Tineret
Fondul YouthBank de 20.000 lei este la dispoziția liceenilor care studiază în Alba Iulia și vor să se implice în comunitate
Până la 20 mai, Fondul YouthBank de 20.000 lei este la dispoziția liceenilor care studiază în Alba Iulia și vor să se implice în comunitate
Fundația Comunitară a lansat astăzi, prin programul YouthBank, o nouă rundă de finanțare a proiectelor de implicare civică a liceenilor, o rundă ce s-ar fi vrut lansată anul trecut, dar care a fost amânată din cauza crizei sanitare.
Din fondul de finanțare de 20.000 lei vor fi acordate granturi tinerilor cu inițiativă în comunitate, care studiază în liceele din Alba Iulia.
Până la 20 mai 2021, ora 23.59, liceenii ce studiază în Alba Iulia pot trimite pe adresa [email protected] propunerile de proiecte pe care vor să le inițieze. Pentru a aplica la această rundă de finanțare a programului:
► liceenii trebuie să facă parte dintr-o echipă de minimum 3 persoane;
► proiectele propuse trebuie să se desfășoare în aria geografică a județului Alba și să respecte cadrul legal generat de contextul crizei sanitare;
► proiectele propuse trebuie să raspundă unor nevoi identificate la nivelul comunității și pot acoperi orice domeniu, de la educație la orientarea în carieră, sănătate, sport, schimbarea mentalității, cultură, mediu și ecologie, social, voluntariat etc.;
► suma solicitată poate fi de minimum 2.000 lei și maximum 3.000 lei pentru un proiect;
► proiectele trebuie să poată fi implementate în perioada 14 iunie – 14 iulie 2021.
Ghidul de finanțare și formularul de aplicare pot fi descărcate de pe link-ul: https://rb.gy/c0zzao
Evenimentul de lansare a fost organizat online și prezentat chiar de echipa voluntarilor YouthBank din cadrul fundației, formată din adolescenții care gestionează de fapt programul. A fost un moment important pentru cei 12 voluntari YouthBank, tineri care se implică activ în dezvoltarea comunității: Andrei Apolzan, Andreea Beldean, Ionela Beldean, Andreea Belei, Tudor Cojan, Izabela Costea, David Dăian, Raluca Groza, Denisa Lascu, Cristina Olar, Emanuela Șarlea și Bianca Timariu, coordonați de Luminița Moldovan.
”Ceea ce fac adolescenții noștri este extraordinar. Pentru că își pun timpul, energia și ambiția în slujba colegilor lor de generație și a comunității.” – Luminița Moldovan, coordonator program.
”YouthBank este locul în care energia, iniţiativele şi creativitatea tinerilor sunt încurajate, le permite acestora să se implice în activități şi să ia decizii în comunităţile în care trăiesc. Prin acest program Alba câștigă tineri mai buni, cu o mentalitate adecvată, lideri în generația lor și, cel mai probabil, lideri ai comunității de mâine.” – Dorin Sava, director executiv Fundația Comunitară.
YouthBank Alba este cel mai longeviv program YB din România, ce funcționează neîntrerupt din anul 2009. La Galele Anuale ale Voluntarilor din Alba, YouthBank a fost desemnat cel mai bun program de voluntariat în educaţie din județ, ca o recunoaștere a rezultatelor sale și a schimbării pe care o produce în rândul generației tinere și comunității, o confirmare în plus că Fundația Comunitară este o excelentă şcoală de dezvoltare personală pentru tineri. La nivel național, YouthBank a obținut premii importante la Gala Societății Civile și Gala Premiilor în Educație.
Tineret
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.
Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.
Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.
Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.
foto: Alexandru Samuel Popa
Tineret
O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia
O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia
Tineret
Un nou concurs cu tematică de protecție civilă în Alba: Care au fost câștigătorii
Care au fost câștigătorii concursului cu tematică de protecție civilă din Alba
„Cu viața mea apăr viața!” este deviza sub care se desfășoară an de an concursurile cu tematică de protecție civilă în care elevii din școlile gimnaziale și licee din Alba își consolidează cunoștințele și deprinderile în situații de urgență.
-
Știriacum o săptămână
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum o săptămână
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum o săptămână
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum o săptămână
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum o săptămână
Podul de fier de la Ocna Mureș, pentru aproape 100 de ani, singurul din Europa cu trafic rutier, feroviar şi pietonal
-
Știriacum 2 săptămâni
28 martie 1923, ziua în care a fost promulgată Constituția României adoptată după Marea Unire
-
Știriacum o săptămână
Ziua Păcălelilor: Originea acestei zile și cum este sărbătorită în alte țări. Nimeni nu are voie să se supere pe 1 aprilie
-
Știriacum o săptămână
Mănăstirea Afteia, o mândrie a ortodoxiei transilvănene, locul care a renăscut de mai multe ori