă care, nu peste mult timp, va fi circulabilă. La momentul de față, aproape 8 kilometri, dintr-un total de 11,5, sunt pregatiți pentru asfaltare. Lucrările de asfaltare vor începe peste câteva zile, dă asigurări Marius Hațegan
De asemenea, se toarnă, între Blaj și Mănărade, în cadrul unor lucrări de reparații, 2 kilometri de covor asfaltic.
Tot la capitolul reparații, se acționează și pe rutele:
– Blaj-Cergău-Roșia de Secaș-Ohaba-Berghin
– Lunca Târnavei – Cenade
– Ciugudu de Jos – Ciugudu de Sus (pe raza comunei Unirea)
În zona Munților Apuseni, se intervine, tot pe parte de reparații de drum, la Sohodol și Ocoliș, precum și la Almașu Mare-Cib.
-
Știriacum 6 zile
Mirul și puterea lui vindecătoare: Ce taină ascunde ceremonialul miruirii
-
Știriacum 2 săptămâni
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 3 zile
31 octombrie: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Halloween, Sărbătoarea tuturor sfinților
-
Știriacum 6 zile
Linia principală Arad-Alba Iulia, prima cale ferată transilvăneană: În 1868, cei 211 km dintre Arad și Alba Iulia, parcurși în aproape 9 ore
-
Știriacum 6 zile
Frumusețile toamnei: Care sunt cele mai colorate și frumoase flori
-
Știriacum 23 de ore
1 noiembrie 2024: 425 de ani de la intrarea triumfală, în Alba Iulia, a lui Mihai Viteazul
-
Știriacum 2 săptămâni
În 21 octombrie 1754 se inaugurau primele școli din Blaj: Orașul devenea centrul învățământului românesc din Transilvania
-
Știriacum 6 zile
Atracțiile turistice din Alba: Peștera Pojarul Poliței, un adevărat muzeu natural din Apuseni