Rămâi conectat

Administrație

Modificare la proiectul centurii ocolitoare de pe latura de nord a municipiului Alba Iulia: Primăria a lansat în consultare publică noul Plan Urbanistic Zonal

Publicat

în

Elaborarea noului PUZ pentru construirea centurii ocolitoare pe latura de nord a municipiului Alba Iulia care va realiza legătura între DN75 şi DN1, respectiv autostrada A1 Sebeş – Turda, a fost lansat în consultare publică de către Primăria Alba Iulia.

Secțiunea de drum cuprinsă între KM 0+032 și 1+208 este singura porțiune a traseului Centurii Ocolioare de Nord care a suferit modificări ulterioare PUZ-ului anterior aprobat prin HCL NR. 445/11.2021. Modificările s-au realizat atât din pricina structurii înclinate a reliefului terenului (declivităților) pe porțiunea menționată, cât și a unor constatări la fața locului.

S-a optat pentru a se reface traseul pe bucata menționată anterior, reamplasându-se/relocându-se spre direcția cardinală de sud. Modificările de traseu au fost realizate în zone fără rețele edilitare sau zone de protecție a acestora.

Locația a fost aleasă ținând cont de toate avizele tehnice obținute la faza PUZ anterioară prin HCL NR. 445/11.2021. Această interventie este menită să protejeze investiția de eventualele alunecări de teren ce pot apărea în zonă, dar și să faciliteze fluidizarea fluxurilor de-a lungul arterei.

Centura ocolitoare va urma să aibă o lungim de 4,6 km pe teritoriul municipiului Alba Iulia, respectiv de 1,4 km pe teritoriul comunei Ighiu. Şoseaua va asigura fluxul de circulație din sudul judeţului în zona nordică şi vestică, contribuind la creşterea gradului de eficienţă economică, îmbunătăţirea siguranţei şi a accesibilităţii judeţului. Un efect important va fi şi reducerea traficului în Alba Iulia prin dirijarea traficului pe viitoarea centură ocolitoare.

Din punct de vedere a traseului, şoseaua de centură va pleca din sensul giratoriu de la nodul rutier Alba Iulia Nord, unde se face legătura cu DN1 şi autostrada A1, va trece pe la nord de uzina Saturn, iar după ce va traversa valea din zonă şi calea ferată va ”coborî” până în apropierea cursului râului Ampoi, unde există şi în prezent un drum comunal.

Traseul va urma cursul râului până ce va intra pe teritoriul comunei Ighiu, după care va traversa prin intermediul unui pod rutier râul Ampoi şi va face conexiunea cu DN75 la Şard, înainte cu câteva sute de metri de podul rutier aflat la intrarea în localitate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)

Publicat

în

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.

„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Publicat

în

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025.  Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.

După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.

În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Publicat

în

A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.

Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba