Știri
364 de persoane vaccinate anti-COVID în prima zi a campaniei de vaccinare în Alba: Fără reacții adverse și o singură pierdere de vaccin
În prima zi de vaccinare anti-COVID, în județul Alba s-au vaccinat 364 de persoane din sistemul medical. Având în vedere numărul mare al persoanelor care au ales să se vaccineze dar și faptul că până la acest moment nu au fost raportate reacții adverse și a existat o singură pierdere de vaccin, prima zi de vaccinare anti-COVID în județul Alba poate fi considerată un succes.
La Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia luni, 4 ianuarie, s-au vaccinat 124 de persoane și a fost raportată o pierdere de vaccin, iar pentru marți s-au programat alte 160 de persoane; La Spitalul Municipal Blaj s-au vaccinat ieri 40 de persoane, pentru marți și miercuri fiind programate să se vaccineze alte 85 de persoane; la Spitalul Municipal Sebeș s-au vaccinat ieri 20 de persoane (astazi și maine sunt programate să se vaccineze alte 70 de persoane); la Spitalul Orășenesc Abrud s-au vaccinat ieri 40 de persoane (pentru astazi nu există programări); la Spitalul Orășenesc Cugir s-au vaccinat 20 de persoane (pentru marți, 5 ianuarie, sunt programate să se vaccineze 25 de persoane); la Spitalul Orășenesc Câmpeni s-au vaccinat ieri 35 de persoane; la Spitalul Municipal Aiud s-au vaccinat 60 de persoane (pentru astazi sunt programate alte 60 de persoane); la Spitalul de Boli Cronice Câmpeni s-au vaccinat ieri 25 de persoane.
Având în vedere ritmul de vaccinare, se estimează ca la sfârșitul săptămânii să fie lansată o nouă comandă pentru o a doua tranșă de vaccin.
Reamintim că DSP Alba a recepționat duminică, 3 ianuarie, 975 de doze de vaccin marca Pfizer. Cele 975 de doze, care se prezintă sub forma a 195 de flacoane (5 doze per flacon), au fost distribuite duminică în cele 8 centre de vaccinare organizate în județ, astfel: 390 la SJU Alba Iulia, 125 la Municipal Blaj, 90 la Municipal Sebeș, 190 la Municipal Aiud, 80 la Orășenesc Cugir, 35 la Orasenesc Campeni, 40 la Spitalul Orășenesc Abrud, 25 la Spitalul de Boli Cronice Câmpeni.
Știri
Primul caz de trichineloză, depistat la porcul sacrificat, într-o gospodărie din județ, în satul Pătrângeni, Zlatna
Primul caz de trichineloză depistat la porcul sacrificat în gospodărie cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an
A fost depistat primul caz de trichineloză la un porc domestic sacrificat într-o gospodărie din județul Alba cu ocazia sărbătorilor de iarnă din acest an.
Cu această ocazie, DSVSA Alba trage încă un semnal de alarmă cu privire la obligativitatea efectuării examenului trichineloscopic înainte de a consuma carnea provenită de la porcul sacrificat în propria gospodărie pentru a nu se expune riscului de îmbolnăvire. Carnea rezultată în urma sacrificărilor tradiționale este destinată consumului familial, fiind interzisă comercializarea acesteia către alte persoane.
Cazul de trichineloză a fost depistat la un porc sacrificat într-o gospodărie din satul Pătrângeni, aparținător orașului Zlatna. Probele din porcul sacrificat au fost duse la analize, iar familia nu a consumat din carnea infestată cu Trichinella. Carnea provenită de la porc a fost neutralizată, nefiind destinată consumului uman.
Consumatorii au posibilitatea să efectueze examenul trichineloscopic la cabinetele medicale veterinare private, la cabinetele medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți (care efectuează astfel de examinări), dar și la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale.
Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.
DSVSA Alba recomandă tuturor consumatorilor să achiziționeze carne de porc numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, iar în cazul în care sacrifică proci în propria gospodărie, pentru consumul familial, examenul trichineloscopic este obligatoriu.
Trichineloza este o boala parazitară care afectează omul prin consumul de carne de porc infestata cu larve ale unui parazit din genul Trichinella. Infestarea cu Trichinella spp. nu produce semne clinice animalelor parazitate, prin urmare, porcul, în cazul de față, nu manifestă semne clinice de boală.
Înainte de efectuarea examenului trichineloscopic, este strict interzis consumul oricărui produs (inclusiv urechi, șorici etc.) de la porcul sacrificat în gospodărie. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie și se efectuează pe probe provenite atât de la porcii identificați și introduși în baza națională de date, cât și de la porci neidentificați, care nu figurează în baza națională de date.
Probele se recoltează din pilierii diafragmatici, limbă, musculatura intercostală, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului. DSVSA Alba recomandă tuturor crescătorilor de porci să solicite sprijinul medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului.
Știri
Dezbatere publică cu privire la nivelurile taxelor locale din 2025 la Alba Iulia: Când va avea loc
În 17 decembrie, dezbatere publică cu privire la nivelurile taxelor locale din 2025 la Alba Iulia
Primăria Municipiului Alba Iulia îi invită pe toți cei interesați la întâlnirea de dezbatere publică pentru proiectul de hotărâre nprivind aprobarea nivelurilor pentru valorile impozabile, impozitele și taxele locale, alte taxe, taxe speciale și amenzile aplicabile în anul 2025.
Evenimentul va avea loc marți 17 decembrie, de la ora 17.00, în sala de ședințe a administrației locale.
Documentaţia referitoare la acest proiect de hotărâre poate fi consultată: pe site-ul autorității publice locale, la secțiunea Consultare publică cât și la avizierul acesteia. La dezbaterea publică sunt invitaţi să participe, în limita locurilor disponibile în sală, toţi cei interesaţi: persoane fizice şi juridice, organizaţii ale societăţii civile, societăţi comerciale, dar și reprezentanţi ai instituţiilor publice interesate, precum și ai presei. Fiecare participant, după intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe lista de persoane prezente la dezbaterea publică, având asupra sa actul de identitate, respectiv dovada calității de reprezentant al persoanei juridice, după caz. Dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la luarea cuvântului și-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție.
Știri
Ziua internațională a munților, marcată în 11 decembrie
În 11 decembrie, Ziua internațională a munților
Ziua internaţională a munţilor este celebrată la 11 decembrie şi a fost proclamată, în 2003, de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluţia 57/245.
Proclamarea acestei zile este rezultatul succesului Anului internaţional al munţilor desfăşurat în 2002. Iniţiativa a condus la crearea de comitete naţionale şi alianţe, cu scopul declarat al creării Parteneriatului internaţional pentru punerea în valoare a regiunilor montane.
Munţii reprezintă căminul a 15% din populaţia lumii şi pentru aproximativ jumătate din biodiversitatea lumii. Conservarea acestora reprezintă un factor cheie pentru dezvoltarea durabilă. Aceştia furnizează mijloace de subzistenţă şi asigură un trai decent pentru milioanele de oameni din întreaga lume care trăiesc în zone montane, iar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogăţii naturale.
Zonele montane joacă un rol important în ce priveşte creşterea economică sustenabilă. De asemenea, furnizează apă dulce, energie şi hrană – resurse cheie pentru viaţă. În arealele montane se înregistrează şi o incidenţă ridicată a sărăciei, aceste zone fiind vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, a defrişărilor, a degradării terenului şi a dezastrelor naturale.
sursa: agerpres.ro
foto: facebook Județul Alba
-
Știriacum 3 zile
Tradiții şi superstiții: Ce să faci și ce nu trebuie să faci în sfânta zi de duminică
-
Știriacum 3 zile
Expresii românești: Care sunt originile și semnificația lor
-
Știriacum 2 săptămâni
1 decembrie 1918: Cum s-a făcut Marea Unire
-
Știriacum o săptămână
3 decembrie: Ziua internațională pentru persoanele cu dizabilități: Statisticile spun că 15% din populaţia lumii trăieşte cu anumite forme de dizabilitate
-
Știriacum 2 săptămâni
Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul
-
Știriacum o săptămână
Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918: Un singur fotograf printre 100.000 de români
-
Știriacum 2 săptămâni
Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, exprimarea publică a deciziei de unire a teritoriilor românești
-
Știriacum o săptămână
Sfinții Varvara și Sava, în 4 și 5 decembrie: Tradiții și obiceiuri