Știri
9 alimente care pot calma corpul și mintea
Multi oameni sunt mereu pe fuga in ziua de azi, incercand sa rezolve probleme mai mici sau mai mari, jongland cu programele incarcate, facand slalom prin trafic si incercand, in general, sa mentina un echilibru in viata personala si de familie.
Chiar si in zilele sau noptile mai putin agitate nivelul de cortizol poate ramane ridicat, din cauza faptului ca nu reusim sa ne gestionam eficient stresul si sa ne relaxam suficient de mult. Nivelul ridicat de cortizol prezinta riscuri pentru sanatate. Unul dintre acestea este ca declanseaza pofte alimentare, din cauza carora ne putem trezi golind cutia cu inghetata sau cu bomboane de ciocolata. Acelasi cortizol poate stimula secretia unei enzime in celulele de grasime care sa transforme cortizonul in mai mult cortizol.Sunt cateva alimente care pot readuce starea de calm in viata ta. Si nu este vorba despre alimentele care te fac sa te simti bine, la care apelam pentru confort emotional si care nu ofera decat o stare de bine trecatoare. Mai mult, acest tip de alimente vor declansa si stari de vinovatie sau de manie dupa ce dam gata o cutie de inghetata sau o punga de chipsuri.
1. Sparanghelul
Aceste tulpini nobile sunt bogate in folat. Un studiu facut pe 2608 de adulti a descoperit ca cei care au consumat alimentele cele mai bogate in folat au prezentat si cel mai redus risc de depresie, comparativ cu cei care au consumat alimentele cu cel mai mic continut de folat.
2. Fructele de avocado
Fructele de avocado, pe langa faptul ca au cel mai ridicat continut de folat dintre toate fructele, mai contin si grasimi sanatoase si antioxidanti puternici, precum glutationul, luteina, beta carotenul si vitamina E, care combat radicalii liberi. Chiar daca sunt bogate in calorii, sunt suficiente doar cateva felii puse intr-un sendvis sau o salata (una cu legume cu frunze verzi, care au si ele efect de calmare), pentru a-si exercita influenta de reducere a stresului!
3. Fructele de padure
Fructele de padure sunt o sursa bogata de vitamina C, binecunoscute pentru abilitatea lor de a diminua stresul. De exemplu, intr-un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, s-a observat ca 500 mg de vitamina C au redus anxietatea la elevii de liceu. Un alt studiu a aratat ca vitamina C a avut efecte pozitive asupra anxietatii bolnavilor de diabet de tip 2.
4. Ceaiul de musetel
Ceaiul de musetel este o modalitate sigura, testata, de calmare a nervilor. Doua studii efectuate de Universitatea din Pennsylvania ilustreaza acest beneficiu. In studiul initial, din 2009, 57 de adulti care sufereau de anxietate sau depresie au primit ceai de musetel sau placebo timp de 8 saptamani, iar rezultatele au aratat clar un beneficiu anti-anxietate la cei care au consumat ceaiul. Intr-un studiu facut in continuarea acestuia, in 2012, cercetatorii au stabilit ca musetelul a avut si un efect antidepresiv, pe langa cel de reducere a anxietatii. Ceaiul de musetel se poate prepara, sub forma de infuzie, adaugand 240 ml de apa calda peste 2-3 lingurite de musetel uscat (sau 1-2 pliculete), si lasand la infuzat aproximativ 10 minute.
5. Ciocolata neagra
Multi vor rasufla usurati cand vor citi despre ciocolata neagra. Se pare ca, pe langa faptul ca ne face sa ne simtim bine, ciocolata neagra contribuie la cresterea nivelului de serotonina si reduce presiunea arteriala, fiind bogata in doua categorii de antioxidanti, flavonoli si polifenoli. Cuvantul cheie legat de ciocolata neagra este moderatia, este bine sa fie consumata mai rar si in cantitati mici.
6. Alimentele fermentate
Intestine sanatoase inseamna si o minte mai linistita. Acest lucru se datoreaza relatiei directe (axa creier-intestine) dintre aceste doua regiuni ale corpului. Astfel, alimentele fermentate care constituie surse de bacterii benefice (probiotice) pot avea un impact direct asupra compozitiei chimice a creierului prin intermediul nervului vagal. O recenzie canadiana recenta (din septembrie 2016) a mentionat ca s-au observat “beneficii psihologice ca urmare a administrarii de suplimente cu probiotice.” Cele mai bune surse de probiotice sunt legumele fermentate in casa, chefirul, iaurtul si varza acra facute in casa.
7. Legumele cu frunze verzi
Kale, spanacul, rucola, frunzele de mustar si alte verdeturi sunt surse excelente de folat si magneziu, un alt nutrient cu efecte de calmare. Poti face o salata din frunze verzi, sparanghel si cateva feliute de avocado, pentru o gustare super-calmanta!
8. Ovazul
Ovazul se poate spune ca reduce stresul in doua feluri: 1) prin faptul ca este ieftin si nu necesita mult timp pentru preparare si 2) stimuleaza creierul sa produca un neurotransmitator cu efect de calmare, numit serotonina. Savureaza un castron de fiertura de ovaz cu o mana de fructe de padure si vei beneficia de un efect dublu de calmare a stresului.
9. Semintele
Semintele de chia, de floarea soarelui, de in, canepa si susan – sunt toate bogate in magneziu, un precursor al serotoninei. Studiile arata ca deficienta de magneziu este asociata cu anxietatea, depresia si atacurile de panica. De exemplu, un studiu publicat in revista internationala „Neurostiinta nutritiei” arata ca administrarea de magneziu a fost asociata cu simptome reduse de depresie. Un alt studiu facut pe 5 708 adulti a demonstrat legatura dintre magneziu si depresie. Presara cateva seminte peste salata din legume cu frunze verzi, amesteca-le in fiertura de ovaz, adauga-le in smoothie sau savureaza-le ca gustare!
Sursa: viataverdeviu.ro
Știri
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc
Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.
Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.
Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.
In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.
Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.
Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar
Citește și crestinortodox.ro
Știri
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal
Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.
Servus!
Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.
Etimologie
Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).
Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).
„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).
Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.
În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.
De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.
Sursa:sibiunews.net
Știri
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.
Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!
În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.
Termenul de finalizare este anul 2030.
-
Știriacum 21 de ore
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 16 ore
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 13 ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului