Știri
10 iunie, în Piaţa Centrală a Cetăţii Alba Carolina, “Salutul Suveranilor”: Ferdinand şi Maria, un drum regal de acum 100 de ani, expoziţie de fotografii în aer liber și o proiecţie de film documentar
La Alba Iulia, Ferdinand şi Maria salută din nou România! Un drum regal de acum 100 de ani. Istorie, cultură şi amintiri de acum 100 de ani, vor putea fi văzute, cunoscute şi simţite cu ocazia rememorării vizitei regelui Ferdinand şi a reginei Maria, în zona Transilvaniei, petrecută în luna mai a anului 1919.
Aşadar, în 10 iunie, în Piaţa Centrală a Cetăţii Alba Carolina va avea loc evenimentul “Salutul Suveranilor – rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani”, care invită şi încurajează publicul să pornească pe urmele regale ca să străbată un secol de istorie.
„Proiectul Saecularia.ro propune celor interesaţi vizionarea unui film documentar despre turneul regelui Ferdinand şi reginei Maria în Transilvania în primăvara anului 1919. Filmarea originală a ceremoniilor din primăvara anului 1919 s-a pierdut, însă în cadrul proiectului Saecularia.ro s-a reuşit identificarea a 400 de fotografii care redau atmosfera şi succesiunea evenimentelor.
Proclamarea unirii Transilvaniei cu România la 1 decembrie 1918 nu a constituit o încheiere a unui moment istoric – ci un început, iar turneul regal din Transilvania s-a înscris în procesul practic de unificare a provinciilor româneşti. Regina Maria a vrut să treacă munţii în Transilvania încă din toamna anului 1916, chiar în timp ce se duceau luptele de aici – însă a trebuit să abandoneze această idee pentru aproape trei ani, până în primăvara anului 1919.”, transmite George Damian, istoric, iniţiator al proiectului.
Programul cuprinde o expoziţie de fotografii în aer liber, o proiecţie de film documentar în baza imaginilor de arhivă şi lansarea unui mini-album fotografic. Vernisajul are loc luni 10 iunie, în Piaţa Centrală a Cetăţii Alba Carolina şi va începe la ora 18. Filmul va fi proiectat după vernisaj, începând cu orele 18:30 la Muzeul Principia, Piaţa Cetăţii Alba Carolina.
Vor putea fi văzute imaginile surprinse de către Merl La Voy, cameramanul şi fotograful oficial al turneului făcut de regele Ferdinand şi regina Maria în oraşele transilvane în luna mai a anului 1919. Merl La Voy a devenit celebru înainte de Primul Război Mondial, prin perseverenţa şi tenacitatea sa, reuşind să fie singurul cameraman civil care a filmat pe frontul francez – filmul său ”Heroic France” (1917) fiind folosit intens în SUA în timpul propagandei pentru intrarea în război de partea Franţei şi Marii Britanii. În afară de Franţa, Meerl La Voy a filmat luptele din Serbia şi Macedonia din 1918 şi pe cele din Transilvania din 1919.
Evenimentul se desfăşoară în perioada 23 mai – 12 iunie, în mai multe oraşe din România. Turneul regal a mai ajuns în 23 mai la Oradea, în 6 iunie la Bistriţa, în 7 iunie la Cluj şi mai urmează în 11 iunie la Sibiu.
„Suveranii au fost întâmpinaţi cu un real entuziasm şi cifrele de zeci şi sute de mii de participanţi la evenimentele din primăvara anului 1919 sunt reale. Regina Maria a încercat să se identifice cu româncele îmbrăcate în costume populare: pe tot parcursul turneului a îmbrăcat o haină bucovineană roşie, peste o ie şi o fustă românească. În acelaşi timp a existat o parte a turneului dedicată minorităţilor naţionale: peste tot au fost organizate întâlniri cu reprezentanţi ai maghiarilor şi saşilor în încercarea de stabilire a unei comunicări directe, principalul mesaj fiind cel de respectare a drepturilor minorităţilor naţionale.”, mai spune George Damian despre motivaţia care a stat la baza iniţierii acestei caravane.
Toate activităţile programate au intrare liberă. Mai multe detalii despre eveniment pot fi consultate pe saecularia.ro/ sau pe pagina de Facebook www.facebook.com/saecularia.ro/.
Saecularia – Centenar România este un proiect al Asociaţiei Centrul de Studii pentru Resurse Româneşti prin care se încearcă să se păstreze viu momentul fundamental de când majoritatea românilor au intrat în cadrul aceluiaşi stat, conform modelului european al statului naţional. “Salutul Suveranilor – rememorarea unui entuziasm de acum 100 de ani” este un proiect realizat în parteneriat cu Arhivele Naţionale şi cu sprijinul Transgaz şi Ţuca Zbârcea & Asociaţii.
Știri
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal
Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.
Servus!
Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.
Etimologie
Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).
Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).
„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).
Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.
În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.
De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.
Sursa:sibiunews.net
Știri
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.
Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!
În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.
Termenul de finalizare este anul 2030.
Știri
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Pe 21 noiembrie sărbătorim Ziua mondială a salutului. Salutul reprezintă un element esențial în stabilirea unor relații cu cei din jurul nostru
Salutul este o manifestare de curtoazie cu care întâmpinăm pe cineva, fiind completată de mimică, poziția corpului și ținută.
În 1973, fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA au lansat Ziua mondială a salutului (World Hello Day). Ei consideră că salutul reprezintă o formă de acțiune interumană și un element important în realizarea înțelegerii și păcii dintre oameni de religii, rase și naționalități diferite.
În România, forma de salut diferă în funcţie de zona geografică, ea suferind în decursul timpului şi anumite modificări. La noi în țară, forma salutului depinde de zona geografică în care te afli. Bucureștenii se salută cu “Bună”, ardelenii își spun “servus”, iar cei din Banat, Cluj și Sibiu se salută cu “ceau” sau “ciau”.
Tinerii și adolescenții mai folosesc și formule de salut precum “Salve!”, “Salutare!”, “Te sărut!”, “Pa!”, “Noroc!”, “Salut!”, “Hai, te-am pupat!”, “Salut, bărbate!”, “Hi!”, “Hai, pa!”, “Hello!”, “Sal”. Formulele de salut “Sărut-mâna”, “Bună ziua” și “La revedere” aproape au dispărut din vocabularul românilor. Mai mult decât atât, “Cum îți merge?” sau “Ce mai faci?” sunt deja considerate forme de politețe și nu forme de salut.
Mulți români încă mai folosesc saluturi religioase precum “Domnul cu tine!”, “Hristos în mijlocul nostru!” și “Doamne ajută!”. De asemenea, încă se folosesc formule specifice sărbătorilor creștinești precum “Hristos a înviat!” la care se răspunde cu “Adevărat a înviat!”. În ziua Înălțării, credincioșii creștini folosesc salutul “Hristos s-a înălțat!” și răspunsul “Adevărat s-a înălțat”.
De Ziua mondială a salutului, importanța comunicării este evidențiată prin organizarea de diverse demonstrații la nivel mondial. Această zi este sărbătorită în aproximativ 180 de țări. Istoria ne arată că primele atestări ale salutului se referă la formele de supunere, datând de pe vremea dinastiilor chineze. Oamenii de rând trebuiau să îşi acopere ochii cu palma pentru a nu fi orbiţi de lumina emanată de strălucitorul împărat. În acest obicei, îşi are originea salutul militar.
Sursa:a1.ro
-
Știri6 ore ago
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri39 de minute ago
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri22 de ore ago
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știri4 zile ago
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știri4 zile ago
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știrio săptămână ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateo săptămână ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
-
Știrio săptămână ago
13 noiembrie, Ziua internațională a educației copiilor nevăzători