Social-Economic
Astăzi, demarează etapa a 3-a a sesiunii de iarnă a programului ”Rabla pentru electrocasnice”: Vouchere pentru aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare
Etapa a 3-a a sesiunii de iarnă a programului ”Rabla pentru electrocasnice” demarează astăzi
Românii pot aplica pentru a primi vouchere destinate achiziţionării de electrocasnice din categoriile: aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare.
Potrivit informaţiilor Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), bugetul alocat acestei etape este de 6 milioane de lei.
Valoarea voucherelor este după cum urmează:
400 de lei – pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
400 lei – pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
200 de lei – pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.
AFM precizează că finanţarea nu poate depăşi 50% din valoarea echipamentelor comercializate prin program, iar voucherele se pot genera până pe data de 16 decembrie 2021, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului alocat acestei etape.
„Având în vedere că în ediţia precedentă, în etapele de selectare a voucherelor, bugetul a fost rezervat integral, ulterior fiind utilizate doar 55% din voucherele rezervate şi ţinând seama de faptul că bugetul alocat este limitat, vă rugăm să generaţi vouchere doar dacă aveţi intenţia de a le utiliza pentru achiziţionarea electrocasnicelor selectate. Reamintim că voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”, notează AFM.
Programul „Rabla pentru electrocasnice” – ediţia 2021 a avut alocat un buget de 75 de milioane de lei, din care 34 de milioane de lei pentru sesiunea din perioada sărbătorilor de iarnă.
Societate
2 noiembrie 1784: Izbucneşte marea răscoală ţărănească condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Transilvania
Răscoala de la 1784 a fost una dintre cele mai mari mișcări sociale din Europa sfârșitului de veac XVIII, iar în Transilvania a fost cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu.
Cauzele care au generat răscoala au fost de ordin economic și social: robota excesivă, dările în bani către stăpânii de pământ, către statul austriac, taxele pentru plata funcționarilor, pentru întreținerea armatei. Situația moților se înrăutățise dramatic: iobagi fiind, ei erau obligați la munci grele în mine și la suprafață.
Se adăugau și măsurile abuzive, precum răpirea pășunilor și pădurilor, interzicerea cârciumăritului, ceea ce le îngreuna posibilitatea procurării hranei. O cauză imediată o constituie anularea decretului imperial din 31 ianuarie 1784, prin care se dispunea conscrierea unor sate din ținuturile de graniță și extinderea regimentelor de graniță.
Țăranii care se înscriau în regimentele de graniță scăpau de iobăgie și primeau casă și pământ în schimb. Măsura de anulare a conscripției stârnește un val de nemulțumire.
Răscoala izbucnită la 2 noiembrie 1784, în Zarand, cuprinde repede Munții Apuseni, comitatele Hunedoara și Alba, trecând și în comitatele Turda, Cluj, Sibiu și amenințând să cuprindă toată Transilvania. Pe lângă țărani români, la răscoală participă și țărani maghiari din Arad și Trascău, în timp ce țăranii sași din numeroase localități rurale situate între cele două Târnave refuză să mai muncească pentru dijmă.
Programul răscoalei prevedea desființarea nobilimii, fiecare să trăiască din slujba îndeplinită, desființarea iobăgiei și împroprietărirea cu pământ, impunerea tuturor în mod egal la dări, eliberarea țăranilor arestați, eliberarea națională și organizarea, după planurile lui Horea, a unei „republici populare”.
Era cel mai înaintat program al vremii formulat în Transilvania, care, aplicat, însemna distrugerea temeliilor relațiilor feudale.
În fața radicalizării și extinderii mișcării țărănești, autoritățile și nobilimea iau măsuri pentru potolirea răscoalei: se numește un comisar pentru cercetarea cauzelor, sunt trimiși episcopii și se publică patente pentru liniștirea răsculaților; se hotărăsc pedepse pentru „ațâțători”; încep tratative în vederea încheierii de armistiții. Lupte grele se dau între răsculați și trupele nobiliare și imperiale. Pentru a câștiga timp, autoritățile încheie mai multe armistiții cu țăranii răsculați.
În decembrie 1784, țăranii răsculați suferă o grea înfrângere la Mihăileni, ceea ce îl determină pe Horea să înceteze lupta, la 14 decembrie. Nobilimea și armata imperială condamnă la moarte sute de țărani. Horea și Cloșca sunt prinși la 27 decembrie 1784, iar Crișan la 31 ianuarie 1785. Primii doi au fost trași pe roată, la 28 februarie 1785, pe platoul „La furci” din Alba Iulia, iar Crișan s-a spânzurat în închisoare.
După înfrângerea răscoalei, la 22 august 1785, a fost publicată o patentă imperială, care a desființat legarea de glie a iobagilor și servitutea personală. Țăranii au căpătat dreptul de a se muta de pe un domeniu pe altul, de a învăța meserii, de a-și vinde bunurile. Iobăgia nu a fost însă desființată. Patenta nu a putut fi aplicată în întregime, mai ales că după moartea împăratului austriac Iosif al II-lea, nobilimea a solicitat repunerea sa în drepturile de care se bucurase anterior.
Evenimentele din Transilvania au avut un larg răsunet în toată Europa, în presa vremii, publicistică, beletristică. În Franța, Jean Pierre Brissot, viitor conducător al grupării girondine în revoluția franceză, într-o scrisoare adresată lui Iosif al II-lea, declara că românii „au avut dreptul să se revolte căci nu aveau nici proprietate, nici libertate, care erau la bunul plac al stăpânilor lor”.
Sursa: agerpres.ro, timpul.md
Social-Economic
Voluntarii Asociației pentru Câini de Salvare prezenți în școli din Cluj-Napoca și Alba Iulia
Voluntarii Asociației pentru Câini de Salvare prezenți în școli din Cluj-Napoca și Alba Iulia
Săptămâna trecută, voluntarii Asociației pentru Câini de Salvare Transilvania au vizitat școli din Cluj-Napoca și Alba Iulia.
Peste 500 de elevi de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca, Școala „Ion Agârbiceanu” și Școala „Mihai Eminescu” din Alba Iulia s-au bucurat să afle povestea câinilor de salvare și să îi vadă la lucru.
Dino, Max, Jimmy, Flash, Pongo, Yukan’na și Kamura au stârnit ropote de aplauze și au aprins imaginația micuților elevi.
„Sperăm că prezența noastră, alături de cea a echipelor de pompieri, ambulanțieri și polițiști, la aceste evenimente să îi inspire să devină la rândul lor voluntari, sau chiar profesioniști în domeniul situațiilor de urgență!”, au transmis reprezentanții asociației amintite.
Societate
Grupuri de elevi și studenți la Tribunalul Alba: Cu ce ocazie
Grupuri de elevi și studenți la Tribunalul Alba
În perioada 18-25 octombrie, Tribunalul Alba a fost gazda mai multor grupuri de elevi și studenți, în contextul activităților organizate de Ziua Europeană a Justiției Civile, sărbătorită anual la 25 octombrie.
Celebrarea Zilei Justiţiei Civile are ca raţiune principală crearea unui eveniment simbolic, pentru a reaminti că justiţia este în primul rând un serviciu în slujba cetăţenilor, menit să asigure rezolvarea disputelor private într-un cadru imparţial caracterizat de preeminenţa legii. Prin organizarea acestor activități s-a urmărit apropierea în special a generaţiilor tinere de actul de justiţie şi informarea acestora cu privire la drepturile şi obligaţiile lor, la modul de funcţionare a sistemului judiciar, precum şi oferirea unor răspunsuri întrebărilor legate de sistemul de justiţie.
Elevii claselor a III-a B și a III-a C din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2 Sebeș, ai clasei a VII-a A – Școala Gimnazială „Avram Iancu ” din Alba Iulia, elevii claselor a VII-a și a VIII-a de la Școala gimnazială Vințu de Jos, precum şi elevii clasei a VII-a de la Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, însoțiți de cadrele didactice, au participat activ la întâlnirea cu reprezentanții Tribunalului Alba, Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba și Baroului Alba.
În cadrul acestor întâlniri, în data de 25 octombrie, au fost prezenți studenţi din cadrul Facultății de Drept a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia cărora le-au fost prezentate organizarea sistemului judiciar precum și modul de funcționare a justiției ca serviciu public.
Ca urmare a informaţiilor oferite de către reprezentanţii profesiilor juridice cu privire la activităţile concrete îndeplinite zilnic de către aceştia, la finalul întâlnirii a avut loc și o dezbatere în cadrul căreia studenţii participanţi şi-au susţinut argumentele care i-ar putea determina să îmbrăţişeze aceste cariere.
-
Știriacum o săptămână
Servus, salutul ardelenilor: De unde provine și ce semnifică
-
Știriacum 2 săptămâni
31 octombrie: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Halloween, Sărbătoarea tuturor sfinților
-
Știriacum 3 zile
Sfinții MIHAIL și GAVRIL: Care este semnificația numelor „Mihai” și” Gavril”. Ce alte nume derivate se sărbătoresc
-
Știriacum o săptămână
1 noiembrie 2024: 425 de ani de la intrarea triumfală, în Alba Iulia, a lui Mihai Viteazul
-
Știriacum 3 zile
8 noiembrie: Catedrala Încoronării din Alba Iulia îşi sărbătoreşte hramul
-
Știriacum 3 zile
SFINŢII MIHAIL ŞI GAVRIL, tradiții și superstiții: Ziua de 8 noiembrie este numită şi vara arhanghelilor
-
Știriacum o săptămână
Superstiții pentru luna noiembrie: Ce nu e bine să faci în luna numită în popor Brumar
-
Știriacum o săptămână
Cetatea Alba Iulia, a cărei piatră de temelie s-a pus în 4 noiembrie 1715, cea mai mare fortificație de tip Vauban din România