Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

11 octombrie 2024: La Alba Iulia, bursa locurilor de muncă pentru absolvenți

Publicat

în

11 octombrie 2024: La Alba Iulia, bursa locurilor de muncă pentru absolvenți , începând cu ora 9.30

Ca în fiecare an, în toamnă, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba în colaborare cu Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră al Universităţii „1 Decembrie 1918”, organizează o bursă a locurilor de muncă dedicată absolvenților de învățământ care are drept scop satisfacerea rapidă a cererii și ofertei de forță de muncă.

Evenimentul se desfăşoară în data de 11 octombrie 2024, în incinta Carolina Mall, Str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 2, Alba Iulia.

Invităm agenții economici, persoanele în căutarea unui loc de muncă dar și reprezentanții instituţiilor interesate de domeniul pieței muncii să participe, într-un cadru organizat, la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți.

Angajatorii își pot prezenta oferta locurilor de muncă vacante, au ocazia de a cunoaște direct viitorii angajați, ce îşi doresc aceștia și ce aşteptări au de la un loc de muncă, iar persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot testa piața muncii, pot afla care sunt meseriile cele mai căutate, care sunt competențele și abilitățile care cresc șansele de a obține un loc de muncă, pot negocia direct un pachet salarial.

Toți cei prezenți vor afla de la organizatori, respectiv de la reprezentanții agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă, informații referitoare la facilităţiile oferite de Legea nr.76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă despre măsurile active, stimulente, prime oferite angajatorilor și persoanelor înregistrate în baza de date a AJOFM Alba, dar și despre cursurile de formare profesională organizate în regim propriu sau prin furnizorii de servicii specializate, acreditaţi.

Indiferent de numărul contractelor de muncă încheiate cu ocazia unui astfel de eveniment, este un câștig faptul că se întâlnește direct, cererea cu oferta, că toți cei implicați experimentează, poate pentru prima dată roluri de actori activi pe piața muncii.

De asemenea, pot participa și celelalte categorii de persoane care nu au loc de muncă sau care doresc schimbarea acestuia.

Angajatorii care doresc să participe la acest eveniment, sunt așteptați să contacteze AJOFM Alba (0258 811470) pentru a anunța locurile de muncă vacante disponibile sau le pot transmite pe adresa de e-mail: [email protected]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

10 octombrie: Ziua mondială a sănătăţii mintale

Publicat

în

Zi dedicată marcaării importanţei păstrării sănătăţii mintale

Ziua mondială a sănătăţii mintale este marcată în fiecare an la data de 10 octombrie.

Această zi a fost stabilită, în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), pentru a creşte gradul de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în privinţa sănătăţii mintale.

Decalajul de tratament rămâne mare – 50% dintre persoanele cu tulburări mintale din ţările cu venituri ridicate şi 85% dintre persoanele din ţările cu venituri mici şi medii nu au acces la tratament.

Liga Română pentru Sănătate Mintală atrage atenţia că tulburările mintale pot lovi pe oricine, neţinând cont de vârstă, statut economic, rasă, crez sau culoarea pielii.

„În ultimul secol, medicina a făcut progrese incredibile în a înţelege, a vindeca şi a elimina cauzele multor suferinţe, incluzând tulburările mintale. În timp ce doctorii încearcă să descifreze unele din misterele creierului uman, multe dintre funcţiile sale rămân o adevărată enigmă. Totuşi, cercetătorii au descoperit că multe dintre bolile mintale apar ca rezultat al unor dezechilibre chimice la nivelul creierului. Aceste dezechilibre pot fi moştenite sau se pot dezvolta ca urmare a stresului excesiv sau abuzului de substanţe. Un lucru uşor trecut cu vederea – ca şi celelalte organe ale corpului, creierul este vulnerabil în faţa bolilor. Oamenii care suferă de tulburări mintale se comportă deseori diferit: de la tristeţe extremă şi nervozitate, până la, în cazuri mai severe, halucinaţii şi izolare totală. În loc să fie acceptaţi şi trataţi cu compasiune, cei care suferă de boli mintale pot avea parte de ostilitate, discriminare şi stigmatizare”, scrie site-ul Ligii Române pentru Sănătate Mintală.

Totodată, Liga aminteşte că recuperarea este posibilă, simptomele pot fi reduse sau eliminate, dacă bolnavul beneficiază de asistenţă şi tratament.

sursa: agerpres.ro

foto: facebook Sănătate mintală


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Peste 100.000 de salariați, în Alba, potrivit ultimelor statistici: 4.541 de lei, câștigul salarial mediu net în județ, la finele lui iulie 2024

Publicat

în

Peste 100.000 de salariați, în Alba, potrivit ultimelor statistici: 4.541 de lei, câștigul salarial mediu net în județ, la finele lui iulie 2024

Efectivul de salariaţi înregistrat în judeţul Alba la sfârşitul lunii IUNIE 2024 a fost de 100965 persoane (1,8% din total ţară)

Câştigul salarial mediu brut înregistrat în judeţ a fost de 7313 lei, iar câştigul salarial mediu net a fost de 4541 lei. Câştiguri salariale medii nete peste media înregistrată pe judeţ au realizat doar salariaţii din SERVICII (4589 lei).

Efectivul de salariaţi înregistrat în judeţul Alba la sfârşitul lunii iulie 2024 a fost de 101226 persoane (1,8% din total ţară), în crestere faţă de luna anterioară cu 136 persoane și cu 1124 persoane față de luna corespunzatoare din anul 2023 (+1,1%).

În luna iulie 2024 câştigul salarial mediu brut înregistrat în judeţ a fost de 7487 lei, cu 174 lei (+2,4%) mai mare decat cel înregistrat în luna anterioară și cu 1280 lei (+20,6%) față de luna iulie 2023. Câştigul salarial mediu net în iulie 2024 a fost de 4664 lei, mai mare cu 123 lei (+2,7%) decât în luna anterioară si cu 682 lei (+17,1%) față de luna iulie 2023.

Câştigul salarial mediu net înregistrat în judeţ în luna iulie 2024 (4664 lei), poziţionează judeţul pe locul 15 la nivel național, în ierarhia judeţelor ordonate descrescător și locul 3 la nivelul Regiunii Centru.
Indicele câştigului salarial real în luna iulie 2024 faţă de luna anterioară a fost de 102,10%, iar față de luna corespunzătoare din anul precedent de 111,11%. Faţă de câştigul salarial mediu realizat pe ţară, în judeţul Alba, în luna iulie 2024 câştigul salarial a fost mai mic: câştigul salarial mediu brut cu 1093 lei, iar câştigul salarial mediu net cu 578 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

270 de ani de la înființarea Școlilor Blajului: Manifestări culturale dedicate evenimentului, în 11 octombrie

Publicat

în

270 de ani de la înființarea Școlilor Blajului

În data de 11 octombrie a fiecărui an se sărbătorește Ziua Școlii Ardelene, dedicată omagierii rolului fundamental al ideilor culturale și politice promovate de mișcarea cunoscută sub numele de Școala Ardeleană.

A fost stabilită această dată, deoarece la 11 octombrie 1754, episcopul greco-catolic Petru Pavel Aron a emis decretul de înființare, la Blaj, a primelor școli sistematice și moderne din istoria românilor.
Fiind un an cu o încărcătură specială, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor organiza la Blaj, în data de 11 octombrie 2024, o serie de manifestări culturale care vor începe la ora 16:00 cu depunere de flori la sediul primei şcoli cu predare în limba română din Transilvania.
Începând cu ora 16:30, toate manifestările culturale vor avea loc în sediul Palatului Cultural din Blaj, după următorul program:

Ora 16:30
• RomânIA tradițională – Zona Târnavelor în arta populară. Expoziție etnografică;
• Expoziţie de carte veche din colecția Muzeului Național al Unirii;
• Avram Iancu și Blajul. Expoziţie tematică de carte;
Ora 17:00
• Mesajul Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Arhieparhiei de Făgăraș și Alba Iulia și mesajele organizatorilor şi ale partenerilor
• Conferința „Avram Iancu și Spiritul Școlii Ardelene”, susținută de Acad. Prof. univ. dr. IOAN BOLOVAN, director al Institutului de Istorie „George Barițiu“ din Cluj-Napoca, institut al Academiei Române
• Eveniment editorial susținut de VASILE GEORGE DÂNCU, director la Editura Școala Ardeleană: Seria „AVRAM IANCU 200”: Avram Iancu. O viață de erou de Silviu Dragomir; Avram Iancu. Dramă. 1934 de Lucian Blaga; Avram Iancu, făuritor de istorie națională de Mircea Popa; Glonțul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu. Teatru de Mircea Tomuș; Avram Iancu. Secvențe biografice de Ionuț Țene; Avram Iancu și epoca sa de Nicolae Buta; Avram Iancu. Eroul zilelor noastre de Mircea-Gheorghe Abrudan, Ioan Bolovan, Sorina Paula Bolovan, Ela Cosma, Loránd L. Mádly, Sorin Șipoș, Varga Attila. Proiect editorial realizat de Asociația Cluj24.
• Aniversări culturale: prof univ. dr. CORNEL TATAI-BALTĂ și prof. ANA HINESCU;
• Recital cultural-patriotic – NICOLAE FURDUI-IANCU și Grupul instrumental „Crai Nou”.
Întregul program este realizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Blaj, Palatul Cultural Blaj, Biblioteca Municipală „Şcoala Ardeleană” Blaj, Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj , Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, ASTRA – Despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj cu Cercurile ASTRA din Blaj, Valea Lungă și Pănade, Fundația Transilvania Leaders și Editura Şcoala Ardeleană. Pentru cei care nu reușesc să ajungă la Blaj, sărbătorirea a 270 de ani de la înființarea Școlilor Blajului va fi transmisă Live pe pagina www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaLucianBlagaAlba.
În Alba Iulia, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, pe tot parcursul zilei de 11 octombrie 2024, cei interesați de mișcarea „Școala Ardeleană și de corifeii ei vor putea viziona și consulta cărțile din expoziția tematică organizată cu titlul „Ziua Şcolii Ardelene”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba