Administrație
Cetatea Alba Carolina va fi întreținută în mod constant, pentru a putea deveni un obiectiv viabil, atât turistic, cât mai ales economic
Cetatea Alba Carolina va fi întreținută în mod constant, pentru a putea deveni un obiectiv viabil, atât turistic, cât mai ales economic
Este datoria noastră, a celor din noua administrație, să facem tot ce ține de noi pentru a dezvolta orașul, pentru a pune în aplicare noi proiecte și pentru a ridica în mod constant calitatea vieții cetățenilor. În același timp, trebuie să ne asigurăm că lucrurile bune, preluate de la vechea administrație, sunt păstrate și chiar îmbunătățite.
Cetatea Alba Carolina, emblema orașului nostru și punctul principal de atracție turistică, este și va rămâne o prioritate a acestei administrații. Sunt convins că ne dorim cu toții ca ea să se dezvolte și să devină nu doar un magnet turistic, ci și un loc în care albaiulienii să-și poate petrece timpul liber într-un mod cât mai plăcut. Totodată, ea să devină un și obiectiv viabil economic, unul care aduce plus valoare pentru oraș.
Pentru ca aceste lucruri să fie posibile, Cetatea trebuie întreținută în mod constant iar orice degradare sau stricăciune trebuie remediată cât mai rapid și eficient, la costuri cât mai reduse posibil.
Astăzi, recepționăm lucrările de reparații în mai multe zone ale Cetății Alba Carolina, a căror valoare se ridică la aproape jumătate de milion de lei. Acestea înseamnă reparații importante a unor poduri, pasarele, obiecte de mobilier urban, statui sau elemente de zidărie care s-au degradat în ultimii ani.
Căutăm în prezent soluții pentru a elimina și acele „graffiti”-uri cu care unii „tineri rebeli” cu veleități artistice au reușit să decoreze mai mulți pereți și mobilier din perimetrul Cetății. Susținem orice fel de manifestație artistică, însă și arta își are locul ei, iar în acest caz nu poate fi vorba despre transformarea Cetății bastionare într-o pânză pentru artă contemporană. Tocmai de aceea, sperăm să găsim înțelegere din partea acestor tineri, pe care suntem dispuși să-i sprijinim în demersul lor artistic, însă în locuri adecvate și mai potrivite cu modul lor de exprimare.
Principalele lucrări recepționate astăzi sunt:
– reparații capitale la podul din lemn de lângă Electrica;
– reparații capitale la pasarela din lemn de la Grădina Japoneză;
– reparații capitale pasarelă de acces din Latura de Vest la catargul tricolor;
– vopsire elemente din lemn la podurile de la Poarta III, Poarta IV, Poarta V, Poarta VI și pasarela din lemn de la Centrul de Informare Turistică;
– reparații gard Principia și drumul roman;
– reparații coșuri de gunoi;
– reparații la jardinierele din lemn ;
– reparații elemente din lemn la bănci;
– reparații și înlocuire cișmele de apă;
– reparații la pavaje din piatră;
– curățire graffiti de pe monumentele istorice – Obelisc, soclu Statuia Toboșarului;
– reparații la elementele din bronz a statuilor din interiorul cetății;
– reparații elemente de zidărie și soclu la zidul din cărămidă de la poarta a III-a.
Cetatea Alba Carolina, după toate investițiile făcute în restaurarea și recondiționarea ei, nu poate fi lăsată să se degradeze. Vom interveni ori de câte ori situația o va cere, pentru a păstra aspectul ei deosebit și pentru a păstra întreaga zonă la un standard cât mai ridicat.
Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia
Administrație
Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud
Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud
Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, prin echipa de la Formațiile de lucru Câmpeni din cadrul Sistemului Hidrotehnic Turda, a realizat recent două ziduri de sprijin de 15 metri (pe malul drept) și respectiv 30 de metri (pe malul stâng) pe pârâul Abrud, în intravilanul orașului Abrud.
Zidurile au fost construite din blocuri tip LEGO, fiecare având o înălțime de 2,5 metri, și au fost amplasate pe o fundație rigidă din beton.
Pentru protejarea lucrărilor executate, în aval au fost amenajate un prag de fund din beton și o saltea din anrocamente. În perioada următoare, se vor efectua lucrări de reparații la pragul de fund amplasat amonte de confluența pârâului Abrud cu pârâul Cernița.
Toate lucrările sunt realizate conform Planului Tehnic 2024 al Administrației Apele Române Mureș.
Administrație
La Sebeș, investiții în infrastructura rutieră: Care este stadiul lucrărilor
La Sebeș sunt în derulare mai multe lucrări cuprinse în proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere din oraș
În prezent, se lucrează intens pe străzile Doinei și Moților din municipiu.
Lucrările includ pe lângă modernizarea părții carosabile și amenajarea trotuarelor, parcărilor și spațiilor verzi.
De asemenea, se efectuează lucrări de amenajarea intersecțiilor, dar și a racordurilor cu străzile laterale. Intervențiile includ partea carosabilă, trotuare pietonale, accese la proprietăți, parcări, spații verzi, amenajarea intersecțiilor și racordurilor cu străzile laterale, asigurarea colectării și evacuării apelor pluviale, lucrări de siguranță rutieră. Resursele sunt asigurate printr-o finanțare nerambursabilă obținută prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny, a transmis primarul municipiului Sebeș.
Administrație
Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba
Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba
A început turnarea primului strat de asfalt pe DJ 107 K.
Vorbim de o investiție de 30 de milioane de lei a Consiliului Județean Alba.
Acest drum județean face legătura între DN1, Galda de Jos, Întregalde și Mogoș (intersectie cu Transapuseana). Investiția este derulată prin Programul Național Anghel Saligny.
E o lucrare de amploare care, printre altele, a presupus construirea de patru noi poduri și reabilitarea unui al cincilea. La final, drumul va fi modernizat în totalitate, în clipa de față lucrările vizând porțiunea dinspre Ivăniș spre Mogoș.
Termenul de finalizare a proiectului este aprilie 2026, dar autoritățile județene speră ca lucrările să fie încheiate în avans.
-
Știriacum 2 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 3 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 6 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 6 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 2 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului