Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

5 iunie: Un pic de mitologie la SF, Fantasy& Horror Club Alba de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Un pic de mitologie la SF, Fantasy& Horror Club Alba de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Iubitorii literaturii SF, Fantasy și Horror vor putea participa, miercuri, 5 iunie 2024, la o nouă activitate organizată de Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în cadrul proiectului 3.20 SF, Fantasy& Horror Club Alba.

Sub genericul „Un pic de mitologie”, doritorii pot accesa de la ora 18:00 aplicația Discord, unde sub coordonarea scriitorului Lucian Dragoș Bogdan și a bibliotecarei Luiza Pop, cei interesați vor asista la prezentări și recomandări de carte, vor dezbate pe tema dată și vor propune noi teme pentru întâlnirile care au loc cu o frecvență lunară.
Proiect 3.20 SF, Fantasy& Horror Club Alba sprijină şi promovează genul SF, Fantasy & Horror, proiect ce este conceput sub forma unor ateliere conduse de scriitorului Lucian Dragoș Bogdan. Clubul oferă prilejul celor prezenți să discute pe o tema dată, să creeze texte sau benzi desenate, să discute despre cărțile, filmele sau jocurile de gen care le-au stârnit interesul. Din partea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, proiectul este coordonat de către bibliotecarele Luiza Pop și Ana-Maria Pienar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

6 octombrie, Sfântul Apostol Toma: De ce i s-a atribuit porecla de „Toma-Necredinciosul”

Publicat

în

În 6 octombrie, în Biserica Ortodoxă este prăznuit Sfântul Apostol Toma, unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului nostu Iisus Hristos

În rândul credincioșilor, apostolul Toma este amintit deseori și după porecla care i s-a atribuit de ” Toma-Necredinciosul”. Potrivit Sfintei Scripturi, Apostolul Toma care s-a născut in orașul gaileean Pansada era de meserie pescar. Când a auzit vestea că Iisus Hristos este Mântuitorul nostru a hotărât să-l urmeze.

De ce i s-a atribuit porecla de „Toma-Necredinciosul”

În rândul credincioșilor, deseori se rostește porecla ”Toma Necredinciosul unei persoane care se îndoiește de realitatea unei vești. Porecla provine de la faptul că Apostolul Toma nu a crezut veștile  ucenicilor care anunțau Învierea lui Iisus. Documentele religioase menționează faptul că la 8 zile de la Inviere, Mântuitorul i se arătat  ucenicului său Toma care i-a arătat rănile rămase de la răstignirea pe cruce. Această întâmplare  l-a determinat pe Toma să regrete că n-a crezut cele spuse  de ucenici și să meargă în întreaga lume pentru a vesti Învierea Mântuitorului Iisus. Chiar dacă în unele icoane datorită întâmplării  potrivit căreia ucenicul Toma  n-a crezut o vreme că Iisus a Înviat și  el a fost numit ”Necredincioasul”,  acest episode din viața sa este eronat, deoarece în limba greacă inscripția de sub icoanele respective  care s-a citit „Atingerea lui Toma”, în slavonă inscripția respectivă se traduce   „Încredințarea lui Toma”.

Mai mult, documentele religioase care se referă la viața Apostolului Toma  menționează că în numeroasele călătorii  făcute de  Toma în diverse zone geografie- Palestina, Etiopia, Mesopotania și India ucenicul Toma a propovăduit învierea lui Hristos și a înființat mai multe biserici creștine.

În India, Toma a  convertit-o pe soția guvernatorului și pe fiul său

 În India,  în timp ce propovăduia despre Hristos,  Toma a reușit să-i  convertească  pe soția guvernatorului din Melipur (din sudul Indiei) si pe fiul acestuia. Din acest motiv, guvernatorul șocat de întâmplare a  ordonat ca Toma să fie pedepsit aspru: a fost întemnițat și torturat.

Apostolul Toma a fost omorât în chinuri cumplite

Toma a murit în chinuri cumplite , fiind străpuns de  sulițele răufăcătorilor. Câteva din moastele Sfântului Apostol Toma  există în India, Ungaria și la Muntele Athos.

Cum este prezentat în reprezentările bisericești

În reprezentările bisericești, Sfântul Toma este prezentat stând în genunchi în fața lui Hristos  atingându-i coasta rănită. De asemenea, datorită meseriei sale de constructor, care i-a fost atribuită, Sfântul Toma mai  este prezentat în unele icoane cu o riglă și un echer în mână.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia, trecere la programul de iarnă

Publicat

în

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia, trecere la programul de iarnă

Începând de marți 1 octombrie 2024, până în 30 aprilie 2025, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia are programul de funcționare de iarnă.

Programul de funcționare este zilnic între orele 9.00 și 17.00.

„Vă așteptăm în continuare cu același drag, în orice zi, în orice clipă”,  au transmis reprezentanții centrului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Alba Iulia va fi „Capitala Tineretului din România” în anul 2026

Publicat

în

Alba Iulia a câștigat titlul „Capitala Tineretului din România” pentru anul 2026 cu programul #yoUthNITED

Anual, un oraș din țară primește titlul Capitala Tineretului din România în urma unui concurs de concepte și este sprijinit financiar, prin formare și consultanță în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. Programul este susținut de către: Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română.

Conceptul #yoUthNITED, care a adus titlul ”Capitala Tineretului din România” 2026 orașului Alba Iulia, a luat naștere din nevoia tinerilor de a avea o voce comună pentru a orchestra o schimbare de durată, poziționându-i ca arhitecți ai viitorului pentru orașul lor. Pilonii care stau la baza programului sunt: Sănătate | Dezvoltare profesională | Implicare în comunitate | Educație non-formală | Infrastructură.

Programul #yoUthNITED urmărește crearea unui ecosistem sustenabil și sănătos pentru tineri în Alba Iulia, în cadrul mediului asociativ, prin intermediul unei mișcări dedicate lor și colaborării dintre aceștia, sectorul privat și cel public. Obiectivul principal este implicarea activă a tinerilor în dezvoltarea comunității, oferindu-le sprijin și resurse pentru a deveni actori principali ai schimbării.

Inițiativa își propune să construiască parteneriate durabile, să asigure resurse accesibile și echitabile, să creeze un mediu sigur pentru tineri cu mecanisme de raportare și protecție. Prin activități diverse – educație non-formală și informală, platforme de voluntariat și campanii de informare – programul își propune să susțină dezvoltarea personală și socială a tinerilor. Totodată, se încurajează inovația și coeziunea în comunitate, asigurându-se că nevoile și interesele tinerilor sunt respectate.

Activitățile planificate includ sesiuni educative, workshop-uri, activități recreative, campanii de informare și evenimente tematice, toate menite să ofere un mediu de învățare flexibil și atractiv pentru tineretul local. Ecosistemul creat va beneficia de resurse, spații și mentori, cu sprijin din partea sectorului privat și public, pentru a asigura succesul și sustenabilitatea pe termen lung.

Alba Iulia va beneficia de un premiu în valoare de 50.000 euro, oferit de Banca Comercială Română, ce reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea activităților propuse. Titlul ”Capitala Tineretului din România” va oferi orașului Alba Iulia oportunitatea de a atrage alte finanțări din diferite surse, publice și private, dar și dreptul de a găzdui Summitul Tinerilor și Gala Tineretului din România, ediția 2026.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba