Știri
750 de copii defavorizați din județul Alba au primit cadouri de la Crucea Roșie Filiala Alba
Copii din familii defavorizate din județul Alba au primit cadouri de la Crucea Roșie Filiala Alba
Filiala Alba a Crucii Roșii a oferit cadouri pentru 750 de copii defavorizați din Alba în cadrul campaniei „Zâmbete de Crăciun”.
Crucea Roșie Română Filiala Alba împreună cu Star Assembly și Star Transmission au oferit în această perioadă peste 750 de cadouri unor copii din familii defavorizate din întreg județul. Campania, denumită „Zâmbete de Crăciun”, a fost sprijinită financiar de companiile Star Assembly şi Star Transmission.
Copiii au fost selectați cu ajutorul administrațiilor locale și reprezentanților unităților de învățământ, provenind din familii vulnerabile, monoparentale sau cu probleme financiare, din zeci de localități din județul Alba (municipii, orașe sau comune).
Fiecare copil a primit un cadou consistent cu dulciuri, jucării și diferite articole de îmbrăcăminte (căciuli, șosete de iarnă și mănuși).
„Anul acesta, am oferit din nou „Zâmbete de Crăciun” pentru peste 750 de copii din județul Alba! Astfel, cu ajutorul partenerilor noștri minunați – Star Assembly și Star Transmission , am reușit să aducem magia sărbătorilor pentru 750 de copii din familii cu probleme sociale din județul Alba. Fiecărui copil i-a fost pregătit un cadou consistent cu dulciuri, jucării și diferite articole de îmbrăcăminte. Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit! Această reușită nu ar fi fost posibilă fără implicarea și sprijinul financiar al partenerilor noștri de la Star Assembly și Star Transmission, dar nici fără dedicarea voluntarilor inimoși care ne-au ajutat în cadrul campaniei. Cu astfel de gesturi simple am arătat împreună că spiritul adevărat al Crăciunului înseamnă solidaritate și grijă față de semenii noștri care au nevoie de ajutor”, a spus Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.
Cadourile au fost distribuite personal copiilor de către „voluntarii lui Moș Crăciun”, respectiv reprezentanți ai Crucii Roșii Române Filiala Alba, împreună cu angajați ai celor două companii partenere.
În total, în campania „Zâmbete de Crăciun” au fost implicați zeci de voluntari, care au ajutat mai întâi la pregătirea cadourilor, iar apoi la distribuirea acestora în întreg județul.
Știri
Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în comuna Rimetea: Licitația, lansată în SEAP
Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în comuna Rimetea: Licitația, lansată în SEAP
Primăria comunei Rimetea a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru „Delegarea de gestiune prin concesiune a Serviciului de iluminat public al Comunei Rimetea, judetul Alba”.
Valoarea totală a investiției este de 400.625 de lei, fără TVA.
Prin hotarârea Consiliului local s-a aprobat documentația privind delegare de gestiune a serviciului de iluminat public pentru UAT Rimetea, județul Alba, iar în conformitate cu rezultatele studiului de fundamentare elaborate de prestatorul DFF PROIECT ELECTRIC SRL, este necesară, pentru buna lui exploatare, organizarea unei proceduri de delegare prin concesiune a acestui serviciu .
Contractul de delegare prin concesiune supus procedurii de achiziție se va finaliza prin încheierea unui singur contract de delegare pentru întreaga localitate pentru o durată de 5 ani.
Serviciul care constituie obiectul prezentului anunț de concesiune cuprinde toate activitățile legate de iluminatul public de pe domeniul public sau privat al Comunei Rimetea, existent la nivelul acelor spații aflate în proprietatea actuaă sau viitoare a unității administrative-teritoriale, cuprinzând în linii mari următoarele tipuri de servicii:
-iluminatul căilor de circulație (auto, zone pentru pietoni și bicicliști), tunelurilor și pasajelor auto;
-iluminatul decorativ-arhitectural (pentru monumente, clădiri, fântâni);
-iluminatul parcurilor și al grădinilor;
-iluminatul ariilor utilitare (parcări, platforme utilitare etc.);
-iluminatul publicitar și de reclamă;
-iluminatul ornamental și festiv;
-întreținerea și menținerea sistemelor de iluminat descrise mai sus.
Știri
Lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere în satul Mușca, comuna Lupșa
Lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere în satul Mușca
A fost turnat primul strat de asfalt pe Valea Măneasca.
Cu câteva zile înainte de Crăciun, reprezentanții primăriei comunei Lupșa, au adus o veste bună locuitorilor din satul Mușca. Lucrările de modernizare a infrastructurii rutiere au avansat datorită zilelor însorite din ultima perioadă, iar muncitorii au putut turna primul strat de asfalt pe Valea Măneasca.
„Am profitat de ultimele raze de soare și de temperaturile pozitive din aceste zile și am turnat primul strat de asfalt pe Valea Măneasca din satul Mușca.
Acest proiect, finanțat integral din bugetul local al comunei, demonstrează angajamentul administrației locale de a asigura condiții mai bune pentru toți locuitorii. Modernizarea străzilor nu înseamnă doar confort, ci reprezintă o creștere a accesibilității în întreaga comunitate.
Mulțumim tuturor pentru sprijin și mai ales pentru răbdare pe durata lucrărilor! Continuăm împreună să dezvoltăm satele Comunei Lupșa!”, au transmis reprezentanții primăriei Lupșa, în mediul online.
Știri
20 decembrie: Ce sfânt este sărbătorit în ziua de Ignat și ce tradiții trebuie să respecți
Data de 20 decembrie este una extrem de importantă. Pe lângă faptul că în această zi este Ignatul, respectiv sacrificarea porcilor, este sărbătorit și un sfânt foarte important, care a avut un rol mare în religia noastră
Astfel, este vorba despre Sfântul Ignatie Teoforul. Află tot ce trebuie să faci în această zi și de ce tradiții trebuie să ții cont.
Sfântul Ignatie- 20 decembrie
Ziua de 20 decembrie este închinată sărbătoririi Sfântului Ignatie Teoforul, urmaş al apostolilor, al doilea patriarh al Bisericii Antiohiei după Evod.
Se spune că atunci când împăratul Traian a trecut prin Antiohia, Sfântul Ignatie a fost adus înaintea lui. Astfel, mult timp a încercat să-l întoarcă de la credință și iubirea lui față de Hristos, însă nu a reușit sub nicio formă. Mâniat de faptul că nu poate fi înduplecat, acesta a decis să-i dea o lecție.
De aceea a fost chinuit îndelung şi în felurite chipuri, însă nu reușea să fie înfrânt. Astfel, a fost trimis legat la Roma, păzit de zece ostaşi, ca să fie dat mâncare fiarelor sălbatice. În drum spre Roma, a întărit Bisericile din cetăţile prin care trecea şi se ruga să fie mâncat de fiare. În Roma a fost aruncat în stadion şi a fost sfâşiat de leii sloboziţi asupra lui, de i-au rămas numai oasele cele mari. Pe acestea le-au adunat creştinii şi le-au dus în Antiohia, unde s-au rugat timp îndelungat.
Despre Sfântul Ignatie se mai spune și că a fost copilul pe care l-a apucat de mână Stăpânul Hristos şi l-a luat în braţe şi a zis: „De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăţia cerurilor” şi „Cel ce va primi pe un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primeşte”. De aceea a fost numit purtător de Dumnezeu.
În această zi nu se fac treburi casnic, ci se taie doar porcul. La tăierea nu participă femeile și cei miloși, pentru că, în acest fel, carnea se va strica. Gospodina purifică locul unde are loc sacrificiul prin tămâiere sau prin stropire cu apă neîncepută. Porcul se taie după răsărit și înainte de apus.
Cei care văd azi sânge vor fi feriți de orice boală, iar cei mici se ung pe față cu sângele animalului, pentru a fi feriți de rele.
Ignatul se încheie cu „Pomana porcului”, bucatele de carne proaspătă sunt prăjite în untură şi din această carne se hrănesc toţi cei prezenţi la ceremonia de sacrificare a porcului de Crăciun.
-
Știriacum 2 săptămâni
Tradiții şi superstiții: Ce să faci și ce nu trebuie să faci în sfânta zi de duminică
-
Știriacum 2 săptămâni
Expresii românești: Care sunt originile și semnificația lor
-
Știriacum o săptămână
Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni: De ce femeile nu trebuie să lucreze în ziua de 12 decembrie
-
Știriacum 2 săptămâni
Gara din Alba Iulia, o istorie care își are începuturile în anul 1868: În 8 decembrie sosea primul tren
-
Știriacum o săptămână
VINERI 13: Care sunt cele mai populare superstiții legate de această dată
-
Știriacum 2 zile
18 decembrie: Ziua minorităţilor naţionale din România
-
Știriacum 23 de ore
20 decembrie, Ziua de Ignat: Obiceiuri, tradiții, superstiții
-
Știriacum 8 ore
20 decembrie: Ce sfânt este sărbătorit în ziua de Ignat și ce tradiții trebuie să respecți