Știri
Prin ce te încântă Pădurea Sloboda
Pădurea Sloboda, arie naturală protejată de pe teritoriul Aiudului
Pădurea Sloboda este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip botanic), situată în județul Alba, pe teritoriul administrativ al municipiului Aiud.
Rezervația naturală se află în partea vestică a Aiudului, pe dealurile din partea estică a Munților Trascăului, între aceștia și culoarul Mureșului și se întinde pe o suprafață de 20 de hectare.
Aria protejată reprezintă un relief variat (văii, versanți abrupți, luminișuri, pajiști), acoperit în cea mai mare parte cu vegetație forestieră, alcătuită din specii arboricole în amestec de stejar (Quercus robur), fag (Fagus sylvatica), gorun (Qurcus petraea) sau carpen (Carpinus betulus) și specii de conifere în partea superioară a dealului.
foto: facebook Arii Naturale Protejate Alba
Știri
Propunere din Alba pentru inițierea Planului de Amenajare a Teritoriului Zonal „Munții Apuseni”
Propunere din Alba pentru inițierea Planului de Amenajare a Teritoriului Zonal „Munții Apuseni”
Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba, a efectuat, alături de Amalia Mărginean, arhitect-șef al județului Alba, o vizită de lucru la Consiliul Județean Cluj.
Cei doi au avut întâlniri și au purtat discuții cu Claudiu Salanță, arhitect-șef al județului Cluj, și cu Radu Florin Rațiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj.
Unul dintre punctele importante asupra căruia s-a stăruit a fost acela al CATUC, mai precis Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor. Documentul se află încă în faza de dezbatere, motiv pentru care s-a decis, alături de oficialii clujeni, trimiterea mai multor propuneri de simplificare privitoare la domeniul urbanistic.
O altă chestiune discutată a fost legată de digitalizare, Clujul excelând la acest capitol, motiv pentru care expertiza de acolo le poate folosi și celor din Alba. De asemenea, s-a vorbit despre zona de transport public, dar și despre investițiile în infrastructură.
În final, s-a propus o colaborare pe zona în care Alba se învecinează cu județele Cluj și Bihor prin ințierea unui Plan de Amenajare a Teritoriului Zonal „Munții Apuseni”.
Știri
Interes crescut pentru dezvoltarea regiunii cu ajutorul fondurilor europene gestionate de ADR Centru
Interes crescut pentru dezvoltarea regiunii cu ajutorul fondurilor europene gestionate de ADR Centru
Activitatea ADR Centru in anul 2025 porneste de la bazele solide construite perioada de peste 26 de ani in care institutia si-a diversificat constant operatiunile trecand de la statutul de Organism Intermediar pentru programele cu finantare europeana la statutul de Autoritate de Management pentru Programul Regional Centru 2021 – 2027. Firesc, principalele programe gestionate de ADR Centru sunt cele prin care se propun solutii la nevoile Regiunii Centru, identificate prin strategiile regionale.
Stadiul implementarii programelor cu finantare europeana, alaturi de constituirea Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru (CDR Centru) si alegerea Presedintelui si Vicepresedintelui acestui for deliberativ, au constituit punctele focale al primei reuniuni din acest an a CDR Centru, care a avut loc in 21 ianuarie 2025, la Sovata. Astfel, in anul 2025 activitatea CDR Centru va fi coordonata de domnul Tamás Sándor, presedintele Consiliului Judetean Covasna, in calitate de Presedinte CDR Centru si de doamna Daniela Cimpean, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, in calitate de Vicepresedinte. Ulterior, in anul 2026, cei doi presedinti vor schimba intre ei functiile de conducere ale CDR Centru.
Discutiile din cadrul Sedintei au vizat in special implementarea PR Centru in acest an. Programul ”Regiunea Centru” 2021 – 2027 are o alocare de 1,384 miliarde de euro (1,152 miliarde de euro din FEDR, diferenta reprezentand contributia Bugetului de Stat), repartizati pe 9 prioritati de investitii: cercetarea, dezvoltarea si transferul tehnologic de la nivel regional in domeniile de specializare inteligente regionale; dezvoltarea IMM-urilor regionale; digitalizarea serviciilor publice locale si a IMM-urilor; eficienta energetica pentru cladirile rezidentiale si cladirile publice de la nivel regional; infrastructura verde si albastra; mobilitate urbana durabila; modernizarea infrastructurii de transport judetene; infrastructura educationala pe toate palierele de invatamant; dezvoltarea turismului durabil si a patrimoniului natural in zonele rurale; sustinerea regenerarii urbane, a conservarii patrimoniului si dezvoltarii infrastructurilor de turism si culturale din zonele urbane de la nivel regional; asigurarea asistentei tehnice.
„Suntem in anul 2025, in plin proces de implementare, al proiectelor finantate prin Programul „Regiunea Centru” 2021-2027, al proiectelor finantate prin Programului Tranzitie Justa pentru judetul Mures sau prin Programul Sanatate, pe langa alte proiecte si activitati derulate de ADR Centru pentru imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor din regiunea noastra. De asemenea, incheiem Programul Operational Regional 2014 – 2020 cu un grad de absorbtie de 126%. Aceasta si faptul ca avem in cadrul Programului „Regiunea Centru 2021 – 2027 depuse proiecte a caror valoare totala depaseste suma totala alocata programului, desi nu au fost lansate toate apelurile la proiecte programate, ne arata ca autoritatile publice si IMM-urile au un interes foarte ridicat pentru dezvoltarea sustinuta din fonduri europene nerambursabile.
In contextul economic dificil atat la nivel national, cat si la nivel international, realitate pe care trebuie sa o constientizam si sa o gestionam responsabil, fondurile europene nerambursabile devin cu atat mai importante. Odata pentru ca sustin dezvoltarea comunitatilor cu precadere sub aspectul infrastructurii dar, la fel de important, pentru ca aceste proiecte au si un efect de angrenare economica pe orizontala si pe verticala. Agentii economici implicati in executarea lucrarilor contractate prin proiecte mentin locurile de munca, poate chiar creeaza unele noi, platesc salarii, cumpara materii prime, materiale, servicii etc., de la alti agenti economici, fiind un real sprijin pentru mentinerea unui mediu economic cat mai sanatos posibil”, a precizat domnul Simion Cretu, Director general al ADR Centru.
Știri
Centre de evaluare și de permanență și paturi de izolare pentru limitarea creșterii incidenței cazurilor de infecții respiratorii/gripă: Plan de măsuri DSP Alba pentru evitarea supraaglomerării compartimentelor Urgențe
În Alba, centre de evaluare și de permanență și paturi de izolare pentru limitarea creșterii incidenței cazurilor de infecții respiratorii/gripă
În Alba funcționează 7 centre de evaluare, 5 centre de permanență și au fost organizate 146 de paturi de izolare pentru pacienții cu infecții respiratorii/gripă, potrivit planului de măsuri al DSP Alba pentru limitarea creșterii incidenței cazurilor de infecții respiratorii/gripă și pentru evitarea supraaglomerării compartimentelor Urgențe.
În contextul cazurilor în continuă creștere a infecțiilor respiratorii acute, a gripei și a infecțiilor respiratorii acute severe în județul Alba, DSP Alba a întocmit, în colaborare cu spitalele din județ, un plan de măsuri în vederea limitării și controlului creșterii incidenței cazurilor de infecții respiratorii/gripă dar și pentru a reduce presiunea pe UPU Alba Iulia și camerele de gardă ale celorlalte spitale din județ.
Pentru evitarea supraaglomerării unităților/compartimentelor de Primiri Urgențe și a camerelor de gardă, au fost organizate 7 centre de evaluare unde pacienții simptomatici se pot adresa, astfel:
ALBA IULIA – Dispensarul de Pneumoftiziologie, str. Crișanei nr. 1A (tel. 0258812516); Program: LUNI 9.00 – 12.00, MARȚI 8.00 – 15.00, MIERCURI – JOI 8.30 – 12.00, VINERI 9.00 – 12.00;
BLAJ – parterul Ambulatoriului Spitalului Municipal Blaj (0258710941); Program: LUNI – VINERI 07.00 – 15.00;
SEBEȘ – Secția Pediatrie, str. Șurianu nr. 41 (0764692344); Program: LUNI – VINERI 10.00 – 12.00;
– Compartiment Boli Infecțioase, str. Șurianu nr. 41 (0785604847); Program: LUNI – VINERI 10.00 – 12.00;
CUGIR – Containerul nr. 1 din curtea spitalului, str. N. Bălcescu nr. 5 (0786334909); Program: LUNI – VINERI 08.00 – 10.00;
AIUD – Compartimentul Internare de Zi, în corpul de clădire Spital Nou, parter (0258861816, int. 105); Program: LUNI – VINERI 11.00 – 12.00;
– Compartimentul Internare de Zi Spital Pneumoftiziologie, str. Ecaterina Varga nr. 6 (0258861302); Program: LUNI – VINERI 8.00 – 14.00.
LA TOATE CENTRELE DE EVALUARE EXISTĂ POSIBILITATEA DE EXAMINARE IMAGISTICĂ.
De asemenea, la nivelul județului Alba sunt autorizate și funcționale 5 centre de permanență care pot asigura asistență medicală cazurilor cu simptomatologie respiratorie, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică:
1. Terra Aster, Alba Iulia, Bdul Revoluției nr. 23 (0258833408);
2. Arieșul Mare, Scărișoara, str. Centru nr. 291 (0725437466);
3. Ocna Mureș, str. Axente Sever nr. 43A (0722852314);
4. Baia de Arieș, str. Spitalului nr. 1 (0763687664);
5. Zlatna, str. Horea nr. 1 (0746177479).
Totodată, la nivelul județului s-au identificat și organizat 146 de paturi de izolare pentru pacienții diagnosticați cu patologii respiratorii/gripă (cu excepția paturilor din compartimentele de Boli Infecțioase), astfel: 53 de paturi la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, 16 paturi la Spitalul Municipal Aiud, 26 de paturi la Spitalul Municipal Blaj, 6 paturi la Spitalul Municipal Sebeș, 14 paturi la Spitalul Orășenesc Cugir, 16 paturi la Spitalul Orășenesc Câmpeni, 5 paturi la Spitalul Orășenesc Abrud, 8 paturi la Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud și 2 paturi la Spitalul de Boli Cronice Câmpeni. În secțiile de Boli Infecțioase vor fi internate cazurile de infecții respiratorii acute/gripă forme grave și care necesită internare.
Programul de vizite a fost limitat în unele unități, urmând să fie limitat în toate unitățile sanitare, în corelație cu evoluția cazurilor de infecții respiratorii.
DSP Alba roagă populația județului să fie precaută și să ia toate măsurile necesare pentru evitarea îmbolnăvirii, respectând următoarele recomandări:
-Spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun;
-Respectarea igienei tusei și a strănutului: acoperirea nasului și a gurii cu un șervețel în timpul tusei și al strănutului și aruncarea lui după utilizare sau acoperirea în totalitate a nasului și a gurii în plica cotului în timpul strănutului;
-Aerisirea zilnică a încăperilor;
-Evitarea locurilor aglomerate;
-Adresarea la medicul de familie/centru de evaluare/centru de permanență la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili recomandările necesar a fi urmate;
-Evitarea intrării în colectivitate și în alte locuri aglomerate a persoanelor care au semne și simptome sugestive pentru gripă (febră, strănut, tuse, dureri în gât, dureri musculare) până la dispariția acestora;
Reamintim că cea mai eficientă și sigură metodă de protecție față de gripă și, mai ales, față de formele clinice severe ale acesteia, este vaccinarea antigripală.
-
Știriacum 2 săptămâni
30 de reguli de bun-simț, din experiența noastră
-
Știriacum 2 săptămâni
Învață să spui „mulțumesc”: 11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“
-
Știriacum o săptămână
16 ianuarie, SânPetru lupilor, sărbătorit în luna lui gerar: Tradiții și obiceiuri
-
Educație și Culturăacum o săptămână
15 ianuarie: Ziua nașterii lui Eminescu, Ziua Culturii Naționale
-
Știriacum 4 zile
Cafeaua, energizantul de dimineață: Care sunt beneficiile consumului dar și riscurile
-
Știriacum 2 săptămâni
Ierni de poveste la Arieșeni, una dintre stațiunile preferate de schiori: Care sunt obiectivele turistice ce pot fi vizitate de turiști
-
Știriacum 2 zile
21 ianuarie 1648: La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament
-
Știriacum 2 săptămâni
Biserica de lemn a Mănăstirii Lupșa, cu o vechime de 6 secole și o istorie pe măsură