Administrație
Autoritățile din Alba solicită sprijin de la Guvern pentru zonele afectate de inundații: Pagube în 88 de localități din 25 de UAT-uri
Autoritățile din Alba solicită sprijin de la Guvern pentru localitățile din județ afectate de inundații
Vezi pe radiounirea.ro care sunt măsurile întreprinse pentru sprijinul cetățenilor și autorităților afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase din luna iulie.
Urmare a inundațiilor, alunecărilor de teren și fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse în județul Alba în luna iulie 2021, care au produs pagube în 88 de localități din 25 unități administrativ teritoriale, Instituția Prefectului – Județul Alba a întreprins demersuri către Guvernul României și alte instituții centrale în vederea acordării sprijinului pentru înlăturarea efectelor negative și protejării populației sinistrate, astfel:
– prin Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, în perioada 15-20.07.2021 s-au alocat 50.000 litri de motorină; 300 bucăți paturi de cazarmament dotate cu pături, cearșeafuri, perne și fețe de perna; 11.500 litri apă; 3.600 bucăți conserve carne: 5.400 bucăți conserve pateu; 25 căsuțe modulare utilate complet ( Bistra -1; Sohodol – 2; Roșia Montană – 21; Câmpeni – 1); 10 bucăți butelii cu aragaz.
De asemenea, Guvernul României a aprobat repartizarea sumei de 749 mii lei pentru județul Alba în vederea realizării lucrărilor de investiții pentru refacerea și punerea în siguranță a infrastructurii unor unități de învățământ de stat afectate ca urmare a calamităților naturale produse de fenomenele meteorologice și hidrologice înregistrate în luna iulie a.c. Unitățile care beneficiază de fonduri sunt din comuna Ocoliș – Școala Gimnazială și Grădinița cu Program Normal; din comuna Roșia Montană – Școala Gimnazială ” Cloșca”, din satul Cărpiniș și Școala Gimnazială Gura Roșei și Grădinița cu Program Normal, din satul Gura Roșiei, din comuna Sohodol – Școala Gimnazială cu clasele I-VIII Sohodol și din orașul Câmpeni – Liceul Tehnologic Silvic Câmpeni – imobil Atelier – școală.
Prin Hotărârea nr. 10 a Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, din data de 28.07.2021 a fost aprobată solicitarea Instituției – Prefectului – Județul Alba privind acordarea unui sprijin material costând în 500 metri cubi material lemnos din specia rășinoase, pentru construcții, în vederea sprijinirii persoanelor din uat – urile din Munții Apuseni care au suferit pierderi materiale în urma inundațiilor produse.
Instituția Prefectului – Județul Alba și Consiliul Județean Alba au înaintat Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației proiectul de Hotărâre de Guvern privind alocarea din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului pentru finanțarea unor cheltuieli de refacere, reabilitare sau intervenție la infrastructura afectată de inundațiile, alunecările de teren și fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în județul Alba.
Suma totală solicitată este de 31.174 mii lei pentru obiective de infrastructură din administrarea Consiliului Județean Alba și 16 uat-uri: Abrud, Câmpeni, Zlatna, Bistra, Bucium, Ciuruleasa, Livezile, Lupșa, Ocoliș; Poiana Vadului, Poșaga, Roșia Montană, Sălciua, Săsciori, Sohodol, Șugag.
Totodată, până în prezent, AJPIS Alba a înaintat Ministerului Muncii și Protecției Sociale propuneri privind acordarea ajutoarelor de urgență pentru sprijinirea familiilor afectate de inundațiile, alunecările de teren și fenomenele hidrometeorologice periculoase produse în județul Alba în valoare de 573,500 mii lei pentru 163 familii din Abrud, Câmpeni, Avram Iancu, Ocoliș și Sohodol.
Precizăm că urmează să fie solicitate ajutoare de urgență și pentru familiile afectate din Bistra și Roșia Montană.
Administrație
Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud
Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud
Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, prin echipa de la Formațiile de lucru Câmpeni din cadrul Sistemului Hidrotehnic Turda, a realizat recent două ziduri de sprijin de 15 metri (pe malul drept) și respectiv 30 de metri (pe malul stâng) pe pârâul Abrud, în intravilanul orașului Abrud.
Zidurile au fost construite din blocuri tip LEGO, fiecare având o înălțime de 2,5 metri, și au fost amplasate pe o fundație rigidă din beton.
Pentru protejarea lucrărilor executate, în aval au fost amenajate un prag de fund din beton și o saltea din anrocamente. În perioada următoare, se vor efectua lucrări de reparații la pragul de fund amplasat amonte de confluența pârâului Abrud cu pârâul Cernița.
Toate lucrările sunt realizate conform Planului Tehnic 2024 al Administrației Apele Române Mureș.
Administrație
La Sebeș, investiții în infrastructura rutieră: Care este stadiul lucrărilor
La Sebeș sunt în derulare mai multe lucrări cuprinse în proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere din oraș
În prezent, se lucrează intens pe străzile Doinei și Moților din municipiu.
Lucrările includ pe lângă modernizarea părții carosabile și amenajarea trotuarelor, parcărilor și spațiilor verzi.
De asemenea, se efectuează lucrări de amenajarea intersecțiilor, dar și a racordurilor cu străzile laterale. Intervențiile includ partea carosabilă, trotuare pietonale, accese la proprietăți, parcări, spații verzi, amenajarea intersecțiilor și racordurilor cu străzile laterale, asigurarea colectării și evacuării apelor pluviale, lucrări de siguranță rutieră. Resursele sunt asigurate printr-o finanțare nerambursabilă obținută prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny, a transmis primarul municipiului Sebeș.
Administrație
Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba
Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba
A început turnarea primului strat de asfalt pe DJ 107 K.
Vorbim de o investiție de 30 de milioane de lei a Consiliului Județean Alba.
Acest drum județean face legătura între DN1, Galda de Jos, Întregalde și Mogoș (intersectie cu Transapuseana). Investiția este derulată prin Programul Național Anghel Saligny.
E o lucrare de amploare care, printre altele, a presupus construirea de patru noi poduri și reabilitarea unui al cincilea. La final, drumul va fi modernizat în totalitate, în clipa de față lucrările vizând porțiunea dinspre Ivăniș spre Mogoș.
Termenul de finalizare a proiectului este aprilie 2026, dar autoritățile județene speră ca lucrările să fie încheiate în avans.
-
Știriacum 3 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 3 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 4 ore
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum o săptămână
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum o săptămână
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 3 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum 2 săptămâni
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie