Rămâi conectat

Administrație

Comuna Ciugud a fost declarată „administrație verde” la conferința „Inovație și calitate în sectorul public”, organizată de Guvernul României

Publicat

în

Comuna Ciugud, „administrație verde”

Comuna Ciugud a câștigat locul I la categoria dedicată proiectelor inovatoare în domeniul protejării mediului din cadrul conferinței internaționale „Inovație și calitate în sectorul public”, eveniment organizat de Guvernul României prin Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

Primăria Ciugud a fost desemnată drept „administrația verde” din România pentru proiectul „Verzulică – roboțelul reciclator”, inițiativă care a fost considerată cea mai inovativă în domeniul protejării mediului înconjurător.

Comuna Ciugud a fost nominalizată la categoria „Administrație verde” alături de Municipiul Moinești – județul Bacău, Consiliul Județean Harghita și Primăria Sector 6.

Juriul, format din profesioniști în domeniul protejării mediului, a decis ca primul loc să fie câștigat de proiectul Primăriei Ciugud pentru caracterul educațional și inovator.

Premiul a fost acordat de președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Violeta Vijulie.

„Suntem onorați că am primit acest premiu, iar eticheta de „administrație verde” ne provoacă să dezvoltăm și alte proiecte în domeniul protejării mediului înconjurător. Succesul acestui proiect se datorează copiilor minunați din Ciugud și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială, care merită cu adevărat și premiul de astăzi. La Ciugud noi învățăm în fiecare zi să protejăm și să trăim în armonie cu natura. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea mediului și în reducerea poluării. De aceea educăm copiii noștri să învețe să recicleze și să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moștenire pe care o vor primi”, a declarat Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

În vara acestui an, Comuna Ciugud, promotorul național al conceptului „Smart Village”, a lansat proiectul „Verzulică – roboțelul reciclator”. Cu această ocazie Ciugud a devenit prima comunitate din România care și-a lansat propria monedă virtuală: CIUGUban, o soluție de a recompensa copiii pentru colectarea a ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.

Proiectul a presupus montarea în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud a unei stații de preluare și reciclare a ambalajelor. Acesta a fost numit „Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii au fost provocați să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. Recent, fiecare clasă din cadrul școlii și-a convertit monedele virtuale colectate în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.

În cea de-a doua fază a proiectului, la începutul anului 2022, administrația locală din Ciugud va monta astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună, iar cetățenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești, care au acceptat să intre în acest program.

Proiectul pilot de la Ciugud este implementat de administrația locală în parteneriat cu compania americană ENVIPCO, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de RVM-uri (Reverse Vending Machines). Grafica stației și mascota proiectului, roboțelul Verzulică, au fost realizate de echipa Connect Media (www.connectmedia.ro), fiind un concept special gândit pentru copiii din Ciugud.

Proiectul a fost dezvoltat și în contextul în care România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile și autoritățile locale sunt obligate să plătească anual sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu. De asemenea, în România, ar urma să se aplice de anul viitor legislația privind returnarea garanției percepută pentru ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud

Publicat

în

Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud

Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, prin echipa de la Formațiile de lucru Câmpeni din cadrul Sistemului Hidrotehnic Turda, a realizat recent două ziduri de sprijin de 15 metri (pe malul drept) și respectiv 30 de metri (pe malul stâng) pe pârâul Abrud, în intravilanul orașului Abrud.

Zidurile au fost construite din blocuri tip LEGO, fiecare având o înălțime de 2,5 metri, și au fost amplasate pe o fundație rigidă din beton.

Pentru protejarea lucrărilor executate, în aval au fost amenajate un prag de fund din beton și o saltea din anrocamente. În perioada următoare, se vor efectua lucrări de reparații la pragul de fund amplasat amonte de confluența pârâului Abrud cu pârâul Cernița.

Toate lucrările sunt realizate conform Planului Tehnic 2024 al Administrației Apele Române Mureș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

La Sebeș, investiții în infrastructura rutieră: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

La Sebeș sunt în derulare mai multe lucrări cuprinse în proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere din oraș

În prezent, se lucrează intens pe străzile Doinei și Moților din municipiu.

Lucrările includ pe lângă modernizarea părții carosabile și amenajarea trotuarelor, parcărilor și spațiilor verzi.

De asemenea, se efectuează lucrări de amenajarea intersecțiilor, dar și a racordurilor cu străzile laterale. Intervențiile includ partea carosabilă, trotuare pietonale, accese la proprietăți, parcări, spații verzi, amenajarea intersecțiilor și racordurilor cu străzile laterale, asigurarea colectării și evacuării apelor pluviale, lucrări de siguranță rutieră. Resursele sunt asigurate printr-o finanțare nerambursabilă obținută prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny, a transmis primarul municipiului Sebeș.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba

Publicat

în

Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba

A început turnarea primului strat de asfalt pe DJ 107 K.

Vorbim de o investiție de 30 de milioane de lei a Consiliului Județean Alba.

Acest drum județean face legătura între DN1, Galda de Jos, Întregalde și Mogoș (intersectie cu Transapuseana). Investiția este derulată prin Programul Național Anghel Saligny.

E o lucrare de amploare care, printre altele, a presupus construirea de patru noi poduri și reabilitarea unui al cincilea. La final, drumul va fi modernizat în totalitate, în clipa de față lucrările vizând porțiunea dinspre Ivăniș spre Mogoș.

Termenul de finalizare a proiectului este aprilie 2026, dar autoritățile județene speră ca lucrările să fie încheiate în avans.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba