Rămâi conectat

Știri

1 noiembrie 2020, 59 de ani de la moartea lui Aron Cotruș: Scriitorul, omagiat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Duminică, 1 noiembrie 2020, se împlinesc 59 de ani de la moartea scriitorului și diplomatului român Aron Cotruș.

Cu acest prilej, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba îi vor aduce un pios omagiu prin depuneri de jerbe și coroane de flori la bustul aflat pe Aleea Scriitorilor din Parcul Central al orașului, începând cu ora 12:00, cu respectarea tuturor măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea răspândirii pandemiei COVID-19.

În același context, pe tot parcursul zilei de 1 noiembrie 2020, pe paginile de socializare ale instituției vor fi postate informații menite să aducă în atenția publică viața și opera „poetului desțărat” Aron Cotruș, în cadrul următoarelor rubrici:

– Medalion literar: Aron Cotruș.

– Recomandare carte adulți: Aron Cotruș, Poezii.

– Citatul zilei.

– Știați că…?

-Poezia Zilei: Am înflorit întocmai ca un măr. Autor Aron Cotruș .

– Memoria locului: Din corespondența lui Aron Cotruș cu N. Petra.

  • Aniversările Zilei.

Aron COTRUȘ  s-a născut la 2 ianuarie 1891, în localitatea Hăşag din judeţul Sibiu, în familia preotului Aron Cotruş (1864-1933) şi a soţiei sale Ana (1866-1918), ambii născuţi pe meleagurile Albei. A urmat studii primare în satul natal și în Lupu, comuna Cergăul Mare judeţul Alba, locul de naştere al mamei sale și locul unde tatăl său a preluat parohia ortodoxă din localitate. În continuare a urmat studii la Blaj și Braşov unde l-a întâlnit pe Lucian Blaga cu care a legat o prietenie ce a continuat şi la vârsta maturităţii. În perioada anilor 1911-1913 a urmat cursurile Facultăţii de Litere de la Viena. Între 1918-1920 a coordonat Serviciul de propagandă al Legaţiei Române de la Roma, după care a revenit la Arad şi a continuat colaborarea cu ziarul „Românul”. De asemenea, la Arad, a deţinut funcţia de inspector al teatrului, a coordonat Biblioteca „Semănătorul” şi a condus Librăria Diecezană, iar din anul 1928 a devenit preşedintele Sindicatului de Presă din Banat şi Ardeal. Începând cu data de 1 ianuarie 1929 a fost încadrat la Ministerul Afacerilor Străine și a fost numit ataşat de presă la Milano și secretar de presă la Legaţia României de la Varşovia. În anul 1937, Aron Cotruş a revenit în ţară iar la 1 mai 1939 a fost numit şeful serviciului de presă de la Legaţiunile din Spania şi Portugalia. După încheierea războiului, Aron Cotruş a rămas în exil în Spania, unde a depus o activitate deosebită în interesul neamului românesc, fiind ales preşedintele Comunităţii Românilor şi directorul ziarului „Carpaţii” de la Madrid. În anul 1956, Liga Societăţii Româno-Americane l-a solicitat în America, stabilindu-se în localitatea Long-Beach din California. Aron Cotruş a decedat la 1 noiembrie 1961 la Long Beach iar osemintele sale au fost depuse la Cimitirul Sfintei Cruci din Cleveland.

Aron Cotruş a dorit mult să revină în România unde să-şi închidă ochii pentru totdeauna. Într-o scrisoare datată 12 sept. 1958, Aron Cotruş preciza: „m-am hotărât să rămân aici, până ce mă voi putea întoarce în România, unde aş dori să-mi închid ochii pentru totdeauna”. Această dorință nu i s-a putut îndeplini dar la 14 ianuarie 2004, lângă şcoala din Lupu, s-a dezvelit bustul lui Aron Cotruş, opera sculptorului Ioan Puia iar zece ani mai târziu, în 2014, un alt bust al lui Aron Cotruș, opera a sculptorului Romi Adam, a fost dezvelit în Parcul Central al municipiului Alba Iulia, pe Aleea Scriitorilor, reușindu-se măcar așa să fie acasă.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei

Publicat

în

O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată

Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.

Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.

Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Publicat

în

Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc

Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.

Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.

Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.

In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.

Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.

Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.

Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar

Citește și crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba