Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Primul manual de medicină a fost tipărit la Alba Iulia, la tipografia Mitropolitană: Alte lucruri mai puțin cunoscute despre orașul nostru

Publicat

în

Despre Alba Iulia se pot spune multe, dar totusi prea putine pentru a cuprinde tot ceea ce inseamna acest oras.

Intemeierea si transformarea lui in orasul de astazi, evenimentele istorice petrecute, patrimoniul cultural de exceptie, povestirile patriotice care au marcat istoria tarii noastre ori evenimentele nationale de comemorare, sunt cateva dintre temele cunsocute deja de catre turistii romani si straini. Cu toate acestea, exista inca lucruri nestiute sau uitate despre unul dintre cele mai frumoase orase din tara noastra.

1. Primul manual de medicina a fost tiparit la Alba Iulia, la tipografia Mitropolitana din Alba Iulia, in anul 1551. Manualul includea abordari medicale amuzante, dar impresionante pentru acea perioada. Acesta a fost scris de medicul Paul Kyr, un cunoscut medic care a tratat personalitati importante, printre care: Mihnea al III-lea, Petru Rares, Alexandru Lapusneanu etc.

2. Primul plaman artificial din lume, denumit si „Biomotor”, a fost inventat de medicul alba-iulian Rudolf Eisenmenger (1871-1946). Inventia sa din anul 1900 a fost brevetata in Italia, Austria, Anglia, Germania, S.U.A., Spania, Franta etc. Plamanul avea aspectul unui scut care ingloba abdomenul anterior si toracele inferior, iar aeromutatorul se manevra cu piciorul. ,,Biomotor-ul” s-a bucurat de un real succes, fiind implementat in multe spitale si clinici.

3. ,,Lupus” este denumirea celui mai mare tun construit vreodata in Transilvania, mai exact la Alba Iulia. Constructia lui s-a realizat in atelierele Cetatii si facea parte din armamentul greu. Deplasarea tunului in orasul Sibiu a fost posibila cu ajutorul a 80 de perechi de boi.

4. Invazia tatara dintre 1241-1243 a fost unul dintre cele mai dificile momente pentru orasul Alba Iulia. Momentul a fost relatat de calugarul italian Rogerius, intr-o lucrare scrisa de el. Acesta povesteste cum in fuga lui din calea tatarilor, a ajuns la Alba Iulia, care era un oras plin de oase si de capete ale celor ucisi. Tot el relata faptul ca zidurile bisericilor si palatelor erau stropite cu sangele victimelor.

5. Alba Iulia detine cea mai mare fortificatie din sud-estul Europei, si anume Cetatea Alba Carolina. Cetatea a fost ridicata in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, dupa aprobarea proiectului de catre principele Eugeniu de Savoia. In acea perioada, habsburgii isi consolidau stapanirea asupra Transilvaniei, ocupand fortificatii pe care le reamenajau sau construind unele noi.

6. Fiul scriitorului roman Mihail Sadoveanu, pe numele sau Paul Mihail Sadoveanu, isi are locul de veci in Cimitirul Eroilor de la Alba Iulia. Acesta a murit la varsta de 24 de ani in luptele de la Turda din 1942, pentru eliberarea Ardealului. A fost decorat post-mortem, cu ordinul „Coroana Romaniei”.

7. Orasul Alba Iulia aduce si primul erou roman din cel de-al doilea razboi mondial. Nicolae Uratu a fost pilot si a cazut la datorie in prima zi de razboi, in 22 iunie 1941, alaturi de comandantul blajean Cornel Batracui si ardeleanul Vasile Caruntu. Avionul in care se aflau cei trei a fost doborat deasupra orasului Belgrad.

8. Celula in care a fost tinut Horea, conducatorul rascoalei iobagilor din Transilvania impotriva constrangerilor feudale, este situata in partea superioara a Portii a III-a a Cetatii Alba Carolina. O perioada lunga de timp a fost inchisa pentru restaurare, iar din anul 2010 este deschisa vizitatorilor.

Sursa:newconceptliving.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Vineri, 20 septembrie, transport public gratuit în Alba Iulia

Publicat

în

Vineri, 20 septembrie, transport public gratuit în Alba Iulia

Transportul public va fi gratuit vineri, 20 septembrie 2024, pe toate autobuzele și microbuzele STP, marcând astfel „Săptămâna Europeană a Mobilității” și încurajând utilizarea soluțiilor de transport ecologice și nepoluante.
̆ ̗
• Încurajați mobilitatea sustenabilă și vă alăturați eforturilor orașului de a reduce poluarea și de a crește accesibilitatea transportului public.
• Flotă modernă de transport – confort și tehnologie de ultimă generație, inclusiv autobuze electrice și nepoluante, contribuind la un mediu mai curat.
• Transport gratuit!
Alba Iulia se alătură orașelor din întreaga Europă care celebrează „Săptămâna Europeană a Mobilității“, o inițiativă dedicată promovării transportului inteligent și ecologic. În perioada 16-22 septembrie 2024, acest eveniment pune accent pe schimbarea comportamentului urban în favoarea mijloacelor de transport sustenabile.
”Alba Iulia vrea să fie un oraș mai curat și mai sănătos, iar utilizarea transportului public joacă un rol crucial în această transformare. Invit toți albaiulienii, indiferent de vârstă, să participe activ la mobilitatea urbană, să se bucure de transportul gratuit din ziua de vineri, 20 septembrie și să descopere beneficiile transportului ecologic. Haideți să facem împreună un pas spre un viitor mai verde și mai prietenos cu mediul” – Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.
Transportul public din Alba Iulia se distinge prin calitatea serviciilor. Cu o flotă ce include autobuze electrice și ecologice, compania care asigură transportul public în Alba Iulia a câștigat numeroase premii de excelență, fiind apreciată pentru investițiile în confortul și siguranța pasagerilor. Pentru mai multe informații despre trasee și frecvența curselor, vizitați site-ul www.stp.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Drumul DC90 din comuna Sohodol va fi modernizat. Licitația, lansată pe SEAP

Publicat

în

Drumul DC90, cu o lungime de 5,2 km, din comuna Sohodol, va fi modernizat

Administrația comunei Sohodol a lansat recent pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, licația care prevede modernizare drumului comunal DC90, în lungime de 5,2 km. Drumul face legătură între centrul comunei Sohodol și satele aparținătoare Băzești, Deoncești, Lehești, Poiana.

Valoarea estimată fără TVA este de 3.915.100 RON.

Potrivit documentației, drumul comunal DC90 a fost împărțit în 4 tronsoane după gradul de intervenție:

TRONSON 1- 1250 m
TRONSON 2- 3750 m
TRONSON 3- 88 m
TRONSON 4- 112 m
TOTAL 5200 m

Caracteristici tehnice și parametri specifici obiectivului de investiții:

Clasa tehnică V cu următoarele elemente:
-viteză de proiectare 30km / h
-număr de benzi: 1
-parte carosabilă: I = 3,Om;
-rigolă de acostament 1=1,Om
-stații de încrucișare cu lungimea de 20m și lățimea de 3,Om sau 2×1,5m
-acostamente: se realizează din piatră spartă amestec optimal (0~63)mm cu lățimea de l=(0,0-0,5)m
-pantă transversal pe carosabil 2,5%, pe acostamente 4,0%
podețe tubulare metalice cu diametrele de 800mm si 1500mm
-pod dalat L=5,9m
-zid de sprijin de greutate Ia rambleu din beton C30/37 cu e=(2,0-4,0)m
-anrocamente he=1,0m
-accesorii: parapeti, indicatoare, marcaje
-perioada de colt Tc=0,7sec
-categoria de importanta C
-adâncimea de îngheț 100-110 cm
-presiunea convențională a terenului de fundare 350kPa

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Finanțări pentru programele sportive la șah și polo senioare, pentru anul competițional 2024-2025: Decid, în ședința de astăzi, consilierii județeni

Publicat

în

Finanțări pentru programele sportive la șah și polo senioare pentru anul competițional 2024-2025. Proiectul, supus votului, astăzi, în ședința Consiliului Județean Alba

Printre proiectele aflate pe masa consilierilor județeni, în ședinta din 19 septembrie 2024,  se numără aprobarea finanțării nerambursabile a programelor sportive: „Festivalul Internaţional al României la şah 2024” al Federaţiei Române de Şah, aferent anului competiţional 2024 „Participare Competiţii Interne şi Internaţionale, polo senioare” al Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, aferent anului competiţional 2024-2025.

Potrivit documentației, urmare a faptului că au fost depuse un număr de două Cereri de finanţare nerambursabilă pentru următoarele programe sportive: „Festivalul Internaţional al României la şah 2024” al Federaţiei Române de Şah, aferent anului competiţional 2024, înregistrat la registratura Consiliului Judeţean Alba cu nr. 17084/2024, respectiv „Participare Competiţii Interne şi Internaţionale, polo senioare” al Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, aferent anului competiţional 2024-2025, înregistrat la registratura Consiliului Judeţean Alba cu nr. 19126/2024.

Acestea au fost verificate de către Comisia de verificare a documentațiilor de finanțare depuse de către solicitanți în baza Hotărârii Consiliului Județean Alba nr. 117/26 aprilie 2018, constituită prin Dispoziția Președintelui Consiliului Județean Alba nr. 286/2020, constatându-se că au îndeplinit criteriile privind eligibilitatea, completitudinea și încadrarea cheltuielilor în legislația națională în vigoare și în Regulamentul privind condițiile, criteriile și procedura de finanțare a programelor sportive aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 117/2018, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul.

Astfel, se propune finanţarea din bugetul local al Judeţului Alba a Programului sportiv „Festivalul Internaţional al României la şah 2024” al Federaţiei Române de Şah, aferent anului competiţional 2024, în sumă de 80.000 lei şi a Programului sportiv „Participare Competiţii Interne şi Internaţionale, polo senioare” al Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, aferent anului competiţional 2024-2025, în sumă de 450.000 lei.

Categoriile de cheltuieli și cuantumul acestora, pentru programul sportiv Programului sportiv „Festivalul Internaţional al României la şah 2024” al Federaţiei Române de Şah, aferent anului competiţional 2024

1. Campionatul Internaţional al României la blitz şi dezlegări- 30-40 participanţi- Un loc – locurile 1-6 Cinci locuri –premii speciale
2.Campionatele internaţionale de şah rapid şi blitz pe echipe 80-150 participanţi – Ridicarea nivelului de performanţă al
tinerilor jucători de perspectivă
3. Finala Circuitului Grand Prix România 2024 16-20 participanţi (3-6 ţări) Fond de premiere 80.000,00- Promovarea şahului în judeţul Alba şi România

TOTAL 80.000,00 lei

Categoriile de cheltuieli și cuantumul acestora, pentru programul sportiv „Participare Competiţii Interne şi Internaţionale, polo senioare” al Clubului Sportiv Municipl Unirea Alba Iulia, aferent anului competiţional 2024-2025

Activități

1.Meciuri desfăşurate acasă – Campionat Naţional,Cupa României, amicale- 25 participanţi/fiecare meci
2.Meciuri desfăşurate în deplasare – Campionat Naţional, Cupa României, amicale- 25 participanţi/fiecare meci
3.Meciuri desfăşurate acasă – în Cupele Europene (Challenger Cup)-25 participanţi/fiecare meci
4.Meciuri desfăşurate în deplasare – în Cupele Europene (Challenger Cup)-25 participanţi/fiecare meci
5.Remuneraţii ale participanţilor la activitatea sportivă şi alte obligaţii conform contractelor de activitate sportivă-25 participanţi/fiecare meci
6.Asigurarea condiţiilor de participare la competiţiile naţionale şi internaţionale-25 participanţi/fiecare meci

Categorii de cheltuieli

Cheltuieli pentru plata participanților la activitatea sportivă, efectuate în baza unui contract individual de muncă sau a unui contract de activitate sportivă conform legii- 323.000 lei

1.Cheltuieli transport, cazare şi masă -competiţii 85.000 lei
2.Cheltuieli pentru achiziționarea de materiale și echipament sportiv 30.000 lei
3.Cheltuieli medicale (vitamine și susținătoare de efort, medicamente, materiale sanitare, unguente, produse pentru refacere și recuperare) și pentru controlul doping 5.000 lei
4.Alte categorii de cheltuieli: taxe de participare 7.000 lei

TOTAL 450.000 lei

Obiective

1.Clasarea pe locurile I-III la competiţiile interne
2.Clasarea pe locurile I-V în Cupele Europene


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba