Tineret
2022, anul european dedicat tineretului: Crosul Europei și Friendship Challenge și dezbateri, organizate de ADR Centru, prin Centrul Europe Direct
Anul 2022 este Anul european dedicat tineretului, iar activitatile programate pentru urmatoarele luni de catre Centrul Europe Direct Regiunea Centru – sustinut de structura gazda Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru – au in centrul actiunilor tinerii din Regiunea Centru.
Crosul Europei, Friendship Challenge si o suita de dezbateri pe teme de mediu in fiecare judet, reprezinta activitatile ce vor implica tinerii din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.
Scopul activitatilor va fi de a transmite tinerilor informatii despre modul in care UE ii sprijina si de a transmite Comisiei Europene opiniile si impresiile participantilor. Activitatile se vor derula in parteneriat cu Inspectoratele Scolare Judetene si cu asociatii din Regiune.
Prin activitati interactive, tinerii sunt provocati sa se implice in viata comunitatilor si le sunt transmise informatii despre rolul UE destinat sprijinului lor. Astfel, le sunt transmise principii importante sustinute de Comisia Europeana pentru dezvoltarea lor pe viitor, pentru a cunoaste alti tineri, dar si reprezentanti ai institutiilor europene. Dupa cum atesta datele statistice, tinerii din ziua de astazi sunt mai putin interesati de formele traditionale de participare, dar isi apara cu fermitate ideile, adoptand abordari inovatoare. De aceea, Anul european al tineretului urmareste sa aduca un omagiu implicarii tinerilor si sa recunoasca acest fenomen, mai ales dupa perioada grea a pandemiei care i-a afectat pe multi dintre ei.
”Am propus aceste activitati cu scopul de a scoate in evidenta rolul important pe care il joaca tinerii in construirea unui viitor mai bun – mai verde, mai incluziv si mai digital – la nivel european. Le oferim numeroase posibilitati de a invata, de a-si impartasi opiniile, de a cunoaste oameni si de a participa la activitati in Regiunea Centru. Dupa cum ne-au transmis si reprezentantii UE, Anul european al tineretului este ocazia potrivita pentru a privi inainte cu incredere si speranta, in perspectiva post-pandemica. Obiectivul este includerea tinerilor si prioritatilor acestora in elaborarea politicilor viitoare de dezvoltare, precum si in organizarea de activitati dedicate lor, incurajandu-i astfel sa contribuie la schimbare, sa incerce sa modeleze un viitor european asa cum isi doresc”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Pentru Crosul Europei, derulat incepand cu luna octombrie, echipa Europe Direct Regiunea Centru se va deplasa in cel putin doua licee din fiecare judet al regiunii (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu), in care tinerii vor fi invitati sa aleaga un stil de viata sanatos, petrecand un timp de alaturi de prieteni, cu posibilitatea de a pleca acasa cu multe informatii, materiale promotionale si premii.
Prin Friendship Challenge, de la inceputul lunii noiembrie, vor fi mobilizati elevii din mai multe scoli din toate judetele Regiunii, pentru a constitui echipe care vor parcurge probe si provocari in mai multe etape. Pe parcursul acestora participantii vor raspunde la intrebari despre UE, vor colabora cu colegii de echipa pentru a obtine un scor mai bun, pentru a obtine chei, indicii si oportunitati de a forma comunitati puternice.
In cadrul dezbaterilor pe teme de mediu, in ultimul trimestru al anului, elevii si profesorii vor fi invitati sa dezbata solutiile cu aplicabilitate si eficienta in domeniul imbunatatirii calitatii mediului inconjurator, iar cele mai bune echipe vor participa la dezbaterea finala, pe parcursul a 2-3 zile, intr-o locatie reprezentativa din Regiunea Centru. Juriul constituit din reprezentanti ai structurii gazda, ai Parlamentului European si publicul larg, vor decide la final care este echipa castigatoare.
Tineret
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.
Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.
Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.
Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.
foto: Alexandru Samuel Popa
Tineret
O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia
O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia
Tineret
Un nou concurs cu tematică de protecție civilă în Alba: Care au fost câștigătorii
Care au fost câștigătorii concursului cu tematică de protecție civilă din Alba
„Cu viața mea apăr viața!” este deviza sub care se desfășoară an de an concursurile cu tematică de protecție civilă în care elevii din școlile gimnaziale și licee din Alba își consolidează cunoștințele și deprinderile în situații de urgență.
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 3 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum o săptămână
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum o săptămână
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 2 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Politicăacum 2 săptămâni
Conspirația din spatele abdicării lui Alexandru Ioan Cuza: 20 martie 2025 – 205 ani de la nașterea sa
-
Știriacum 5 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 4 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului