Divertisment
10 iunie: A treia ediție a Cafenelei culturale aniversare, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
A treia ediție a Cafenelei culturale aniversare, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Joi, 10 iunie 2021, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă ediție a proiectului 4.5 Cafenea Culturală, Aniversări Culturale. Aniversatul zilei este Alin Florea, directorul Bibliotecii Municipale „Liviu Rebreanu” Aiud, a cărui activitate culturală va fi prezentată în cadrul unui laudatio susținut de scriitorul Ioan Hădărig, director al Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud și membru al Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.
Evenimentul se va desfășura online, pe paginile de Facebook și de Youtube ale Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba după următorul program:
Ora: 9:00 Memoria locului: Biblioteca Municipală Aiud în imagini
Ora 10:00 Recomandarea zilei – Atingerea singurătății, autor Ioan Hădărig
Ora: 12:00 Aniversații zilei
Ora 13:00 Proiectele bibliotecii – Cafeneaua Culturală: portrete culturale: Alin Florea și Ioan Hădărig
Ora 14:30 Poezia zilei – Ioan Hădărig
Ora 15:00 Expoziție de carte – din producția de carte a instituțiilor de cultură aiudene
Ora 17:00 Interviurile Bibliotecii – Alin Florea și Ioan Hădărig – transmisiune live de la evenimentul aniversar care va avea loc la Sala de lectură a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Proiectul 4.5 Cafenea Culturală, Aniversări Culturale este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și este destinat promovării creatorilor contemporani și oamenilor de cultură din Județul Alba, prin intermediul unor cafenele culturale, cu ocazia aniversărilor lor, prin activități proprii sau în colaborare cu parteneri. Totodată, cu acest prilej va fi valorificată și opera sau activitatea oamenilor de cultură invitați la eveniment.
Alin Florea conduce Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu” din Aiud, din anul 2014. Cu o bogată experiență în domeniul comunicării și al organizării de evenimente publice, dublate de o temeinică pregătire în domeniu, încă de la preluarea mandatului s-a implicat activ în derularea unor proiecte culturale cu un mare impact în rândul publicului aiudean și nu numai. Pe lângă activitatea curentă de biblioteconomie, Alin Florea a implementat o serie de programe și proiecte culturale menite să susțină și să promoveze activitatea de promovare a cărții și a scriitorilor. Activitatea sa științifică s-a concretizat în susținerea sau publicarea unor serii de studii și cercetări științifice cum ar fi: Rolul tinerilor revoluţionari de la 1848 în Transilvania (Ancheta Kozma); Tinerii şi istoria. Tineri la 1848-1849 în Transilvania (O listă publicată de Silviu Dragomir); Tinerii şi istoria. Tineri în Transilvania în Vormärz; Opţiune politică şi implicare revoluţionară la 1848 – 1849 în Transilvania. Elevii Blajului; Prezenţa tinerilor în Revoluţia de la 1848-1849 din Transilvania. Raportul lui Simion Balint; Tineri români în Revoluţia de la 1848 – 1849 din Transilvania: propunere pentru un indice al tinerilor; Activism şi implicare politică. Tineri români în Revoluţia de la 1848 – 1849 din Transilvania; Evaluări istoriografice asupra prezenţei tinerilor în Revoluţia de la 1848 – 1849 din Transilvania; Ovidiu Hulea, Avram Iancu; De la Blaj la Alba Iulia. Travaliul Marii Uniri; Câteva figuri memorabile de tineri români – conducători ai Revoluției de la 1848 – 1849 din Transilvania; Pagini dureroase din istoria Aiudului la 1848 – 1849. Cartea neagră (Fekete Koniv); Abdicarea Regelui Mihai – Act de responsabilitate politică față de neam.
Ioan Hădărig este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara din anul 2011 și director al Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” din Aiud din anul 2005. Activitatea sa culturală bogată l-a transformat în unul dintre principalii artizani ai fenomenului cultural ce a explodat în municipiul Aiud, considerat astăzi pe bună dreptate un oraș al artelor. Pe lângă activitatea sa editorial și managerială, Ioan Hădărig este director artistic al Fundației „Inter – Art” Aiud, membru fondator și organizator al Taberei Internaționale de Artă Plastică „Inter – Art” Aiud , al Taberei Internaționale de Creație pentru Tineret, al Bienalei Intercontinentale de Grafică Mică, al Festivalului Internațional de Umor, al Festivalului Internațional de Film și Artă Fotografică Art Aiud, al Taberei Internaționale de Grafică Wine Art, al Taberei Internaționale de Artă Plastică Prison Art. De-a lungul anilor a avut o intensă colaborare cu Biblioteca Municipală „Liviu Rebreanu” Aiud, condusă de directorul Alin Florea. Dintre volumele publicate amintim: Iubirea pe o cruce de nisip, 1996; Lupta nebunului cu valul, 2002; Apocalipsa după Ioan, 2007; Trupul amantului ucis, 2008; Atingerea singurătății, 2012; Imagini ale Aiudului de altădată, album/poem editat în 7 limbi, în colaborare cu Robert Lixandru, ediția I – 2008, ediția a II-a și a III-a – 2011; studiu monografic: „ROMÂNIA LITERARĂ”, Aiud – 1930. Studiu monografic sau trei repere (contradictorii) ale situării în afara istoriei culturale europene, ediția I – 2010, ediția a II-a – 2011.
Divertisment
Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba
Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba
Prigoria este una dintre cele mai colorate păsări de la noi din țară, prezentă şi în avifauna judeţului Alba.
Este o specie de mărime medie, cu o deschidere a aripilor între 36 şi 40 de centimetri și o lungime a corpului între 25 şi 29 de centimetri. Coloritul este foarte viu, în culori contrastante, făcând astfel să fie ușor de recunoscut. Are galben pe gât, albastru pe coadă și pe aripi, roșu-brun pe cap și pe spate și turcoaz pe piept.
Este singura specie a familiei Meropidae din România, majoritatea speciilor din această familie întâlnindu-se în Africa. La noi este un vizitator de vară, ce sosește în luna mai și pleacă la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.
Este o specie insectivoră și se hrănește în special cu albine și alte insecte zburătoare.Prigoriilor le place să rămână așezate pe un copac sau un tufiș, de unde au o bună vedere asupra zonei de hrănire. Când văd o insectă se reped spre ea și o prind din zbor. Se spune că o prigorie poate observa o albină de la 60 de metri.
Preferă habitatele deschise și calde, cu maluri abrupte și uscate, formate din argilă, nisip, piatră moale, pentru săparea galeriilor și a cuibului. Au instinct gregar, formând colonii relativ numeroase.
Este o specie de interes național care necesită o protecție strictă.
sursa: facebook Consiliul Judeţean Alba
foto: pasaridinromania.sor.ro
Divertisment
Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marți, 8 octombrie
Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marțea viitoare
Tineret
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.
Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.
Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.
Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.
foto: Alexandru Samuel Popa
-
Știri14 ore ago
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri9 ore ago
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știrio zi ago
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știri5 zile ago
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știri4 zile ago
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știri6 ore ago
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știrio săptămână ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateo săptămână ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului