Rămâi conectat

Știri

600 de elevi și 472 de angajați din sistemul de învățământ, infectați cu COVID-19, în perioada 8 – 17 februarie

Publicat

în

Un numar de 600 de elevi si 472 de angajati din sistemul de invatamant au fost confirmati ca fiind infectati cu noul coronavirus in perioada 8 – 17 februarie (ora 16.00), a informat, miercuri, Ministerul Educatiei.

542 de clase si-au suspendat activitatea si au trecut din nou la scoala online.

„Prima discutie a fost in 15 ianuarie, cand a aparut discutia cu inceperea scolilor cu prezenta fizica. Apoi a fost discutia din 2 februarie. La ambele discutii, expertii in epidemiologie, pentru ca ei sunt cei care ar trebui sa se pronunte, au considerat ca riscul este gestionabil. Desigur, riscul nu poate fi eliminat complet. Pentru ca, daca ar putea fi eliminat complet, se cheama ca am fi incheiat pandemia”, a declarat ministrul Educatiei, saptamana aceasta.
Majoritatea elevilor s-au intors la scoala pe 8 februarie, in functie de situatia epidemiologica din fiecare localitate.
Conform regulilor stabilite prin ordin de ministru, cursurile se suspenda pentru o perioada de 14 zile la o clasa din invatamantul primar sau o grupa de gradinita la aparitia unui caz confirmat de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2.
La aparitia a doua cazuri confirmate de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 intr-o clasa de invatamant gimnazial, liceal, profesional si postliceal, se suspenda cursurile clasei respective pentru o perioada de 14 zile. Masura suspendarii este dispusa prin decizia conducerii unitatii de invatamant/institutiei conexe, dupa consultarea DSP/DSPMB, cu aplicarea prevederilor art. 9 alin (4) din Ordinului Ministrului Educatiei si Cercetarii nr. 5.447/2020.
Conform sursei citate, la aparitia cazurilor de imbolnavire cu virusul SARS-CoV-2 in randul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligatia de a anunta conducerea unitatii de invatamant, care va informa DSP/DSPMB.

In acest caz, DSP/DSPMB, in urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contactii directi ai acestora si va decide impreuna cu conducerea unitatii de invatamant daca se impune suspendarea activitatilor didactice la nivelul unitatii de invatamant.
Reluarea cursurilor care presupun prezenta fizica pentru clasa suspendata temporar se dispune prin decizia conducerii unitatii de invatamant preuniversitar dupa consultarea Directiei de Sanatate Publica.

Sursa:portalinvatamant.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Vernisajul expoziției „Între ieri și mâine: Ilie Moise, colecționarul”, la Museikon Alba Iulia: Eveniment omagial, în 26 februarie

Publicat

în

Vernisajul expoziției „Între ieri și mâine: Ilie Moise, colecționarul”, la Museikon Alba Iulia

Expoziția omagială „Între ieri și mâine: Ilie Moise, colecționarul” se va deschide la Museikon Alba Iulia, miercuri, 26 februarie 2025, la ora 16.00.

Eminent cercetător al folclorului, Ilie Moise, originar din Cut, s-a remarcat și ca promotor al meșteșugurilor tradiționale, pe care le-a susținut atât prin organizarea târgurilor, cât și prin recomandarea meșterilor către acele foruri de care a depins recunoașterea lor ca tezaure umane vii. Mulți iconari, olari, cioplitori și rapsozi îi datorează acest statut, iar, prin migrarea unor forme și expresii artistice dinspre periferie spre centrul artei contemporane, un întreg univers – altfel strivit de atracția modernității – a fost salvat de la uitare și dispariție.

Dar Ilie Moise și-a dedicat energia și salvării obiectelor de patrimoniu, un nobil țel căruia i s-a dedicat încă din copilărie, când s-a îndrăgostit de o icoană pe sticlă din casa vecinilor săi, Ana Lii și Ghiorghiuț. O parte din colecția sa este împărțită astăzi între mai multe muzee din țară, iar Muzeului Satului din București se mândrește cu casa Moise din Cut. Lucrurilor bătrâne le-a adăugat însă mereu lucruri noi, realizate de meșterii de astăzi, cărora le-a admirat îndemânarea și le-a încurajat activitatea, transformândându-i inclusiv în obiect de studiu pentru tinerele generații de cercetători.

Expoziția de la Museikon este un tribut adus tocmai acestui interes pentru continuitate, pentru ca acea frumusețe spre care adeseori ne aplecăm doar pentru că este însoțită de vechime să fie recunoscută și apreciată și perpetuată prin susținerea creației artizanilor contemporani, al căror talent nu este cu nimic mai prejos decât cel al autorilor artefactelor care formează tezaurul național.

„La ceas aniversar pentru Ilie Moise, vă așteptăm la Museikon, să ne bucurăm împreună, dar și să omagiem o activitate rodnică și de mare folos județului Alba”, au transmis reprezentanții Museik


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Peste 10.000 de elevi din 33 de unități de învățământ din județul Alba vor beneficia de masă caldă la școală, în 2025

Publicat

în

Peste 10.000 de elevi din județul Alba vor beneficia în 2025 de masă caldă la școală

 Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba a publicat lista unităților de învățământ în care se implementează Programul Național „Masă sănătoasă”.

Aproape 515.000 de copii care urmează cursuri la grădiniță și în învățământul preuniversitar vor beneficia în anul 2025 de o masă caldă sau un pachet alimentar prin programul „Masă Sănătoasă”, a anunțat joi, 20 februarie 2025, Guvernul, care a aprobat lista cu unitățile de învățământ care vor face parte din acest program.

Guvernul a completat legislația pentru derularea acestui program care vizează reducerea abandonului școlar și care a fost dezvoltat de la an la an astfel încât, în 2025, ajunge în 1462 de unități de învățământ.

În județul Alba, 33 de unități de învățământ au fost incluse în programul „Masă sănătoasă”. În total, 10.009 elevi din județ vor beneficia de masă caldă la școală.
LISTA unităților de învățământ în care se implementează Programul Național „Masă sănătoasă”

1. Școala Gimnazială „Avram Iancu” Unirea-382 elevi
2. Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Cetatea de Baltă-236 elevi
3. Școala Gimnazială „Simion Balint” Roșia Montană- 235 elevi
4. Școala Gimnazială „Ioan Maiorescu” Bucerdea Grânoasă-226 elevi
5. Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Blaj-Tiur-566 elevi
6. Școala Gimnazială Scărișoara-136 elevi
7. Liceul Tehnologic „Țara Moților” Albac-244 elevi
8. Școala Gimnazială „Aron Cotruș” Cergău Mare-129 elevi
9. Școala Gimnazială Vidra-117 elevi
10. Școala Gimnazială Gârbova-211 elevi
11. Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Bucium-68 elevi
12. Școala Gimnazială Ciuruleasa-83 elevi
13. Școala Gimnazială Hopârta-147 elevi
14. Liceul Teoretic Teiuș-732 elevi
15. Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” Sebeș-613 elevi
16. Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Ighiu-556 elevi
17. Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” Vințu de Jos-492 elevi
18. Școala Gimnazială Câmpeni-583 elevi
19. Școala Gimnazială „Iosif Pervain” Cugir-368 elevi
20. Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș-293 elevi
21. Școala Gimnazială „Simion Lazăr” Lunca Mureșului-318 elevi
22. Școala Gimnazială Șona-349 elevi
23. Școala Gimnazială Șugag-284 elevi
24. Școala Gimnazială „Decebal” Cricău-128 elevi
25. Școala Gimnazială „Ovidiu Hulea” Aiud / Structura Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu” Aiud-137 elevi
26. Școala Gimnazială Vadu Moților-67 elevi
27. Școala Gimnazială Săsciori-796 elevi
28. Școala Gimnazială Câlnic-226 elevi
29. Școala Gimnazială Meteș-161 elevi
30. Școala Gimnazială ,,Ioan de Hunedoara” Sântimbru-152 elevi
31. Liceul Tehnologic ,,Dorin Pavel” Alba Iulia-467 elevi
32. Liceul Tehnologic Jidvei/Structura – Școala Gimnazială Veseuș și Structura – Școala Gimnazială Bălcaciu-374 elevi
33. Școala Gimnazială Noșlac-133 elevi


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, în municipiul Blaj. Licitația pentru achiziția lucrărilor, lansată pe SEAP

Publicat

în

66 de stații de reîncărcare pentru vehicule electrice, în municipiul Blaj

Primăria municipiului Blaj a lansat licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice care prevede achiziția lucrărilor pentru montarea a 66 de stații electrice de putere normală în mai multe locații din municipiu. Contractul include și proiectarea și executarea lucrărilor de branșare conform ATR-urilor.

Cele 66 de staţii de reîncărcare a acumulatorilor pentru vehicule electrice, cu putere normală, vor fi amplasate în toate cartierele municipiului Blaj și în localitățile aparținătoare.

Potrivit documentației, durata de executare a lucrărilor este de 6 luni de la data emiterii ordinului de începere a executiei. Valoarea estimată a proiectului este de 3.067.093 lei, fără TVA.

Reamintim faptul că, primăria Municipiului Blaj, împreună cu Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), au semnat contractul pentru achiziţia şi montajul în municipiul Blaj a 66 de staţii de reîncărcare a acumulatorilor pentru vehicule electrice. Investiția este inclusă în Programului „Stații de reîncărcare cu putere normală”, derulat de AFM.

Pentru achiziţia şi montajul celor 66 de staţii de reîncărcare, Administraţia Fondului pentru Mediu va acorda Primăriei Municipiului Blaj o finanţare nerambursabilă în valoare de 3.959.925,53 lei, reprezentând 100 % din valoarea cheltuielilor eligibile. La această sumă se adaugă 341.823,15 lei reprezentând cheltuielile neeligibile, ce vor fi suportate din bugetul local al municipiului Blaj.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba