Muzică
30 de tineri interpreți de muzică populară, înscriși la Festivalul Național „Felician Fărcașiu”: Preselecțiile găzduite vineri, 1 noiembrie, de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș
În perioada 1-3 noiembrie 2019, Municipiul Sebeș va găzdui, pentru al XVII-lea an consecutiv, Festivalul-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Felician Fărcașiu”. Pentru ediția din acest an, nu mai puțin de 30 de tineri interpreți de muzică populară, cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, au dat curs invitației lansate de organizatori și vor participa la preselecțiile găzduite vineri, 1 noiembrie 2019, de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.
Preocupați de promovarea cântecului tradițional românesc, cunoscuți publicului prin participările la emisiunile de specialitate (precum „Vedeta Populară”), prezenți pe scenele concursurilor și festivalurilor de folclor din țară, aceștia se remarcă prin vocea autentică și maturitatea artistică, elemente care vor asigura și în acest an succesul Festivalului „Felician Fărcașiu”.
Cei 30 de soliști înscriși pentru preselecții reprezintă 15 județe și 22 de zone etnografice diferite, după cum urmează: Alba (zona etnografică Țara Moților, Valea Sebeșului și Câmpul Pâinii), Hunedoara (zona etnografică Țara Zarandului), Sibiu (zona etnografică Valea Târnavelor, Valea Secașelor și Mărginimea Sibiului), Mureș (zona etnografică Valea Mureșului, Valea Mureșului Superior și Valea Beicii), Bistrița-Năsăud (zona etnografică Bistrița-Năsăud-câmpie), Sălaj (zona etnografică Valea Barcăului), Maramureș (zona etnografică Codru și Țara Lăpușului), Timiș (zona etnografică Banat), Caraș-Severin (zona etnografică Banatul de munte), Suceava (zona etnografică Bucovina), Bacău (zona etnografică Bacău), Dolj (zona etnografică Oltenia), Argeș (zona etnografică Muntenia), Gorj (zona etnografică Gorj), Giurgiu (zona etnografică Vlașca).
Ca și în cazul edițiilor precedente, preselecțiile vor consta în prezentarea a două melodii (un cântec doinit și unul ritmat), reprezentative pentru zonele folclorice din care provin concurenții. La alegere, aceștia pot opta și pentru prezentarea unei melodii din repertoriul lui Felician Fărcașiu, cea mai bună interpretare urmând a fi apreciată printr-un premiu special.
Prestația concurenților înscriși pentru preselecții va fi evaluată de un juriu, prezidat de maestrul Grigore Leșe, format din doamnele Niculina Stoican, Elize Stan, Gabriela Rusu-Păsărin, Doina Ișfănoni, Adriana Comșa-Haber și domnul Alexandru Pal.
Festivalul-Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Felician Fărcașiu” este un eveniment organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Muzică
Concert 3 Sud Est la Alba Iulia: Când va avea loc
Concert 3 Sud Est la Alba Iulia
Un concert 3 Sud Est va avea loc la Alba Iulia în prima parte a anului 2024.
Concertul este programat în 29 martie, de la ora 19.30, și va fi găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor.
„Primăvara sună bine cu 3 Sud Est. Vino să cântăm împreună hiturile lansate de noi in cei 26 de ani de carieră. Încă o dată vom fi INSEPARABILI!”, au transmis membrii trupei.
Muzică
Tradiții de Crăciun, spectacol de colinde cu nume mari ale genului, în 22 decembrie, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia
Tradiții de Crăciun – spectacol de colinde cu nume mari ale genului
Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia organizează joi, 22 decembrie, ora 19.00, a doua ediție a spectacolului ”Tradiții de Crăciun”.
“Vestim Nașterea Domnului!” este îndemnul prin care artiști consacrați, dar și tineri în plină afirmare, vor da viață tradițiilor românești și, mai ales, frumoaselor colinde. Sava Negrean Brudașcu, Corul de Copii “Theotokos”, Duo Art, Cristian Fodor și Gino vor încânta publicul albaiulian, alături de Tudor Limbean (Micul Patriot), Ioana Mărginean, George Drăgan, Georgiana Zbutea și Vlad Lință.
La spectacol intrarea este liberă (în limita locurilor disponibile).
Evenimentul este realizat cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în cadrul Anului European al Tineretului în România
Muzică
2 august: Serată muzicală la Biserica Greco-Catolică din Sebeș
Astăzi, serată muzicală la Biserica Greco-Catolică din Sebeș
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș alături de Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce Sebeș au plăcerea de a vă invita luni, 2 august 2021, la ora 19:00, la sediul lăcașului de cult păstorit de părintele Florin Gatea, situat în Piața Cardinal Alexandru Todea, la o seară de muzică de cameră în compania instrumentiștilor Flavius Ignat (violă), Ana-Teodora Buia (vioară) și Ioana Grünner (pian).
Programul va conține trei lucrări de referință din repertoriul cameral: Sonata în Re minor pentru violă și pian de M. Glinka, Märchenbilder op. 113 pentru pian și violă de R. Schumann, Sonata nr. 2 op.13 în Sol major pentru vioară și pian de E. Grieg.
Momentul muzical va fi completat de vernisajul expoziției de grafică, „Chipuri din temnița Aiudului. Memoria iconică a închisorilor comuniste”, a artistului plastic botoșănean Aida Șușter-Boțan. Expoziţia cuprinde portretele unor mari personalităţi ale culturii și spiritualității româneşti, începând din perioada interbelică până în contemporaneitate, fiind expresia respectului și pioasei aduceri aminte față de înaintași.
Accesul este gratuit, cu respectarea condițiilor de distanțare și cu portul măștii de protecție.
-
Știri3 ore ago
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri19 ore ago
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știri2 săptămâni ago
Sfinții MIHAIL și GAVRIL: Care este semnificația numelor „Mihai” și” Gavril”. Ce alte nume derivate se sărbătoresc
-
Știri4 zile ago
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știri4 zile ago
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știrio săptămână ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateo săptămână ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
-
Știrio săptămână ago
13 noiembrie, Ziua internațională a educației copiilor nevăzători