Știri
Digital Nation, care a implementat programul Generația Tech în Alba în 2018, selectată pentru finanțarea unui proiect de inovație în cadrul Google.org
Digital Nation, care a implementat programul Generatia Tech în Alba în 2018, a fost selectată pentru finanțarea unui proiect de inovație în cadrul Google.org Impact Challenge Europa Centrală și de Est
Ideea de proiect, validată și cu ajutorul tinerilor din Alba
DIGITAL NATION se numără printre cele 13 organizații din 11 țări din Europa Centrală și de Est care vor beneficia de finanțare în valoare totală de 2 milioane de euro de la Google.org, în urma apelului de proiecte Google.org Impact Challenge 2021 CEE. Organizațiile selectate pentru finanțarea Google.org au fost alese de un juriu internațional împreună cu Google.org, din peste 850 de companii candidate, iar anunțul finaliștilor a fost făcut de către reprezentanții Google la Summitul anual 3 Seas, la care au participat 9 președinți de state din Europa și Joe Biden, președintele SUA.
Organizația românească DIGITAL NATION a fost selectată de Google.org și va primi finanțare pentru a dezvolta un program regional de matchmaking dintre tinerii absolvenți ai programelor sale de formare în competențe IT&C și IMM-uri românești care au nevoie de sprijin în digitalizare. Grantul obținut în cadrul Google.org 2021 Impact Challenge CEE ridică investițiile derulate de Digital Nation din ultimii 2 ani la o sumă care se apropie de 1 milion de euro, pentru accelerarea și extinderea la nivel național a programului Generația Tech, conceput inițial pentru a spori abilitățile digitale ale tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani din 3 regiuni cheie din România: Alba, Neamț și Bihor.
La prima ediție a programului, lansată în 2018, peste 200 tineri din Alba Iulia s-au înscris în prima serie a celui mai ambițios program de dezvoltare a competențelor digitale ale tinerilor din țară – Generația Tech. Dezvoltat cu suportul Google.org și cu sprijinul municipalității locale și a mediului civic din oraș, programul a atras din start prin propunerea concretă adresată tinerilor: în doar câteva luni poți învăța abilități digitale sau programare la un nivel care să te facă angajabil în roluri digitale, la tine în oraș. În plus, dintre absolvenții care au participat și la atelierele de angajabilitate din program, aproape 90% au fost sprijiniți să obțină interviuri cu companii din sectorul IT locale, iar o bună parte din ei s-au angajat în primele luni după absolvire.
În ediția pilot a noului program Digital Nation, care va beneficia de finanțarea de la Google.org, s-au implicat și absolvenții promoției 2019 – 2020 a programului Generația Tech, dintre care peste 200 din județul Alba. Tinerii din Alba au participat deja cu succes la activitățile pilot de matchmaking și colaborare facilitate de Digital Nation, prin care au ajutat zeci de IMM-uri în activitățile de digitalizare a afacerii și au contribuit astfel la validarea ideii. În ediția următoare a programului, tinerii din Generația Tech Alba vor avea acces la noi oportunități de freelancing și urmează să fie recompensați financiar pentru activitățile prestate pentru IMM-uri.
Ce înseamnă asta pentru Alba? În contextul noilor investiții derulate de Digital Nation, Alba se va număra printre regiunile în care Digital Nation va investi cu prioritate în continuare, spun reprezentanții organizației:
‘Digital Nation are deja multe proiecte în regiune și va continua să investească cu prioritate în orașele care pun accent pe digitalizare accelerată și au cel mai bun răspuns la inițiativele noastre. În Alba, de pildă, avem aproape 2000 de beneficiari direcți ai programelor noastre special create pentru tineri, profesori și afaceri mici și mijlocii. Lucrăm în permanență să atragem noi parteneri care să ne sprijine eforturile de digitalizare locală sustenabilă și sperăm să ne bucurăm în continuare de implicarea municipalității locale pentru a crește nivelul de calificare și competitivitate digitală din regiune’’ ne-a spus Paul Apostol, fondatorul Digital Nation.
Ce urmează pentru Digital Nation? În perioada următoare, Digital Nation va continua să se implice activ în procesul de digitalizare la nivel local, iar în următorul an organizația își propune să atragă tot mai multe IMM-uri locale care să beneficieze de programul pentru care Digital Nation primește finanțarea de la Google.org. Mai multe detalii pe www.GeneratiaTech.ro si www.IMMOnline.ro
–-
DIGITAL NATION este o organizație privată românească ce dezvoltă programe accelerate de formare a abilităților digitale pentru forța de muncă modernă. Digital Nation folosește educația digitală și învățarea bazată pe comunitate, alături de DigComp, cadrul de competențe digitale al UE, pentru a pregăti noua generație de specialiști calificați digital. Programele sale, care se concentrează în principal pe educație și antreprenoriat, au sprijinit dezvoltarea digitală a peste 50.000 de persoane și IMM-uri până în prezent. Aflați mai multe la adresa digitalnation.ro
Știri
25 noiembrie: Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor
Zi internațională dedicată eliminării violenței împotriva femeilor
Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor este marcată, în fiecare an, la 25 noiembrie.
La 7 februarie 2000, Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin Rezoluţia 54/134, data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să planifice activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme.
Activiştii pentru drepturile femeii au sărbătorit, începând din 1981, ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenţei. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. În cadrul celei de-a IV-a Conferinţe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii şi aduce atingeri drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.
sursa: agerpres.ro
Știri
Ceaiul de mușetel: Lucruri mai puțin știute despre cel mai popular ceai terapeutic
Tot mai multe studii arata ca florile de musetel sunt intr-adevar un remediu pentru o serie larga de afectiuni
In Egiptul antic, de exemplu, florile de musetel erau considerate un panacea, raspunsul la toate afectiunile. Iar ceea ce credeau pe atunci egiptenii incepe sa fie sustinut si de stiinta moderna.
Ceea ce s-a descoperit in ultimile studii este ca un consum regulat de ceai de musetel este corelat cu o crestere semnificativa a nivelurilor in urina de hipurat (un produs rezultat din descompunerea unor compusi pe baza de plante si de glicina (un aminoacid). Musetelul este unul din darurile nenumarate ale pamantului pentru noi. Este un dar neconditionat si extrem de valoros. Prezenta acestor elemente pare sa contribuie la urmatoarele beneficii pentru sanatate ale musetelului:
Stimuleaza sistemul imunitar si lupta cu infectiile asociate cu gripa.
Relaxeaza spasmele musculare si crampele menstruale la femei.
Relaxeaza nervii.
Linisteste stomacul
Reduce inflamatia
Imbunatateste functia ficatului
Ajuta la ameliorarea durerilor de spate
Ajuta la ameliorarea reumatismului
Nivelele atat de hipurati cat si de glicina au ramas ridicate in organism timp de doua saptamani dup a ce participantii la studiu au incetat sa mai bea ceai de musetel. Acest lucru indica faptul ca acesti compusi raman activi pentru o buna bucata de timp dupa ce se consuma ceaiul de musetel.
Ceaiul de musetel este probabil cel mai popular ceai terapeutic pe care oamenii il folosesc pentru a se relaxa si a dormi. Proprietatile sale sedative bine cunoscute il fac sa fie o alegere populara si pentru cei care vor sa scape de anxietate.
Ceaiul de musetel este bogat in antioxidantul quercentin. Quercentinul este un fitochimical care da culoare fructelor si legumelor. Quercentinul este cunoscut pentru faptul ca lupta impotriva deteriorarilor facute de radicalii liberi si astfel este un aliat impotriva cancerului.
Musetelul are nivele ridicate de fosfor. Fosforul joaca un rol important in multe din procesele chimice care se petrec in organismul uman. O lipsa de fosfor este asociata cu letargia si sanatatea precara a oaselor printre altele.
Ceaiul de musetel este foarte bogat in aminoacidul glicina. Acesta joaca un rol important in mentinerea unui sistem nervos sanatos. Dulce la gust, glicina are cea mai simpla structura dintre toti aminoacizii.
Ceaiul de musetel are proprietati puternice antiinflamatoare. Abundenta de antioxidanti din musetel ajuta la reducerea inflamatiei. Musetelul este astfel un aliat foarte bun in lupta impotriva durerilor legate de artrita si reumatism printre altele.
Calitatea apei folosite la ceaiul de musetel este foarte importanta. Cu cat este mai curata si mai pura apa cu care este facut ceaiul de musetel, cu atat mai puternice vor fi efectele sale de sanatate.
Sursa:viataverdeviu.ro
Știri
Liviu Rebreanu aniversat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la 139 de ani de la naștere
Liviu Rebreanu aniversat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la 139 de ani de la naștere
Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor organiza miercuri, 27 noiembrie 2024, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, aniversarea a 139 de ani de la nașterea prozatorului Liviu Rebreanu.
Activitatea face parte din proiectul 4.4 Monumentele literaturii române, un proiect cultural destinat promovării operelor și scriitorilor români care se regăsesc pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, prin comunicare publică, omagiere, depuneri de flori, activități și manifestări culturale proprii sau în colaborare cu parteneri.
Celebrarea prozatorului Liviu Rebreanu va fi marcată atât în mediul online, pe paginile de socializare ale bibliotecii, cât și printr-un moment solemn de depuneri de jerbe la bustul aflat pe Aleea Scriitorilor din Parcul Central al orașului. Momentul de depunere de flori va avea loc la ora 13:00, moment în care bibliotecara Mariana Bolca va prezenta un medalion bibliografic. La Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, pe tot parcursul zilei, vor fi expuse în cadrul unei expoziții de carte, volumele semnate de Liviu Rebreanu și volume dedicate vieții și operei scriitorului, care pot fi împrumutate atât în regim de sală de lectură cât și pentru studiu acasă.
Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885, fiind primul din cei 14 copii ai învățătorului Vasile Rebreanu și ai Ludovicăi Rebreanu. A urmat școala la Năsăud și Bistrița, iar din 1900 a studiat la Școala Reală Superioară de Honvezi din Sopron. În 1903- 1906 a urmat Academia Militară din Budapesta. La 1 septembrie 1906 a fost repartizat ca sublocotenent la regimentul al doilea de honvezi regali din Gyula, unde pe lângă îndeletniciri cazone, Rebreanu a avut numeroase preocupări literare: lecturi, conspecte, proiecte dramaturgice. La 1 noiembrie 1909 a debutat în presa românească, la Sibiu, unde i-a apărut povestirea „Codrea” („Glasul inimii”). În aceeași revistă, Rebreanu a mai publicat nuvelele „Ofilire” (15 decembrie 1908), „Răfuiala” (28 ianuarie 1909) și „Nevasta” (16 iunie 1911). Dintre operele sale mai amintim nuvelele: „Proștii” (1910), „Catastrofa” (1921), „Norocul” (1921), „Cuibul visurilor” (1927), „Cântecul lebedei” (1927), „Ițic Ștrul, dezertor” (1932); romanele: „Ion” (1920), „Crăișorul” (1929), „Răscoala” (1932), „Gorila” (1938), „Pădurea spânzuraților” (1922), „Adam și Eva” (1925), „Ciuleandra” (1927), „Jar” (1934), „Amândoi” (1940); teatru: „Cadrilul” (1919), „Plicul” (1923), „Apostolii” (1926). La 4 aprilie 1944, fiind grav bolnav, s-a retras la Valea Mare, fără să mai revadă vreodată Bucureștiul. La 1 septembrie a încetat din viață la vârsta de 59 de ani. Peste câteva luni a fost deshumat și reînhumat la Cimitirul Bellu din București. La Aiud a trăit și a scris sora sa, Livia Rebreanu – Hulea, care a făcut o importantă donație de carte bibliotecii aiudene.
-
Știriacum 4 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 5 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 22 de ore
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum o săptămână
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum o săptămână
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 4 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum 2 săptămâni
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie