Rămâi conectat

Știri

Elevii Liceului „Florin Fleșeriu” din Sebeș, Alba, au toalete noi și moderne datorită programului „Domestos susține igiena în școli”

Publicat

în

Elevii Liceului „Florin Fleșeriu” din Sebeș, Alba, au toalete noi și moderne datorită programului „Domestos susține igiena în școli”

Elevii Liceului cu program sportiv „Florin Fleșeriu”, din Sebeș, Alba sunt cei mai recenți beneficiari ai unei toalete total renovate și modernizate în cadrul campaniei „Domestos susține igiena în școli”, desfășurată de Crucea Roșie Română în parteneriat cu Domestos, începând cu anul 2015.

Recent a avut loc recepția lucrării de renovare a toaletei Liceului cu program sportiv „Florin Fleșeriu”, din Sebeș, Alba, unde sportul și învățătura se îmbină în mod fericit, elevii obținând rezultate bune și foarte bune la Concursurile și Olimpiadele școlare, dar și la examenele naționale. Școala are 36 de clase, de la clasa I până la clasa a XII-a, dar şi două grădiniţe arondate: Grădiniţa nr. 4 şi Grădiniţa nr. 6. Acum, cu toții beneficiază de toalete pe care le pot folosi în condiții sanitare optime, fără să își pună sănătatea în pericol.

Instituția a fost selectată în cadrul campaniei „Domestos susține igiena în școli”, desfășurată de Crucea Roșie Română în parteneriat cu Domestos, ca răspuns la nevoia imperioasă de acces la toalete moderne și igienizate a elevilor din România. Până acum, zeci de mii de elevi din țara noastră au beneficiat de condiții decente de igienă datorită acestui program.

„Mai ales în mediul rural, condițiile sanitare din școli și grădinițe sunt greu de imaginat. Cum să-i ceri unui copil să vină la școală zilnic, să fie conștiincios și să învețe bine fără a-i se asigura un minimum de confort? Elevii au nevoie să deprindă regulile de igienă și să li se ofere mediul propice pentru a le pune în practică. Consider că fiecare toaletă modernizată sau construită de la zero reprezintă o reușită importantă și ne dorim să ajutăm astfel cât mai multe unități de învățământ. Pentru Crucea Roșie Română programele destinate copiilor sunt o prioritate și este o mare bucurie să le putem oferi un strop de normalitate, astfel încât tânăra generație să se simtă în siguranță și să vină cu drag la școală”, a declarat Ioan Silviu Lefter, Directorul General al Crucii Roșii Române.

„În vreme ce autoritățile și medicii îndeamnă permanent elevii să se spele des pe mâini cu apă și săpun și să se dezinfecteze temeinic după orele de curs sau după ce folosesc toaleta, în multe școli din țară grupurile sanitare nici măcar nu sunt funcționale. Nu putem rămâne indiferenți la această stare de fapt și ne implicăm cu hotărâre în demersul de a aduce lucrurile cât mai aproape de normalitate și civilizație. Dreptul elevilor la toalete moderne este unul elementar”, a declarat Camelia Pop, Brand Manager Domestos & Savo Unilever South Central Europe.

Mii de copii din România nu pot folosi în siguranță toaletele școlilor sau grădinițelor în care învață, din cauza stadiului avansat de degradare a acestora și a condițiilor de igienă precare sau inexistente, realitate cu atât mai alarmantă în contextul pandemic pe care îl trăim cu toții. Campania „Domestos susține igiena în școli” are drept obiectiv asigurarea de condiții optime de igienă și siguranță a grupurilor sanitare din școlile din România. Astfel, până acum, sute de școli beneficiare ale programului s-au bucurat de kituri cu produse de igienizare și curățenie, precum și de renovarea grupurilor sanitare sau construirea unora noi, acolo unde acestea erau în curte, în stare avansată de degradare.

Copiii nu pot alege. Să ne unim forțele pentru siguranța lor!

Cei care ne împărtășesc viziunea și își doresc ca elevii să nu mai suporte insalubritatea, frigul, mizeria sau teama atunci când au nevoie să folosească toaleta din curtea școlii sau grădiniței lor pot ajuta printr-o donație direct pe www.crucearosie.ro sau în contul RO61BRDE410SV36413364100, deschis la BRD Agenția Piața Romană. Toate fondurile sunt gestionate de către Crucea Roșie Română, la fel și coordonarea procesului de selecție a școlilor și de implementare a lucrărilor. Cei care cunosc o școală care are nevoie de construirea unei toalete, de renovarea ei sau de produse de curățenie și igienizare, o pot înscrie în programul „Dreptul la toalete” pe www.domestos.ro.

Despre „Domestos susține igiena în școli”
Domestos își propune să contribuie la creșterea nivelului de conștientizare a importanței igienei în rândul românilor în general și al copiilor în special. Demarată în 2015, campania „Domestos susține igiena în școli” a ajutat zeci de mii de elevi să beneficieze de condiții mai bune de igienă în școli, Domestos donând aproximativ 200,000 de euro pentru construirea de grupuri sanitare, acolo unde erau improvizate în curte, pentru renovarea lor, dacă erau degradate, uzate și insalubre, dar și pentru produse de igienizare, curățenie și dezinfectare.

Despre Crucea Roșie Română
Societatea Națională de Cruce Roșie din România este o organizație umanitară, membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară a autorității publice și abilitată prin lege să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile. Întreaga sa activitate se desfășoară în scopul alinării suferințelor persoanelor aflate în situații de risc fără nicio deosebire în ceea ce privește naționalitatea, rasa, religia, vârsta, sexul, apartenența militară, socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național cu 47 de filiale teritoriale și peste 6,000 de voluntari care se implică activ în acțiunile sale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Publicat

în

Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc

Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.

Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.

Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.

In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.

Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.

Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.

Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar

Citește și crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Publicat

în

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Publicat

în

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană

Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.

Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.

Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!

În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.

Termenul de finalizare este anul 2030.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba