Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

104 cazuri noi COVID-19, 18 decese și 192 persoane internate la ATI, în ultimele 24 de ore

Publicat

în

104 cazuri noi COVID-19, 18 decese și 192 persoane internate la ATI, în ultimele 24 de ore

Până astăzi, 16 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.079.983 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). 1.044.687 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 104 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 43 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 32.028 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.06.2021 (10:00) – 16.06.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 71 de decese (37 bărbați și 34 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bihor, Buzău, Cluj, Dâmbovița, Galați, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

53 dintre aceste decese sunt anterioare intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate.

Astfel, 4 dintre acestea s-au produs în luna august 2020, 1 în septembrie 2020, 4 în octombrie 2020, 9 în noiembrie 2020, 4 în decembrie 2020, 11 în martie 2021, 13 în aprilie 2021 și 7 în mai 2021, în județele Argeș, Bihor, Buzău, Cluj, Iași, Mureș și Sibiu.

Dintre cele 71 de decese, 3 au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 7 la categoria de vârstă 50-59 de ani, 17 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 23 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 21 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

68 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 2 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 985. Dintre acestea, 192 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.150.910 teste RT-PCR și 1.314.093 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 18.032 de teste RT-PCR (8.878 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.154 la cerere) și 12.673 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 2.695 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 1.290 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 22.727 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 84 de persoane.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

La Alba Iulia, Ziua patrimoniului cultural imaterial: Prezentarea „tezaurelor umane vii” din județ, decernarea distincției culturale și recital de muzică tradițională

Publicat

în

Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial, o celebrare a identității naționale la Alba Iulia

Într-un cadru solemn și deosebit de important pentru cultura națională, vineri, 18 octombrie 2024, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” organizează o serie de activități speciale dedicate Zilei Patrimoniului Cultural Imaterial.

Evenimentul va avea loc la Sediul Administrativ al Județului Alba, începând cu ora 16, reunind atât personalități marcante ale județului, cât și oameni pasionați de tradițiile și valorile culturale românești.
De la ora 16, porțile Sediului Administrativ se vor redeschide pentru public în cadrul programului „Ziua Porților Deschise la Sediul Administrativ al Județului Alba” – o oportunitate specială pentru vizitatori de a păși în interiorul uneia dintre cele mai importante instituții ale județului și de a afla mai multe despre activitatea acesteia.
La ora 16.30, va avea loc un moment de prezentare, promovare și aducere aminte a personalităților din județul Alba care au primit Titlul onorific  de „Tezaur Uman Viu” de-a lungul timpul. Acest titlu, acordat de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, este recunoașterea supremă pentru cei care duc mai departe tradițiile și obiceiurile specifice, fiind păstrătorii unor comori culturale inestimabile.
În continuare, Consiliul Județean Alba, alături de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, va înmâna cea mai înaltă distincție pe care o acordă în domeniul culturii: cel de-al IV lea Titlu de Ambasador Cultural al județului Alba. Această onoare este rezervată personalităților care au contribuit în mod esențial la cercetarea, conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural al județului, fiind adevărați ambasadori ai identității locale și naționale.
Seara culturală va culmina cu un recital de muzică tradițională susținut de Grupul vocal tradițional „Muguri de Tezaur” și de renumita artistă Leontina Fărcaș, începând cu ora 17.30. Cu acest moment, participanții vor avea ocazia să se bucure de sonoritățile autentice ale muzicii populare românești, într-un omagiu adus tradițiilor muzicale din județul Alba și din întreaga Românie.
,, ̆̆ , ̗ ̂, ̆, ̆ ̂ , ̗ ̂ ̗̆ ̗.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Începe ediția a X a a Crosului Europei: Sport și sănătate, informare și mișcare pentru ”proeuropenii” Regiunii Centru

Publicat

în

Sport și sănătate, informare și mișcare pentru ”proeuropenii” Regiunii Centru. Începe ediția a X a a Crosului Europei

EUROPE DIRECT Regiunea Centru, sustinut de structura gazda – Agentia pentru Dezvoltare Regionala CENTRU – porneste la drum in scolile din Regiunea Centru si provoaca elevii din Regiune sa alerge la cea de-a X-a editie a Crosului Europei. Mai mult de 1200 de elevi si cadre didactice din 12 scoli din cele sase judete din regiune sunt asteptati sa participe la aceasta activitate. Ca in fiecare editie din ultimii ani, se poate participa si individual la cros, prin inscriere online, sustinand acelasi mesaj: ”E posibil!” astfel incat sa promovam cu totii un mediu mai curat si sa beneficiem de sanatate prin miscare in aer liber.

Echipa EUROPE DIRECT Regiunea Centru a pregatit kituri de inscriere pentru minim 1200 alergatori, elevi, cadre didactice, cetateni. Elevii, alaturi de cadrele didactice ale scolilor din Baia de Aries, Zlatna, Feldioara, Prejmer, Barcani, Batanii Mari, Lueta, Madaras, Sarmasu, Panet, Dumbraveni si Ocna Sibiului au fost invitati sa dea curs provocarii de a alerga pe o distanta de minim 1 km, pentru a sublinia mesajul acestei activitati. Pornind din judetele Harghita si Sibiu, cea de-a X-a editie a Crosului Europei in scoli, debuteaza vineri 18.10.2024.

”Schimbarile climatice se manifesta din ce in ce mai evident in ultimii ani, prin iernile mai blanzi, verile secetoase, temperaturi crescute, incendii, ploi torentiale si inundatii, fenomene extreme care ne arata importanta activitatilor de protectie a mediului. Finantarile europene pe care le derulam prin ADR Centru sunt destinate institutiilor si firmelor si conditionate de prevederea unor masuri de eficienta energetica, de politica ”verde”. Prin proiectul Europe Direct, ne adresam cetatenilor si ii implicam in activitati pentru sublinierea importantei protectiei mediului. Chiar si cele mai mici actiuni intreprinse de fiecare dintre noi, de reciclare, reutilizare sau reducere a consumurilor de energie, contribuie la activitatile locale, regionale sau europene pentru un mediu mai curat, sustenabil. Avem deja din partea unitatilor scolare reactii de bucurie pentru ca sunt implicate in aceste activitati si speram ca si individual sa participe cat mai multi cetateni, pentru a sublinia beneficiile protectiei mediului si ale sanatatii publice”, a declarat domnul Simion Cretu, Director General ADR Centru.

Pentru cetatenii din Regiune care doresc sa participe la Cros, dand curs acestei provocari singuri sau alaturi de prieteni – sunt invitati sa se inscrie online, in perioada 15 octombrie -15 decembrie 2024, iar apoi sa se bucure de practicarea unui stil de viata sanatos ce sustine prioritatea europeana ”Pactul Verde European”. In mijlocul naturii sau pe aleile reabilitate cu fonduri europene din parcurile oraselor, cetatenii care participa individual la Crosul Europei, trebuie sa utilizeze o aplicatie de fitness care le inregistreaza activitatea sportiva, sa alerge minim 3 km si sa transmita rezultatele acestei activitati. Sunt minim 100 locuri disponibile pentru aceasta activitate.

Pentru mai multe informatii se poate accesa Regulamentul de participare care trebuie sa fie cunoscut de toti cei ce doresc sa participe, pentru a-si asuma si respecta termenii si conditiile de participare- https://europedirect-adrcentru.ro/incepem-editia-a-x-a-a-crosului-europei-2/. Formularul de inscriere online poate fi accesat la link: https://forms.gle/2LznVuwFJw3FmV779. Pentru informatii privind protectia datelor personale puteti consulta: http://www.adrcentru.ro/politica-confidentialitate-date/.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Sfântul Luca, sărbătorit pe 18 octombrie: Este socotit şi patronul iconografiei creştine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului

Publicat

în

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca este pomenit în calendarul creștin ortodox la 18 octombrie

Sfântul Evanghelist Luca a fost unul din cei șaptezeci de apostoli, despre care chiar el pomenește în Evanghelia sa: „A arătat Domnul și pe mulți alții șaptezeci și i-a trimis, câte doi, înaintea feții Sale, în toată cetatea și locul”.

Fiind în această rânduială apostolească, Sfântul Evanghelist Luca, prin propovăduirea sa, pregătea calea Fiului Lui Dumnezeu, încredințând mulțimile că Mesia, Care era așteptat, a venit în lume.

Originar din Antiohia Siriei, de profesie medic, Sfântul Apostol Luca este autorul a două dintre cărțile Noului Testament: Evanghelia care îi poartă numele și cartea Faptele Sfinților Apostolilor. A fost martor al propovăduirii Domnului și al patimilor Lui. Este socotit şi patronul iconografiei creştine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtând în braţe pe Hristos şi prima icoană a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. A trecut la cele veşnice la vârsta de 80 de ani, când nişte păgâni l-au spânzurat de un măslin în cetatea Tebei din Boetia. Constantie, fiul împăratului Constantin, a adus moaştele sfântului din Teba şi le-a aşezat în Biserica Sfinţilor Apostoli, sub sfânta masă, alături de cele ale Sfinţilor Andrei şi Timotei.

Sfântul Luca făcea parte din comunitatea creștinilor din Ierusalim în momentul convertirii lui Saul (Pavel) și i-a devenit, în scurtă vreme, însoțitor în călătoriile misionare și pe perioada detenției romane a acestuia. Întâlnirea lui cu Sfântul Apostol Pavel a avut loc la Troa (Fap. 20; 5-6), după cele trei luni petrecute de Sfântul Pavel în Grecia.
Aria propovăduirii sale a cuprins Italia, Galia, Dalmația, Macedonia, iar către sfârșitul vieții Ahaia, unde, conform tradiției, a și murit în vârstă de 75-80 de ani.

Sfântul Apostol Luca a fost și un pictor deosebit, fiind cel dintâi care a zugrăvit prima icoană a Maicii Domnulu

Pe 18 octombrie este sărbătorit SFÂNTUL LUCA, sărbătoarea fiind cunoscută şi sub numele de Lucin. Conform tradiţiei, oamenii aveau mai multe obiceiuri menite să determine îndepărtarea lupului din preajma turmelor de oi. Era interzisă scoaterea gunoiului și a cenușii din vatră, pentru ca lupii să nu găsească cărbuni aprinși, care le-ar fi favorizat fecunditatea. De asemenea, în ziua cu pricina nu se pronunța cuvântul lup, termenul fiind înlocuit cu cel da gadină. Erau sistate totodată și activitățile ce implicau prelucrarea lânii și a pieilor de oi. Aceste practici populare se intersectau cu cele religioase, întrucât oamenii țineau post negru pentru a fi feriți de lupi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba