Eveniment
Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan va conferenţia la Sebeș în cadrul Festivalului „Lucian Blaga”
Conferință susținută la Sebeș de un medic reputat
Renumitul profesor și medic Dumitru Constantin Dulcan va fi prezent la Sebeș, cu prilejul Festivalului „Lucian Blaga”.
Sâmbătă 10 iulie 2021, la ora 11.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, distinsul invitat va susține conferinţa „Puterea gândului”, urmată de prezentarea cărții „Creierul şi mintea universului”, publicată de Dumitru Constantin Dulcan la Editura Şcoala Ardeleană din Cluj-Napoca, în anul 2019.
Dumitru Constantin Dulcan (n. 6 noiembrie 1938, Mârghia, Argeş) a fost Şeful Catedrei de Neurologie a Spitalului Militar Central (1992-2005) și Şeful Catedrei de Neurologie şi Neuropsihosomatică din cadrul Universităţii „Titu Maiorescu” Bucureşti (2005-2016). Este Doctor în medicină (1962) şi Doctor în ştiinţe medicale (1976). S-a remarcat prin participări la cursuri, documentări şi congrese în Beijing, Roma, Berlin, Paris, Marsilia, Geneva, Istanbul, Viena, Minneapolis, Londra, Toronto, Sydney, Bangkok, Madrid, Lisabona, Florenţa, Moscova, Rhodos, Nisa şi Geneva. Este membru al Societăţii Române de Neurologie, al Societăţii Române de Psihiatrie, al Societăţii Române de Acupunctură, membru al Ligii Române pentru Sănătate Mentală, Membru al Societăţii Române de Neuropsihoendocrinologie, membru al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România, dar şi al Academiei Americane de Neurologie, al Societăţii Europene de Neurologie (ENS), al Federaţiei Internaţionale de Neurologie (IFNS), al Organizaţiei Internaţionale de Cercetare a Creierului, al Asociaţiei Naţionale şi Internaţionale pentru Studiul Durerii, membru al Societăţii Române şi Internaţionale de Inginerie Clinică şi Medicină computerizată şi membru al Ligii Internaţionale contra Epilepsiei. Dumitru Constantin Dulcan este Doctor Honoris Causa al Universității din Piteşti. A fost nominalizat între cei 100 de români pentru istoria lumii (știință și cultură).
Prof. dr. Dumitru Constatin Dulcan este cunoscut pentru lucrările cu conţinut eseistic şi filosofic: Inteligenţa materiei, Editura Militară, 1981 (ediţia a II a, revizuită şi adăugită, Editura Teora, Bucureşti, 1992, ediţia a III a, revizuită şi adăugită, Editura Eikon, Cluj Napoca, 2009); Somnul raţiunii, Editura Sinopsis, 2001 (ediţia a II-a şi III a, revizuite şi adăugite, Editura Eikon, Cluj Napoca, 2014); Notes sur la métaphysique de Maurice Carême, 2003; Gândirea omului modern. Culmi şi limite, Editura Amaltea, Bucureşti, 2006; În căutarea sensului pierdut (vol. I şi II), Editura Eikon, Cluj Napoca, 2008; Către noi înşine, vol. 1-2, Editura Eikon, Cluj Napoca, 2010-2013; Mintea de dincolo. Sinteza şi semnificaţia experienţelor morţii clinice, Editura Eikon, Cluj Napoca, 2013 (ediţia a II-a, revăzută şi adăugită, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2015), Creierul și Mintea Universului (Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2019). Este coordonatorul colecției Noua Spiritualitate din cadrul Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca. (sursa: www.dulcan.ro)
Municipiul Sebeş, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga”, are onoarea de a transmite publicului interesat invitaţia de a participa la cea de-a XLI-a ediţie a Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”, pe care avem plăcerea de a-l găzdui, în zilele de 9 şi 10 iulie 2021, la Sebeş şi la Lancrăm.
Festivalul „Lucian Blaga” se desfăşoară cu respectarea măsurilor legislative privitoare la limitarea îmbolnăvirilor cu virusul Covid-19.
Eveniment
Conferințe duhovnicești, în Postul Nașterii Domnului, organizate de ASCOR Alba Iulia
Conferințe duhovnicești, în Postul Nașterii Domnului, organizate de ASCOR Alba Iulia
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în perioada Postului Nașterii Domnului, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia organizează o serie de conferințe duhovnicești. Întâlnirile vor avea loc în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în zilele de 28 noiembrie, 5 decembrie și 12 decembrie.
Prima întâlnire din acest post se va desfășura joi, 28 noiembrie, avându-o ca invitată specială pe Stavrofora Maria Magdalena Gherghina, care va susține conferința intitulată „Practica rugăciunii în viața unui tânăr și nevoia de călăuzire duhovnicească”. Maica Maria Magdalena Gherghina este stareța Mănăstirii Dragomirna (Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților). În paralel cu nevoința specifică viețuirii monahale, preacuvioșia sa a manifestat pe parcursul timpului o preocupare intensă pentru studiu, cercetând cu minuțiozitate arhiva Mănăstirii Dragomirna. Ulterior, Stavrofora Maria Magdalena a obținut titlul de doctor în Istorie.
Invitatul celui de-al doilea eveniment duhovnicesc este părintele arhid. lect. univ. dr. Adrian-Sorin Mihalache, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În data de 5 decembrie, sfinția sa, licențiat în Matematică și în Teologie, va rosti prelegerea intitulată „Capcanele inteligenței și smerita cugetare. Despre conștiința limitelor și importanța ei în educația adolescenților și în viața spirituală”. Părintele Adrian-Sorin Mihalache este doctor în Filozofie (2011), doctor în Medicină (2023) și doctorand în Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
Cea de-a treia conferință, programată în data de 12 decembrie, îl va avea ca invitat special pe Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. Ierarhul va susține conferința intitulată „Comuniune activă în Liturghie. Bucurie sfântă sau automatism religios?”. Preasfinția Sa a absolvit cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu în anul 1994, studiind ulterior la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Atena. În urmă cu 29 de ani, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Hodoș-Bodrog din Arhiepiscopia Aradului. În data de 8 iulie 2007, a fost hirotonit arhiereu de către Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului.
Cele trei întâlniri duhovnicești vor debuta, în zilele programate, la ora 18.00. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, conferințele fiind transmise în direct pe pagina oficială de Facebook ASCOR Alba Iulia.
Eveniment
Spectacol „Alba unește România”, de 1 Decembrie, Ziua Națională 2024, la Alba Iulia
Spectacol „Alba unește România”, de 1 Decembrie, Ziua Națională 2024, la Alba Iulia
Pe 1 Decembrie, cu prilejul Zilei Naționale a României, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba va organiza, începând cu ora 18.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, un spectacol folcloric extraordinar denumit „Alba unește România”.
Spectacolul, regizat de Elise Stan, va fi prezentat de Iuliana Tudor.
Conducerea muzicală va fi asigurată de Alexandru Pal.
Spectacolul va fi susținut de artiști din toate zonele istorice ale României.
Accesul în sala de spectacole se va face în limita locurilor disponibile pe bază de rezervare a locului.
Prețul de rezervare a locului este de 10 de lei de persoană.
Rezervările pot fi făcute la casa de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.
Eveniment
Proiecție la Cugir a documentarului „Apă și talpă”: Când va avea loc
Proiecție la Cugir a documentarului „Apă și talpă”: Când va avea loc
Documentarul „Apă și talpă” va fi proiectat la Centrul Cultural Cugir, sâmbătă 16 noiembrie, de la ora 18.00, intrarea publicului fiind liberă.
1Apă și talpă”, documentar independent realizat de Mircea Gherase și Lucian Mircu, a intrat din 8 noiembrie în programul cinematografelor din România, echipa filmului pornind într-o caravană cu proiecții speciale în 18 orașe din țară.
În septembrie 2022, Tibi Ușeriu lansa provocarea de a străbate țara în alergare pe Via Transilvanica, primul traseu de lungă distanță din România, proaspăt amenajat de Asociația Tășulasa Social. I se alăturau alți opt sportivi de anduranță. Aproape 1.400 de kilometri, peste 30.000 de metri diferență de nivel, în 25 de zile. Multe aveau să se întâmple între aceste două borne care cuprind o țară (Putna – Drobeta-Turnu Severin) și multe motive pentru abandon: amenințarea urșilor și a câinilor de stână, rătăciri în noapte, alergări fără oprire pe soare și pe ploaie, până se jupoaie pielea, cad unghiile și toate măștile. Niciunul dintre participanți nu era finalist garantat. Toți știau că suferința este inevitabilă.
„Apă și talpă” e mai mult decât documentarea în priză directă a acestui proiect sportiv îndrăzneț. Sau un pretext pentru a arăta locuri spectaculoase din România. Pe parcursul filmării am aflat că avem ceva de învățat din povestea fiecărui sportiv. Și că există un fir mai lung care le leagă. Cu pași mici, oameni obișnuiți pot face lucruri însemnate. Documentarul nostru este și despre ce se întâmplă când ne punem în cap o idee mare și ne ținem de ea”, au declarat regizorii Mircea Gherase și Lucian Mircu.
Tibi Ușeriu, Corneliu Buliga, Toma Coconea, Eva Hochbauer, Florin Alexandru, Cristian Deac, Adrian Pavăl, Cornel Pop și Paul Vulturar sunt cei nouă protagoniști ai încercării de a alerga de la Putna, din nord, până la Dunăre.
„Dacă te gândești că o să alergi 1.400 de kilometri timp de 20 de zile și n-o să te doară nimic, te înșeli amarnic. O să te doară și o să te doară foarte repede“, spunea Tibi Ușeriu înainte de startul cursei.
Sportivi de anduranță recunoscuți la nivel mondial, dar și un supraviețuitor de cancer, o ultramaratonistă, un analist comportamental, un tată de familie cu talent pentru comedie, un alergător care își ignoră vârsta în ciuda avertismentelor medicilor, fiecare protagonist are o poveste de viață captivantă. Iar la drum lung ai timp să îți revezi viața. Acesta este punctul de pornire al filmului realizat de Mircea Gherase și Lucian Mircu.
„Apă și talpă” a avut o primă proiecție la festivalul Ceau, Cinema! (Timișoara) și a luat premiul pentru cel mai bun film românesc la Alpin Film Festival (Brașov, septembrie 2024).
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 24 de ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie