Social-Economic
Dispar sau nu” prețurile psihologice” cu 99 în coadă ?
Află de pe radiounirea.ro că asa-numitele „preturi psihologice” NU vor disparea din supermarketuri sau de la alti comercianti, avand in vedere ca Guvernul nu a facut nicio modificare in legislatie in acest sens.
Totusi, inainte de reducerea TVA la alimente de la 24 la 9 la suta, care a intrat in vigoare la 1 iunie, in mass-media au aparut unele informatii conform carora nu vom mai fi pacaliti de astfel de practici. 9 din 10 romani considera reducerea TVA la alimente o masura buna – sondaj CSCI „Mentiunile din articolele de presa par a fi facute ca urmare a intentiei comerciantilor de a promova o asemenea practica a preturilor si mai putin o consecinta a unei modificari legislative”, arata Dan Paulopol-Necula, avocat la firma Radu si Asociatii. El a explicat, pentru Ziare.com, ca aceasta idee nu a apare in nicio modificare legislativa de pana acum. „Nici OUG nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si nici HG nr. 367/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal nu prevad vreo interdictie a comerciantilor de a afisa preturi care se termina in 99 de bani pentru produse alimentare. De asemenea, ultimele modificari ale legislatiei in domeniul protectiei consumatorilor – in special ale HG nr. 947/2000 privind modul de indicare a preturilor produselor oferite consumatorilor spre vanzare si ale OUG. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata – nu cuprind vreo referire cu privire la interdictia comerciantilor de a afisa preturi care se termina in 99 de bani pentru produse alimentare de la 1 iunie 2015”, a punctat avocatul.
Preturile „x,99” ne induc în eroare – Ce e de făcut?
Asa-numitele preturi psihologice sunt folosite pentru a putea manipula cumparatorii, arata psihologul si psihoterapeutul Iulia Florea, de la www.psihozen.ro. „In calitate de cumparatori, atunci cand vedem un astfel de pret cu terminatia de 99, in creierul nostru se produce o falsa impresie, iar atentia noastra este focalizata doar pe numarul din fata, ignorand ceea ce este dupa virgula. Perceptia noastra este ca produsul este mai ieftin decat in realitate. Cumparatorul, pentru a nu se lasa pacalit, ar trebui sa fie mult mai atent atunci cand vede aceste preturi-capcana. Pentru a nu cadea in capcana, recomand sa se repete cu voce tara pretul, pentru a se putea face constientizarea lui”, a explicat Iulia Florea, pentru Ziare.com.
De asemenea, unii consumatori asociaza astfel de preturi cu discount-ul si le percep ca fiind mai mici decat sunt in realitate. „Inconstient, in mintea consumatorului se activeaza ideea de reducere sau oferta si acest lucru il determina sa perceapa cifrele dinaintea lui 99 ca fiind mai mici, deci atractive, si sa fie susceptibil sugestiei indirecte, facute de comerciant, de a cumpara pentru ca este o oferta avantajoasa. In cazul unora dintre consumatori, cu o dependenta constientizata sau nu de a face cumparaturi si caracterizati printr-o impulsivitate a deciziei, astfel de preturi pot parea atractive, influentandu-le astfel decizia de a cumpara”, a mentionat psihologul Jeni Chiriac pentru Ziare.com.
Citește și Preţurile psihologice, care se termină în 99, interzise !
Lidl si-a exprimat intentia de a rotunji preturile In contextul reducerii TVA la alimente, retailerul german Lidl a anuntat in luna mai ca, de la 1 iunie, nu va mai practica „preturile psihologice”, de genul x.99, exceptie facand produsele aflate la promotie. „O consecinta directa si imediata a acestei reduceri, in ceea ce priveste strict modul de calculare si afisare a preturilor, este ca vor disparea preturile psihologice de tipul x.99 lei, exceptie facand produsele aflate in promotie unde interventia asupra pretului este suplimentara fata de simpla reducere a cotei de TVA”, a anuntat compania intr-un comunicat trimis presei la acea vreme. De asemenea, compania a inceput si o campanie de informare legata de modul in care se va reflecta reducerea TVA la raft.”Daca un produs are pretul net de un 1 leu, pana acum pretul de vanzare era 1.24 lei (0,24 lei reprezentand TVA-ul). De la 1 iunie, pretul de vanzare pentru acelasi produs este de 1,09 lei (0,09 lei reprezentand TVA-ul), diferenta dintre pretul initial si cel de dupa reducerea TVA fiind de 15 bani, adica 12%”, a explicat compania.
Ce măsuri au luat ceilalți retaileri
Marile magazine au fost taxate in mass-media inainte de intrarea in vigoare a reducerii TVA, fiind acuzate ca au crescut artificial preturile, ca sa nu inregistreze pierderi dupa scaderea cotei. Ba mai mult, ministrul Daniel Constantin a mers personal la cumparaturi si a promis ca se va intoarce dupa 1 iunie sa observe daca au scazut preturile odata cu reducerea TVA. In plus, a avertizat ca e cu ochii pe comercianti. „Pe masura ce vom avea datele cu privire la evolutia preturilor, in luna aprilie in special, comparativ cu luna martie, sau cu luna aprilie 2014, sa vedem daca nu cumva au inghetat preturile cand ele erau deja sus. Un lucru pe care il vom analiza si un raspuns foarte clar il vom da, documentat, in momentul in care vom avea cifrele nu doar de la Institutul National de Statistica, ci si cifrele pe care le pun la dispozitie chiar marile lanturi de magazine. Eu mizez in continuare pe seriozitatea acestora si pe deschiderea acestora si vreau sa cred ca au „inghetat” preturile fara sa fie crescute”, a transmis ministrul, intr-un interviu acordat Ziare.com.
In replica, hipermarketurile au dat asigurari ca scaderea TVA se va reflecta in totalitate in pret si au demarat campanii de reducere chiar inainte de 1 iunie. Spre exemplu, Carrefour a ieftinit zeci de mii de produse cu patru zile inainte, in timp ce Profi a aplicat discounturi inca de la inceputul lunii mai. Similar, la Auchan, „marea actiune de reducere integrala a TVA” s-a desfasurat intre 21 si 31 mai, fiind valabila pentru peste 1.000 de produse. La Cora, in zilele de 9-10 mai, persoanele care au cardul companiei au putut cumpara o data pe zi, in limita a 300 de lei, produse alimentare cu TVA de 9%. Nici Kaufland nu s-a lasat mai prejos, astfel ca a redus preturile in avans, din 26 mai. Ieftinirile s-au aplicat la diverse sortimente.
Ce s-a întâmplat după 1 iunie
Incepand cu 1 iunie, cele mai multe lanturi mari de magazine au afisat doua preturi pentru produsele alimentare de la raft: fostul pret si cel dupa reducerea TVA. Vom avea produse cu doua preturi diferite la raft: Ce vor magazinele sa demonstreze „Etichetele de acum prezinta atat pretul cu 24 la suta TVA, cat si pretul cu 9% TVA, asa incat lumea sa vada concret beneficiul. Probabil ca va creste si consumul. Cu siguranta vor fi un ajutor pentru intreaga economie, pentru producatori, pentru comert si pentru consumatori”, a declarat Gabriel Paslaru, reprezentantul unui lant de supermarketuri, potrivit Digi 24.
Sursa: ziare.com
Societate
„Păduri dacice de fag”, habitat forestier protejat în Alba
„Păduri dacice de fag”, habitat forestier protejat în Alba
Habitatul forestier 91V0, cunoscut ca „Păduri dacice de fag” (Symphyto-Fagion), este un habitat de interes comunitar din Alba protejat la nivelul Uniunii Europene, inclus în anexele Directivei Habitate.
Acest tip de pădure, endemic Carpaților, este caracteristic regiunii și se dezvoltă pe suprafețe extinse în acest areal. Este format din păduri mixte de fag (Fagus sylvatica), brad (Abies alba) și molid (Picea abies), care cresc pe soluri neutre, bazice sau ușor acide.
Flora caracteristică include specii precum mierea ursului (Pulmonaria rubra), tătăneasa (Symphytum cordatum), breabănul (Dentaria glanduligera), piciorul cocoșului (Ranunculus carpaticus), spânzul (Helleborus purpurascens), omagul (Aconitum moldavicum) și vulturica (Hieracium rotundifolium).
Majoritatea acestor specii înfloresc primăvara, în aprilie-mai.
În județul Alba, acest habitat este protejat în siturile Natura 2000: ROSCI0253 Trascău, ROSCI0085 Frumoasa, ROSCI0002 Apuseni, ROSCI0121 Muntele Vulcan, ROSCI0324 Munții Bihor și ROSCI0339 Pădurea Povernii – Valea Cernița.
Societate
Rezervația naturală Iezerul Ighiel: Prin ce impresionează
Rezervația naturală Iezerul Ighiel: Prin ce impresionează
Rezervația Naturală Iezerul Ighiel este o rezervație naturală mixtă situată în sudul Munților Trascău, la obârșia Văii Ighielului, pe teritoriul comunei Ighiu, în satul Ighiel.
Cu o suprafață de 20 de hectare, rezervația include cel mai mare lac de baraj natural pe calcare din România, înconjurat de o pădure cu biodiversitate ridicată, oferind un peisaj pitoresc.
Lacul are o adâncime maximă de peste 9 metri, adâncimea medie este de 4,3 metri, lungimea maximă atinge 440 de metri, iar lăţimea maximă este de 140 de metri. Între linia oglinzii apei şi fundul cuvetei se acumulează un volum de aproximativ 225.000 de metri cubi de apă.
Vegetația cuprinde păduri de fag, carpen și brad, iar flora erbacee include specii precum vinărița și piperul-lupului, breabăn, iarba câmpului și grizdei.
Societate
20 noiembrie: Ziua mondială a copiilor
Zi universală dedicată copiilor
La 20 noiembrie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua mondială a copiilor, ce susţine solidaritatea internaţională, sensibilizarea copiilor din întreaga lume şi creşterea bunăstării copiilor.
Începând din 1990, Ziua mondială a copiilor marchează adoptarea, în aceeaşi zi, de Adunarea Generală a ONU, atât a Declaraţiei, cât şi a Convenţiei pentru Drepturile Copilului.
Declaraţia pentru Drepturile Copilului, adoptată la 20 noiembrie 1959, defineşte drepturile copiilor la protecţie, educaţie, sănătate, joacă, adăpost şi o alimentaţie potrivită. Preocupată de vulnerabilitatea femeilor şi a copiilor în situaţii de urgenţă şi de conflict, Adunarea Generală a invitat, în 1974, statele membre să respecte Declaraţia privind protecţia femeilor şi a copiilor aflaţi în situaţii de urgenţă şi conflicte armate. Declaraţia interzicea atacurile sau închisoarea femeilor civile şi a copiilor şi susţinea în totalitate drepturile femeilor şi copiilor în timpul conflictelor armate. În 1978, Comisia pentru Drepturile Omului a prezentat un proiect de Convenţie privind Drepturile Copilului, în vederea examinării, unui grup de lucru al statelor membre, agenţiilor şi organizaţiilor interguvernamentale şi neguvernamentale. Anul 1979 a fost declarat Anul internaţional al copilului, pentru a marca împlinirea a 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei pentru Drepturile Copilului.
La 20 noiembrie 1989, Adunarea Generală a ONU adopta Convenţia pentru Drepturile Copilului, apreciată ca fiind realizarea majoră pentru drepturile omului, recunoscând rolul copiilor ca actori sociali, economici, politici, civili şi culturali. Convenţia prevede protejarea şi promovarea drepturilor copiilor, precum dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie şi joacă, dar şi dreptul la viaţa de familie, de a fi protejaţi împotriva violenţei, de a nu fi discriminaţi şi dreptul de a-şi face auzite opiniile.
România a fost printre primele state care au semnat şi ratificat Convenţia ONU, în anul imediat următor adoptării sale în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, prin Legea nr. 18 din 28 septembrie 1990. În 2004, a fost adoptată Legea nr. 272 pentru protecţia şi promovarea drepturilor copiilor (republicată în temeiul art. V din Legea nr. 257/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 607 din 30 septembrie 2013, dându-se textelor o nouă numerotare), care reglementează cadrul legal privind respectarea, promovarea şi garantarea drepturilor copilului. Autorităţile publice, organismele private autorizate, precum şi persoanele fizice şi persoanele juridice responsabile cu protecţia copilului sunt obligate să respecte, să promoveze şi să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituţie şi lege, în concordanţă cu prevederile Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, ratificată prin Legea nr. 18/1990, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale celorlalte acte internaţionale în materie la care România este parte.
sursa: agerpres.ro
-
Știriacum 4 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 16 ore
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum o săptămână
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum o săptămână
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 3 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum 2 săptămâni
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie