Știri
14 iunie, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge: Donează pentru a salva vieți!
Cineva are nevoie de sange o data la 3 secunde. In medie, este nevoie de 500.000 de unitati anual, in Romani. 14 iunie, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge
60% din populatie va avea nevoie de sange la un moment dat al vietii, cu toate ca doar 2% din populatie doneaza sange. Sangele donat de tine va fi descompus in mai multe componente si vei putea sa ajuti pana la 3 vieti omenesti!
Persoanele care donează sânge în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a suferi de cancer şi de a face infarct, potrivit mai multor studii pe această temă.
Donarea de sange este o procedura sigura si benefica pentru sanatate. Studii recente au demonstrat ca donarea de sange reduce cu 30% riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare prin scaderea tensiunii arteriale, iar donatorii de sange traiesc mai mult decat media populatiei. In plus, ti se face un mini set de analize gratuit, inclusiv ti se masoara tensiunea, ritmul cardiac, temperatura corpului si nivelul de fier. Plus ca este ce mai simpla cale de a scapa de 1 kg in plus. Donatorul de sange are de o zi libera (in ziua donarii). Bonurile valorice pe care le primeste fiecare donator reprezinta o compensare biologica a sangelui pierdut prin donare.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association, cei care donează sânge o dată la şase luni şi au între 43 şi 61 de ani prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral.
Donarea de sânge are efectul de a reduce nivelul de fier din organism, care, în concentraţii ridicate, poate îngroşa sângele. De asemenea, donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată. Majoritatea beneficiilor pe care le aduce donarea de sânge sunt legate de scăderea cantităţii de fier din organism. Un nivel crescut de fier în sânge poate accelera procesul de oxidare a colesterolului şi conduce, în final, la boli cardiovasculare.
Cele 4 grupe de sange sunt indispensabile indiferent de anotimp, zi a saptamanii sau minut al zilei. Daca ai o grupa de sange comuna, sunt foarte multi pacienti care au nevoie de sange, asa ca cererea este mare. Daca ai o grupa de sange mai putin intalnita, numarul donatorilor este limitat, asa ca rezervele de sange sunt insuficiente.
Doctorii spun ca adultii sanatosi pot sa doneze frecvent, o data la 3 luni, pentru ca functiile corpului inlocuiesc rapid cantitatea de sange donata, in mai putin de 24 de ore.
Ziua de 14 iunie este stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca Zi Mondială a Donatorului de Sânge. Hotărarea a fost luată pentru a marca data naşterii, în 1868, a vienezului Karl Landsteiner, omul care a descoperit grupele de sânge şi care, pentru reuşita sa, a primit premiul Nobel în anul 1930. Această zi a fost desemnată, în 2005, de către Adunarea Mondială a Sănătaţii, forul suprem al OMS, pentru a fi sărbătorită anual şi marchează aprecierea şi recunoştinţa faţă de donatorii voluntari de sânge.Ziua mondiala a donarii de sange se sarbatoreste din anul 2005, cu scopul de a onora donatorii de sange din intreaga lume si de a arata felul in care acest gest umanitar joaca un rol esential in salvarea vietii a milioane de oameni.
Zilnic ,in spitale se fac transfuzii de sange pentru : urgente ( accidente rutiere, accidente de munca .etc) interventii chirurgicale ( Ortopedie,Chirurgie, Neurochirurgie, Ginecologie ,Urologie),
pacienti cu diverse patologii din sectiile ATI, Oncologie -Hematologie, Gastroenterologie. Pentru ca toti acesti bolnavi sa poata fi salvati este nevoie ca oamenii sanatosi sa doneze sange in mod constant. Cererea de sange este in crestere . Numai in aceasta saptamana CTS Alba a livrat catre diverse clinici din Cluj un numar mare de unitati de sange pentru sapte pacienti din jud.Alba cu afectiuni grave :
-Traumatisme ( pacienti de 35 si 36 de ani)
-Leucemie (2 cazuri -45 si 70 de ani)
-Septicemie ( 1 caz -63 de ani)
-Interventii chirurgicale complicate (2 cazuri – 54 si 60 de ani)
La cele prezentate mai sus se adauga numeroasele solicitari venite de la cele sapte spitale din judet ,dar mai ales de la Spitalul Judetean de Urgenta Alba.
Sursa: medo.ro
Știri
1 februarie 1958: Ultimii combatanți ai grupării de rezistență armată din masivul Vlădeasa – Munții Apuseni, lichidați de forțele de represiune
În noaptea de 1 spre 2 februarie 1958, ultimii combatanți ai grupării de rezistență armată din masivul Vlădeasa – Munții Apuseni, sunt încercuiți de forțele de represiune în satul Traniș din comuna Valea Drăganului
Ca urmare a informațiilor obținute prin intermediul unui agent infiltrat în apropierea fraților Șușman, în dimineața de 2 februarie 1958, efective ale Ministerului de Interne și trupe de Securitate au descins în Traniș. Organele represive au percheziționat casa, grajdul și șura Romul Florea, unde se bănuia că sunt cei doi.
Romul Florea și soția sa, Floarea, au fost anchetați ore întregi, fără a divulga însă locul unde erau ascunși partizanii. În jurul orei 8,30, femeia a fost dusă în grajd și anchetată din nou, strigând că nu se sperie de amenințări. Este momentul când securiștii ordonă unei trupe să pătrundă din nou în pod și să dea tot fânul jos, scrie Florin Dobrescu pe muzeulrezistentei.ro.
Ajunsă la gura podului, echipa a fost primită cu foc. Schimbul de focuri a durat aproape două ore, frații Șușman fiind somați în mai multe rânduri să se predea. O echipă de șoc a Securității a încercat, în câteva rânduri, să pătrundă prin forță, atacurile fiind respinse de fiecare dată.
Pentru intimidarea celor doi partizani, s-a dat foc la o căpiță din spatele grajdului, fiind amenințați că, dacă nu se vor preda, va fi incendiată construcția, fapt care s-a și întâmplat. În timpul incendiului, echipa de șoc a încercat din nou, de trei ori, să pătrundă, în speranța că-i va captura pe luptători, dar risposta acestor a continuat cu aceeași intensitate, deși erau în flăcări.
A doua zi s-a efectuat identificarea cadavrelor de către gazde și s-a făcut autopsia cadavrelor carbonizate, stabilindu-se oficial că „în urma autopsiei s-a stabilit că bandiții au ars de vii”. Ceea ce atrage atenția însă la acest caz este, pe lângă dârzenia celor doi care, nu numai că au rezistat în continuare, în flăcări, nepredându-se dar nici sinucigându-se, este poziția în care au încremenit cele două cadavre carbonizate, ceea ce i-a făcut pe foarte mulți să creadă că au murit arși de vii în poziții de rugăciune (în genunchi, cu brațele împreunate și ridicate), ceea ce ar putea constitui un exemplu de martiraj creștin rar întâlnit.
Prin moartea lui Avisalon și Teodor jr., grupul „Șușman” a încetat să existe, însă alte zeci de persoane au fost arestate și condamnate sub acuzația de a-i fi susținut pe partizani.
Muntii Vladeasa si padurile din jurul satului Rachitele i-au adapostit in anii 1948 – 1958 pe partizanii condusi de Teodor Susman, fost primar al localitatii, in lupta lor cu regimul comunist.Povestea grupului „Teodor Susman” reprezinta esenta luptei impotriva sistemului comumist declansata de cei care nu se puteau multimi cu statutul de asupriti in propria tara. Supranumit „Tatal Muntilor” sau „Tatal Motilor”, Teodor Susman a fost cel care a castigat drepturile motilor in anii ’20. A mers la Regele Ferdinand I al Romaniei si „a batut cu pumnul in masa” obtinand permisiunea ca motii sa detina in proprietate si sa exploateze padurile din zona Muntilor Vladeasa. Cauzele care au dus la constituirea grupului sunt similare celor care au determinat si aparitia altor grupari de partizani si au fost reprezentate de procesul de stalinizare in care a fost angajata societatea romaneasca dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Grupul nu si-a propus actiuni concrete de sabotare a regimului comunist, membrii lui au fugit in munti de teama represiunilor, a puscariei, fara insa a-si propune ceva efectiv dupa aceasta fuga.
Actiunile lor armate vizau doar aprovizionarea personala, obtinerea de materiale si informatii, precum si gasirea unui adapost temporar. Membrii organizatiei erau conjunctural impreuna, ei nu aderasera la aceeasi lupta, doar supravietuiau mai bine impreuna sau se alaturasera din oportunism, pentru ca erau convinsi ca americanii vor veni. Fiecare membru al grupului avea un litigiu cu noul regim si de aceea a preferat temnitei calea padurii. Ei nu se opuneau fatis regimului, ei il ocoleau, se straduiau sa nu i se integreze, iar calea muntelui era cea mai potrivita acestui obiectiv. Avand in vedere fortele si logistica masate in capturarea si suprimarea unor oameni simpli, se poate spune, fara ironie, ca fuga lor a fost eroica.
Sursa:activenews.ro, stiridecluj.ro
Știri
Stații de încărcare pentru vehicule electrice, în Zlatna: Licitația, lansată în SEAP.
Stații de încărcare pentru vehicule electrice, în Zlatna: Licitația, lansată în SEAP
Primăria Zlatna a lansat marți, 28 ianuarie 2025, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice licitația pentru servicii de proiectare și execuție lucrări, pentru obiectivul de investiții „Construire a 6 stații de încărcare vehicule electrice în orașul Zlatna, județul Alba”.
Valoarea estimată a contractului este de 1.097.124 de lei, fără TVA, investiția fiind finanțată de către Administrația Fondului de Mediu (AFM).
Durata contractului va fi de 7 luni, din care două luni pentru proiectare și cinci luni pentru execuție.
Proiectul vizează execuția de lucrări, livrarea și punerea în funcțiune a unui număr de 6 stații de reîncărcare electrică, inclusiv amenajarea celor 12 locuri de parcare.
Stațiile de reîncărcare rapide vor fi amenajate în următoarele zone:
Stația de încărcare 1: situată în localitatea Zlatna, str. Piața Unirii, nr. 3, județul Alba.
Stația de încărcare 2: situată în localitatea Zlatna, str. Piața Unirii, nr. 4A, județul Alba
Stația de încărcare 3: situată în localitatea Zlatna, str. Calea Moților, nr. 23B, județul Alba
Stația de încărcare 4: situată în localitatea Zlatna, str. Măreșești, nr. 9, județul Alba
Stația de încărcare 5: situată în localitatea Zlatna, str. 1 Mai, nr. 1, județul Alba
Stația de încărcare 6: situată în localitatea Feneș, nr. 6A, județul Alba.
Știri
Amenzi de peste 18.000 de lei aplicate de oamenii legii din Alba, într-o singură zi, în cadrul unor acțiuni în sistem integrat
Amenzi de peste 18.000 de lei aplicate de oamenii legii din Alba, într-o singură zi
În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.
În cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 421 de verificări de persoane și 224 de verificări de autovehicule, pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.
Au fost constatate 126 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 18.434 de lei.
Au fost efectuate 43 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe și au fost reținute șapte permise de conducere și a fost retras un certificat de înmatriculare.
-
Știriacum 6 zile
Cum a evoluat uniforma școlară de-a lungul anilor: În 1897, primele uniforme
-
Știriacum 6 zile
27 ianuarie 2025: Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, împlinește 89 de ani
-
Știriacum o săptămână
Curiozități legate de MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859: Unirea Principatelor Române, aspecte mai puțin cunoscute
-
Știriacum o săptămână
24 ianuarie 1990: „Deşteaptă-te, române!”, imnul actual al României, stabilit prin decret-lege de Consiliul Frontului Salvării Naţionale
-
Știriacum 2 săptămâni
Cafeaua, energizantul de dimineață: Care sunt beneficiile consumului dar și riscurile
-
Știriacum 2 săptămâni
21 ianuarie 1648: La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament
-
Știriacum o săptămână
Cum a avut loc Mica Unire: Care este semnificația zilei de 24 ianuarie
-
Știriacum 2 săptămâni
Cele mai frumoase locuri din România de vizitat iarna: În top 5, Munții Apuseni