Eveniment
18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor: Este celebrată din 1977 în întreaga lume
18 mai, Ziua Internațională a Muzeelor, celebrată din 1977, în întreaga lume
Ziua Internaţională a Muzeelor este sărbătorită la nivel mondial pe 18 mai începând din anul 1977, încercând să atragă atenţia publicului asupra rolului crucial pe care îl joacă muzeele în ceea ce priveşte respectul şi recunoaşterea diferenţelor.
ICOM, Consiliul Internațional al Muzeelor, a stabilit Ziua Internațională a Muzeelor în 1977 pentru a crește rata publică de conștientizare a importanței rolului muzeelor în dezvoltarea societății. De atunci, s-a sărbătorit în fiecare an, iar în 2013 a fost atins un record de 35.000 de muzee participante, în 143 de țări.
Cele mai vizitate muzee din lume
În întreaga lume sunt mii de muzee frumoase. Fiecare este unic prin expoziţiile şi localizarea geografică. În topul preferinţelor se află muzeul Louvre din Paris, Franţa, care are peste 9,3 milioane de vizitatori anual şi găzduieşte peste 70.000 de opere de artă. Pe locul doi este Muzeul Național din China situat în capitala Beijing, care doar într-un an a fost văzut de peste 7,6 milioane oameni. Muzeul este o clădire impresionantă de 192.000 metri pătraţi şi cuprinde exponate din istoria chineză antică şi modernă.
Locul trei este ocupat de un muzeu din SUA, și anume Muzeul Național de Istorie Naturală Washington. Aceasta are o sală impresionantă a oceanelor unde publicul poate vedea replica unei balene, plus multe artefacte culturale. Tot în capitala Americii se află Muzeul Naţional de Aer şi Spaţiu cu o colecţie impresionantă de artefacte de zbor. British Museum din Londra a fost primul muzeu public naţional din lume şi este vizitat de milioane de oameni. Tot în Londra se află Galeria Naţională, cea mai mare galerie de artă din ţară cu opere artistice impresionante.
Muzeul Metropolitan de Artă din New York, sau MET, este pe locul şapte în topul publicului. Acesta cuprinde peste două milioane de lucrări care acoperă o perioadă de 5000 de ani. Oraşele italiene sunt muzee în aer liber prin arhitectura lor, iar Muzeele Vaticanului cu cele 54 de galerii de artă sunt extrem de căutate de public. Acestea sunt doar câteva dintre ele conform yourtripagent.com.
Muzee ciudate
Omul a fost mereu interesat de lucruri ieşite din comun. De aceea există şi o serie de muzee ciudate precum Muzeul părului din Avanos, Turcia sau Muzeul Toaletelor din Delhi, India. În Guanajuato, Mexic găsim Muzeul mumiilor, iar în capitala Olandei găsim Muzeul torturii. Paraziţii au propriul muzeu în Japonia, iar psihiatria are un muzeu în Saint Joseph, Missouri. În România există câteva muzee ciudate precum Muzeul Crucilor din Gorj, Muzeul Nisipului din Dabuleni și Muzeul Lingurilor din Lemn. Să nu uităm de cel mai dulce muzeu din țară, Muzeul Cofetărie din Arad, scrie stiripentrucopii.com.
Ziua Internațională a Muzeelor 2021 invită muzeele, artiștii, profesioniștii și comunitățile lor să creeze, să-și imagineze și să împărtășească noi practici de (co) creare de valoare, noi modele de afaceri pentru instituțiile culturale și inovatoarea soluțiilor pentru provocările sociale, economice și de mediu din în contextul actual.
Ziua Internațională a Muzeelor în contextul Covid- 19
Anul 2020 și-a pus amprenta asupra tuturor afectând fiecare aspect al vieții noastre în urma pandemiei Covid-19. Unele probleme deja presante au fost exacerbate, punând sub semnul întrebării structura societăților noastre. Muzeele nu fac excepție de la aceste schimbări, iar sectorul cultural este printre cele mai afectate, cu grave repercusiuni economice, sociale și psihologice atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Dar această criză a servit și ca un catalizator pentru inovații cruciale care erau deja în curs, în special un accent sporit pe digitalizare și crearea de noi forme de experiență și diseminare culturală.
De ce este important să sărbătorim Ziua Internațională a Muzeelor?
Foarte puține locuri din lumea noastră sunt mai educative decât muzeele. La urma urmei, unde altundeva am putea spera să vedem atâtea fragmente, din diferite perioade, care spun atâtea povești despre strămoșii noștri? De la sulițe preistorice la mumii egiptene, de la sculpturi antice grecești la armuri medievale și de la primul radio până la primele avioane folosite în război în timpul Primului Război Mondial. Muzeele au totul.
Educația este importantă, așa că zile precum Ziua Internațională Muzeelor ar trebui să fie ceva pentru care să ne entuziasmeze pe toți, scrie twinkl.ro.
Eveniment
Expoziția trilingvă „Andreanum 800 de ani – Lege și Constituție la Sașii Transilvăneni” + 100 de Ecouri Locale, la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia
Expoziția trilingvă „Andreanum 800 de ani – Lege și Constituție la Sașii Transilvăneni” + 100 de Ecouri Locale, la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia
În perioada 2 aprilie – 4 mai 2025, Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia găzduiește expoziția temporară „Andreanum 800 de ani – lege și constituție la sașii transilvăneni” + 100 de ecouri locale, care prezintă istoria, cultura și identitatea comunității germanofone din Transilvania.
Expoziția reunește două componente:
* „Andreanum 800”, o expoziție itinerantă realizată de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și Forumul Cultural German pentru Europa de Est (vernisată de 27 de ori în mai puțin de 12 luni!), care tratează impactul Diplomei Andreane din 1224 asupra dezvoltării culturale, economice și juridice a sașilor transilvăneni;
* „100 de Ecouri Locale”, o secțiune care pune în valoare documente, artefacte și mărturii istorice privind evoluția comunităților săsești din Sebeș și împrejurimi. Printre acestea: documente medievale și premoderne, copii moderne, realizate pe plan local, ale unor texte documentare medievale, cărți din biblioteca fostului gimnaziu evanghelic din Sebeș, datând din secolele XVI-XX, portrete ale unor principi transilvăneni, monede medievale și premoderne, hărți vechi, obiecte de ceramică, port popular și fotografii de epocă.
Vernisajul expoziției va avea loc pe 2 aprilie 2025, la ora 14:00, la Palatul Principilor din Alba Iulia, în prezența unor invitați speciali: dr. Harald Roth, istoric, director al Forumului Cultural German pentru Europa de Est și Thomas Șindilariu, istoric, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice.
Expoziția este organizată de Centrul Cultural Palatul Principilor, în parteneriat cu: Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, Deutsches Kulturforum östliches Europa / Forumul Cultural German pentru Europa de Est, Centrul Cultural „Lucian Blaga” și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, Arhivele Naționale ale României – Serviciul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, colecționar privat dr. Mihai-Octavian Groza.
Eveniment
26 martie: Ziua mondială de luptă împotriva epilepsiei
Zi mondială de luptă împotriva epilepsiei
În 26 martie este marcată „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Epilepsiei”.
Aceasta a fost instituită în 2008 sub numele de „Purple Day”, la iniţiativa unei fetiţe de 9 ani din Canada, Cassidy Megan, şi a Asociaţiei de Epilepsie din Nova Scoţia, în semn de solidaritate cu persoanele afectate de epilepsie din întreaga lume.
Epilepsia este o boală neurologică, in care grupuri de celule nervoase sau neuroni transmit semnale anormale. În epilepsie, activitatea neuronală normală este perturbată, cauzand senzații, emotii sau comportamente ciudate și uneori convulsii, spasme musculare și pierderea conștienței.
Epilepsia este o boală ce poate fi cauzata de mai mulți factori. Orice duce la perturbarea rețelelor neuronale normale – de la infecții, traumatisme, la dezvoltare anormală a creierului – poate duce la apariția crizelor.
Eveniment
Caravana MENTORII vine la Alba Iulia pe 11 martie cu o proiecție specială
Caravana MENTORII vine la Alba Iulia pe 11 martie cu o proiecție specială
Caravana comediei MENTORII, filmul care a cucerit box office-ul românesc, fiind pe locul 1 după primul weekend de difuzare își continuă turneul național de promovare și ajunge la Alba Iulia, pe 11 martie. Fanii sunt invitați la o proiecție specială, unde vor avea parte și de o întâlnire exclusivă cu unii cei mai îndrăgiți actori din distribuție precum Dorian Popa, Tina Duceac și Silviu Mircescu.
Evenimentul va avea loc la Cinema Inspire, începând cu ora 19:00. Biletele pentru proiecția specială de la Alba Iulia sunt disponibile pe site-ul oficial www.mentoriifilmul.ro.
MENTORII, filmul numărul 1 în cinematografele din România
Lansat pe 28 februarie, MENTORII, a atras în primul weekend de difuzare în cinematografe zeci de mii de spectatori. Peste 60% dintre cei care au trecut pragul cinematografelor la sfârșitul săptămânii au ales să vizioneze această comedie autentică. Cu umor inteligent, dialoguri amuzante, situații comice captivante și o distribuție de excepție, filmul produs de Magic Maker Media House, parte a UNTOLD Universe, în colaborare cu Headline Management, a umplut sălile de cinema.
Evenimentul de la Alba Iulia nu este doar o simplă proiecție cinematografică, ci o întâlnire de neratat cu echipa din spatele filmului. Alături de actorii principali, publicul va avea ocazia să-i cunoască și pe cei care au adus această comedie pe marile ecrane: Adrian Tapciuc, regizorul MENTORII, Edy Chereji, co-fondator UNTOLD Universe, Călin Crețu, manager general Headline Management. Aceștia vor împărtăși povești din culisele filmului, momente amuzante de pe platourile de filmare și vor interacționa cu spectatorii.
Un turneu național de succes cu săli neîncăpătoare și râsete până la lacrimi
Caravana MENTORII a fost primită cu entuziasm în toate orașele din întreaga țară în care a ajuns. Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Brașov, Constanța, Iași, București, Botoșani, Suceava, Galați, Brăila, Buzău și Ploiești au fost deja cucerite de această comedie spumoasă. Sălile de cinema au fost neîncăpătoare, iar spectatorii entuziaști au confirmat faptul că MENTORII va fi una dintre cele mai iubite producții de comedie ale anului 2025. A fost astfel o dovadă în plus că publicul românesc aștepta un astfel de film – o producție care combină satira inteligentă cu situații comice autentice, oferind o perspectivă hilară asupra lumii influencerilor.
MENTORII – O satiră despre lumea influencerilor, cu o distribuție de excepție
MENTORII este mai mult decât o comedie, este o radiografie amuzantă a fenomenului influencerilor care promit soluții miraculoase pentru succes garantat. Filmul aduce pe marele ecran atât actori consacrați, cât și creatori de conținut, sportivi și vedete TV, printre care: Cătălin Bordea, Loredana, Dorian Popa, Radu Bucălae, Bogdan Drăcea, Adrian Titieni, Mario Fresh, Tina Duceac, Bogdan Drăcea, Cătălin Oprișan, Dan Frînculescu, Mihai Petre, Emil Rengle, Alejandro Fernandez, Raluca Bădulescu, Silviu Mircescu, Irina Ursu, Joseph Adam și Meko Selim. Pe lângă aceștia, publicul se va bucura de apariții surpriză ale unor vedete cunoscute.
După oprirea de la Alba Iulia, MENTORII își continuă turneul național, cu proiecții speciale programate în Sibiu și în Târgu Mureș.
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 3 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum o săptămână
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum o săptămână
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 2 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Politicăacum 2 săptămâni
Conspirația din spatele abdicării lui Alexandru Ioan Cuza: 20 martie 2025 – 205 ani de la nașterea sa
-
Știriacum 5 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 4 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului