Formularul cererii de solicitare a ajutorului de stat poate fi descărcat de pe site-ul APIA. Cererile se depun la centrele judeţene/locale ale APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, pe raza cărora/căruia a fost depusă cererea unică de plată în Campania 2020. Cererea de solicitare a ajutorului de stat, însoţită de documentele solicitate, poate fi transmisă la centrele judeţene/locale APIA, respectiv al municipiului Bucureşti şi prin fax sau poştă sau în format electronic prin e-mail. Beneficiarii sunt producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, precum şi producătorii agricoli persoane juridice, cu excepţia grupurilor de producători, scrie Agerpres.
Pentru ce culturi se acordă ajutor
Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care au înfiinţat în toamna anului 2019 următoarele culturi: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiţă. Beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să deţină proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, în care procentul de calamitare este de peste 30% aferent culturii calamitate; suprafaţa calamitată să reprezinte peste 30% din suprafaţa totală declarată în Cererea unică de plată în anul 2020, aferentă culturii calamitate şi să fie înregistraţi în evidenţele APIA în anul 2020, cu cerere unică de plată 2020; De asemenea, fermierii nu trebuie să se afle în dificultate, respectiv reorganizare, lichidare sau în faliment la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Totodată, suprafaţa pentru care se acordă ajutorul de stat nu poate depăşi suprafaţa culturii declarate în cererea unică de plată 2020.
Când intră banii
La începutul lunii septembrie, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunţa că fermierii pot depune cererile de despăgubiri pentru secetă până la 15 septembrie, adăugând că banii vor începe să le intre în conturi trei zile mai târziu. „Primul pachet de scheme, care este din bugetul naţional, are termen de depunere 15 septembrie – pentru secetă, respectiv 29 septembrie – pentru celelalte scheme din sectorul zootehnic. În momentul în care expiră data de depunere, în 2-3 zile putem începe să dăm banii. Aceste plăţi sunt făcute prin APIA şi posibilitatea ca aceste plăţi să ajungă la ei este mult mai mare. Doar pentru apicultori facem plăţile prin direcţiile agricole judeţene. În rest, toate plăţile le vom face prin APIA. În momentul în care se finalizează înscrierile, acestea se centralizează, se fac câteva verificări, iar, după trei zile, banii vor începe să intre în conturile fermierilor”, a arătat ministrul.
Guvernul a aprobat, pe 24 august, o ordonanţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de secetă. „A fost adoptată ordonanţa pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de efectele secetei. Vorbim despre o schemă de ajutor de stat cu un buget de 850 de milioane de lei pentru un număr de aproximativ 34.400 de fermieri şi o suprafaţă afectată de aproximativ 1,6 milioane de hectare. Valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul aceste scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar pentru suprafeţele afectate de secetă”, anunţa la acel moment şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.
Sursa:dcnews.ro