Connect with us

Știri

25 noiembrie, ultima reuniune de lucru din 2015 a președintilor consiliilor județene și primarilor desemnați să coordoneze dezvoltarea regională

Published

on

 In 25 noiembrie 2015, vor participa la Sibiu factorii de decizie ai Regiunii Centru, respectiv presedintii celor sase consilii judetene din regiune, primarii municipiilor resedinta de judet, dar si reprezentantii oraselor si comunelor din Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Stadiul si absorbtia proiectelor implementate prin POR 2007-2013, viitoarele fonduri alocate prin POR 2014-2020, precum si alte proiecte in care este partener ADR Centru, inclusiv propunerile de activitati pentru anul 2016, se vor discuta in cadrul acestei Sedinte a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, organizata de catre ADR Centru.

Ca urmare a invitatiei lansate de Presedintele CDR Centru, domnul Ioan Cindrea, miercuri, Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Centru se intruneste in Sala de Sedinte a Consiliului Judetean Sibiu. Ordinea de zi a intalnirii aduce in discutie 12 puncte ce cuprind proiecte de hotarare privind atributiile ADR Centru in derularea proiectelor cu finantare nerambursabila derulate prin Programul Operational Regional si resursele implicate, dar si participarea la proiecte internationale si analize ale stadiului programelor operationale implementate la nivel regional.

 Una dintre principalele teme de discutie ale acestei sedinte o reprezinta atributiile preluate de ADR Centru in calitate de Organism Intermediar pentru POR 2014-2020, delegate de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Dezvoltarii Regionale. Autoritatea de Management a programului a stabilit drepturile si obligatiile partilor care decurg din aceasta delegare. Concluziile intalnirilor nationale din cadrul Comitetelor de Monitorizare POR (CMPOR) care au avut loc recent pentru pe ambele programe, 2007-2013 si 2014-2020, dar si noutati in privinta lansarii axelor pe viitorul program de finantare nerambursabila vor fi prezentate celor ce participa la aceasta sedinta. Se vor discuta de asemenea proiectele de infrastructura rutiera ce se vor finanta prin POR 2014-2020, luand in considerare si faptul ca este prioritatea care se va lansa prima pentru depunerea proiecte. 

 ”Dorim sa incheiem programele POR si POSCCE 2007-2013, pastrandu-ne locul printre cele mai bune regiuni din tara, remarcate prin rezultate, calitate si prin legatura stransa cu beneficiarii de fonduri. Recent am organizat un amplu eveniment dedicat dezvoltarii urbane inteligente, un domeniu ce prin POR 2014-2020 va avea alocat un buget de peste 50% din fondurile alocate din program la nivel regional. Vom prezenta elemente noi, cerintele solicitate de catre Comisia Europeana, care, coroborate cu noutatile din cadrul CMPOR, vor sustine autoritatile publice locale in pregatirea viitoarelor proiecte. Parteneriatele noi ale ADR Centru si implicarea in proiecte internationale, pentru a dezvolta proiectele ce sustin dezvoltarea Regiunii Centru, dar si actiuni punctuale prin care pastram legatura, atat cu beneficiarii de fonduri, cat si cu cetatenii, sunt principalele activitati pe care ne axam pentru anul 2016”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

 Concluziile Conferintei internationale ce a avut loc recent la Alba Iulia, dar si proiectele depuse in cadrul Programului Transnational Dunarea 2014-2020 vor fi prezentate membrilor CDR prezenti.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Published

on

Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc

Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.

Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.

Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.

In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.

Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.

Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.

Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar

Citește și crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Published

on

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Published

on

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană

Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.

Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.

Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!

În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.

Termenul de finalizare este anul 2030.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba