Rămâi conectat

Sănătate

7 tipuri de sport care pot fi practicate cu ușurință. Vezi câte calorii consumă fiecare

Publicat

în

Oricând şi oriunde, sportul poate fi practicat de dimineaţa până seara. Citeşte pe radiounirea.ro despre 7 tipuri de sport care pot fi practicate cu ușurință şi vezi câte calorii consumă fiecare. 

În parcuri, pe terenuri special amenajate sau în săli. Important este să facem mişcare, pentru un organism sănătos şi pentru a preveni obezitatea.

Excesul de calorii trebuie consumat. Specialiştii recomandă cel puţin trei ore de sport în fiecare săptămână.

Şerban Damian, nutriţionist: „Un necesar optim de activitate fizică ar fi un minim de 30 de minute pe zi. Asta dacă vorbim de activitate fizică banală, mers pe jos, urcat scări, activităţi casnice, la care e bine să se adauge exerciţiu fizic, ceea ce înseamnă mai mult de a face aceste activităţi curente, să îţi soliciţi organismul la un prag mai înalt: vorbim de 180 de minute săptămânale”.

Nu toate sporturile sunt la fel de solicitante. Pentru a exemplifica, am calculat câte calorii arde o femeie de 55 de kilograme şi un bărbat de 85 de kilograme în timpul unei activităţi fizice de o oră. Am ales cele mai uzuale sporturi practicate de români şi am încercat să le programăm de-a lungul unei zile de vară.

Mulţi preferă să alerge dimineaţa, chiar înainte de serviciu. Alergarea arde multe calorii şi nu e nevoie decât de o îmbrăcăminte lejeră şi de încălţăminte adecvată.

Tenisul este un sport mult mai scump. Închirierea unui teren costă între 20 şi 100 de lei pe oră, o rachetă cel puţin 100 de lei, iar un set de mingi peste 20 de lei.

Cornel Ilie, muzician: „În medie, încerc să joc de 2-3 ori pe săptămână. Cred că este cel mai complet sport din punct de vedere intelectual, şi sportiv, şi emoţional, şi pentru respiraţie şi tonus. E un mod de viaţă, este un mod de rezervă de viaţă. Pentru că evadez foarte uşor spre zona tenisului”.

Plimbarea pe bicicletă este la îndemâna oricui. Şi poate avea şi o latură practică. Mersul pe bicicletă nu este numai un mod de a face sport, ci şi un mijloc de transport ecologic.

Citeste si Cele 5 cauze ale ingrasarii pe care nu le-ai stiut pana acum

O bicicletă pentru amatori costă cel puţin 500 de lei dar beneficiile sunt pe măsură. O oră de pedalare este echivalentă cu un consum minim de 300 de kilocalorii. Acesta creşte în cazul unui ritm mai alert.

Fitness-ul are avantajul de a putea fi practicat indiferent de vreme. Este nevoie de un abonament, care costă între 100 şi 500 de lei pe lună.

Dimi Butilcă, Group Fitness Manager: „E foarte la modă să ai antrenamente scurte şi de intensitate! Dezvolţi forţă foarte bine şi poţi să lucrezi destul de controlat. Să ne gândim acasă când ai o uşă care nu mai funcţionează. Balamaua nu mai funcţionează. Ce faci? Pui ulei. Dacă eşti obişnuit să lucrezi cu corpul tău, să-ţi mişti toate încheieturile, toate sunt unse”.

Şi înotul presupune un abonament, care de cele mai multe ori este mai scump ca la sălile de fitness. Dar şi numărul de calorii consumate este mai mare. Este un sport universal, ce poate fi practicat la orice vârstă, în orice anotimp.

Mihai Machita, antrenor nataţie: „Ideal ar fi de trei ori pe săptămână, minim o oră, fiecare antrenament, bineînţeles în funcţie de disponibilitatea fiecăruia: de două ori, minim o dată pe săptămână ca să simţi beneficiile acestui sport”.

Un capitol aparte îl reprezintă sporturile de echipă. Sunt practicate mai ales seara, după ce oamenii îşi termină treburile cotidiene. Vara, baschetul poate fi practicat gratuit în locurile special amenajate din parcuri.

Pentru fotbal este nevoie de închirierea unui teren, dar costurile sunt mici, pentru că se împart la cel puţin 10 jucători.

Şerban Damian, nutriţionist: „Seara, sportul ar trebui să facă o trecere către liniştire, către somn, nu te duci la 10 seara şi tragi de fiare şi apoi într-o oră te culci”.

Mişcarea ţine departe şi doctorul. În cazul unei activităţi fizice moderate, o singură vizită anuală la medicul de familie e suficientă. Totuşi, în cazul practicării sporturilor intense sunt recomandate controale medicale la intervale de cel mult şase luni, pentru a preveni accidentările.

JOGGING

Consum calorii

femeie 55kg – 540 kcal/h

barbat 85kg – 840 kcal/h

Costuri reduse

TENIS

Consum calorii

femeie 55kg – 400 kcal/h

barbat 85kg – 600 kcal/h

Costuri ridicate

PEDALARE

Consum calorii

femeie 55kg – 300 kcal/h

barbat 85kg – 480 kcal/h

Costuri medii

FITNESS

Consum calorii

femeie 55kg – 360 kcal/h

barbat 85kg – 520 kcal/h

Costuri medii

ÎNOT

Consum calorii

femeie 55kg – 480 kcal/h

barbat 85kg – 800 kcal/h

Costuri medii

BASCHET

Consum calorii

femeie 55kg – 500 kcal/h

barbat 85kg – 620 kcal/h

Costuri reduse

MINIFOTBAL

Consum calorii

femeie 55kg – 450 kcal/h

barbat 85kg – 600 kcal/h

Costuri reduse

sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Sănătate

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj

Publicat

în

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj: Licitația, lansată pe SEAP

Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie.

Valoarea investiției este estimată la 1.499.065 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, proiectul vizează furnizarea și instalarea de echipamente în cadrul proiectului „Investiții în infrastructura laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Municipal Blaj”, finanțat prin Programul Sănătate 2021 – 2027.

Obiectivul general al proiectului este dotarea laboratorului din cadrul spitalului cu echipamente și aparatură medicală care să asigure accesul egal la asistența medicală pentru oamenii din zona județului Alba.

Se vor achiziționa:

-Analizor clinic MDRO și urocultură, lichide puncții – 1 buc.
-Termostat 100 L – 1 buc.
-Centrifuga 24 poziții – 1 buc.
-Centrifugă – 1 buc.
-Hotă – 1 buc.
-Microscop – 1 buc.
-Maldi TOF – 1 buc.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Publicat

în

14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Află de pe radiounirea.ro că persoanele cu diabet zaharat de tip II pot fi asimptomatice timp de mulți ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate, deoarece simptomele bolii sunt destul de subtile.

Această afecțiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică”. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicații majore precum afecțiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.

Iată cum îți dai că suferi de diabet zaharat de tip 2!

Cum îți dai seama că suferi de diabet – urinare frecventă

Urinarea frecventă sau în cantități mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului – acesta este modul prin care corpul ,,scapă” de excesul de zahăr.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – sete persistentă

Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – apetit crescut

În cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia în funcție de momentul zilei; când nivelul glicemiei este scăzut, apare și senzația intensă de foame.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – gura uscată

Senzația apare ca urmare a urinării excesive și a deshidratării organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – fluctuații ale greutății

Pierderea în greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci când celulele organismului sunt private de glucoza din sânge, corpul reacționează ca și cum ar fi înfometat și începe să consume din rezervele de proteine pentru a-și conserva nivelul de energie.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – lipsă de energie

Oboseala cronică și lipsa de energie apar ca urmare a încercării organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – vedere încețoșată

Mulți dintre pacienții cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă. Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile și de a trimite informațiile la creier).

Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariția retinopatiei prin menținerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – rănile și zgârieturile care se vindecă mai greu

Reprezintă un indiciu clasic în ceea ce privește prezența diabetului și asta pentru că boala slăbește vasele de sânge, făcând mai greu transportul lui către rană, implicit îngreunarea procesul de vindecare a rănii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – risc crescut de infecții

Organismul este mult mai vulnerabil în fața infecțiilor și a microbilor atunci când diabetul este netratat.

Sursa:clicksanatate.ro si realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari

Publicat

în

Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari

Consiliul Județean Alba deschide porțile parteneriatelor interinstituționale, susținând programele de promovare a sănătății și educație pentru sănătate.

În această săptămână, la sediul Consiliului Județean Alba, s-a desfășurat întâlnirea de lucru a Direcției de Sănătate Publică Alba cu asistenții medicali comunitari din 52 de comunități.

Tema abordată a fost importanța promovării sănătății și a prevenției, obiective prioritare din Strategia Județului Alba în domeniul sănătății.

Întâlnirea de lucru a fost deschisă de către Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, care a adus mulțumiri tuturor pentru activitatea depusă și a încurajat asistenții medicali comunitari în misiunea pe care o au de îndeplinit, aceea de a veni în sprijinul persoanelor aflate în nevoie.

Ședința de lucru a fost moderată, din partea DSP Alba, de către medicul Olimpia Candrea, iar din partea administrației județene, de către directorul executiv Liliana Negruț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba