9 Martie este o zi de mare sarbatoare pentru crestinii ortodocsi si greco-catolici. Sunt praznuiti cei 40 de Mucenici din Sevastia.
Gospodinele au impletit deja colacii in forma de opt sau au pus mucenicii la fiert in zeama cu nuca si scortisoara. In aceasta zi, se spune, se deschid si portile Raiului.
Ziua celor 40 de Mucenici este si ziua cand cei care nu sunt posesorii unui nume de sfant isi pot serba ziua onomastica. Iata cum se numeau cei 40 de Mucenici: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie.
In aceasta zi, se spune, se deschid si portile Raiului. Afla care sunt cele mai cunoscute traditii si obiceiuri romanesti de 9 martie:
Si pentru ca atmosfera sa fie de bucurie, mucenicii se stropesc cu multe paharele de vin sau tuica – 40 la numar, spune traditia.
In Bucovina, mucenicii se prepara sub forma unor colacei copti in cuptor, in forma de opt sau de om, glazurati cu miere de albine si miez de nuca. Tanti Ileana pastreaza cu sfintenie traditia celor 40 de sfintisori, iar reteta o stie ca pe o rugaciune. Dupa ce lasa aluatul la dospit, femeia se apuca de impletit dupa datina locului. Apoi, colaceii sunt bagati la cuptor pentru a se rumeni, iar la final sunt inmuiati in miere si tavaliti prin nuca.
Inca se mai pastreaza traditia coacerii pe 9 martie a 40 de colaci sau figurine din aluat cunoscute sub numele de “sfintisori”, “mucenici” sau “macinici”. In alte zone ale tarii, acestia se inmoaie sau se fierb in apa, amintind de apa lacului in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Aceasta traditie straveche ne aduce aminte de zeii neolitic ai fertilitatii si nu intamplator mucenicii din aluat au forma cifrei 8, cifra ce reprezinta echilibrul cosmic, divin. Ritualurile pagane s-au impletit insa cu cele crestine. Astazi, dupa ce deliciosii mucenici unsi cu miere si presarati pe deasupra cu nuca macinata sunt sfintiti in biserica, se impart pentru sufletul celor adormiti alaturi de alte bucate.
De altfel, aceasta zi mare trebuie “tinuta” cum se cuvine daca vrei sa ai parte de sanatate tot timpul anului. Prin urmare, nu este bine sa faceti treburi in casa si nici in gospodarie in ziua celor 40 de Mucenici. In caz contrar, se spune ca Sfintii te vor pedepsi prin 40 de zile de boala.
In acelasi timp, vremea din aceasta zi si din zilele care o preced ne arata cum va fi vremea in vara respectiva. Daca va ploua si tuna inainte de ziua de 9 martie, atunci vara va fi si ea una ploioasa. Daca va tuna in schimb chiar in ziua de 9 martie, atunci vara se anunta a fi una bogata, plina de roade. Ploaia in ziua de 9 martie prognozeaza la randul sau ploaie in ziua de Pasti. Pe de alta parte, in cazul in care se intampla sa vina inghetul in noaptea de dinaintea zilei Mucenicilor, atunci toamna se anunta a fi una indelungata. In schimb, despre zapada si ploaia care cad in ziua celor 40 de Mucenici se spune ca au puteri vindecatoare si ca pot alina durerile de cap si de ochi. De asemenea, se crede ca ceea ce este semanat in aceasta zi este menit sa rodeasca de 40 de ori mai mult decat daca ar fi semanat in orice alta zi a anului.
Sursa:garbo.ro și kfetele.ro