Connect with us

Sănătate

111 ani de istorie a spitalului din Sebeş

Published

on

Istoria spitalului din Sebeş

Istoria spitalului din Sebeș a început în anul 1910, când, urmând ambițios tradiția centrelor din Sibiu, Cluj sau Arad, s-a dorit fondarea unui spital care să trateze cazurile grave.

Fondurile necesare construcției au provenit de la Primăria Sebeş, prin implicarea primarului J. Schopp, din contribuţia locuitorilor orașului și ai comunelor învecinate. Suma nefiind suficientă, a fost atrasă o donaţie a arhiducesei Sofia, soţia lui Franz Ferdinand de Habsburg, moştenitorul tronului.

Construcţia spitalului a început în anul 1910, după planul arhitectului Orend din Sighişoara, sub conducerea directă a arhitectului Ludwig Gabanny. Tot în această perioadă a fost amenajat și parcul spitalului, fiind aduși pomi şi arbori ornamentali.

Spitalul a fost inaugurat în data de 16 noiembrie 1912, cu numele de “Sofia’’, denumire pe care a purtat-o până în anul 1923. Profilul spitalului era mixt, predominând specialităţile de Chirurgie, Obstetrică – ginecologie, Oftalmologie, ORL.

De la început, Spitalul „Sofia” şi-a creat o reputație solidă, fiind căutat și de bolnavi din alte localităţi (Petroşani, Orăştie, Alba Iulia, Cugir, Aiud, Miercurea, Ighiu). Inspectoratul general sanitar din Cluj considera Spitalul Sofia Sebeş ca și spital de rang judeţean. În scurt timp, paturile fiind insuficiente, s-a mărit numărul la 80, ulterior la 100.

Din anul 1930, spitalul a beneficiat şi de o farmacie, iar din anul 1933 au fost create Secţia de Interne, Radiologia și Laboratorul. După primul război mondial, spitalul a fost renovat prin grija dr. Atanasie Moga, medicul oraşului, prin lucrări care s-au terminat în anul 1921. În perioada crizei generale din anii 1930-1933, primăria fiind în imposibilitatea de a mai finanța spitalul, acesta este preluat de Casa Centrală de Asigurări sociale, pe o perioadă de 10 ani.

După al doilea război mondial, spitalul era dotat cu 122 paturi şi avea 5 medici (3 chirurgi și 2 internişti), 7 surori, studenți medicinişti practicanţi, 2 medici la Circa urbană și 3 medici generali (1 stomatolog) la Ambulatoriul Casei Centrale de Asigurări Sociale, plus 6 medici cu cabinete particulare. Ulterior, dezvoltarea și extinderea spitalului s-a făcut în sistem pavilionar, multe secţii funcţionând în case naţionalizate.

În 1948 a fost înfiinţată Policlinica teritorială, cu 7 servicii de specialitate, la care se adaugă, în 1950, Oftalmologia și Radiologia, din 1951. Tot în anul 1951, se înfiinţează secţiile ORL, Pediatrie, Obstetrică-ginecologie, în anul 1959 secţia Dermato-Venerologie. Din anul 1956, funcționează Laboratorul Spitalului de analize chimice și bacteriologice. Din anul 1949, a funcţionat şi un dispensar TBC, iar din anul 1968 – Secţia Fizioterapie și Recuperare. În 1968, în locul staţionarului TBC se înfiinţează Secţia Neurologie. Secţia Psihiatrie de la Petreşti o consemnăm din anul 1974.

Tot după al doilea război mondial, au apărut circumscripţiile urbane și dispensarele de interprindere: Circa 1-4. “CPL”, “Sebeşul”, “Căprioara”, “IFET’, “Hârtie Petresti”, etc. În perioada 1950-1980, numărul de paturi a crescut de la 122 la 399, numărul de medici de la 22 la 65 şi cadre medicale de la 54 la 233. În perioada 1980-1990, s-au construit și inaugurat secţiile de Ginecologie și Nou-născuţi (clădirea nouă, 1984). Secţia Dermatologie şi Oftalmologie, mărirea secţiei de Pediatrie și a Policlinicii Stomatologie.

Spitalul Municipal Sebeș are actualmente 231 de paturi spitalizare continuă, 15 paturi spitalizare de zi și 8 paturi însoțitori, asigurând servicii medicale pentru orașul Sebeș și un număr de 15 comune, o comunitate de peste 60.000 de locuitori.

Serviciile medicale sunt asigurate de o echipă ce reuneşte peste 263 de angajaţi, dintre care 56 sunt medici cu specializare în toate ramurile medicale de bază: pediatrie, chirurgie pediatrică, ortopedie pediatrică, ORL, dermatovenerologie, reabilitare medicală, infecțioase, cardiologie, neurologie, medicină de urgenţă, anestezie şi terapie intensivă, epidemiologie, servicii paraclinice etc.

sursa: facebook Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj

Published

on

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj: Licitația, lansată pe SEAP

Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie.

Valoarea investiției este estimată la 1.499.065 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, proiectul vizează furnizarea și instalarea de echipamente în cadrul proiectului „Investiții în infrastructura laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Municipal Blaj”, finanțat prin Programul Sănătate 2021 – 2027.

Obiectivul general al proiectului este dotarea laboratorului din cadrul spitalului cu echipamente și aparatură medicală care să asigure accesul egal la asistența medicală pentru oamenii din zona județului Alba.

Se vor achiziționa:

-Analizor clinic MDRO și urocultură, lichide puncții – 1 buc.
-Termostat 100 L – 1 buc.
-Centrifuga 24 poziții – 1 buc.
-Centrifugă – 1 buc.
-Hotă – 1 buc.
-Microscop – 1 buc.
-Maldi TOF – 1 buc.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Sănătate

Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Published

on

14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Află de pe radiounirea.ro că persoanele cu diabet zaharat de tip II pot fi asimptomatice timp de mulți ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate, deoarece simptomele bolii sunt destul de subtile.

Această afecțiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică”. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicații majore precum afecțiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.

Iată cum îți dai că suferi de diabet zaharat de tip 2!

Cum îți dai seama că suferi de diabet – urinare frecventă

Urinarea frecventă sau în cantități mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului – acesta este modul prin care corpul ,,scapă” de excesul de zahăr.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – sete persistentă

Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – apetit crescut

În cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia în funcție de momentul zilei; când nivelul glicemiei este scăzut, apare și senzația intensă de foame.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – gura uscată

Senzația apare ca urmare a urinării excesive și a deshidratării organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – fluctuații ale greutății

Pierderea în greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci când celulele organismului sunt private de glucoza din sânge, corpul reacționează ca și cum ar fi înfometat și începe să consume din rezervele de proteine pentru a-și conserva nivelul de energie.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – lipsă de energie

Oboseala cronică și lipsa de energie apar ca urmare a încercării organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – vedere încețoșată

Mulți dintre pacienții cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă. Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile și de a trimite informațiile la creier).

Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariția retinopatiei prin menținerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – rănile și zgârieturile care se vindecă mai greu

Reprezintă un indiciu clasic în ceea ce privește prezența diabetului și asta pentru că boala slăbește vasele de sânge, făcând mai greu transportul lui către rană, implicit îngreunarea procesul de vindecare a rănii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – risc crescut de infecții

Organismul este mult mai vulnerabil în fața infecțiilor și a microbilor atunci când diabetul este netratat.

Sursa:clicksanatate.ro si realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Sănătate

Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari

Published

on

Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari

Consiliul Județean Alba deschide porțile parteneriatelor interinstituționale, susținând programele de promovare a sănătății și educație pentru sănătate.

În această săptămână, la sediul Consiliului Județean Alba, s-a desfășurat întâlnirea de lucru a Direcției de Sănătate Publică Alba cu asistenții medicali comunitari din 52 de comunități.

Tema abordată a fost importanța promovării sănătății și a prevenției, obiective prioritare din Strategia Județului Alba în domeniul sănătății.

Întâlnirea de lucru a fost deschisă de către Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, care a adus mulțumiri tuturor pentru activitatea depusă și a încurajat asistenții medicali comunitari în misiunea pe care o au de îndeplinit, aceea de a veni în sprijinul persoanelor aflate în nevoie.

Ședința de lucru a fost moderată, din partea DSP Alba, de către medicul Olimpia Candrea, iar din partea administrației județene, de către directorul executiv Liliana Negruț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba