Sărbătoarea Moșii de iarnă este o rânduială a Bisericii Ortodoxe Române și se face cu scopul de a-i pomeni pe cei trecuți la cele veșnice.
La biserică se duc, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticlă cu vin şi lumânări. În Muntenia se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit. De asemenea, nu trebuie uitat pomelnicul în care se trec numele celor trecuți în neființă.
În Transilvania se păstrează obiceiul ca pachetele duse la biserică să conţină, pe lângă vinul şi coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomana, plus o prăjitură cu specific local, mai exact un chec cu mere.
Una dintre datinile vechi arată că sufletele celor morţi umblă în această zi pe pământ. Cei care nu fac ceea ce arată tradiţiiile şi obiceiurile că trebuie făcut riscă să înnebunească.
De asemenea, se obisnuieste ca in aceasta zi sa nu se lucreze. Toate femeile care nu tin cont de acest avertisment sunt pedepsite sa tremure precum piftia si sa li se intoarca pomana data.
Sursa:calendarulortodox.ro