Connect with us

Divertisment

Care sunt cele mai liniștite stațiuni de pe litoralul românesc?

Published

on

Vara este aproape, iar curând și copiii vor lua vacanță. Află de pe radiounirea.ro câteva ponturi despre cele mai liniștite și accesibile stațiuni de pe litoralul românesc.

Criticat adesea pentru serviciile proaste, hotelurile nerenovate și aerul prăfuit, litoralul românesc are însă și un mare avantaj: are multe stațiuni, foarte diverse. Oferta bogată îi poate mulțumi și pe tinerii aflați în căutarea distracției, dar și pe adulții cu familii care caută un loc mai ascuns.

În acest articol vă prezentăm cele mai liniștite stațiuni de pe litoralul românesc, potrivite pentru turiștii care vor să se relaxeze după un an de muncă:

Eforie Nord. Deși este a doua stațiune ca mărime de pe litoralul românesc, după Mamaia, Eforie Nord își păstrează atmosfera liniștită, ceea ce face ca stațiunea fondată în anul 1894 să fie căutată de familiile care au copii și vor să petreacă la mare o vacanță tihnită, fără gălăgie, petreceri până în zori și muzică ascultată la maximum.

Stațiunea Eforie Nord are și avantajul că foarte aproape de Lacul Techirghiol, situat la sud-vest, unde se face turism balnear.

Stațiunea are o deschidere largă spre mare și o plajă de peste 3 kilometri lungime. Pe unele porțiuni, plaja atinge 100 de metri lățime, ceea ce o face perfectă pentru cei care vor să joace fotbal sau volei pe țărmul mării. Eforie Nord este cunoscută și pentru intrarea lină în mare, fiind o destinație sigură pentru copiii mici.

Un aer de prospețime este dat de cele peste 30 de hectare de spații împădurite din stațiune. Hotelurile, vilele și casele de odihna pot primi până la 19.000 de turiști.

Alte puncte de interes sunt bazele de tratament, terenurile de sport și piscinele cu accesorii pentru activități nautice.

Deoarece Eforie Nord este căutată de familiile cu copii, unele hoteluri au și animatori pentru cei mici.

În stațiune există și plaje private cu nisip foarte fin. Unele hoteluri mai îndepărtate de țărm le pun turiștilor la dispoziție microbuze cu care asigură regulat transferul clienților la plaja privată.

Ce spun turiștii care au vizitat Eforie Nord:

„Ca și recomandare, cu ochii închiși, la orice oră din zi și din noapte îți recomand Eforie Nord, pentru faleza sa deosebită, pentru posibilitățile de a face „tratament” cu aerosoli, pentru plaja sa – Belona și nu în ultimul rând pentru multiplele locuri de cazare și masă”, spune un turist.

„Cea mai liniștită stațiune este Eforie Nord. E stațiunea cunoscută ca și „stațiune a copiilor”. Discotecile de pe plajă la 12 noaptea se închid din lipsă de clientelă (asta mi s-a întâmplat în luna august). Plajă curată, nisip fin, zone cu golfulețe ideale pentru pitici… în zona Belona (lângă hotel Europa), găsești terase la prețuri foarte mici și mâncare foarte bună”, spune alt turist.

Eforie Sud. La sud de Eforie Nord, cuprinsă între Marea Neagră și Lacul Techirghiol, se află „sora” sa mai mică, stațiunea Eforie Sud.

Fiind o stațiune de dimensiuni mici, Eforie Sud este și foarte liniștită, oferindu-le turiștilor multe spații verzi și hoteluri cu prețuri accesibile.

Stațiunea Eforie Sud este una dintre cele mai ieftine de la Marea Neagră, multe dintre locurile de cazare ale stațiunii fiind disponibile în hoteluri de două stele. Un punct slab al acestora este că au fost construite în perioada comunistă și nu au fost renovate. În stațiune există însă și hoteluri de 3 stele, unele dintre ele fiind recent construite. În plus, turiștii pot opta și pentru cazarea la o vilă sau la o pensiune liniștită: multe dintre vilele și pensiunile din Eforie Sud sunt împrejmuite de o curte amenajată cu mese, scaune și grătare. Cea mai mare parte dintre restaurantele și terasele din stațiunea Eforie Sud se regăsesc pe faleza (restaurante, localuri cu autoservire, patiserii, fast food-uri).

Un mare dezavantaj al stațiunii Eforie Sud este plaja, care nu este deloc una generoasa, deși are o lungime de 2 kilometri. Din cauza eroziunii permanente, plaja stațiunii s-a restrâns foarte mult în ultimele decenii, ajungând să fie foarte îngustă în multe dintre porțiunile sale. Fenomenul de eroziune a afectat și faleza, care s-a prăbușit pe unele porțiuni.

Ce spun localnicii și turiștii care au vizitat Eforie Sud:

„Eforie Sud este recunoscută ca stațiunea familiștilor. Este o singură discotecă în toată stațiunea iar seara e destul de liniște. Se găsesc posibilități de cazare atât la particulari cât și la hoteluri aproape de plajă iar restaurantele abundă în oferte avantajoase, inclusiv meniul zilei (12-15 lei era anul trecut un meniu)”, spune încă un turist.

Jupiter. Stațiunea Jupiter, componentă a municipiului Mangalia, este o stațiune de dimensiuni mici, aflată în apropierea Lacului Tismana și a pădurii Comorova. Jupiter are o plajă lungă de aproximativ 1 kilometru care o prelungește pe cea din stațiunea Neptun, fiind fragmentată de numeroase golfulețe și diguri transversale care dau un aspect dantelat acestei porțiuni de litoral.

Cele mai multe dintre hotelurile din Jupiter sunt de 3 stele și sunt amplasate perpendicular pe linia țărmului.

Dacă vor să facă și altceva în afară de plajă, băi în mare și plimbări pe țărm, adulții pot închiria un scuter sau pot face cursuri de scufundare. Pentru copii există o zonă de agrement amenajată pe lacurile ce leagă Jupiter de Neptun, unde aceștia se pot plimba cu hidrobiciclete în formă de lebădă.

Cei care îşi doresc mai multă linişte, dar şi mai multă siguranţă pentru cei mici, pot opta pentru o plajă ceva mai mică, la Complexul „Hercules“, aflată la circa 100 de metri distanţă de plaja din Jupiter.

Complexul pune la dispoziţia turiştilor umbrele şi şezlonguri, dar şi un nisip mai fin decât cel al plajei „mari“. Copiii se pot distra în caiacele puse la dispoziţie de administratorul plajei.

Venus. Stațiunea Venus din sudul litoralului ține tot de Mangalia. Stațiunea este cunoscută datorită faptului că algele își fac apariția destul de rar la mal. Stațiunea nu este foarte aglomerată pe timpul verii, iar acest lucru face din ea o destinație ideală pentru cei care își doresc o vacanță liniștită și ferită de orice factor de stres.

Întinsă pe o distanță de aproximativ 1,5 kilometri, plaja stațiunii Venus păstreaza particularitatea plajelor din sudul litoralului românesc, aceea că este brăzdată de golfuri care intră adânc în țărm: 3 astfel de golfuri împart plaja Venus în sectoare înguste. Odată cu înaintarea către stațiunea Saturn, plaja devine dreaptă și atinge o lățime de până la 200 de metri, acesta fiind sectorul cel mai frecventat de turiști.

De asemenea, în partea de nord, pe o mică porțiune, accesul în apă se face mai greu, deoarece malul este presărat de pietre: „Aceasta este o zona preferată de cei care doresc liniște și intimitate. Pe toată lungimea sa, plaja este acoperită cu nisip fin, iar pe anumite sectoare este amenajată cu șezlonguri și umbrele”.

Stațiunea Venus are unități de cazare pentru orice tip de buget deoarece cuprinde hoteluri clasificate de la 4 stele la 1 stea. Cele mai luxoase hoteluri din stațiune sunt dotate cu săli de fitness, piscine, locuri de joacă pentru copii și săli de conferințe. La intrarea dinspre Mangalia este deschis un parc de distracții, iar între stațiunile Venus și Saturn se instalează în fiecare sezon Circul.

În ceea ce privește localurile, restaurantul pescaresc Razelm nu ar trebui ratat. Se află la intrarea dinspre Mangalia și are un farmec aparte datorită poziționării sale pe malul Lacului Venus. Restaurantul are o terasă acoperită care se înalță din apele lacului și un salon decorat cu motive și simboluri pescărești. Mâncarea servită aici are la bază pești de mare și pești de apă dulce.

Ce spun turiștii care au vizitat stațiunea Venus:

„Mie mi-a placut Jupiter, e destul de liniștită, dar ai câteva restaurante corecte. În Venus e și mai liniște și nu prea ai posibilități de distracție. Totuși sunt aproape de Neptun sau Mangalia, pentru mici ieșiri seara”, spune un turist.

Cap Aurora. Stațiunea Aurora este deseori numită Cap Aurora pentru că se află chiar la Capul Aurora, care desparte stațiunea Jupiter (aflată la nord) de stațiunea Venus (aflată la sud).

Cap Aurora este cea mai mică dintre stațiunile de pe litoralul românesc, având o capacitate de 2.506 de locuri de cazare. Plaja din Aurora se află în continuarea celei aferente stațiunii Jupiter și are lungimea de 1 kilometru.

Cap Aurora este, poate, cea mai liniștită stațiune de pe țărmul românesc al Mării Negre. Dacă închid ochii la aerul oarecum prăfuit al stațiunii, turiștii sătui de aglomerație și gălăgie vor descoperi că micuța stațiune este plină de farmec: are oaze de verdeață, hotelurile sunt situate pe țărm și au camere cu balcon și vedere la mare, accesul la plajă fiind foarte ușor, la terase nu se stă la coadă pentru că stațiunea nu este niciodată aglomerată, iar plaja este sălbatică, spațioasă, și liniștită.

„La Cap Aurora nu vei auzi zgomotul cluburilor, forfota aglomerației sau a traficului intens. Vei auzi în schimb pescărușii, valurile mării și adierea vântului. De ce? În primul rând, stațiunea nu are cluburi – un lucru binevenit pentru cei care nu doresc să audă muzică toată noaptea… De asemenea, Cap Aurora nu are terase zgomotoase, magazine sau tarabe, care să atragă forfotă și aglomerație de-a lungul zilei și a nopții. Cap Aurora este stațiunea perfectă pentru odihnă și relaxare. Dacă însă îți dorești o seară de clubbing sau câteva ore de shopping, trebuie doar să faci o plimbare de 10 minute până în Jupiter sau Venus (stațiunile învecinate). Când te întorci, vei putea dormi în liniște”.

„Stațiunea nu e niciodată aglomerată. Nu se pune problema să nu găsești un loc pe plajă. Întrebarea e cât de aproape (sau cât de departe) vrei să fi de restul lumii. La terasele elegante ale hotelurilor vei găsi oricând un loc la masă, în funcție de priveliștea pe care vrei să o ai. Plaja este situată pe o peninsulă și este fragmentată în mai multe golfulețe, despărțite de stânci și vegetație. Acest lucru îi conferă un aspect exotic, dar și intim. Nu te mai afli pe o plajă lungă și întinsă ci pe una dantelată, cu golfuri îndiguite, unde poți trece foarte ușor neobservat. Probabil și acesta este motivul pentru care unele vedete aleg să vină la Cap Aurora”, continuă descrierea stațiunii.

De asemenea, Cap Aurora oferă și siguranță și locuri de joacă pentru copii: „La Cap Aurora poți să-ți lași copilul să zburde în voie pe plajă, fără sa-ți fie frică că se pierde. Plaja e îngustă și neaglomerată. Oriunde s-ar aventura, copilul va rămâne în câmpul tău vizual. În stațiune există și multe locuri de joacă pentru copii. Lângă hoteluri există parcuri cu verdeață iar pe plajă există două piscine cu apă de mare și un babyland, cu tobogane, programe speciale, chiar și un serviciu de babysitting”.

Ce spun turiștii care au vizitat stațiunea Cap Aurora:

„Eu îmi amintesc că am fost când pitica mea avea în jur de 3 ani la Cap Aurora. Nu era o plajă extraordinară dar aveai verdeață și liniște”, afirmă un alt turist.

„Pot spune că am rămas cu o impresie tare plăcută. Cap Aurora e un loc extraordinar, foarte liniștit și relaxant. Plaja de asemenea mi-a plăcut (mai puțin gândăceii înțepători din apă). Vă sfătuiesc să mâncați în Satul Pescăresc, e chiar pe plajă, mâncarea extraordinară, meniul foarte variat și servirea rapidă. Chiar intenționez să mai ajung pe acolo”, spune încă un turist.

sursa: greatnews.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Advertisement

Divertisment

Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba

Published

on

Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba

Prigoria este una dintre cele mai colorate păsări de la noi din țară, prezentă şi în avifauna judeţului Alba.

Este o specie de mărime medie, cu o deschidere a aripilor între 36 şi 40 de centimetri și o lungime a corpului între 25 şi 29 de centimetri. Coloritul este foarte viu, în culori contrastante, făcând astfel să fie ușor de recunoscut. Are galben pe gât, albastru pe coadă și pe aripi, roșu-brun pe cap și pe spate și turcoaz pe piept.

Este singura specie a familiei Meropidae din România, majoritatea speciilor din această familie întâlnindu-se în Africa. La noi este un vizitator de vară, ce sosește în luna mai și pleacă la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.

Este o specie insectivoră și se hrănește în special cu albine și alte insecte zburătoare.Prigoriilor le place să rămână așezate pe un copac sau un tufiș, de unde au o bună vedere asupra zonei de hrănire. Când văd o insectă se reped spre ea și o prind din zbor. Se spune că o prigorie poate observa o albină de la 60 de metri.

Preferă habitatele deschise și calde, cu maluri abrupte și uscate, formate din argilă, nisip, piatră moale, pentru săparea galeriilor și a cuibului. Au instinct gregar, formând colonii relativ numeroase.

Este o specie de interes național care necesită o protecție strictă.

sursa: facebook Consiliul Judeţean Alba

foto: pasaridinromania.sor.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Divertisment

Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marți, 8 octombrie

Published

on

Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marțea viitoare

Bazinul acoperit de înot din municipiul Blaj se va redeschide marți 8 octombrie.
Programul de funcționare și tarifele de acces au rămas aceleași ca în ultimii doi ani, anunță Primăria Blaj.
Taxa de acces la bazin este de 30 de lei pentru adulți și adolescenți, iar pentru copiii sub 14 ani aceasta este de 15 lei. Un abonament lunar costă 300 de lei pentru adulți și adolescenți, respectiv 150 de lei pentru copiii sub 14 ani.
Program acces la bazinul acoperit de înot Blaj
*Marți – Sâmbătă
– 07.00 – 13.00: înot agrement;
– 14.00 – 18.00: cursuri inițiere înot;
– 18.00 – 21.00: înot agrement.
*Duminică
– 07.00 – 13.00: înot agrement;
– 14.00 – 21.00: înot agrement.
Bazinul acoperit de înot este închis lunea, pentru curățenie și dezinfectare.
Relații la telefon: 0799 – 500.806.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Tineret

Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina

Published

on

Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina

În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.

Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.

Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.

Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.

foto: Alexandru Samuel Popa


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba