Știri
14 iulie, Ziua transmisioniștilor militari
Din anul 1855 s-a înfiinţat o şcoală absolvită de primii 7 telegrafişti, iar în primăvara anului 1873 au fost trimişi pentru documentare în Franţa, Belgia şi Austria ofiţeri români, pe probleme referitoare la instruirea militarilor, la organizarea şi funcţionarea primelor subunităţi de telegrafişti. Naşterea transmisiunilor în Armata Romaniei s-a produs la 14 iulie 1873 prin Înaltul Decret nr. 1303, când, în organica batalionului de geniu, în cadrul primei companii de minări se înfiinţează „Secţiunea de telegrafişti militari” (având în compunere: 1 şef de secţie, 15 manipulatori, şefi de ateliere – sergenţi sau caporali şi 30 lucrători telegrafişti), fapt ce demonstrează înţelegerea rolului şi locului suportului tehnic al conducerii forţelor militare, desfăşurate pe spaţii mari şi în condiţii dintre cele mai grele.
Prin Înaltul Decret nr.1132 din 28 mai 1874 s-a hotărât înfiinţarea a patru secţii de telegrafie militară. Nucleul de personal al noilor secţii l-au constituit militarii care încadrau secţia înfiinţată în 1873. Aceste secţii, la numai câţiva ani de la constituire, au participat la Războiul de Independenţă din 1877-1878, asigurând nevoile de conducere a trupelor, fiind, în repetate rânduri, citate pentru destoinicia şi priceperea cu care au acţionat. Drumul parcurs în arma transmisiunilor a fost sinuos, deloc neted, cu spectaculoase ascensiuni, dar şi cu inexplicabile căderi sau stagnări, toate direct legate de capacitatea de înţelegere, înţelepciunea şi, nu în ultimul rând, de complexitatea situaţiei, din punct de vedere politic si militar, în care s-a aflat ţara. De perfecţionarea pregătirii teoretice a telegrafiştilor se ocupau atât ofiţerii de geniu, cât şi unii lucrători specialişti ai Direcţiei Poştelor şi Telegrafelor. Activităţile practice de specialitate se desfăşurau sub conducerea directă a comandantului companiei de minări, căpitanul Grigore Giosan, un destoinic şi priceput ofiţer, primul ofiter telegrafist din Armata României.
Concluziile rezultate din prima parte a campaniei 1877-1878 au scos în evidenţă necesitatea ca secţiile de telegrafie să fie conduse centralizat, pentru a putea crea un sistem închegat de legături. În consecinţă, în anul 1877, prin Decretul nr. 1957 din 19 octombrie, cele 4 secţii de telegrafie din companiile de geniu au fost reorganizate în Compania 6 Telegrafie – prima companie de telegrafie din Armata României. În acelaşi an, la 5 decembrie, Compania 6 Telegrafie a trecut în subordinea directă a Marelui Cartier General Român, participând în continuare la luptele de la Vidin până la încheierea armistiţiului cerut de guvernul turc.
După data de 17 februarie 1878, compania a trecut să strângă liniile telegrafice construite, pe măsură ce acestea nu mai erau necesare, terminând acest lucru pe data de 16 martie, când, cu majoritatea forţelor, s-a mutat de la Vidin la Calafat, iar ulterior s-a deplasat la Târgovişte unde, la 1 octombrie 1878, s-a desfiinţat, iar secţiile şi materialele au fost repartizate celor 4 companii de „săpători-minari telegrafişti” din batalionul de geniu.
Războiul de Independenţă din 1877-1878, deşi a constituit un examen deosebit de greu pentru tinerele şi puţinele subunităţi de transmisiuni, a dus totuşi la cristalizarea unor principii, este drept cu multe stângăcii şi neclarităţi, asupra modului de organizare a transmisiunilor şi a subunităţilor de telegrafie militară, asupra valorii şi înzestrării subunităţilor destinate asigurării legăturilor Comandamentului suprem, corpurilor de armată şi diviziilor. Momentul a avut importanţa lui, întrucât a marcat începutul preocupărilor pentru studierea unor principii teoretice de organizare a transmisiunilor. În aceeaşi perioadă de timp a apărut, pentru prima dată, necesitatea realizării unor legături şi pentru alte arme, în afară de infanterie, cum a fost cazul artileriei, care a fost a doua armă ce a beneficiat de legături telegrafice, destinate conducerii focului.
Citește și Cum şi când a devenit posibilă convorbirea telefonică internaţională?
Cele 4 secţii de telegrafie şi mai ales înzestrarea acestora erau însă cu totul insuficiente şi nu puteau să asigure legăturile necesare, fapt ce a făcut ca în primul război – mai ales pe timpul concentrării trupelor – să se apeleze într-o măsură apreciabilă la posibilităţile forţelor şi mijloacelor telegrafice civile. De altfel, acesta constituie şi începutul colaborării mai strânse între organele de telecomunicaţii militare şi cele civile, colaborare care, de-a lungul vremii, s-a amplificat şi, atunci când ambele părţi au pus pe primul plan problemele apărării naţionale, rezultatele au fost remarcabile.
Perioada de după Războiul de Independenţă şi până la primul război mondial este marcată de multe căutări, teoretice şi practice, pentru aprofundarea şi statuarea principiilor şi procedeelor de organizare şi de asigurare a legăturii în campanie şi pe timpul manevrelor, de organizare, înzestrare şi întrebuinţare în luptă a subunităţilor de transmisiuni militare. Este perioada în care se trecea de la mica specialitate militară de transmisiuni – telegrafişti – la conturarea transmisiunilor ca specialitate distinctă, în cadrul căreia, alături de telegrafişti, se creează subunităţi de telefonişti, de telegrafie fără fir (T.F.F.), de curieri, etc. Apar acum primele regulamente şi primele manuale de specialitate.
Mai mult decât atât, specialităţile subunităţilor de transmisiuni se diversifică în raport de trupele cărora le asigurau legăturile (infanterie, artilerie, cavalerie), iar pregătirea cadrelor şi militarilor devine tot mai complexă. Se conturează unele concepţii interesante în ceea ce priveşte organizarea legăturii între conducerea armatei şi comandamentele corpurilor de armată din subordine, care preconizau folosirea a două procedee: a liniilor transversale şi a liniilor paralele.
În preajma primului război mondial, îndeosebi ca urmare a aplicaţiilor şi manevrelor executate, au apărut şi s-au concretizat principii mai clare de organizare a transmisiunilor – dintre care unele sunt valabile şi azi – care urmăreau statuarea unor metode de asigurare a unor legături stabile; astfel:
- se prevedea obligativitatea dublării legăturii prin mijloace tehnice de transmisiuni cu legătura prin mijloace mobile (automobile, motociclete);
- deplasarea punctelor de comandă să fie precedată de instalarea, în noile raioane, a mijloacelor de transmisiuni.
Se menţinea, însă, principiul de realizare a legăturii între comandamentele inferioare şi cele superioare, cu mijloacele subordonaţilor. Cu toate stângăciile şi existenta unor prevederi care astăzi par desuete, acest moment trebuie marcat ca fiind de mare importanţă pentru armă. Este momentul în care, la nivel teoretic, arma transmisiuni începe să fie privită ca un organism complex, cu reguli exacte si cu un cadru organizatoric-funcţional bine conturat în cadrul armatei. În această perioadă, trupele de transmisiuni erau formate din 5 companii de telegrafie si un batalion de specialităţi (la dispoziţia Ministerului de Război) cu o înzestrare destul de slabă faţă de necesităţile impuse de război. Mijlocul cel mai frecvent folosit la toate eşaloanele a fost telefonul, larg răspândit în înzestrarea unităţilor şi marilor unităţi din Armata României şi deosebit de apreciat de comandanţi datorită posibilităţii de transmitere lesnicioasă a comunicărilor, precum şi faptului că, la nivelul comandanţilor de diferite trepte, se puteau purta convorbiri directe. Înzestrarea insuficientă cu aparatură de „telegrafie fără fir” a determinat o folosire mai limitată a acesteia, în special în campania anului 1916.
Mijloacele de semnalizare şi agenţii de transmisiuni au fost întrebuinţate pe scară largă, cu precădere în cadrul eşaloanelor tactice, mai ales de la regiment în jos. Este de remarcat şi faptul că, datorită instalării punctelor de comandă – mai cu seamă de la regiment în sus – în localităţi, pentru realizarea legăturilor telefonice şi telegrafice prin fir se foloseau şi linii din reţeaua civilă, îndeosebi pentru legăturile cu spatele frontului. Experienţa anilor de război, greutăţile de care comandanţii s-au izbit în conducerea trupelor au fost tot atâtea motive pentru ca optica faţă de transmisiuni să se schimbe, iar reticenţa iniţială – care mai exista – să dispară. De altfel, chiar în anul 1919 – la 30 octombrie – batalionul de specialităţi a fost transformat în regiment de specialităţi, denumit ulterior Regimentul 1 Transmisiuni, care reprezenta la acea dată primul regiment de transmisiuni din Armata României. Între cele două războaie, în paralel cu dezvoltarea trupelor de transmisiuni, s-a trecut şi la înzestrarea acestora cu tehnică specifică, provenită în special din import.
În acelaşi timp, s-a creat un puternic curent de opinie în legătură cu rolul şi importanţa armei transmisiunilor pentru asigurarea conducerii trupelor, elaborându-se diferite regulamente, instrucţiuni şi manuale, care statuau, cu mai multă claritate, principii şi procedee de realizare a sistemelor de transmisiuni, de instruire a specialiştilor în diferite domenii. Apar şi se cristalizează unele principii noi:
- realizarea transmisiunilor pe axe (în ofensivă) sau în retele (în apărare);
- realizarea legăturii de la eşalonul superior – şi cu mijloacele acestuia – către eşaloanele inferioare;
- concentrarea mijloacelor de transmisiuni, pe timpul ofensivei, pe direcţia loviturii principale;
- obligativitatea unei rezerve de forţe şi mijloace de transmisiuni.
În anul 1932, prin reorganizarea armei, se mai înfiinţează încă două regimente de transmisiuni şi un batalion de transmisiuni de munte. Apare acum nevoia coordonării unitare a acestor unităţi, din punct de vedere al specialităţii, de către un organ de specialitate competent, investit cu deplină autoritate. Drept urmare, la 1 aprilie 1932, în baza Înaltului Decret nr. 497 este înfiintată Brigada de transmisiuni. La comanda acesteia a fost numit colonelul Cătoiu Stefan. Structura sistemului de transmisiuni a evoluat şi se bazeaza acum pe centre de transmisiuni, centre înaintate de transmisiuni şi centre de informatii, axe transversale şi reţele de transmisiuni. Toate acestea arată progresele însemnate pe care le-au făcut, treptat, trupele de transmisiuni sub toate aspectele: organizatoric, al înzestrării şi al folosirii în luptă. Se profilează de acum, cu pregnanţă, existenţa unei arme cu totul specifice, cu un pronunţat caracter de diferenţiere faţă de celelalte arme.
Separarea definitivă a transmisiunilor de arma geniului, prin înfiinţarea Comandamentului transmisiunilor, a şcolilor de ofiţeri şi subofiţeri şi a Centrului de instrucţie al transmisiunilor, s-a produs la 1 iulie 1942, prin Decretul nr. 3818. Aşa cum am mai arătat, momentele grele – care reclamă o conducere fermă si permanentă – au fost, întotdeauna, favorabile dezvoltării armei.
În cel de-al doilea război mondial atât în compania din est, cât si în cea din vest, transmisiunile şi-au făcut datoria pe deplin.
În cei 139 de ani de existenţă, Transmisiunile au dat multe cadre de valoare, care şi-au făcut datoria comunicând pe calea undelor în interesul general al ţării şi al poporului sau.
Sunt foarte multe exemple de ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri şi militari în termen care nu au precupeţit nici viaţa pentru a-şi îndeplini misiunile, uneori în condiţii deosebit de grele, asigurând, în acest fel, informarea corectă şi oportună a eşaloanelor superioare, cât şi primirea la timp a hotărârilor sau ordinelor. Militarii acestei arme, numită şi sistemul nervos al armatei, sunt întâlniţi în toate categoriile de forţe, unde prin muncă lor, nu întotdeauna foarte vizibilă, asigură suportul de comunicaţii şi tehnologia informaţiei necesar exercitării actului de comandă. Transmisioniştii îşi fac simţită prezenţa peste tot. De cele mai multe ori acţionează din umbră, sunt nevăzuţi. Ei se bucură dacă nu se aude nimic despre ei. Acest lucru înseamnă că toate legăturile funcţionează normal şi pot fi liniştiţi.
Celelalte arme şi specialităţi îi cunosc foarte bine.
De-a lungul existenţei lor, transmisiunile, ca armă, au cunoscut un proces continuu de modernizare în raport cu dezvoltarea structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu perfecţionarea tehnicii de specialitate şi cu cerinţele tot mai complexe ale exercitării actului de comandă în cadrul managementului situaţiilor de urgenţă.
Munca transmisioniştilor s-a materializat în asigurarea legăturilor de conducere, cooperare, informare, înştiinţare şi alarmare, în serviciul de tură, pe tipul intervenţiilor şi la exerciţii. Pentru transmisioniştii din Ministerul Administraţiei şi Internelor, legăturile telefonice, radio şi de transmiteri de date nu mai au secrete, asigurarea legăturilor de comunicaţii în cadrul Reţelei de Comunicaţii Voce-Date (RCVD) a M.A.I., menţinerea permanentă a viabilităţii reţelelor radio cu staţii din toate gamele de frecvenţă VHF/UHF/HF, cu puteri şi configuraţii diferite, a suportului reţelelelor informatice necesare transmiterilor de date, au devenit obişnuinţă.
La 139 de ani de la naşterea armei transmisiuni, schimbările din domeniul tehnologiei informaţiilor s-au făcut simţite şi în arma transmisiuni, ea transformându-se în arma comunicaţii şi tehnologia informaţiei.
Necesitatea asigurării unui volum mare de informaţii în timp oportun a dus la înţelegerea rolului armei transmisiuni, fapt care a condus catre o evoluţie permanentă a mijloacelor tehnice de asigurare a legăturii, pornind de la telegraful militar, în anul 1873, trecând prin telegrafia fără fir (1909), liniile permanent aeriene (1942), ajungând în prezent, după ani de căutări, la Reţeaua de Comunicaţii Voce-Date (RCVD) a M.A.I. – care poate fi numită, fara a greşi, emblema transmisiunilor din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Şi transmisioniştii din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sunt pe deplin implicaţi în permanentul proces de evoluţie al acestei arme, acţionând zi de zi pentru asigurarea legăturilor oportune şi de calitate necesare managementului situaţiilor de urgenţă.
Indiscutabil, secolul XXI este secolul celor mai profunde transformări în domeniul tehnologiei informaţiei. În cadrul strategiei naţionale de realizare a societăţii informaţionale, un rol deosebit îi revine domeniului comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei. Rolul structurilor de transmisiuni, incluzând aici şi pe cele ale tehnologiei informaţiei, creşte pe măsura amplificarii fluxurilor de informaţii vehiculate între structurile de concepţie, conducere şi execuţie de la toate nivelurile ierarhice.
Sursa:igsu.ro
Știri
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
Prier înseamnă timp favorabil, prielnic atât pentru semănatul holdelor dar și pentru turmele de animale. Datini, tradiții și obiceiuri românești, în luna aprilie
Conform tradiției populare românești, luna aprilie se mai numește și „Prier”. Această denumire populară, a lunii aprilie, provine de la verbul “a prii” și înseamnă timp prielnic pentru semănături, ori lucrări în gospodărie .
Când vremea este înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru lucrările de primăvară, aprilie anunță sărăcie și se numește și ”Traistă-n băț”. De fapt, în spiritualitatea populară se și spune că ”Prier priește, dar și jupuiește!”, aluzie la zilele capricioase, cu timp potrivnic lucrărilor de sezon. În această lună se continuă semănatul de primăvară, început în martie. Acum se închid țarinile, ceea ce înseamnă că oile și vitele nu mai au voie să pască libere iar pășunatul devălmaș este întrerupt pentru câteva luni, se formează turmele, se repară gardurile țarinilor, se tund oile înainte de a fi urcate la munte etc. Se mai spune, despre luna aprilie, că este o lună capricioasă în care vremea va fi ori geroasă, ori călduroasă. Totodată, în luna lui aprilie se fac prevestiri ale vremii ce va urma, astfel se nasc o parte din superstițiile acestei luni.
Dacă în luna lui Prier este vreme frumoasă și călduroasă, atunci luna mai va avea vreme rece, cu înghețuri; Dacă la Prier este vreme posomorâtă și rece, atunci luna lui mai va avea vreme frumoasă și călduroasă; Negura de la răsărit, din luna aprilie, e semn bun pentru anul în curs; Dacă în aprilie tună și fulgeră, atunci nu există motive să ne temem de ger; Vremea frumoasă din luna aprilie ne va aduce o vară furtunoasă, etc.
Veseli de 1 aprilie – superstiții de 1 aprilie
Ziua Păcălelilor şi Ziua internațională a păsărilor. Dar pe noi ne interesează primul aspect. De unde vine? Cum se … manifestă? şi ce superstiții avem de 1 Aprilie?
Ziua de 1 Aprilie a fost întotdeauna un prilej de distracție şi cum e sănătos să râzi, ne bucurăm şi noi când avem prilejul. Se pare că originile acestei zile se regăsesc, ca multe alte obiceiuri, în schimbarea calendarului gregorian. Se spune că, odată cu această schimbare, mulți nu s-au putut obişnui cu noile date ale sărbătorilor. Și atunci, în timpul lui Carol al IX-lea, mulți neadaptați sărbătoreau Anul Nou la… 1 Aprilie! Cei ce sărbătoreau astfel erau numiți „nebuni de Aprilie”. Apoi obiceiul s-a perpetuat până-n zilele noastre, pierzându-şi semnificația inițială şi păstrând doar… ”nebunia”. Pentru că e o nebunie veselă şi plăcută! Superstiţia spune că păcăleala de 1 Aprilie trebuie făcută până la ora 12:00, cele după această oră, se zice că aduc ghinion. Tot o superstiţie spune că în ziua de 1 Aprilie nu se fac căsătorii, pentru că: ori acestea nu durează, se destramă, ori soţul va fi „sub papuc”. La noi, se spune că dacă nu păcăleşti pe nimeni de 1 Aprilie, tot anul până la celălalt 1 Aprilie vei fi tu cel păcălit. Tot anul? Nu-i cam mult? Dar dacă aşa zice superstiţia, să ne grăbim să păcălim pe cineva. Pardon: ce vă spunem mai jos nu-i păcăleală.
Sărbătoarea Floriilor – tradiții și obiceiuri
Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile este prima sărbătoare cu dată schimbătoare din calendarul anului bisericesc. Totodată, Floriile deschid ciclul sărbătorilor pascale, care se încheie la Înălțarea Domnului. În ziua de Florii există obiceiul de a merge la Biserică cu ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfințite de către preot. Conform tradiției creștine, obiceiul ne amintește de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi, când a fost întâmpinat de mulțime cu ramuri de măslin și crenguțe de palmier sau flori. Crenguțele de salcie vor fi împărțite credincioșilor ce au participat la slujba de Florii. Aceștia vor lua crenguțele acasă și le vor pune la geamuri, la uși și la porți pentru a le apăra casele de rele și necazuri. În unele zone ale țării, oamenii de la sate se încing cu ramurile de salcie, peste mijloc, deoarece se spune că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști. Exista și obiceiul ca părinții sa-și lovească copiii cu nuielușa de salcie, când veneau de la biserică. Credeau că așa vor crește sănătoși și înțelepți. Oamenii le puneau și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Exista credința că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teama ca aceștia să nu rămână fără rod. În ziua de Florii, stupii erau împodobiți cu ramurile de salcie sfințite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină. În unele sate, mâțișorii erau aruncați în curte când începea să bată grindina. Însă, ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate, sau erau utilizate și în scopuri terapeutice, oamenii înghițeau mâțișori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriți de diferite boli. Un alt obicei, întâlnit în ziua de Florii, este acela de a trece pe la mormintele rudelor pentru a le agăța de cruci crenguțele de salcie, astfel aceștia vor ști că Paștele se apropie. Tot în ziua de Florii, șnurul de mărțișor se va agăța într-un copac înmugurit sau înflorit pentru a avea sănătate și belșug în anul ce urmează. Totodată, ziua de Florii este prilej de sărbătoare pentru cei cu nume de flori, deoarece își serbează onomastica.
Obiceiul Lazaritelor
Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazăr. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. În popor se crede că Lazăr era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primăvară. Potrivit tradiției, într-o sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsând-o pe mama sa să facă plăcinte. Urcând întru-un copac să ia muguri pentru animale, își aduce aminte de plăcinte. Se grăbește să coboare, cade și moare. Potrivit legendei că Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor, exista obiceiul ca în această sâmbătă, femeile de la țară să facă ofranda de pomenire a morților împărțind plăcinte de post. Profesorul Ion Ghinoiu afirma că în ajunul sau sâmbăta Floriilor, se efectua un ceremonial complex, numit Lazarita, care era structurat după modelul colindelor. Ion Ghinoiu afirma că Lazarita era un ceremonial la care participau numai fetele. „Una din fete, numita Lazarita, se îmbrăca în mireasă și colinda împreună în fața ferestrelor caselor unde au fost primite. Lazarita se plimba cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindătoarele care povestesc, pe o melodie simpla, drama lui Lazăr sau Lazarica: plecarea lui Lazăr de acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunza, moartea neașteptată prin căderea din copac, căutarea și găsirea trupului neînsuflețit de către surioarele lui, aducerea acasă, scăldatul ritual în lapte dulce, îmbrăcarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci”.
Sărbătoarea dinților
Ziua de 11 aprilie este dedicată Sfântului Antipa, despre care oamenii din popor cred că vindecă durerile de dinți și măsele. Sfântul Antipa s-a rugat pentru cei care îi vor face pomenire să fie feriți de patimi și de alte boli, între care și nesuferita durere a dinților.
Sursa:azm.gov.ro, sursa foto:dragusanul.ro
Știri
Ziua Păcălelilor: Originea acestei zile și cum este sărbătorită în alte țări. Nimeni nu are voie să se supere pe 1 aprilie
De Ziua Păcălelilor nimeni nu are voie să se supere: Care este originea zilei
În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact, toată lumea păcălește pe toată lumea.
Celebrarea Zilei Pacalelilor isi are originile in Franta, in secolul al XVI-lea, cand a fost adoptat calendarul Gregorian, care a mutat Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Vestea noului calendar s-a raspandit incet iar cei care continuau sa sarbatoreasca anul nou de 1 aprilie era considerati ″pacalitii de 1 aprilie″.
In Franta, 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, este numita Poisson d’Avril, adica „pestele de aprilie”, cu referire la un peste tanar, usor de capturat. Francezii obisnuiesc sa-si pacaleasca prietenii lipind-le pe spate un peste de hartie. In momentul in care cineva descopera farsa, acesta trebuie sa strige „Poisson d’Avril!”.
Timp de 200 de ani, practica farselor de 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, s-a raspandit in Anglia si in Statele Unite. Toate farsele trebuie sa fie facute pana la ora pranzului. Orice farsa facuta dupa aceasta ora va aduce ghinion farsorului.
ZIUA PACALELILOR, 1 APRILIE – Cei care nu raspund cu zambetul pe buze unei farse facute de vor fi urmariti de ghinion tot anul. Barbatii pacaliti de o femeie frumoasa de Ziua Pacalelilor vor ajunge sa o ia de nevasta, sau, daca barbatul este casatorit, cei doi vor ramane prieteni foarte buni.
Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii, relatează Agerpres.
Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.
La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro, se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.
Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.
Alte superstitii de 1 APRILIE – ZIUA PACALELILOR:
=> In regiunea Tirol, din Elvetia, un manunchi de paie este ingropat de 1 APRILIE, pentru ca recolta sa fie bogata in sezonul urmator.
=> Copiii nascuti de ZIUA PACALELILOR vor fi norocosi in afaceri, dar vor fi urmariti de ghinion la jocurile de noroc.
=> Indragostitii nu ar trebui sa se casatoreasca pe 1 APRILIE, pentru ca mariajul nu va functiona, ori pentru ca femeia va fi “cocosul” in familie.
=> Cel care nu va pune la cale o farsa de ZIUA PACALELILOR va fi pacalit pentru tot restul anului.
Știri
Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba: Licitație pentru achiziții de peste 2,8 milioane de lei
Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba
Serviciul de Ambulanță Județean Alba a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedută de achiziție derulată în cadrul unui amplu proiect de digitalizare finanțat prin PNRR.
Achiziția are o valoare totală estimată de peste 2,8 milioane de lei.
Serviciul de Ambulanță Județean Alba a semnat, la sfârșitul lunii septembrie 2024, contractul de finanțare pentru implementarea proiectului ”Digitalizarea Serviciului de Ambulanță Județean Alba”.
Scopul proiectului este implementarea unui sistem informatic integrat printr-un ansamblu arhitectural digital ce îmbină în mod armonios echipamentele hardware și aplicațiile software.
Obiectivele proiectului sunt îmbunătățirea/dezvoltarea rețelelor de comunicații și a infrastructurii IT și hardware la nivelul instituției și implementarea unui software non-clinic integrat și interoperabil.
Achiziția în curs cuprinde echipament si accesorii pentru computer, computere portabile, computer de birou, surse de alimentare electrică continuă, echipament de rețea, pachete software pentru editare de text, servere și servicii de instalare de computere și de echipament de procesare a informațiilor.
Data limită pentru primirea ofertelor este 28 aprilie.
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 6 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 săptămâni
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum 2 săptămâni
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 4 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum 7 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 6 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum 2 săptămâni
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani