Connect with us

Divertisment

27 mai: Lansarea antologiei „Verbum”, un produs editorial al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Published

on

Lansarea antologiei „Verbum”, un produs editorial al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Joi, 27 mai 2021, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, va avea loc lansarea antologiei de poezie „Verbum”, volumul 2, un produs editorial ce cuprinde în paginile sale creațiile poetice ale membrilor cercului de scriere creativă „Verbum”.

Cercul de scriere creativă „Verbum” a fost inițiat de Silvan Stâncel, manager al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, care în urma unor interacțiuni cu tinerii, în cadrul evenimentului „Grow Living Library” la care a participat în calitate de speaker, a identificat nevoia acestora de a avea un spațiu unde să se exprime în acest sens. Din dorința de a crea un cadru institutional cercului de scriere creativă „Verbum”, începând cu anul 2017, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba găzduiește activitățile acestui proiect, în fiecare ultimă zi de joi a lunii în curs. Cercul se desfășoară sub deviza „Scrie! Vino! Prezintă! Publică!” iar în cadrul lui sunt așteptați toți cei care scriu și care vor să primească „la cald” un feedback de la oameni cu preocupări similare.

Lansarea volumul 2 al antologiei de poezie „Verbum” va debuta în 27 mai 2021, la ora 17:00, cu o nouă întâlnire online a membrilor cercului de scriere creativă „Verbum”, urmată la ora 18:00 de evenimentul de lansare a antologiei „Verbum”- volumul 2, la care și-au adus contribuția 15 poeți din județul Alba. Aceștia sunt: Maria-Ioana Badale, Lucian-Dragoș Bogdan, Nicoleta Botnaru, Olivia Ioana Chirilă, Felicia Colda, Antonio Doda, Larisa Drâmbărean, Daniela Floroian, Diana Luminița Ganga, Bianca Goadă, Gabriela Cristina Hale, Victoria Schimbatori, Claudiu-Traian Simedru, Rareș Tudor și Marcel Vișa. Antologia „Verbum” va fi prezentată de către responsabila de proiect Luiza Pop, alături de care vor recita din propriile creații publicate în carte, Maria-Ioana Badale și Marcel Vișa. Volumul este prefațat de prozatorul Cornel Nistea, președinte al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România și de poetul Aurel Pantea, distins în acest an de către Instituția Prezidențială cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. Evenimentul care face parte din proiectul 3.17 Lansări și prezentări de carte al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba va fi moderat de Daniela Floroian și se va desfășura cu respectarea tuturor regulilor de prevenire a răspândirii pandemiei Covid-19.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Divertisment

Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba

Published

on

Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba

Prigoria este una dintre cele mai colorate păsări de la noi din țară, prezentă şi în avifauna judeţului Alba.

Este o specie de mărime medie, cu o deschidere a aripilor între 36 şi 40 de centimetri și o lungime a corpului între 25 şi 29 de centimetri. Coloritul este foarte viu, în culori contrastante, făcând astfel să fie ușor de recunoscut. Are galben pe gât, albastru pe coadă și pe aripi, roșu-brun pe cap și pe spate și turcoaz pe piept.

Este singura specie a familiei Meropidae din România, majoritatea speciilor din această familie întâlnindu-se în Africa. La noi este un vizitator de vară, ce sosește în luna mai și pleacă la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.

Este o specie insectivoră și se hrănește în special cu albine și alte insecte zburătoare.Prigoriilor le place să rămână așezate pe un copac sau un tufiș, de unde au o bună vedere asupra zonei de hrănire. Când văd o insectă se reped spre ea și o prind din zbor. Se spune că o prigorie poate observa o albină de la 60 de metri.

Preferă habitatele deschise și calde, cu maluri abrupte și uscate, formate din argilă, nisip, piatră moale, pentru săparea galeriilor și a cuibului. Au instinct gregar, formând colonii relativ numeroase.

Este o specie de interes național care necesită o protecție strictă.

sursa: facebook Consiliul Judeţean Alba

foto: pasaridinromania.sor.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Divertisment

Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marți, 8 octombrie

Published

on

Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marțea viitoare

Bazinul acoperit de înot din municipiul Blaj se va redeschide marți 8 octombrie.
Programul de funcționare și tarifele de acces au rămas aceleași ca în ultimii doi ani, anunță Primăria Blaj.
Taxa de acces la bazin este de 30 de lei pentru adulți și adolescenți, iar pentru copiii sub 14 ani aceasta este de 15 lei. Un abonament lunar costă 300 de lei pentru adulți și adolescenți, respectiv 150 de lei pentru copiii sub 14 ani.
Program acces la bazinul acoperit de înot Blaj
*Marți – Sâmbătă
– 07.00 – 13.00: înot agrement;
– 14.00 – 18.00: cursuri inițiere înot;
– 18.00 – 21.00: înot agrement.
*Duminică
– 07.00 – 13.00: înot agrement;
– 14.00 – 21.00: înot agrement.
Bazinul acoperit de înot este închis lunea, pentru curățenie și dezinfectare.
Relații la telefon: 0799 – 500.806.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Tineret

Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina

Published

on

Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina

În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.

Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.

Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.

Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.

foto: Alexandru Samuel Popa


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba