Rămâi conectat

Știri

8 august 2024: 36 de ani de la salvarea bisericii vechi de la Mănăstirea Râmeț. Pentru a fi salvată, a fost ridicată cu 2 metri, în anul 1988

Publicat

în

Mănăstirea Râmeţ este unul dintre cele mai vechi aşezăminte călugăreşti din Transilvania.

Ridicată în Munţii Trascăului, pe lângă valea Geoagiului (dacica Germisara) într-un loc numit „Valea Mănăstirii”, bisericuţa cu hramul Izvorul Tămăduirii poartă ascunse în zidurile-i firave nu puţine taine şi legende. Mai este denumită şi ”Grădina raiului din Apuseni

Biserica veche a fost salvată de la inundațiile repetate datorate pârâului Geoagiu prin ridicarea fundației acesteia pe înălțime cu doi metri în anul 1988, de către inginerul Eugeniu Iordăchescu.

Renumele acestei mănăstiri este legat în mare măsură de cel al episcopului Emilian Birdaş de Alba-Iulia. În decursul episcopatului său a fost efectuată o complexă operaţie de ridicare a bisericii vechi cu 2 metri şi 8 centimetri, (astfel fiind salvată de la distrugere) şi concomitent a fost construită biserica nouă cu Hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, numită şi Catedrala Munţilor Apuseni. ”Cele două biserici de la Râmeţ vor grăi peste ani şi veacuri despre credinţa poporului român născut creştin, despre iubirea de neam şi glie strămoşească a fiilor lor, de unitatea tuturor în duhul dragostei creştine”, a spus Episcopul Emilian Birdaş la finalizarea lucrăilor.

Salvarea bisericii vechi a avut loc în 1988 în urma procesului de ridicare a construcţiei.„Episcopul Emilian a văzut Mănăstirea Schitul Maicilor, din Bucureşti, prima lucrare de translare a unei clădiri; construcţia cântărea 750 de tone şi pentru a fi adusă în locul stabilit a fost nevoie de 5 mişcări pe o suprafaţă de 245 de metri şi o ridicare de la pământ de 1,6 metri. Episcopul Emilian a observat lucrarea, m-a contactat şi i-am promis că îi voi face o vizită. Am venit pe drumul neasfaltat spre Mănăstirea Râmeţ, după ce Episcopul Emilian mi-a spus ideea lui de a-l ajuta cu vechea biserică de la Râmeţ. Aici, râul Geoagiu a adus aluviuni, era apă în biserică şi orice încercare de a scăpa de infiltraţii a fost sortită eşecului. Au venit aici, rând pe rând, echipe de specialişti, dar nu au găsit soluţii. Am început să studiez proiectul şi pot să spun că Dumnezeu m-a îndrăgostit de această idee, iar la data de 8 august 1988 am demarat lucrarea. Maicile de aici mă rugau să le ajut pentru că nu aveau un loc unde să se roage. În biserică, apa trecea uneori deasupra genunchilor şi mi-am concentrat eforturile spre a le ajuta”, a spus Eugeniu Iordăchescu, pentru ziarulunirea.ro.

Vechea biserică s-a ridicat cu 2,08 metri, folosindu-se o tehnică prin care s-a urmărit mereu păstrarea orizontalităţii. Pe conturul bisericii au fost montate aparate maister, care semnalau orice înclinare a edificiului. Lăcaşul de cult a fost ridicat manual, folosindu-se 24 de prese – 12 active şi alte 12 pasive. Biserica a fost ridicată cu un pas de 10 cm, folosindu-se 12 prese care lucrau, iar în acest timp celelalte 12 erau în pauză.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

Festivalul Național Studențesc „Serbările Unirii”, ediția a XXVIII-a, la Alba Iulia: Care este programul

Publicat

în

Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, vă invită la Festivalul Național Studențesc „Serbările Unirii”, ediția a XXVIII-a

Evenimentul urmărește promovarea culturii și a activităților vocaționale prin diversificarea proiectelor și a programelor pentru pregătirea vocațională a tinerilor și studenților, precum și stimularea și implicarea acestora în ceea ce privește actul cultural. Programul festivalului este unul divers, pentru toate gusturile, în care se regăsesc tineri, studenți, dar și nume cu notorietate.

Program:

Miercuri, 27 noiembrie, ora 19:00

„Clipe de luciditate” – spectacol de teatru-dans. Eveniment organizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Sibiu și Compania de Dans „Microbis”.

Sala de spectacole a CCS Alba Iulia

Accesul se face pe bază de invitație, care se poate ridica de la Casa de Cultură a Studenților.

Vineri, 29 noiembrie

Ora 16:00 Vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului „Apuseni, țara de piatră” din cadrul proiectului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural, fondat de Paul Bordaș.

Foaier CCS Alba Iulia

Ora 20:00 Balul Bobocilor al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Sala de spectacole a CCS Alba Iulia

Duminică, 1 decembrie

Mesaje online cu ocazia a 106 ani de la Marea Unire și 102 de ani de la inaugurarea fostului Teatru „Caragiale” din Alba Iulia

Luni, 2 decembrie, 19:00

„Tinerii și provocările lumii moderne”

Conferință susținută de părintele Constantin Necula

Sala de spectacole a CCS Alba Iulia

Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile!

Miercuri, 4 decembrie, ora 18:30

Concert: Connect-R & Band

În deschidere: Luz Maria Milagros Șuteu, Paul Berghean, Mihai Șerbănescu, Maria Imbre, Georgiana Zbutea

Prezintă: MC Kotto

Sala de spectacole a CCS Alba Iulia

Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile!

Joi, 5 decembrie, ora 11:00

„Skepsis”. Retrospectiva anului 2024. Proiecte pentru anul 2025.

Foaier CCS Alba Iulia

Vineri, 6 decembrie, ora 18:00

Spectacol folcloric cu Maria Dragomiroiu, Robert Târnăveanu, Oana Tomoiagă, George Drăgan, Maximiliana Poienar, Cristiana Viorel și Grupul instrumental „Carpatin Express”

Prezintă: Andreea Bogdan

Sala de spectacole a CCS Alba Iulia

Accesul se face pe bază de invitație, care se poate ridica de la Casa de Cultură a Studenților, începând de miercuri, 27 noiembrie, în intervalul orar 9:00 – 18:00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

28 noiembrie 2024: Cercul de scriere creativă VERBUM, la Alba Iulia și Cugir

Publicat

în

În luna noiembrie, cercul de scriere creativă VERBUM, la Alba Iulia și Cugir

Ca în fiecare lună, și în luna noiembrie se vor desfășura concomitent cele două cercuri de scriere creativă VERBUM, de la Alba Iulia și Cugir. Temele alese sunt: „Ecoul frunzelor” la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir (coordonator profesor doctor Luminița Cebotari) și „Întâmplare neobișnuită într-o zi obișnuită” la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba din Alba Iulia (coordonator bibliotecara Luiza Pop).

Cele două cercuri de scriere creativă se vor desfășura în data de 28 noiembrie 2024, începând cu ora 17:00.

Fiecare cerc debutează cu prezentări și recomandări de carte, urmate de discutarea creațiilor participanților, pe tema dată sau la liber, într-o atmosferă potrivită pentru astfel de dezbateri. La finalul cercului se vor propune teme pentru luna următoare și se va discuta liber despre cărți și creații literare.
Cercul de scriere creativă VERBUM este organizat de Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir. La activitate pot participa toți creatorii care doresc să primează păreri avizate despre creațiile lor și toți cei ce iubesc arta și literatura.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Paradă militară de proporții, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia

Publicat

în

Paradă militară de proporții, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în municipiul Alba Iulia vor avea loc, în perioada 30 noiembrie-1 decembrie, o serie de manifestări la care vor participa militari și mijloace tehnice terestre și aeriene aparţinând structurilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională. 

În data de 30 noiembrie, ceremonii militare cu depuneri de coroane și jerbe de flori la următoarele ansambluri monumentale:

– începând cu ora 10.00, la monumentul „I.C. Brătianu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

– începând cu ora 10.30, la monumentul „Iuliu Maniu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

– începând cu ora 11.15, la monumentul „Mihai Viteazul” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);

 – începând cu ora 11.55, la ansamblul monumental „Regele Ferdinand și Regina Maria” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);

– începând cu ora 12.25, se va desfășura o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);

– începând cu ora 12.40, în Piața Tricolorului va avea loc arborarea Drapelului Național al României (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”).

În data de 1 decembrie, începând cu ora 14.00, va avea loc ceremonia militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, cu participarea a 18 detașamente de defilare pe jos (peste 1000 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere „Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, personal din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română), 17 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă VAMTAC și JLTV, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și LAROM, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, tehnică aparținând unităților de sprijin logistic, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională și ale organizației Crucea Roșie Română), elicoptere IAR 330 SOCAT, IAR 330 PUMA NATO, avioane F-16 Fighting Falcon ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.

De asemenea, din dispozitivul de defilare vor face parte militari și tehnică de luptă din Belgia, Franța și Polonia, din cadrul structurilor aliate aparținând Brigăzii Multinaționale Sud-Est și Grupului de luptă al NATO dislocat în Cincu.

Pentru buna desfășurare a evenimentelor, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, se va desfășura un antrenament general în data de 30 noiembrie, în intervalul orar 14.00-17.00.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba