Divertisment
La 10 ani, micuța scriitoare Eva Anastasia Maria Curea, din Cugir, lansează prima ei carte
Vineri, 18 octombrie 2019, Centrul Cultural Cugir găzduiește începând cu ora 17:00 un eveniment editorial de excepție, generat de micuța scriitoare a orașului Cugir, în vârstă de numai 10 ani, Eva Anastasia Maria Curea.
„Sunt Eva Anastasia Maria Curea și vă invit cu mic, cu mare, în sala mare a Centrului Cultural Cugir, la lansarea primei mele cărți pentru copii – Domnul Murdărel- publicată la editura Minela” este textul care însoțește invitația la eveniment, semnată chiar de autoare.
Elevă a Școlii Gimnazială nr. 3 din Cugir, susținută și încurajată de familie dar și de învățătoarea Ileana Stanciu, Eva Anastasia Maria Curea vine în fața cititorilor cu prima sa carte intitulată Domnul Murdărel, o carte pentru copii dar care poate fi citită cu aceeași plăcere și încântare și de părinți, bunici sau oricine iubește cartea și copilăria, indiferent de vârstă.
Evenimentul editorial va debuta cu o scenetă inspirată de aventurile Domnului Murdărel, scenetă pusă în scenă de prietenii mai mari ai Evei, Hermina Dismacek și Vasile Dumitru. Va urma prezentarea cărții de către toți cei care au simțit că Eva Anastasia Maria Curea este un copil talentat și inspirat care cu siguranță va mai veni în fața cititorilor și cu alte creații literare. Aceștia sunt: Claudia Minela – manager la Editura Minela din București, Stela Țârlea – director la Școala Gimnazială nr. 3 Cugir, Ileana Stanciu – învățătoarea Evei, Daniela Paleogianni – artist plastic, Luminița Cebotari – profesor dr. în filologie, Dumitru Vasile și Hermina Dismacek – realizatori de emisiuni culturale. Vor vorbi apoi despre carte și autoare părinții săi, ei fiind cei care o cunosc cel mai bine, cei care au susținut-o și încurajat-o dându-i curajul de a prezenta public această primă creație literară a sa. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe și cu bucuria de a fi împreună la apariția unei noi cărți pentru copii – Domnul Murdărel, autor Eva Anastasia Maria Curea.
Lansarea cărții Domnul Murdărel este organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria Orașului Cugir, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Centrul Cultural Cugir și face parte din proiectul 4.9. Lansări de carte din Programul managerial 2017-2020 al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Intrarea la eveniment este liberă iar cei prezenți pot achiziționa cartea împreună cu autograful autoarei.
Divertisment
Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba
Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba
Prigoria este una dintre cele mai colorate păsări de la noi din țară, prezentă şi în avifauna judeţului Alba.
Este o specie de mărime medie, cu o deschidere a aripilor între 36 şi 40 de centimetri și o lungime a corpului între 25 şi 29 de centimetri. Coloritul este foarte viu, în culori contrastante, făcând astfel să fie ușor de recunoscut. Are galben pe gât, albastru pe coadă și pe aripi, roșu-brun pe cap și pe spate și turcoaz pe piept.
Este singura specie a familiei Meropidae din România, majoritatea speciilor din această familie întâlnindu-se în Africa. La noi este un vizitator de vară, ce sosește în luna mai și pleacă la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.
Este o specie insectivoră și se hrănește în special cu albine și alte insecte zburătoare.Prigoriilor le place să rămână așezate pe un copac sau un tufiș, de unde au o bună vedere asupra zonei de hrănire. Când văd o insectă se reped spre ea și o prind din zbor. Se spune că o prigorie poate observa o albină de la 60 de metri.
Preferă habitatele deschise și calde, cu maluri abrupte și uscate, formate din argilă, nisip, piatră moale, pentru săparea galeriilor și a cuibului. Au instinct gregar, formând colonii relativ numeroase.
Este o specie de interes național care necesită o protecție strictă.
sursa: facebook Consiliul Judeţean Alba
foto: pasaridinromania.sor.ro
Divertisment
Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marți, 8 octombrie
Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marțea viitoare
Tineret
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.
Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.
Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.
Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.
foto: Alexandru Samuel Popa
-
Știriacum 2 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 3 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 6 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 6 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 2 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului